BÜYÜYÜNCE DOKTOR OLMAK İSTEYEN ÇOCUK KALDI MI?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Çocuklar eskiden “Büyüyünce ne olacaksın?” sorusuna çoğu zaman “Doktor” cevabını verirdi.

Doktorluk hakikaten kıymetli bir meslek idi, hatta kutsal meslek olarak da bilinirdi.

Tüm doktorlar toplumda büyük saygı görürdü.

Biraz yaşı geçmiş kızların “Ne doktorlar istedi de varmadım” sözü bu mesleğin itibarını gösteren hoş bir hükümdü.

Tıp dalları içinde “cerrahi” branşlar daima önde gelirdi ve beyin ve sinir, kalp cerrahisi ilk sıralarda yer alırdı.

Aradan seneler geçti… ve çok şey değişti.

Bugün “doktor” olmak isteyen çocuk olabileceğini sanmıyorum.

Bir doktorla evlenmeyi isteyecek bir kız olabileceğine ise zerre kadar ihtimal vermiyorum.

Doktorlar içinde de bırakın beyin veya kalbi hiçbir cerrahi branşın cazip olmadığını biliyorum.

Son TUS yani tıpta uzmanlık sınavında ilk 100′ e giren doktorların tercihleri de bize bunu açık ve net olarak gösteriyor.

Listeye göre, ilk 100 arasında en çok tercih edilen branş deri ve zührevi hastalıklar olmuş. Onu, plastik, rekonstrüktif ve estetik cerrahi ve radyoloji takip ediyor.

Gelelim neticeye

BİR: TUS tercihlerinin sosyolojik olarak incelenmesi gerekiyor. Bundan alınması gereken çok önemli dersler olduğuna inanıyorum.

İKİ: Bu tercihte daha çok para kazanmanın değil, sağlıkta şiddetin çok önemli rolü olduğuna inanıyorum.

ÜÇ: Ben gene doktor olurdum ama Feryal Hanım “İsterim babacığım, isterim” der miydi, işte bundan hiç emin değilim.

***

Medimagazin’ in haberi:

TUS 2020 1.Dönem yerleştirme sonuçları açılandı. ÖSYM’nin yayınladığı puan listesinde, ilk 100’e girenlerin tercih ettiği branşlar merak konusuydu. Listeye göre, ilk 100 arasında en çok tercih edilen branş Deri ve Zührevi Hastalıklar oldu. Onu, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi izledi. İlk 100 arasında 40 kişi Deri ve Zührevi Hastalıkları alanını, 16 kişi ise Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanını tercih etti.

Bir diğer en çok tercih edilen branş ise toplamda 13 kişinin tercihiyle Radyoloji oldu. Listenin devamına bakıldığında, 100 kişiden 7’si Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon alanını, 5’i Göz Hastalıklarını, 4’ü Radyasyon Onkolojisini, 3’ü Kulak-Burun-Boğaz Hastalıkları ve Tıbbi Genetik alanını, 2’si ise Çocuk ve Ergen Ruh Sağlığını uzmanlık alanı olarak seçti.

Nöroloji, Kalp ve Damar Cerrahi, Tıbbi Biyokimya, Kardiyoloji, Nükleer Tıp, Tıbbi Patoloji ve Ruh Sağlığı ve Hastalıkları ana branşlarına ise yalnızca 1 hekim yerleşti.

Listenin birincisi, en yüksek puan olan 78,72 ile İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi alanını tercih etti. İstanbul ve Hacettepe Üniversitesi, 10’ar hekimin tercihi ile en çok tercih edilen kurum oldu. Gazi, Ege ve Dokuz Eylül üniversiteleri ise 7’şer hekimin tercihi ile İstanbul ve Hacettepe’den sonra en gözde kurumlar arasında yer aldı.

Listede üniversiteler dışında bazı devlet hastaneleri göze çarpıyor. Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma hastanesi en çok tercih edilen kurumlardan. 

Kaynak: https://www.medimagazin.com.tr/guncel/genel/tr-tusta-ilk-100e-girenler-hangi-branslari-tercih-etti-iste-en-gozde-branslar-11-681-91600.html

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Arife Yılmaz dedi ki:

    Bu branşların nöbeti yok, getirisi de çoktur ama en önemlisi hasta şiddeti o kadar fazla değildir. Bence budur nedeni

  2. aziz kerim dedi ki:

    anatomi bilgisinden yoksun doktorlar köstebeğe benzerler. belirsizlikler içinde -karanlıkta- çalışan elleri ile birçok mezarlar yaratırlar.
    (friedrich tiedemann)

    doktorlar hâlâ galen bağnazı.
    ( andreas vesalius )

    fizyoloji ve hastalık ilimlerinden tek bir harf dahi bilmeyen halkı, işlerine geldiği şekilde yorumlayarak hastalıklı fikirlerini aşılarlar.
    ( hüseyin hulki )

    https://azizkerim.com/mevzu/

Siz de yorumunuzu paylaşın: