HÜRRİYET GAZETESİNDEN BİR SAĞLIK HABERİ SKANDALI
Gazetelerde “sağlıkta skandal” başlıklı haberlere çok sık rastlarız.
Bu sefer Hürriyet gazetesi “Masaj yatağında mamografi” başlıklı haberi ile kendisi bir sağlık skandalına imza atıyor.
Bu haberde halkı yanlış yönlendirebilecek ve hatta suç oluşturabilecek hususlar olduğu kanaatindeyim:
BİR: Bu satırları haber değil bir özel hastane reklâmı olarak değerlendirmek gerekir. Kanunlarımıza göre de hastanelerin dolaylı da olsa reklâmlarını yapmalarının yasak olduğunu sanıyorum.
Hastaneler ne zamandan beri tanıtım etkinliklere başlamışlardır? Hastanelerin bünyelerine kattıkları aletleri tanıtmaları kanuni midir, etik midir?
Tıbbi aletlere ne zamandan beri “SOFİA” gibi isimler verilmeye başlanmıştır, yoksa bu isim de bir reklâm unsuru mudur?
İKİ: Yaptığım araştırmalarda özel hastane tarafından son teknoloji ürünü olarak takdim edilen cihaz hakkında yeterli bilimsel veriye erişemedim.
Bu cihazın meme kanserinin teşhisinde güvenilir ve etkili bir yöntem olduğunu kanıtlayan bilimsel yayınlar var mıdır?
Türk Radyoloji Derneği’ ni bu mevzuda görüşlerini bildirmeye davet ediyorum.
ÜÇ: Tıpta teşhis için kullanılan bir aletin bir “artist” tarafından tanıtılması ve methedilmesi en azından ayıptır.
Hülya Avşar’ dan, bu tanıtım için herhangi bir çıkar sağlayıp sağlamadığını açıklamaya çağırıyorum.
DÖRT: Haberde geçen “Radyasyon alınmaması, 3 boyutlu kontrol olması ve otomatik olması” şeklindeki ifadeler kadınları klâsik meme kanseri tarama yöntemlerinin zararlı ve eksik olduğu kanısına sevk edici ve kafa karıştırıcı mahiyettedir.
Bu haberi okuyan kadınların birçoğu klâsik yöntemler yerine SOFIA’ yı yaptırma derdine düşecektir.
SOFIA yöntemini yaptırmanın maliyeti nedir? Tetkik, Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme kapsamında mıdır? Özel sigortalar bu tetkikin parasını ödüyorlar mı?
SGK ve diğer kuruluşlar eski aletlerini SOFIA ile değiştirmeyi düşünüyorlar mı?
BEŞ: Haberde “hamilelere bile meme taraması yaptırılabileceği” de bildiriliyor.
Dünyanın hiçbir ülkesinde hamile kadınlara meme taraması yapıldığını sanmıyorum.
ALTI: Teşhiste kullanılan ve ancak bir hekim tavsiyesi ile yaptırılması gereken bir tetkikin tanıtımını bir artiste bırakan, profesör unvanlı doktorları ve o özel hastaneyi şiddetle kınıyorum.
YEDİ: Hürriyet, özel hastanelerin yeni cihazlarını tanıtmakla yükümlü bir yayın organı değilse, bu haberi yapan muhabirin veya bununla ilgili editörün veya gazeteden başka kişilerin bu işten bir çıkarı olabilir mi?
Gazete, yeni bir cihazı bünyelerine katan ve “üç profesör bir artist bulan” her özel hastanenin haberini yapar mı, yoksa bunun bir karşılığı mı vardır?
Gelelim neticeye
Bu sağlık haberinin bir “gazetecilik skandalı” olduğu kanaatindeyim.
BİR: Hürriyet gazetesi en iyisi gazeteciliği bıraksın ve ülkemizin ve dünyanın ilk “doktorsuz hastanesini” açsın.
Hülya Avşar’ ı teşhisten, Maranki’ yi tedaviden, Osman Müftüoğlu’ nu da reklâmdan sorumlu yapsınlar; olsun bitsin.
Gazetecilikte kazandıklarının birkaç mislini bu işten kazanmazlarsa, gelsinler yakama yapışsınlar.
İKİ: Özel hastaneye ve çok değerli profesörlerine Hülya Hanım’ın tanıtım sahasındaki kabiliyeti ile yetinmemelerini, ultrasonografi konusundaki bilgilerinden de faydalanmalarını tavsiye ediyorum.
ÜÇ: Bu haberle ilgili olarak başta Sağlık Bakanlığı, Türk Tabipler Birliği, İstanbul Tabip Odası olmak üzere üniversitelerin ilgili bölümlerini, radyoloji ve meme hastalıklarıyla ilgili tıp derneklerini vazifeye davet ediyorum.
**
Hürriyet gazetesindeki “Masaj yatağında mamografi” başlıklı haber:
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı’na bağlı Academic Hospital, son teknoloji ürünü olan SOFIA tüm meme otomatik ultrasonografik üç boyutlu görüntüleme cihazını bünyesine kattı.
Tanıtım etkinliğine, hastane genel müdürü Prof. Dr. Hakan Tezcan, tıbbi koordinatörü Prof. Dr. Tuğrul Biren ve Prof. Dr. Erol Avşar’ın yanı sıra sanatçı Hülya Avşar da katıldı. Prof. Dr. Tezcan, “Hasta masaj yatağında yüz üstü yatıyor. Her iki memenin üçer dakikada ve çok hızlı bir şekilde çekimi tamamlanıyor. Bu da hastalarımıza konfor sağlıyor” dedi.
Sıkıştırma yok
Hülya Avşar: “Bu cihaza baktığımda sıkıştırma olmadan, hamilelerin bile meme taraması yaptırabileceğini görüyorum. Radyasyon alınmaması, 3 boyutlu kontrol olması ve otomatik olması cihazın ekstra avantajları.” dedi.
Dört dörtlük eleştiri için yazarı kutlarım. Şarlatanlığın zirvesinde olanların bir marifetini daha öğrenmiş oluyoruz. Doğrusunu isterseniz, eşimin isteğinden dolayı Hürriyet gazetesini de almama rağmen bu tür yazıları okumadığım için bu da gözümden kaçmış.
SAĞLIĞIN ALINIR SATILIR META HALİNE GELMESİ BU TÜR PAZARLAMALARI ARTIK TOPLUMA KANIKSATMA AŞAMASINA GELMİŞTİR. ÜZÜLMEMEK ELDE DEĞİL. TÜM DUYARLI ÖRGÜTLERİ GÖREVE ÇAĞIRIYORUM!…
Vallahi hocam,almışsınız birisini (Hürriyet gazetesi ve muhabirini) vurmuşsunuz öbürüne (Academic Hospital,bazı öğretim üyeleri ve aktrist).Yine çuvaldızı doğru yerde kullanmışsınız,helal olsun.Kaleminize sağlık.
Prof Dr Sefa Saygılı – 25.06.2012 08:26
Hocam çok teşekkürler. Hem cesursunuz hem de duyarlı.
hürriyet’i bir ‘gazete’ olarak değerlendirmek yanlış olur. fazla ciddiye alınmaması, gücü ve etkisi pek de abartılmaması gereken bir reklam ve pr mecrasıdır artık. amiral gemisi olduğu, iki manşetle bakan devirdiği o tatlı günler geride kaldı. bu tip sponsorlu/advertorial haberler ve taziye ilanları da olmasa kendini döndüremeyecek, en ciddi meseleleri bile magazinselleştiren tabloid ruhlu 3. sınıf bir gazete. bir ertuğrul özkök eseri, sahibinin -kendisine pek yakışan- sesi.
hocam asistanlığızda da doğrucu davut idiniz.hala devam ediyorsunuz.kutlarım sizi.mikrobiyoloji rotasyon dönem arkadaşınız.saygılar.
ertuğrul özkök buna elattıysa buda yakında kaybolur özkök ve hürriyeti artık her birey öğrendi para icin yapmıyacakları olmaz