DÜŞÜK KARBONHİDRATLI DİYET BEYİN YAŞLANMASINI ÖNLÜYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Beyinde yaşlanmayla ilgili biyolojik değişikliklerin 40’ lı yaşların sonlarına doğru görülmeye başladığı ve bu olayın basit karbonhidratların diyetten çıkarılmasıyla önlenebileceği ve hatta tersine çevrilebileceği gösterildi.

PNAS’ da yayınlanan araştırmaya göre, beyin bölgeleri arasındaki işlevsel haberleşme 40’ lı yaşların sonuna doğru dengesizleşiyor ve insülin direnci zayıf bilişle alakalı olan bu dengesizliği hızlandırıyor.

Beyne daha etkili yakıt olarak glukoz yerine ya düşük karbonhidratlı diyet ya da besin desteği şeklinde keton verilmesinin beyni yaşlanmaya karşı koruduğu fonksiyonel MR metoduyla gösterildi.

Beynin yaşlandıkça glukozu etkili bir şekilde metabolize etme kabiliyetinin bozulduğu ve bunun da nöronların (sinir hücreleri) yavaş yavaş açlıktan ölmeleri ve beyin ağlarının istikrarsızlaşmasına yol açtığı düşünülüyor.

Gelelim neticeye

Alzheimer’ e “tip 3 diyabet” diyenlere kurban olurum.

Sağlıklı yaşamanın yolu sağlıklı beslenmeden geçiyor.

Kaynak: https://www.pnas.org/content/117/11/6170

***

EK 4 (20.12.2022): Diyabet için hangisi daha iyi: Düşük karbonhidrat mı düşük yağ mı?

Tip 2 diyabetli 100’den fazla kişinin katıldığı randomize kontrollü bir araştırmaya göre; Hastalar, yüksek karbonhidratlı, düşük yağlı bir diyete kıyasla düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı, kalorili sınırsız bir diyetle 6 aylık bir süreçte daha iyi kilo kaybı ve glikoz kontrolü elde etti.

Danimarka’daki bilim insanları  tip 2 diyabetli 165 kişiyi 6 ay boyunca ya düşük karbonhidratlı yüksek yağlı (LCHF) diyet ya da yüksek karbonhidratlı düşük yağlı (HCLF) diyetle besledi. 

Her iki gruptaki katılımcılardan enerji harcamalarına eşit miktarda kalori almaları istendi. 

Düşük karbonhidratlı diyet uygulayan hastalara, kalorilerinin %20’sinden fazlasını karbonhidratlardan almamaları, ancak kalorilerinin %50-60’ını yağdan ve %20-30’unu proteinden almaları talimatı verildi. Az yağlı diyete katılanlardan kalorilerinin yaklaşık yarısını karbonhidratlardan almaları ve geri kalanını da yağlar ve proteinler arasında eşit olarak paylaşmaları istendi.

Düşük karbonhidratlı diyet uygulayanlar daha fazla zayıfladı

Yazarlar, düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kişilerin hemoglobin A1c’yi düşük yağlı diyete göre yüzde 0,59 daha fazla azalttığını ve ayrıca düşük yağlı gruba kıyasla 3,8 kg (8,4 pound) daha fazla kilo verdiğini buldu.

Düşük karbonhidratlı diyet yapanlar ayrıca daha fazla vücut yağı kaybettiler ve bel çevrelerini küçülttüler.

Her iki grup da 6 ayda daha yüksek yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolüne ve daha düşük trigliseritlere sahipti.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/guncel/diyabet-icin-hangisi-daha-iyi-dusuk-karbonhidrat-mi-dusuk-yag-mi-103330

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: