HEPİNİZİ DANSA DAVET EDİYORUM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dans, müzik eşliğinde yapılan bir tür egzersizdir ve dolayısıyla da hem bedene hem rûha faydalıdır.

Kanada’da yapılan ve dansın Parkinson’ lu hastalarda rûhi durum üzerine etkilerini inceleyen araştırma, 8 ay süreyle haftalık dans derslerinin bu hastalardaki depresyonu azaltabileceğini gösteriyor.

Parkinson hastalığı gibi nöro-dejeneratif durumlarda depresyonun arttığını ve tedavisinin de kolay olmadığını hatırlatırım.

Araştırmada, depresyon belirtilerindeki azalma hem bir anketle hem de  MR’ da depresyonla bağlantılı ağın kritik bir parçası olduğu düşünülen beynin ön korteksinin bir kısmının oksijenlenmeyle ilgili belirteçlerde azalma olduğu ortaya kondu.

Her türlü egzersiz sağlığı geliştirse de dans, fiziksel aktiviteyi müzik ve sosyal etkileşimle birleştiren eşsiz bir çabadır.

Dans aynı zamanda toplumun genelinin ruh halini de iyileştirebilir.

Frontiers in Psychology‘de yayınlanan ve 41 klinik çalışmanın sonuçlarını sentezleyen bir meta-analiz, dans ve dans hareketi tedavisinin çeşitli rahatsızlıkları olan kişilerde depresyon ve kaygıyı azalttığını ve etkilerinin uzun vadeli olabileceğini gösterdi.

Vals, tango, fokstrot, gibi zarif ve klasik salon dansları aynı zamanda depresyon semptomlarını hafifletmeye de yardımcı oluyor.

Parkinson hastalığı ve diğer kronik rahatsızlıkları olan kişilerde vücut pozitifliğini ve yaşam kalitesini artırmanın yanı sıra sıkıntıyı da azaltıyor.

Diğer egzersizler gibi dans da beyindeki endorfin adı verilen “iyi hissetme” kimyasallarını artırır ancak ruh halini iyileştirici etkileri daha karmaşıktır.

Dans ettiğinizde beyninizin hareket, denge ve hisle ilgili alanlar da dahil olmak üzere birçok alanı devreye girer.

Bu aktivite, beyninizin nöroplastisite olarak bilinen bir kavram olan öğrenme ve uyum sağlama kapasitesini güçlendirir.

Gelelim neticeye

Batılılar elbette vals, tango, salsa gibi kendi danslarıyla ilgili araştırmalar yapıyorlar.

Bizim de horon, zeybek, çaydaçıra, harmandalı, fidayda gibi kendi danslarımızın hem beden hem ruh hâlimize olan tesirlerini araştırsak güzel olmaz mı?

Hepinizi dansa davet ediyorum.

Kaynak: https://xmed.jmir.org/2024/1/e44426

Makale: Impact of Weekly Community-Based Dance Training Over 8 Months on Depression and Blood Oxygen Level–Dependent Signals in the Subcallosal Cingulate Gyrus for People With Parkinson Disease: Observational Study

Benefits of Dancing

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: