OMEGA 3 HAPLARINI ÇÖPE ATIN

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
omega 3 hapları çöpe

İnsanlara da meslekdaşlarıma da vitaminlerle, antioksidanlarla, besin destekleriyle, bağışıklığı kuvvetlendiren ilaçlarla sağlıklı yaşamanın mümkün olmayacağını bir türlü anlatamıyorum.

Ne oluyor?

Amerika’ lı araştırmacılar haklı olduğumu göstermek için çalışma üstüne çalışma yapıyorlar.

Neurology isimli tıp dergisinde yayınlanan araştırma da balık yağı hapı içmenin veya bol balık yemenin “zihin” üzerine bir etkisinin olmadığını ortaya koydu (1).

Araştırma, Kadın Sağlığı Girişimi (U.S. Women’s Health Initiative) çalışmasına dâhil, düşünce ve hafızaları başlangıçta normal olan 65-80 yaş arası 2.157 kadın üzerinde gerçekleştirildi.

Başlangıçta alyuvarlardaki omega-3 seviyeleri ölçüldü; bu değerler kadınların son iki ay içinde aldıkları omega 3 miktarlarını yansıtıyordu.

Kadınlar ortalama olarak 6 sene süreyle, senede bir düşünce ve hafıza ile ilgili yedi farklı test yapılarak takip edildi.

Alyuvarlardaki omega-3 (DHA + EPA) seviyeleri ile zihinsel ölçümlerin başlangıçtaki ve zamanla değişimleriyle olan ilişkileri değerlendirildi.

DHA: docosahexaenoic acid EPA: eicosapentaenoic acid

Demografik, klinik ve davranış karakteristikleri için düzenlemeler yapıldıktan sonra, omega 3 seviyeleri ile demansları olmayan kadınlarda yaşlanmayla ilgili zihinsel fonksiyonlar arasında şu ilişkiler tespit edildi:

BİR: Omega-3 değerleri yüksek olanlarla düşük olan kadınlar arasında ilk testlerde düşünce ve hafıza bakımından herhangi bir farklılık bulunmadı.

İKİ: Her iki grup arasında ne kadar hızlı düşündükleri ve altı sene boyunca hafızalarındaki azalma bakımından da bir fark yoktu.

ÜÇ: Sadece omega 3 değerleri yüksek olan kadınların ince motor hızları ve sözle akıcılıkları biraz daha iyi idi.

Omega-3 elbette gerekli ama…

Omega-3 yağ asitleri sağlıklı olmamız ve hastalıklardan korunmamız için elbette “olmazsa olmaz” besin ögeleridir ve vücutta üretilmedikleri için de dışarıdan alınmaları icap eder.

Omega-3 yağ sitlerinin vücudun ihtiyacından az alınması elbette bir takım sorunlar yaratabilir çünkü bunlar enflamasyonu önler, kan basıncı ve trigliseritleri düzenler, beyin gelişimi ve zihinsel faaliyetler ile kalsiyum ve D vitamini alımı için gereklidir.

Yağlı balıklar, keten tohumu, ceviz, badem, arı poleni, yumurta ve bazı algler önemli omega-3 kaynaklarıdır.

Bu araştırma, omega-3 yağ asitlerinin “gereksiz olduğunu göstermiyor”; tek başına kan omega-3 değerlerinin düşünce ve hafıza fonksiyonları için belirleyici olmadığına işaret ediyor.

Omega-3 için tespit edilen bu sonuç, diğer besin ögeleri (vitaminler, antioksidanlar, mineraller vb) için de geçerlidir.

Sadece tek bir parametreye bakarak sağlık ve hastalık hakkında değerlendirme yapmak doğru değildir.

Daha önce de omega-3 haplarının kalp hastalıklarından korunmada işe yaramadığı, prostat kanseri riskini artırdığı da tespit edilmişti (2, 3).

Gelelim neticeye

BİR: Omega-3 elbette vücudumuza dışarıdan girmesi gereken bir besin ögesidir ama güvenli gıdalarla doğru beslenenlerin bunu hap olarak almaları icap etmez.

İKİ: Omega-3 hapları herkese değil, sadece özel durumlarda ve çeşitli sebeplerle sağlıklı beslenemeyenlere verilebilir.

ÜÇ: Omega-3 yağ asitleri, haftada 1-2 kez balık yiyerek ve diğer besinlerle yeteri kadar alınabilir; üstelik bu sayede bu yiyeceklerde bulunan protein, vitamin, mineral ve diğer besin ögeleri de alınmış olur.

DÖRT: Tek bir parametreye bakarak ne zihin ne kalp ne akciğer ve ne başka bir organ veya sistemin sağlığı hakkında yorum yapılamaz.

BEŞ: Haplarla, sağlıklı olmak ve hastalıklardan korunmak mümkün değildir. Bunun için kaliteli gıdalarla doğru beslenme, yeterince hareket, düzenli uyku, sigara-alkol ve stresten uzak bir hayat tarzının benimsenmesi gerekir.

ALTI: Omega-3 hapı için diyenler de, tıpkı kolesterol hapı için diyenlerle veya kilo ya da vücut kitle endeksi üzerinden sağlığı değerlendirenlerle aynı yanlışı yapıyorlar.

KAYNAK

1. http://www.neurology.org/content/early/2013/09/25/WNL.0b013e3182a9584c.abstract

2. http://www.reuters.com/article/2013/09/25/us-omega-3s-idUSBRE98O14120130925

3. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/07/11/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-prostat-kanseri-riskini-artiriyor/

4. http://www.ahmetrasimkucukusta.com/2013/05/11/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/omega-3-haplari-ise-yaramiyor/

Yazı için 24 yorum yapılmış:

  1. A.MERT dedi ki:

    Hocam yine döktürmüşsün

  2. Semra Erk dedi ki:

    Oglum(27 yasinda) balik yiyemiyor. Bu besine allerjisi var. Ilk lokmadan sonra hemen rahatsizlaniyor. Ancak, balik yagina vucudu tepki vermiyor, bu nedenle her gun balik yagi takviyesi aliyor. Bu konuda dusuncenizi alabilir miyim? Tesekkur ederim.

  3. İBRAHİM ÖZDEMİR dedi ki:

    omega 3 ve antioksidanlar için bunca ciddi çalışma varken çöpe atın gibi ciddi ve radikal bir tepki bana çok geldi..en sondada diyorsunuz ki elbette bunlarsız olmaz..bunlarsız olmayacaksa niye çöpe atıyoruz..kendimde ve çevremdeki insanlarda gördüğüm ciddi pozitif etkiler söylediklerinizle hiç uyuşmuyor..en azından çöpe atmak gibi bir yaklaşım hiç yakışmamış..iyi çalışmalar

  4. murat dedi ki:

    hocam siz nasıl prof oldunuz bilmiyorum ama tabi türkiyede nereni sallasan nereye gider yahu ben bizzat 15 gündür düzenli omega3 kullanıyorum bana katkısını kelimelerle anlatamam sen tutmuşyok yapılan tesler zart zurttan bahsediyorsun adam gibi söylesene omega3yoksa sağlıklıbiryaşam dayoktur

  5. Mehmet dedi ki:

    Hocam işkembe-i kübradan atmak diye herhalde buna deniyor. Yaklaşık olarak 20 seneden beri düzenli olarak yüksek dozda EPA ve DHA içeren Omega kullanmaktayım.
    Omega kullanmadığım zamanlara bakarak çok rahat kış mevsimini ve mevsim dönümlerini hiç hasta olmadan geçirdiğimi söyleyebilirim. Üstelik beslenme alışkanlığımda hiç değişiklik yapmadan..
    Omega kullanmadan önce bir kış boyunca neredeyse 3-4 defa grip ya da nezle olduğumu net olarak söyleyebilirim.
    Üstelik haftada 2-3 kerde balık yiyerek bahsettiğim dozlarda omega alabilme imkanı neredeyse yok denecek kadar azdır.
    Kaldı ki yediğimiz balıkların ne kadar temiz sularda tutulup ne kadar ağır metaller içermeden soframıza geldiği de ayrı bir muamma.
    Bir bilim insanı olarak “omegayı çöpe atın” şeklinde bu kadar net bir söylemle ortaya çıkmanız bu olaya ne kadar gerçekci yaklaştığınızı da gösteriyor.
    Dünya üzerinde kanıtlanmış bu kadar örnek varken, bir bilim insanının bu kadar net bir şekilde “omegayı çöpe atın” demesi açıkcası bana abesle iştigal olarak göründü.
    hoş olmamış..

    ÇOK HAKLISINIZ

    20 sene süreli böyle güzel ve kapsamlı araştırma yapıyor ve bunu bilim dünyasına sunmuyorsanız kabahat sizin mi benim mi?

    Bu mükemmel araştırmanızı okuduktan sonra elbette fikrim değişti.

    Şimdi hemen kendime omega hapı almak üzere evden çıkıyor ve yazımı “çöpe atıyorum”.

    İnşallah omega hapları benim zekamı da sizinki kadar olmasa da bir miktar açar.

  6. BARIŞ dedi ki:

    Tek parametre ile ölçülemez diyorsun, sen bir firmanın yapmış olduğu araştırma ile 100 firmanın araştırmasını çöpe atıyorsun. Ayrıca tek parametre diyorsun o yapılan araştırma sadece beyin fonksiyonu üzerine yapılmış bir araştırma, diğer sağlık yönlerini omega 3 ün alınmadığında gösteren bir araştırma yok…
    Neyse seninde suçun yok, meşhur olmak böyle olmaz, adam gibi araştırma yap uygula öyle ol, suç seni prof yapanda…
    Copyprof olmuşsun belliki…

  7. Ali Ünal dedi ki:

    Omega3 kullanımını herkese öneriyorum. Bizdeki bilim insanları maalesef hep ön yargılı ve olumsuz tartışmalı örnekleri seçip paylaşıyorlar. Doğrusunu kullananlar bilir.

  8. Hatice dedi ki:

    Balık tüketemeyenler için mutlaka alınması gereken bir takviye gıda oldugunu düşünüyorum. Kullandığım süre içinde hiç hasta olmadım diyebilirim grip nezle vs.

  9. cengiz dedi ki:

    hocam herseyi dısarıdan doğal olarak almamız mümkün olmuyor. balık dediginiz hergün yiyilmiyor. evde yapsan ev kokuyor. her markanın balık yağı hapı alınmaz tabi.

  10. EKREM dedi ki:

    YAHU NE KOMİKSİN!!!

    AMERİKAN KALP CEMİYETİ…
    JAPONYA SAĞLIK BAKANLIĞI…
    İNGİLTERE SAĞLIK BAKANLIĞI…
    BUNLAR APTAL DA BİR SEN Mİ AKILLISIN? BEYİN RESEPTÖRLERİNİN 1/3’Ü BALIK YAĞI!!!

    AYRICA ANNE SÜTÜNÜN %90’I BALIK YAĞI (PROF.DR. CANAN KARATAY)

    AYRICA PROF.DR. ERKAN TOPUZ BAS BAS BAĞIRIYOR BALIK YAĞI KULLANIN DİYE!!!

    SENİN MANTIĞINLA??? GİTSEK İBN-İ SİNA’YI DA MI ÇÖPE ATACAĞIZ? ZİRA ADAMIN HER TÜRLÜ İLACI BİTKİSELDİ!!! KULLANIĞIN İLAÇLARIN KİMYA İLMİNDE YAPILDIĞINI BEN SANA ÖĞRETEYİM! BU İLMİN DE ALİMİ SAYILAN İBN-İ HAYYAN’DA BİTKİSEL TEDAVİ UYGULUYORDU!!! SÖYLESENE BANA!!! KİMYEVİ OLARAK LABORATUVARLARDA YAPILAN “İLAÇLAR???” ÇOK YARARLI DA… NEDEN BAL GİBİ BİR TANE DAHİ ÜRÜN YAPAMIYORLAR?

  11. Haluk Özer dedi ki:

    Buraya yorum yazanlarda bence beyin yok. Bunlar çuvalla balık yağı hapı içseler de adam olmazlar.

  12. Ayça dedi ki:

    Yazılan makaleye kesinlikle katılmıyor. Hadi bu konuda yazılmış bilimsel makaleler çok kapsamlı değil diyelim ve bütün değişkenleride kontrol edemiyoruz, ama 100 yıllardır süre gelmekte olan kültürlerin kendi beslenme şekilleri var. Buda yeterli bir bilgiye ve kanıya buna bağlı araştırma olanağı sağlıyor. Balık çok tüketilen Japonya ve akdeniz ülkelerinde sağlıklı ve uzun yaşamın olduğu bir gerçek. Bundan elde edilen yağında kalp ve damar sağlığına, vücutta inflamasyonu azaltığı ve eklemlere de destek olduğu bir gerçek. Balıkta bulunan proteinlere alerjisi olan birinin de hap olarak yağını tüketmesi son derece faydalı olacaktır. Ben kişisel hayatımda ailem ve kendim için kullanıyorum her gün olmasa da ve 45 kg luk köpeğime bile verdim kendi kararımla. Büyük köpekler genelde genç yaşta eklemlerde kalça da ağrı ve problem çekerken benim köpeğim 9.5 yaşında maşşallah aksamadan zıplıyor hopluyor. Yanlız herşeyde olduğu gibi yağın nerden ve nasıl elde edildiği çok önemli, tescilli ve okyanus dan elde edilen bir balıktan gelmeli yağ.

  13. mehmet dedi ki:

    Çok dar bir açıdan bakılmış bir yazı EPA DHA faydaları sadece sıhınsel değil hücresel metabolizmayı değişikliğini göz erde etmemek lazım kimse einstein olmak istemiyor sadece var olanı korumak birde sadece eritrositlere bakılarak bir ölçek oluşturmak yalnıştır bunun emilimi dağılımı metabolizması sekestrasyonu disribüsyonu var.

  14. Caner dedi ki:

    Omega 3 bir kere kaLP yetmezliği ve kalp damar hastalıklarında önerilmektedir. Birde dikkat çekmek istediğim bir konu var zaten çalışmalar yapılırken toplumdaki beslenme şekline göre değil hastalıklara verilen ek besin gıdaların göre yapılır. Yani burda anlatilan şey verilen ek gidanin eksik ve fazla alınmış bir topluluk değil norman beslenen bir topluluktan seçilmesi. O açıdan yazı biraz eksik olmuş.Lütfen kesin konuşmayalım Prof hocam 🙂

  15. Baybora Emek dedi ki:

    Öncelikle yazınız için teşekkürler. Annemin diz kapağında ki sorun sebebiyle doktor ameliyat olması gerektiğini söylemişti, ben kendisine 5 ay kadar düzenli şekilde kaliteli bir markanın balık yağını içirdim ve ağrıları büyük oranda azalarak daha rahat yürümeye başladı. ayrıca geçirdiğim nöral rahatsızlıkta yine doktorumun önerisi ile balık yağı kullandım ve hastalığımda iyileşme gözlemledim.
    Bunlar benim yaşadıklarım diğer açıdan bakarsak Amerika da yapılan bir deneyden ve bu deneyin sonunda omega3 yağ asitleirnin pekte işe yaramadığından bahsedilmiş. yani düşük olsada yüksek olsada sonuç hemen hemen aynı imiş. Öncelikle amerika da yapılan hiçbir deneye güvenmiyorum. Faydalı ne varsa atılmasını zararlı ne varsa kullanılmasını öneren yine Amerika. Zeytin yağı, tere yağı zararlı deyip konola yağı kullanın diyen yine amerika da deney yapan bilim adamları. Bize yıllar önce süt tozunu bedava veren, yediğim içtiğim herşeye parça parça zeka seviyemizi düşüren maddeler koyan yine Amerikalı bilim adamları. Bu bilim adamları hangi ailelere hizmet ediyor acaba. Buralar işin ayrıntısı girmiyorum. Başka bir taraftan bakarsak yapılan deneylerde balık yağı kullanan emziren annelerin bebeklerinin zeka seviyelerinin 4(dört) puan daha fazla olduğu ortaya çıkmış.Hadi bakalım o da deney bu da deney. Başka deneylerde var omega3 healthing yazın google a arattırın. BUnları tespit edenler bilim adamları. Madem böyle bir iddianız var bence doğru olan şudur;
    Öncelikle bu konuda yapılan karşıt deneyleri ortaya çıkarılan zihinsel ve fiziksel faydalarını tamamen suya düşüren bir tespitte bulunup bunu açıklarsınız sonrada kendi fikrinizi birkaç farklı deney ve somut gerçeklerle ortaya koyarak bilimsel yolla açıklarsınız olu biter insanlar da seve seve omega 3 içeren hapları yada şurupları çöpe atarlar 😉 Gerçi siz yıllarını vermiş bir bilim insanısınız bu konuları bu şekilde dile getirmek benim haddime değil siz elbet yanlış olduğunuz noktayı farkedip düzeltirsiniz.

  16. Giz dedi ki:

    Arastirmada secilen yas grubu 65 yas hocam seneler icindeki gelisim gozlendigine gore bu denekler yaslanmakta, yaslanirken zaten bazi fonksiyonlarda azalma gorulur. Denek grubu ozellikle omega 3 un basarisizligini kanitlamak icin secilmis bazi hastaliklari olan kisiler gibi.

  17. ONUR BEYAZ dedi ki:

    Bence siz bu yazıyı hiç yazmamış olun ve çöpe atın!!!

    Omega 3 haplarının faydaları malum ve herhangibir zararı kanıtlanmamış…

    Yazıda sadece zihinsel performansa katkı sağlamadığından bahsedilmemiş…
    Velevki doğru olsun!

    Hücresel faydaları için yararlanmaya devam etmemiz için engel nedir!!!

    MANTIK HATASI YAPMIŞ YAZIYI YAZAN KİŞİ!!!

    BIRAKIN BU RADİKAL CÜMLELERLE ÜNLÜ OLMA HEVESLERİNİ!!!

    YAZIK!!!

  18. ONUR BEYAZ dedi ki:

    Yukarıdaki yazımı ve diğer sert eleştirileri sansürlemeden yayınlamış olmanızı ve
    yukarıdaki bir eleştiriye verdiğiniz ılımlı cevabı da TAKDİR ETMEK ZORUNDAYIM…

    SANIRIM ÇOK HOŞGÖRÜLÜ BİR İNSANSINIZ…

    BU TAVRINIZ GERÇEKTEN TAKDİRE ŞAYAN…
    BEN OLSAM YAYINLAMAZDIM SANIRIM ÇOĞU YORUMU…

    YERMEKTE ÜSTÜMÜZE YOK DA ÖVMEKTE NOKSANIZ…

    Şu konuya değinirseniz sevinirim;

    Balık yağının zehirlenme etkisi yaratması ihtimalinden bahsediliyor…
    Bunu önlemek için takviye alınması öneriliyor…

    BEN TON BALIĞI YİYEREK BU İHTİYACI KARŞILAMAYI DÜŞÜNÜYORUM…

    Tavsiye eder misiniz?

    Ton balığında ağır metaller bulunuyor mu? Bilginiz var mı?

    Teşekkürler…

  19. Mehmet dedi ki:

    Yazıyı ve yorumları sonuna kadar okudum. Kızıma “atipik otizm” teşhisi kondu. güvenilir EPA-DHA bakımından yüksek değeri sahip güvenilir firmaya ait balık yağı almak istiyorum. ama hiçbir bilgiye sahip değilim. Lütfen yardımcı olacak arkadaşların bana makbulut2534@gmail.com mail adresinden tavsiyede bulunabilir mi?

  20. Candar kaya dedi ki:

    Omega3 haplarını faydalı bulduğunu söyleyenler kesinlikle ülkemizde yaygınlaşan omega3 hapları ticareti kaygısı güdenler. ÖZELLİKLE kyani denilen firma sadece 3 tane ürünle insan üzerindeki bütün sorunları çözdüğünü iddiaa ediyor sebep ise ticaret !!! Etraflarına topladıkları kendilerine hizmet eden ceplerini doldurtukları doktarlarla belli izlenim yaratmıyorlar
    AMA Ahmet Rasim Küçükusta ve Ibrahim saraçoğlu hocamız Allah bunlardan razı olsun bu konuya dikkat cekerek diyorlar ki ” Omeg3 hapları ” kötü huylu prostat kanserini % 70 artırır diyorlar .

  21. ozan dedi ki:

    Sevgili hocam;
    Öncelikle yorumlarınız için teşekkürler.Sizden ricam pub-med e dha ve pregnacy yazın,1000 den daha fazla yayın bulacaksınız.Biraz incelemenizi rica ediyorum.
    Teşekkürler

  22. Aykut dedi ki:

    Yaw he he.

  23. merve dedi ki:

    aman be

  24. Sadem dedi ki:

    Omega3 sayesinde ama kaliteli bir omega 3 yıllardır girip kazanamadigim kpss yi kazandım öyle ki hafızam herşeyi hatırlıyordu. Ne yazık ki katılmıyorum ben çok hastalanan biriyim öyle ki o kadar iyi beslenirim ki tüm vitaminler tavan ama yine de çok hastalanirim yine omega 3 sayesinde en azından hafif geçiriyorum ya da antibiyotiğe her zaman ihtiyaç duymuyorum omega3 turkiyede yenilen balıklarda omega 3 yeterli değil kuruyan ellerime bile en iyisi omega 3 sağlıklı gunler

Siz de yorumunuzu paylaşın: