KAYA TUZUNU HAYVANLAR YER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Ben ülkemizde çıkarılan kaya tuzlarının bileşimlerini gösteren bilimsel bir araştırmaya rastlamadım.

Ellerinde böyle bir bilimsel rapor olanlar bunu gönderirlerse memnuniyetle okur ve yayınlarım.

Tüm kaya tuzlarının bileşimi aynı mıdır, hangi elementler hangi mineraller ve mineraloidler vardır, bunların oranları nedir?

Tuzdaki tuzaklara dikkat” diyor ve size “Himalaya tuzunun normal tuzdan farkı 100 misli pahalı olamasıdır” başlıklı yazımı tavsiye ediyorum:

Kaynak: http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/10/01/yazilar/tip-yazilari/beslenme/himalaya-tuzunun-normal-tuzdan-farki-100-misli-pahali-olmasi/

***

Sözcü’ de Deniz Ayhan’ ın haberi:

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Canan Karatay, “Kristal kaya tuzu doğal haliyle 84 minerali dengeli olarak barındırıyor. Kaya tuzu sağlık nedenidir. Çok önemli bir minareldir. Saftır, işlem görmemiş, rafine olmamıştır sofra tuzu gibi. Hiçbir kimyasal içermez, hiçbir çevresel kirlenmeye maruz kalmamıştır.” şeklindeki açıklamalarıyla bir hayli tepki toplamıştı.

Hatta bu açıklama üzerine 325 bin takipçisi olan ‘Sağlıklı Yaşıyoruz’ adlı sosyal medya sayfası Karatay’la yollarını ayırdıklarını duyurdu. Karatay’ın kaya tuzu açıklamasına bir tepki de CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’den geldi: O tuzu hayvanlar yer, Canan Hanım.

Kardiyoloji Uzmanı Prof. Canan Karatay, kaya tuzu ile ilgili neler söylemişti?

Kaya tuzu sağlık nedenidir. Çok önemli bir minareldir. Saftır, işlem görmemiş, rafine olmamıştır sofra tuzu gibi. Hiçbir kimyasal içermez, hiçbir çevresel kirlenmeye maruz kalmamıştır. Bizim ülkemizde 7 bin yıldan kalma mağaralar var, saf olarak buradan kaya tuzları çıkartılır. O kaya tuzu bilinenin aksine tuz değildir ve de tansiyonu yükseltmez.

İnsan vücudunun ihtiyacı olan, bütün vücudumuzun yaşaması için, çalışması için 92 tane elemente ihtiyacımız vardır. Yani küçük minareller deriz biz bunlara, 92 minarelden 84’ü bozulmamış olarak kaya tuzunda bulunur, kristal kaya tuzunda. Dinçleşiriz, güç ve kuvvet kazanırız. Kristal kaya tuzu ömrü uzatır. Özellikle ileri yaşlarda bunun eksikliği çok fazladır, dengesizlik, uykusuzluk sebebidir.

2 bin yaşında olan zeytin ağaçları bugün meyve veriyor. Neden çünkü kaya tuzundan besleniyor. Bu kadar büyük bir bitki, ağaç sadece topraktan mı besleniyor sanıyorsunuz, altında kaya tuzundan aldığı bu minarellerden de yararlanıyor. Kristal kaya tuzunun yararları bitmez. Vücutta toksit birikmiş minarel ve rafine tuzların atılmasını sağlar. Bunların başında da alüminyum geliyor. Grip aşılarına konulan alüminyumlar, dedim diye kıyamet koptu. Çünkü alüminyum beyinde birikince Alzheimer sebebidir. Acıkmayı önler, kilo vermeyi sağlar.

“TÜRKİYE’DEKİ KAYA TUZU RAFİNE EDİLMEDEN YENMEZ”

omer-fethi-gurer
 

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, tıp alanındaki her açıklaması ile olay yaratan Kardiyoloji Uzmanı Prof. Canan Karatay’ı eleştirdi ve ”Kaya tuzunun sağlıklı olduğunu ve rafine edilmeden yenmesini söylüyor. Türkiye’deki kaya tuzu rafine edilmeden yenmez. Rafine etmeden yalnızca hayvanlar o tuza yiyebilir. Kaya tuzunun içinde kil var. Kil arındırılmadan o tuz kullanılamaz” dedi.

İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, kaya tuzunu beyaz altına benzetmiş, kaya tuzunun çok önemli bir mineral olduğunu belirterek, “İnsan vücudunun bu dengeli ve doğal minerale çok ihtiyacı vardır. Bu nedenle tuz olmayan kaya tuzu, sağlığımız için gereklidir. Kaya tuzunu kontrolü olarak tüketebildiğiniz kadar tüketebilirsiniz. Zaten tuz olmadığı için bütün vücudu dengeler. Kaya tuzu sadece tüketilmez. Bunun yanında banyosu da yapılabilir. Kaya tuzu ile gargara yapılıp boğaz ağrısı giderilebilir” demişti.

“O TUZU YALNIZCA HAYVANLAR YİYEBİLİR”

Açıklamalarıyla tartışma yaratan Karatay’a bu kez CHP’den tepki geldi. CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM’de yaptığı açıklamada kaya tuzunun rafine edilmeden yenilmesinin mümkün olmadığını belirterek şunları söyledi:

”İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Canan Karatay, kaya tuzunun sağlıklı olduğunu ve rafine edilmeden tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Türkiye’de kaya tuzu olarak üretilen tuzların rafine edilmeden yenilmesi mümkün değil.  Rafine etmeden yalnızca hayvanlar o tuzları yiyebilir. Çünkü kaya tuzunun içinde kil var. Kil arındırılmadan o tuz kullanılamaz. Karatay  bu tuzların içerisine alüminyum silikat katıldığı için rafine edilmemesini savunuyor. Ama silikat akıcılık için katılıyor. Vatandaş akıcılığı bulunmayan tuzu almaz. Taşlaşmış tuzda ise silikat yoktur. Kaya tuzu sağlıklı denildiği için ithal tuz alınırsa bu da çok pahalıya mal olur”.

Kaynak: http://www.sozcu.com.tr/2018/saglik/prof-dr-canan-karataya-tepki-o-tuzu-hayvanlar-yer-canan-hanim-2240153/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Ahmet Mithat CAN dedi ki:

    Ahmet hocam siz hangi tuzu kullanıyorsunuz? Rafine tuzu mu? Kaya tuzunu mu?

  2. M. Tuna dedi ki:

    Ne demek sayın vekilim kaya tuzunu hayvanlar yermiş. Biz yiyoruz o zaman biz hayvan mı oluyoruz. Ayıp etmişsin.

  3. M peker dedi ki:

    Peki srou gelsin o zaman. Kaya tuzu içindeki kilin oranı nedir. Ve o doz kilin insana ne zararı vardır. Canan Hocam yanındayız.

Siz de yorumunuzu paylaşın: