DOKTORLAR PARAYA PARA DEMİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
images

25 farklı daldan 24 bin doktor üzerinde yapılan bir araştırma “az para alıyoruz, geçinemiyoruz” diye durmadan şikâyetçi olan doktorların dünyanın parasını kazandıklarını ortaya koydu.

Müsteşarlar, bakanlar, yüksek rütbeli subaylardan bile çok kazanan doktorlar içinde radyoloji ve ortopedi uzmanları ilk iki sırada yer alıyorlar.

En çok kazanan uzman doktorların senelik gelirleri şöyle:

1.  Radyoloji uzmanları: 315 bin

2.  Ortopedi uzmanları: 315 bin

3.  Kardiyoloji uzmanları: 309 bin

4.  Anestezi uzmanları: 309 bin

5.  Üroloji uzmanları: 309 bin

6.  Mide-bağırsak uzmanları:303 bin

7.  Onkoloji uzmanları: 295 bin

8.  Dermatoloji uzmanları: 283 bin

9.  Plastik cerrahi uzmanları: 270 bin

10. Göz uzmanları: 270 bin

Buna göre ilk grupta yer alan uzman doktorların aylık kazançları 22-26 bin lira arasında değişiyor fakat aylık gelirleri 30 hatta 40 bine yaklaşanların sayısı da az değil.

Mesela, radyoloji uzmanlarının üçte birinin senede 400 bin dolardan fazla kazandıklarını, ortalamayı radyologların yüzde 18’ ini oluşturan ve senede 100 bin dolar kazanan doktorların düşürdüğünü hatırlatmak isterim.

İkinci grupta yer alan doktorların senelik kazançları

İlk listeye göre daha az kazanan doktorlar da var. Bunların senelik gelirleri ilk listede yer alanlara göre neredeyse yarı yarıya az olmasına rağmen gene de fena sayılmaz.

1.  Pediatri uzmanları: 156 bin

2.  Aile hekimleri: 158 bin

3.  Dâhiliyeciler: 165 bin

4.  Diyabet ve endokrinciler: 168 bin

5.  Psikiyatristler: 170 bin

6.  Enfeksiyoncular: 170 bin

7.  Romatologlar: 180 bin

8.  Nörologlar: 180 bin

9.  Nefrologlar:209 bin

10. Kadın-doğumcular: 220 bin

Buna göre, az kazandıklarını söyleyen doktorların aylık gelirlerinin 13-18 bin lira civarında olduğu anlaşılıyor.

Bunlar nankör!

Ayda 13-26 bin lira kazanan ama gene de gözleri doymayan bu “paragözlerin” asıl foyası araştırmanın ikinci bölümünde gözler önüne seriliyor.

Doktorların ancak yüzde 11’ i kendilerini “zengin” olarak nitelemişler.

Yüzde 45’ ise –utanmadan- şöyle demiş: “Evet, kazancımıza göre zengin sayılmamız gerekir ama o kadar çok harcama ve borcumuz var ki kendimizi zengin hissedemiyoruz”.

Buna ancak “Yuh” denir.

Kadın doktorlar daha az kazanıyor

Araştırmanın enteresan neticelerinden biri de kadın doktorların erkeklere göre yüzde 40 daha az kazanmaları.

Bu farkın kadın doktorların hastalarıyla daha uzun zaman geçirdikleri için zorunlu olarak daha az hasta bakmalarından kaynaklandığı kabul ediliyor.

Bu şu demek: Eğer varsa mutlaka kadın uzmanlara muayene olun; paragöz erkek doktorların semtine bile uğramamaya bakın.

Üstelik de kaygılıymışlar

Bu araştırmada, “Allah’a bin şükür” demeleri beklenen doktorların üstüne üstlük bir de “kaygılı” oldukları belirlenmiş.

Çünkü: Gelirleri her sene azalıyormuş. Branşlar arası farklı kazançlardan rahatsızlık duyuyorlarmış. Yeni düzenlemelerin gelirlerini azaltabileceğini düşünüyorlarmış. Dava edilmemek için defansif tıp uygulamaya devam etmek zorunda olmaları ve tıptaki kırtasiyecilik canlarını sıkıyormuş.

Gelelim neticeye

Aman durun; acele etmeyin.

Sakın en yakın sağlık ocağı veya hastaneye koşup ilk gördüğünüz doktorun yakasına yapışarak ağzının payını vermeye, hatta denk gelirse iki tane patlatmaya kalkışmayın!

Bu “paragöz doktorlara” ulaşmak için önce Amerika’ ya kadar gitmeniz gerekiyor; çünkü bu araştırma bizde değil Amerika’ da yapılmış.

Bizimkiler üç kuruş maaşa talim ediyorlar.

KAYNAK

http://www.medscape.com/viewarticle/761870

 

Yazı için 120 yorum yapılmış:

  1. gulap2929 Nisan 2012 Pazar 12:40

    yazının tamamını okudum, evet amerikadaki doktorlar kadar para almasalar da 3 kuruş maaşa da talim etmiyorlar. yalan söylemeyin ülkemizin ortalamasına göre cok iyi para alıyorlar

  2. aksoycem29 Nisan 2012 Pazar 12:36

    haberin devamını okumanı tavsiye ederim önce bende öyle düşündüm ancak sonu amerika daki doktorlarmış 🙂 burdakilerde inan yarısını kazanıyorlar zaten bizim doktorlarımız hep ağlar günlük nöbetlerde aldıkları maaşları yazsınlar sanki aldıkalrı üstünden beyan edip vergi veriyorlar :p

  3. Misafir29 Nisan 2012 Pazar 12:35

    unlu ozel hastane proflari yani tarkan gibi populer doktorlar.kamuda boyle bir sey yok.aylik 4-5 binlira

  4. Misafir29 Nisan 2012 Pazar 12:34

    doktorların neden bıçaklandığını açıklayan bir yazı olmuş

  5. kartal-6029 Nisan 2012 Pazar 12:31

    doktorluk türkiyede tıb bilimi degil sanki rant arayışına dönüşmüş.

  6. Misafir29 Nisan 2012 Pazar 12:31

    Haberi sonuna kadar okuyun. Bu doktorlar Türkiyede degil; Amerikada

  7. Misafir29 Nisan 2012 Pazar 12:30

    semihakaran once yaziyi bastan sona oku bizde deyil amerikada yaziyor .

  8. demirhindi29 Nisan 2012 Pazar 12:29

    yazdığınız haber maksatlı ve hedef alıcı bir niteliktedir diye düşünüyorum. uzman doktorların devlet sağlık bakanlıklarında aldığı maaş skallarda bellidir 3000 tl civarı. bu yazdığınız rakamları ancak türkiyenin çok özel hastanelerinde yıllardır uzmanlık yapan doktorlar alabilir. zaten bu özel doktorlarımıza bu parayı vermesseniz yurt dışına gayet rahatlıkla bu denilen meblağların 2-3 katını kazanırlar. bu kadar meslek düşmanlığı olmaz pes doğrusu.

  9. semihatakan29 Nisan 2012 Pazar 12:20

    deli misin ya başhekim çocuğuyum, babamda böyle para banka hesabında bile görmedim bugüne kadar. yine düşman edeceksiniz orta direği doktorlara

  10. KENAN dedi ki:

    Sevgili hekimler, lütfen hastaya müşteri gözüyle bakmayın. Bide hastalara insan gibi muamele edin.Harbi söylüyorum kendimden utanmasam, ilk rasladığım doktor yada sağlık elamanını dövmek geliyor içimden (istisnalar hariç).Bunun nedenini çok basit.Kendinizi doktor olarak tanıtmadan ve seze tanımayan herhangi bir asğlık kurumuna gidin muayene olun. Eğer sizinde sinirleriniz bozulmasa insan değilim.

  11. faruk yılmaz dedi ki:

    5yıldır pratisyen hekimlik yapıyorum, bu yorumu yayınlamasanızda şu an okuyor olmanız benim amacıma ulaştığımı gösterir. Bugün Ailehekimleri.net te yayınlanan
    gereksiz yazınız üzerine merak ettim kim olduğunuzu sayfanızda yayınlamış olduğunuz bir kaç yazıdan kim olduğunuzu anlamam mümkün değil ancak şundan emin oldumki siz Hekimlik mesleğine bir antipati beslediğiniz çok açık maalesef. Bu yazıyı insanları
    aydınlatmak amacıyla değil belli ki halk okusun(!) diye yazmışsınız,hatta belkide okusunlar yarın muayeneye gittiklerinde yada acilde doktora saldırmak için bir sebep daha olsun değilmi rasim bey??
    Yazının sonuna koyduğunuz tek cümle malesef sizi masum çıkarmıyor gözümde.
    Kimin ne kadar kazandığının halka ne faydası var acaba? kim biliyor devlette çalışan bir veterinerin,ziraat mühendisinin,evlendirme memurunun,muhasebecinin,Öğretmenin maaşını…
    yaw kime ne arkadaş dr şunu kazanıyor bunu kazanıyor. ben neden bir pideci nekadar kazanıyor diye merak etmiyorum?
    Size son sözüm şu ki rasim bey hekimlik mesleği arterinden kan kaybederken bi kesikte sizin atmaya çalışıyor olmanızı gerçekten kınıyorum. Birgün bizi anlayabilmenizi umuyorum. Sağlıcakla kalın,bizim elimize kalmayın.

  12. hilal dedi ki:

    yukarıda yorumların sahibi insanlara sesleniyorum çook önemli lütfen okuyun…bilmiyorum buraya yazdıklarım yayınlanırmı. ahmet bey bir doktorun diğer meslektaşları hakkında güzel düşünebileceği ümidini yitireli seneler geçti. buna rağmen yazdıklarınızı kaldıramadı vicdanım. her meslek grubunda paragöz, karaktersiz, vicdansız insanlar var hatta sizin tarafınızda olayım doktorlarda daha çok var nedense…. bazı doktorların böyle olması daha fazla rahatsız edici oluyor insanlar için haklı olarak…siz emekli olmuş ununu elemiş eleğini asmış bir çok şeyi yaşamış hatta yukarıda bahsettiğiniz 2. grup doktor sınıfında olarak epeeey paralar kırdınız(!!) bu işten. emekli olup sağlık bakanı formatında meslektaşlarınıza nedir bu düşmanlığınız… neden böylesiniz…ben radyoloji ihtisasımın 3. yılındayım. yoğunluk ve iş stresi haftanın 6 günü çalışma temposu nedeni ile hayat sevincimi kaybettim bırakında öyle sandığınız gıbı çokta önemli değilde yahu birde geçim sıkıntımız olmasın. emekli olmuşsunuz yemişsiniz sizin tabirinizle yiyeceğiniz kadar düşün yakamızdan hocam artık kazandığğımız para alnımızın teri helal paradır. Düşün yakamızdan. yukarıda yorumların sahibi insanlara sesleniyorum sıkıyosa sizde okuyun 10 sene önünüze taş koyanmı var alın o paraları!!!!

  13. GERCEKCİ OLUN dedi ki:

    Biraz gerçekçi olun.Kardeşimi tıp faültesinde okuttum sonra uzman yaptım çektiği sıkıntıyı aldığı paraları ben biliyorum.Atandı şimdi performans diye sistemleri var maaşı 2000 tl döneri 2500 tl alıyor ve işini idealist olarak yapıyor.Günde baktığı hasta sayısı belli özel muayene gibi hastalarına bakıyor ama karşılığı yok.Aldığı risk insan hayatı millet uyanın.Kendi çocuğunuz akrdeşiniz olsa anlarsanız dışarıdan uzman doktorlar çok iyi kazanıyor diye kulakdan dolma laflarla hareket etmeyin.Günümüz koşullarında 1000 tl yede geçinirim diyen var 20000 tl ye geçinirim diyende varki asgari ailenin geçinme meblağı 2800 tldir bunu unutmayın.Elin adamı mağaza açacak eczane açacak falan açöacak kdv az ödeyecek dünya para kazanacak benim kardeşim 11 yıl dirsek çürütecek ve aldığı para 4 yada 5 bin lira olacak.Yok efendim doktorlara asla laf söyletmem en azından kardeşime.Ben mühendis olarak ondan daha fazla kazanıyorum ayıp be…Burada herkes konuşuyor nelerine yetmiyor diye onlara söylüyorum efendiler sişzde okuyup dirsek çürütseydiniz de keşke o dediğiniz paraları alsaydınız.Hayatlarınızı kurtaran gerçekten işini seven sabahın 07.30 unda hasta vizitine başlayan akşamın 17.00 ında hastaneden çıkan tek branş uzmanı olduğu için sabaha kadar icap tutduğu için en az 4-5 kere hastaneye apar topar koşan uyku düzeni olmayan kardeşim kusura bakmayın ama 20000 değil 100000 i hak ediyor.Kendinizden utanın be.Dediğiniz paraları devletteki hiçbir doktor kazanmıyor ayıp.Dediğim gibi kardeşim gibi doktorlara asla laf söyletmem millet adam olun adam…Dediklerim hakkında olumsuz düşünceleriniz varsa da bende sizi beyler anladınız siz….

  14. Hakkaniyet dedi ki:

    Yalan haber yapılır da bu kadar mı yapılır! Allahtan korkunuz da yok sizin! Bu rakamları nereden buldunuz, bulduğunuz yeri yazar mısınız? Benim eşim radyolog ve en son işyerinde bunun yarısı kadarını dahi kazanmıyordu! ayrıca doktor maaşları düzgün ödenmiyor, düşünün ki üniversite sınavından en yğksek puanı alacaksınız, en zor okulu okuyacaksınız, üzerine TUS sınavını geçip uzmanlık için 4 yıl boyunca gece gündüz çalışacaksınız ve son noktada maaşınız bile verilmeyecek, maaşınızı almak için dava açmak zorunda kalacaksınız hem de en büyük hastane gruplarından birisine!! yazıklar olsun, 10 yıl sonra doktor bırakmayacaksınız bu ülkede.. Doktor her ülkede en yüksek maaşı alandır ve öyle olmalıdır, insan hayatı ile uğraşıyorlar farkında mısınız?? Biraz vicdan, biraz akıl…

  15. Ali dedi ki:

    İnsanları doktorlara karşı kışkıtmak için yazılan yalan yazı.Annenizin,babanızın,karınızın,çoluğunuzun,çocuğunuzun canıyla uğraşıyoruz yine de yalan,haberler,yazıyorsunuz.Utanmıyorsunuz.Yazıklar olsun.

  16. fehmi ünal dedi ki:

    Son cümle sizi kurtarmıyor. Konunun amerikada geçtiğini halk görmüyor bile. Mesleğinize ihanet ettiğinizi, halkı yanlış bilgilendirdiğinizi ve dolayısıyla halka da ihanet ettiğinizi düşünüyorum. Ölen-öldürülen, intahar eden gencecik meslektaşlarınızdan utanın. 4-5binliraya geçinmeye çalışan çoğunluk meslektaşlarınızdan utanın. birkaç fakültede sınırlı birkaç hocanın kazandığı para ve onlara olan düşmanlığınız genç meslektaşlarınızın dövülmesine, öldürülmesine, hakarete uğramasına sebep olan yalan yazılar yazmanıza sebep oluyor.

  17. fehmi ünal dedi ki:

    doktorların aldığı para 4-5 bin lira.

  18. birazvicdanlı ol dedi ki:

    Ahmet Rasim Küçükusta, yazıklar olsun senin gibi küçük insanlara, soyadın küçükinsan olmalıymış bence.. Daha çok yakışıyor..

  19. avenirv dedi ki:

    bu rakamlar net veya bruttur ?

  20. Zeynep dedi ki:

    Etik olmamak nasıl bir duygu?
    Gerçekten bilmediğim için soruyorum.
    Son derece provokatif, saygısız, “ama son cümleyi okuyun” bahanesiyle kurtarılamayacak kadar çiğ bir yazı.

Siz de yorumunuzu paylaşın: