CORONA VİRÜSÜN KAYNAĞI: PANGOLİNLER

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: yazının sonunda ek var!

***

Wuhan şehrinde 2019 senesi aralık ayında ortaya çıkan 27 gizemli zatürre vakasının sebebinin yarasalardan yabani hayvanlar aracılığıyla insanlara bulaşan bir corona virüs olduğu bildirilmişti ama Çin’ den gelen son haberlere göre salgının ara konakçısı pangolin adı verilen hayvanlar.

Pangolinler, Asya’ da ve Afrika’ da yaşayan dünyanın tek pullu memelileri olarak biliniyor; bunlar milletlerarası kanunlarla korunuyor olmasına rağmen illegal olarak ticaretleri yapılıyor.

Etleri bu coğrafyada çok makbul sayıldığı gibi pulları Çin tıbbında kullanılan bazı ilaçların üretiminde de kullanılıyor.

Araştırmayı yapan Güney Çin Ziraat Üniversitesi, bu keşfin salgının önlenmesi ve kaynağının kontrolü için çok önemli olduğunun altını çiziyor.

Çin’ in resmi haber ajansı Xinhua pangolinlerden izole edilen yeni corona virüs türünün gen dizisinin hastalardan elde edilen virüslerle %99 uyumlu olduğunu ve pangolinlerin en muhtemel ara konakçı olduklarını bildirmekle beraber buna karşı çıkan bilim adamları da var.

7 Şubat 2020 itibariyle Çin’ de 636 kişinin ölümüne sebep olan corona virüsün kaynağının ne olduğunu daha uzun süre tartışılacak gibi görünüyor.

pangolin ile ilgili görsel sonucu

Pangolin nasıl bir hayvandır?

Pangolinler, genellikle geceleri avlanan memeli bir hayvandır, gündüzleri mağaralarda saklanırlar. Tehlike anında kabuğuna kıvrılarak kendini kapatma tepkisini veren pangolin, uzun ve solucana benzer bir dile sahiptirler, dişleri yoktur.

Vücutlarında kiremit gibi dizilmiş büyük keratin pullar sebebiyle kozalaksı bir görünüme sahiptirler, genellikler karınca, böcek ve termit yiyerek beslenirler.

Boyları 30-100 santim arasında değişir.

pangolin ile ilgili görsel sonucu

Kaynaklar:

1.https://www.reuters.com/article/us-china-health-pangolins/scientists-question-work-suggesting-pangolin-coronavirus-link-idUSKBN2010XA

2.https://en.wikipedia.org/wiki/Pangolin

***

EK 1 (23.11.2023): Çin’ de son günlerde okullarda hastaneye yatışlarda artışa yol açan ve Kovid krizinin ilk günlerini hatırlatan bir gizemli zatürre salgını olduğu, okulların kapanmasının düşünüldüğü bildiriliyor. Sebep mevsim dolayısıyla grip, RSV ve diğer solunum yolları virüslerinin sebep olduğu enfeksiyonlar mıdır yoksa nevzuhur bir virüs müdür, şimdilik meçhul.

Kaynak: ndtv.com/world-news/mys

***

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Münir dedi ki:

    taş devrinden kalma gibi sanki..

  2. Şirzat dedi ki:

    sanki mandolin gibi geliyor kulağa pangolin

  3. Nurgül Yılmaz dedi ki:

    sanki bu yaratık koronadan daha tehlikeli daha iğrenç görünüyor. korna mı bu hayvan mı deseler vallahi düşünürüm

  4. Bahar Güney dedi ki:

    gece vakti rüyama girmez inşallah bu yaratık, tövbe tövbe ya…

Siz de yorumunuzu paylaşın: