KAYA TUZU MASALI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Okuyucularımdan Ahmet Mithat Can‘ ın yazısı:

Türkiye günlerdir bunu konuşuyor.

‘Kim Milyoner Olmak İster’ yarışmasında ‘omurilik soğanı’ yerine omurilik sarımsağı cevabı verilmesi üzerine, “Böyle basit bir soruya nasıl yanıt veremez?” diye hekimi sosyal medyada yargılayanlardan geçilmiyor. Biraz insaf.

Peki aynı yarışmada şöyle bir soru sorulsa yarışmacı soruyu bilemeyip yine bir hekim jokerinden yardım istese hekimin cevabı ne olurdu :

Aşağıdaki şıklardan hangisi yüksek tansiyona sebep olur?
a. Su
b. Kaya Tuzu
c. Şeker
d. Zeytinyağı

Bunun cevabı soğan-sarımsaktan çok daha önemli.

Hekim olan joker hangi cevabı vererek yarışmacıya yardımcı olurdu sizce?

Akla ilk b şıkkı Kaya Tuzu geliyor değil mi?

Kaya Tuzu doğru cevap mı peki?

Yoksa bazı hekimlerimizin, “yüksek tansiyonun sebebi şekerdir” dediği gibi c şıkkı şeker mi doğru?

Kimi kardiyologlar “Kaya Tuzu Masalı” olarak adlandırdıkları kaya tuzunun fazla tüketilmesi ile hipertansiyon, kalp yetersizliği gibi kalp damar hastalıklarına yakalanacaklarını belirtiyorlar.

Bu teze karşı olarak kimi kardiyologlar ise örneğin Prof. Karatay, “Asırlardan beri insanların kullandığı kristal kaya tuzu sağlık kaynağıdır. Kaya tuzu sağlıklı, sofra tuzu ise tehlikelidir. Tuz tansiyonu yükseltmez. Tansiyonu yükselten şekerdir tuz değildir” diyor.

Evet bu soru bir mizansendi, hayali bir soruydu. Ama daha gördüğünüz gibi Kaya Tuzu-Şeker gibi benzer daha pek çok sorunun cevabını çözülememişken, soğan-sarımsak gibi bir konu ile genç hekim kardeşimizi üzmesek mi acaba! Sağlık camiası zor günlerden geçerken basit şeylerin üzerine mal bulmuş mağribi gibi atlayarak linç etmeyelim, infaz yapmayalım.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/yazarlar/fulya-soybas/omurilik-soganini-bilmeyen-hekim-olur-mu-41735812

Siz de yorumunuzu paylaşın: