SELFİE GİBİ TOMOGRAFİ ÇEKİYORUZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bugün gazetesinde Nesrullah Sonay‘ ın haberi:

Resmi verilere göre Türkiye Avrupa’nın en çok MR çeken ülkesi oldu. Tomografide ise 8’inci sırada yer aldı. Uzmanlar bazı tetkiklerin gereksiz yere yapıldığını söyledi. Tetkiklerin daha çok özel hastanelerde yapılıyor olması ise tartışmalara neden oldu.

Türkiye hem Avrupa Birliği (AB) hem de OECD ülkeleri arasında tıbbi teknoloji kullanımında ön sıralarda yer alıyor. Sağlık Bakanlığı’nın raporu, adeta Manyetik Rezonans ( MR) ve Bilgisayarlı Tomografi (BT) bağımlısı olduğumuzu gözler önüne serdi.

Türkiye’de her 100 bin kişiye 1.1 MR, 1.4 de tomografi düşüyor. Tomografi cihazı sayısında 28 AB ülkesi içinde 23. sırada yer alan Türkiye, MR cihazı sayısında 15. sırada yer aldı. 2012’de 100 bin kişi için 11 bin 429 MR, 13 bin 70 de BT çekildi. Aynı yıl AB ortalaması BT’de 8 bin 898, MR’da ise 4 bin 72 oldu. Bu verilere göre Türkiye MR’da Avrupa 1’incisi BT de ise Avrupa 8’incisi konumunda.

Tomografi ve MR cihaz sayısı için AB ortalamasının altındayız. Ancak, 100 bin kişiye yapılan işlemde cihazların yüklendiği iş bakımından OECD’yi geride bıraktık. Özellikle MR’daki sorun daha da belirgin.

Ülkemizdeki radyolojik işlem sayısının fazla olmasında özel hastanelerin önemli bir etkisi olduğu düşünülüyor. Zira 2014 yılı verilerine göre Türkiye’deki MR cihazlarının yüzde 53’ü tomografi cihazlarının ise yüzde 47’si özel hastanelerde bulunuyor.

GEREKSİZ ÇEKİLİYOR

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta, sadece MR ve tomografi değil, tüm tıbbi laboratuvar tetkiklerinin önemli bir kısmının gereksiz yapıldığını kaydetti. Özel hastanelerin daha fazla kazanmak için bu tetkikleri lüzumsuz yere istediğini savunan Küçükusta, ayrıca hekimlerin de bu tetkikler karşılığı performans puanı kazanmalarının rolü olduğunu belirtti. Küçükusta, “X-ışınlarıyla yapılan radyolojik tetkikleri istemeden önce bir değil on defa düşünmek gerek. Bir tomografi çekiminde standart röntgenlere göre 400-500 misli radyasyon alınıyor” diye konuştu.

Vatandaşın MR ısrarı

Türk Radyoloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Tamer Kaya ise halkın beklentilerinin bu sonuca neden olduğunu öne sürdü. Detaylı muayenenin, gereksiz MR ve tomografiyi önleyeceğini savunan Kaya, ultrasonun da MR’ın da bilinen bir yan etkisi olmadığını ifade etti.

Kaynak: http://www.bugun.com.tr/ozel-haber/selfie-gibi-tomografi-cekiyoruz-2061770.html

Siz de yorumunuzu paylaşın: