DÜŞÜK KARBONHİDRATLI DİYET TİP 2 DİYABETİ DÜZELTİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “Düşük karbonhidratlı ve hayvansal gıdalarla beslenme tip 2 diyabet riskini artırabilir’ miş.

😂😂😂

Memnun oldum. Bizim yemediğimiz karbonhidratları siz yiyin, sizin yemediğimiz hayvansal gıdaları biz yiyelim. Kardeş kardeş geçinelim, gidelim.

***

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Düşük karbonhidratlı diyetin tip 2 diyabeti iyileştirebileceği ve tedavi edilmesi zor hastaların bile ilaçlarını bırakmasına yardımcı olabileceği gösterildi (1).

128’ i tip 2 diyabet ve 71’ i prediyabet (gizli şeker) olan 199 hasta üzerinde yapılan çalışmada 23 ay süreyle düşük karbonhidratlı diyet uygulandı.

Düşük karbonhidratlı diyet kan şekeri seviyeleri üzerinde daha az etkiye sahip olan sebze, balık, et, tam yağlı süt ürünleri, yumurta, kuruyemiş ve meyvelerden oluşuyor ve günde 130 gramdan daha az karbonhidrat yenmesine müsaade ediliyor.

Bu süre sonunda katılımcıların yüzde 46’ sının kan şekeri seviyelerini sağlıklı bir aralıkta tutmak için artık insüline veya başka bir ilaca ihtiyaçları kalmadığı tespit edildi.

Prediyabeti olanların yüzde 93’ünün kan şekeri seviyeleri normale döndü.

En önemlisi de yaşlı hastaların ve altı yıldan uzun süredir diyabeti olanların daha genç, daha yeni teşhis konmuş katılımcılar kadar fayda görmeleri oldu.

İlaçlarından tamamen kurtulan hastalardan biri 91 yaşında idi.

Katılımcılar ortalama olarak 8 kilo verdiler ve tansiyonları ile kolesterol seviyelerinde anlamlı azalmalar oldu.

Tabii ilaçlara ödenen paralar da cepte kalmış oldu.

Bununla beraber düşük karbonhidratlı diyetin emniyeti, sürdürülebilirliği ve uzun vadedeki etkinliği hakkında tartışmalar var.

Bu diyetin halsizlik, baş ağrısı, kabızlık ve besin eksikliklerine yol açabileceğini ve uzun süre uygulanmasının zor olduğu iddia ediliyor.

Kısa adı DIRECT olan çalışmada da katılımcıların üçte birinden fazlasının tip 2 diyabetlerinin düzeldiği ve bunun 2 sene sonra da devam ettiği belirlenmişti (2).

Resim

Gelelim neticeye

Beslenmenin hem hastalıklardan korunmada hem de tedavisinde ne kadar önemli olduğunu biraz geç de olsa araştırmaya ve anlamaya başlayan modern tıbbı tebrik ediyorum.

Bundan 2.500 sene evvel “Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun” diyen Hipokrat Baba’ nın toprağı bol olsun.

Kaynaklar:

1. https://nutrition.bmj.com/content/early/2020/11/02/bmjnph-2020-000072

2. https://www.thelancet.com/journals/landia/article/PIIS2213-8587(19)30068-3/fulltext

***

EK 1 (24.12.2021): Bol egzersizli yoğun hayat tarzı müdahalesi, prediyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini yıllar içinde iyileştirmelerine yardımcı olur ve böylece tip 2 diyabeti geciktirir ve hatta önler. Özellikle, en yüksek risk altındaki prediyabetli bireyler, yoğun yaşam tarzı müdahalesinden yararlandı. Kaynak: https://diabetesjournals.org/diabetes/article/70/12/2785/139070/Different-Effects-of-Lifestyle-Intervention-in

***

EK 2 (31.5.2022): Bitki temelli beslenme tip 2 diyabeti düzeltiyor.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/974591?src=soc_tw_220527_mscpedt_news_mdscp_plantbased&faf=1

****

EK 3 (15.9.2022): Normal bir diyetin parçası olarak tüketilen toplam ilave şeker miktarı, bir kişinin prediyabet olma olasılığını önemli ölçüde artırmaz.

Yakında diyabeti önler diye de bir araştırma yaparlarsa şaşırmam.

Kaynak: https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2022.08.22.22279065v1

***

EK 4 (20.12.2022): Diyabet için hangisi daha iyi: Düşük karbonhidrat mı düşük yağ mı?

Tip 2 diyabetli 100’den fazla kişinin katıldığı randomize kontrollü bir araştırmaya göre; Hastalar, yüksek karbonhidratlı, düşük yağlı bir diyete kıyasla düşük karbonhidratlı, yüksek yağlı, kalorili sınırsız bir diyetle 6 aylık bir süreçte daha iyi kilo kaybı ve glikoz kontrolü elde etti.

Danimarka’daki bilim insanları  tip 2 diyabetli 165 kişiyi 6 ay boyunca ya düşük karbonhidratlı yüksek yağlı (LCHF) diyet ya da yüksek karbonhidratlı düşük yağlı (HCLF) diyetle besledi. 

Her iki gruptaki katılımcılardan enerji harcamalarına eşit miktarda kalori almaları istendi. 

Düşük karbonhidratlı diyet uygulayan hastalara, kalorilerinin %20’sinden fazlasını karbonhidratlardan almamaları, ancak kalorilerinin %50-60’ını yağdan ve %20-30’unu proteinden almaları talimatı verildi. Az yağlı diyete katılanlardan kalorilerinin yaklaşık yarısını karbonhidratlardan almaları ve geri kalanını da yağlar ve proteinler arasında eşit olarak paylaşmaları istendi.

Düşük karbonhidratlı diyet uygulayanlar daha fazla zayıfladı

Yazarlar, düşük karbonhidratlı diyet uygulayan kişilerin hemoglobin A1c’yi düşük yağlı diyete göre yüzde 0,59 daha fazla azalttığını ve ayrıca düşük yağlı gruba kıyasla 3,8 kg (8,4 pound) daha fazla kilo verdiğini buldu.

Düşük karbonhidratlı diyet yapanlar ayrıca daha fazla vücut yağı kaybettiler ve bel çevrelerini küçülttüler.

Her iki grup da 6 ayda daha yüksek yüksek yoğunluklu lipoprotein kolesterolüne ve daha düşük trigliseritlere sahipti.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/guncel/diyabet-icin-hangisi-daha-iyi-dusuk-karbonhidrat-mi-dusuk-yag-mi-103330

***

EK 5 (10.1.2023): A practical primary care-based method to achieve remission of T2D is described. A low-carbohydrate diet-based approach was able to achieve major weight loss with substantial health and financial benefit. It resulted in 20% of the entire practice T2D population achieving remission. It appears that T2D duration <1 year represents an important window of opportunity for achieving drug-free remission of diabetes. The approach can also give hope to those with poorly controlled T2D who may not achieve remission, this group had the greatest improvements in diabetic control as represented by HbA1c.

Makale: What predicts drug-free type 2 diabetes remission? Insights from an 8-year general practice service evaluation of a lower carbohydrate diet with weight loss

Kaynak: https://nutrition.bmj.com/content/early/2023/01/02/bmjnph-2022-000544

***

EK 6 (7.5.2023): Type 2 diabetes mellitus was once thought to be irreversible and progressive, but a series of clinical studies over the past 12 years have clarified the mechanisms that cause the disease. We now know that the processes that cause type 2 diabetes can be returned to normal functioning by restriction of food energy to achieve weight loss of around 15 kg.1 Around half of people who are within the first 10 years of diagnosis and manage to follow food energy restriction can stop all diabetes medication and return to non-diabetic glucose control.23 Remission is achieved when haemoglobin A1c concentrations of 48 mmol/mol are recorded after weight loss and at least six months later without any anti-diabetic medications (box 1).4 Here we summarise the new understanding of type 2 diabetes and consider how different changes to food intake can achieve the necessary weight loss and maintenance required for remission of diabetes.

Kaynakhttps://www.bmj.com/content/374/bmj.n1449

Makale: Nutritional basis of type 2 diabetes remission

***

EK 7 (29.8.2023): Tip 2 diyabette açlık kan şekeri ve A1c (üç aylık şeker) seviyelerini azaltmada bitkisel tedavilerin içinde en etkilisinin elma sirkesi ve çemen otu tohumlarıdır.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S1871402123001224?via%3Dihub

Makale: Comparative effectiveness of six herbs in the management of glycemic status of type 2 diabetes mellitus patients: A systematic review and network meta-analysis of randomized controlled trials

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Süheyla dedi ki:

    Bu sanki TaşDevri veya Karatay diyeti gibi oluyor.

  2. CANAN KARATAY dedi ki:

    Senelerden beri Tip 2 Diyabet hastalarını, şeker hastalıklarından kurtarıyorum. İTO ve TTB tarafından, sürekli suçlanmamım aksine, demek ki ben halk sağlığına zarar vermiyormuşum.

    Diyabet hastalığı insülin direnci hastalığıdır. Genetik değildir, EPİ GENETİKTİR. Bu nedenle, İnsülin ile tedavi edilemez. Bu nedenle, sabah akşam insülin yapılan hastalarda daha fazla insülin direnci meydana gelmesi sonucu hastalık düzelemez oluyor! İlaçların dozu giderek artırılıyor…Komplikasyonlar da giderek artıyor.

    Oysa, İnsülin direnci hallolunca, hastalıkta bitiyor, şeker ilaçları ve İnsülin enjeksiyonları da sonlanıyor.

    Bu sonuç kimleri zarara uğratıyor acaba?

    Maalesef Diyabet2 Hastalarına diyet olarak hala 5-4-8 dilim ekmek veriliyor ve insülin direnci daha artırılıyor.

    Maalesef Diyabet2 hastalarına sık sık yemeleri önerilerek insülin direnci daha vahim hale getiriliyor.

    Acil durumlar, ve çok yüksek olan kan şekeri durumları da, tabii ki hızlı etkili olan İnsülin ile tedavi edilecektir. Yanlış anlama olmasın lütfen.

  3. Muhammet Hanege dedi ki:

    Yürüyüş ve ekmeki azaltınca diabet düşüyor

  4. Muhammet Hanege dedi ki:

    Yürüyüş ve ekmeki azaltınca şeker düşüyor

Siz de yorumunuzu paylaşın: