PANDEMİDEN ÖNCE WUHAN’ DA YARASA VE PANGOLİN SATILMIYORDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

-Virüs nerde?

-Çorbaya düştü.

-Çorba nerde?

-Yarasa içti.

-Yarasa nerde?

-Mağaraya kaçtı.

-Mağara nerde?

-Yandı bitti kül oldu…

NOT: Facebook ve İnstagram bana da virüsün kaynağı hakkındaki şüphelerimi dile getirdiğim için 6 ay süreyle kısıtlama-engelleme uygulamıştı.

***

Daily Mail gazetesinin “No bats or pangolins were sold at Wuhan wet markets immediately before Covid-19 pandemic started, Oxford study syas” (Covid-19 salgını başlamadan hemen önce Wuhan pazarlarında yarasa veya pangolin satılmadığını söylüyor) başlıklı haberi:

Araştırmada, 2017’den Kasım 2019’a kadar Wuhan’da ticareti yapılan 50.000 hayvan incelendi.

Şehirdeki pazarlarda tutulan yarasa veya pangolinlere ait ‘delil’ bulanamadı ama orada ticareti yapılan diğer hayvanların koronavirüsü kolayca yayabileceğini gösteren veriler elde edildi.

Virüsün genetik haritasının incelenmesi laboratuvardan sızma ihtimalini düşündürüyor.

Oxford liderliğindeki bir araştırmaya göre, Wuhan pazarlarında koronavirüs pandemisi başlamadan hemen önce yarasa veya pangolin satılmadı.

Araştırma, 2017’den Kasım 2019’a kadar Çin kentindeki hayvan pazarlarında ticareti yapılan porsuk ve yaban domuzu, tavus kuşu ve çukur engerek dâhil 38 türden yaklaşık 50.000 hayvanıkapsıyor.

Ancak ekip, pazarda tek bir yarasa veya pangolinin tutulduğuna dair ‘delil’ bulamamış ve bu da onların –sıklıkla KOVİD için suçlanan- bu türlerin ‘koronavirüsün kaynağındaki muhtemel yayılma konakçısı olmadığı’ sonucuna varmalarına yol açmıştır.

Bunun yerine, pis kafeslerde tutulan ve tüccarlar tarafından ihmal edilen çok sayıda vahşi hayvanın, koronavirüsün insanlara geçmesi için çeşitli imkânlar sağladığını savundular.

The notorious Huanan wet market in Wuhan which has been blamed for spreading the coronavirus. Most of the early theories pointed to bats - but according to the new study, no bats were sold there

Oxford Üniversitesi’nden Chris Newman, Mailonline’a şunları söyledi:

Bu türlerin bazılarının çeşitli hastalıklara ev sahipliği yaptığı biliniyor.

Daha sonra birkaçı koronavirüsün yetkin konakçıları olarak tanımlandı, ancak ana şüphelenilen yayılma konakları, yani yarasalar ve pangolinler bu pazarlarda satılık değildi.

Verilerimiz, insanlara koronavirüsün nasıl bulaştığını belirleyemiyor, sadece bu pazarlarda pangolinler veya yarasalarla doğrudan temas son derece mantıksız görünüyor.”

İddia, virüsün bir Wuhan laboratuvarından çıkıp çıkmadığı ve hayvanlardan insanlara tabii olarak geçmediği konusunda artan incelemeler arasında ortaya çıkıyor.

Çalışmaları Scientific Reports’ ta yayınlanan yazarlar, Wuhan’ da ticareti yapılan binlerce hayvanın ‘çok çeşitli bulaşıcı zoonotik hastalıklara veya hastalığa neden olan parazitlere ev sahipliği yapabildiğini’ söyledi.

‘Yaratıklar büyük meblağlara satıldı. Örneğin, dağ sıçanı eti, domuz etinin beş katıydı.

Çin, o zamandan beri hastalık için bu kötülük yuvaları için çok sıkı tedbirler aldığını ve canlı hayvanların satışını yasakladığını iddia ediyor, ancak ilk salgının üzerinden bir yıldan fazla bir süre geçmesine rağmen, insanlar hala canlı balık, kurbağa ve kaplumbağa da dâhil olmak üzere yiyecek satın almak için bu pazarlara akın ediyor.

Araştırmanın yazarları, Çinli insanlar arasında, ‘prestij öğeleri’ olarak kabul edilen ‘karizmatik türler’ ile ticaret yapmak için sürekli bir istek olduğunu yazdı.

Çalışma, “Büyük ölçüde bunun nedeni, koruyucu mevzuatın tutarlı bir şekilde uygulanmaması ve vahşi yaşam sömürüsüne kayıtsız bir şekilde aldırış etmemesidir” diyor.

Prof Macdonald The Times’a şunları söyledi: “Tek bir çatı altında farklı türlerin bu kadar yoğun bir şekilde toplanmasıyla… başka bir istenmeyen hastalığın insan nüfusuna sıçraması an meselesi gibi görünüyor.”

Virüsün Wuhan’ daki iğrenç hayvan kafeslerinden kaynaklandığına dair iyi bilinen teori, Joe Biden’ın istihbarat ağlarına laboratuvar sızıntısı teorisini araştırma çabalarını iki katına çıkarmasını söylemesinden bu yana geçen ay boyunca artan karşı argümanlarla karşı karşıya kaldı.

Ajanslar ayrıca doğal olarak evrimleştiği ve hayvanlardan insanlara geçtiği yönündeki rekabet fikrini de araştıracak. Onlara rapor vermeleri için 90 gün süre verdi.

Hareket, selefi Donald Trump tarafından teşvik edildikten sonra, daha önce ABD’deki liberal medya tarafından gülünç bir fikir olarak görülen soruşturmaya yeni bir güven verdi.

Bilim adamlarının ilk enfeksiyon kümesinin resmi olarak rapor edildiğini söylediği Huanan ıslak pazarı, pandemi başlamadan önce yarasalar üzerinde deneyler yapılan Wuhan Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezlerinden sadece birkaç yüz metre ve bilim adamlarının bildirildiği Wuhan Viroloji Laboratuvarı Enstitüsü’nden sadece birkaç mil uzaklıktadır.

Laboratuvar, dünyada insandan insana bulaşma yüksek riski taşıyan sınıf 4 patojenler olan tehlikeli virüslerle başa çıkmak için temizlenmiş birkaç yerden biridir.

Wall Street Journal’ ın yakın tarihli bir raporuna göre, enstitüden üç araştırmacı, virüs yayılmaya başlamadan önce Kasım 2019’da tıbbi yardım istedi.

Bunlar, bir yıldan fazla bir süredir virüsün genomik dizisinin insanlar tarafından tasarlanmış olması gerektiğini iddia eden bilim adamlarıdır.

Bu, Kaliforniya’daki bir hükümet laboratuvarının geçen Mayıs 2020’de koronavirüsün Wuhan’ daki bir tesisten kaçmış olabileceği sonucuna vardığının ortaya çıkmasını takip ediyor.

Berkeley yakınlarındaki Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı’ndaki bilim adamları, nasıl evrimleştiğini anlamaya çalışmak için virüsün genetik yapısını analiz ettiler.

27 Mayıs 2020 bulgularını Ekim ayında Dışişleri Bakanlığı’na ilettiler ama beş aylık gecikmenin sebebi açıklanmadı.

15 Ocak’ta Dışişleri Bakanlığı, COVID-19 hakkında ‘durumlu’ kanıtların bir laboratuvar sızıntısı teorisinin mümkün olduğunu öne sürdüğünü söyleyen bir bilgi formu yayınladı.

California laboratuvarının ürettiği gizli belge, Wall Street Journal’ ın varlığını bildirdiği pazartesi gününe kadar bilinmiyordu.

Lawrence Livermore çalışmasına aşina olan insanlar, bunun istihbarat kolu olan ‘Z Bölümü’ tarafından hazırlandığını söyledi.

California laboratuvarı, gizli kalan raporlarının içeriğini doğrulamadı.

Ve geçen ay sadece DailyMail.com tarafından elde edilen yeni bir çalışma, bilim adamlarının koronavirüsü yarattığını ve ardından yarasalardan doğal olarak evrimleşmiş gibi görünmesini sağlamak için virüsün tersine mühendislik versiyonlarıyla izlerini kapatmaya çalıştıklarını öne sürdü.

Gazetenin yazarları, İngiliz Profesör Angus Dalgleish ve Norveçli bilim adamı Dr. Birger Sørensen, bir yıldır ‘Çin’de retro-mühendisliğin ilk bakışta delillerine’ sahip olduklarını – ancak akademisyenler ve büyük dergiler tarafından görmezden gelindiğini yazdı.

Dalgleish, Londra’daki St George’s Üniversitesi’nde onkoloji profesörüdür ve en iyi, teşhis konulan hastaları tedavi etmek ve aylarca ilaç bırakmalarına izin vermek için çalışan ilk ‘HIV aşısını’ yaratan atılımıyla tanınır.

Bir virolog olan Sørensen, Biovacc-19 adlı bir koronavirüs aşı adayı geliştiren ilaç şirketi Immunor’ un başkanıdır. Dalgleish’ in şirkette hisse opsiyonları da var.

Çin laboratuvarlarında ‘verileri kasıtlı olarak yok etme, gizleme veya kirletme’ suçlamalarını içeren araştırmadaki şoke edici iddialar, komünist ülkede sesini çıkaran bilim adamlarının susturulmasına ve ortadan kaybolmasına dikkat çekiyor.

Yayınlanmak üzere gönderilen dergi makalesi, uzmanların çoğu yakın zamana kadar COVID-19’un kökenlerinin hayvanlardan insanlara sıçrayan doğal bir enfeksiyondan başka bir şey olmadığını kesin olarak reddettiği için bilim camiasında dalgalar yaratacak şekilde ayarlandı.

Bazı uzmanlar hâlâ virüsün bir yarasadan diğer bazı hayvan türlerine, sonra da insanlara bulaştığına inanıyor. Bununla birlikte, kökenleri kanıtlanmamıştır.

Wuhan laboratuvarı, yarasa koronavirüsleri üzerinde testler yapmakla ünlüydü ve sızıntı teorisini destekleyen uzmanlar, aynı şehrin salgın için sıfır noktası olmasının görmezden gelinemeyecek kadar büyük bir tesadüf olduğunu söylüyor.

COVID-19’UN KÖKENLERİ: TEORİLER

ABD devlet yetkilileri, koronavirüsün bir laboratuvardan sızdığı veya insanlığa karşı bir tür silah olarak Çin tarafından insan yapımı olduğu fikrine ivme kazandırdı.

Bir Wuhan et pazarının ilk olarak virüsün üreme alanı olduğu düşünülüyordu, burada canlı, vahşi hayvanların satışı, türler arasında doğal olarak yayılması için mükemmel bir fırsat verirdi.

Virüsün önce yarasalarda geliştiği, ardından pangolin gibi bir yaratığa geçtiği ve daha sonra insanlarla temas ettiği ve virüsü bulaştırdığı düşünülüyor.

İnsanlara girdikten sonra, koronavirüs hayatta kalmak için mutasyona uğramış ve hazırlıksız bir popülasyonun bir sonucu olarak kontrolden çıkmış olabilir.

Ayrıca virüsün bilim adamları tarafından genetiğiyle oynandığına veya aslında yıllardır var olduğuna ve hatta geçmişte insanları öldürdüğüne dair teoriler de var.

Şehirdeki iki yüksek güvenlikli laboratuvar – Wuhan Hastalık Kontrol Merkezi ve Wuhan Viroloji Enstitüsü – birçok komplo teorisine konu oldu.

Başkan Donald Trump, yalnızca Çin’i suçladığı virüsün Wuhan Viroloji Enstitüsü’nden geldiğine dair delliller gördüğünü iddia ediyor – ancak bunu açıklamasına izin verilmiyor.

Enstitü, salgının ilk günlerinden gelen iddiaları yalanladı.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Mayıs ayında koronavirüs salgınının bir Çin laboratuvarından kaynaklandığına dair ‘muazzam delil’ bulunduğunu iddia etti – ancak iddia edilen delillerin hiçbirini sunamadı.

Çinli bilim adamı pandemi ilan edilmeden önce bir aşı için patent başvurusunda bulundu

ABD ile bağları olan Çinli bir askeri bilim adamının, hastalığın küresel bir salgın olarak ilan edilmesinden çok önce bir KOVİD aşısı için patent başvurusunda bulunduğu bildirildi.

Avustralya gazetesine göre, Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) için çalışan Yusen Zhou, Çin siyasi partisi adına evrakları 24 Şubat 2020’de teslim etti.

Bu tarih, Çin’in koronavirüsün insanlara bulaşmasını ilk kez onaylamasından sadece beş hafta sonraydı.

Zhou’ nun ayrıca, yarasalarda koronavirüs üzerine yaptığı araştırmalarla ünlü laboratuvarın müdür yardımcısı Shi Zhengli de dâhil olmak üzere Wuhan Viroloji Enstitüsü’ndeki (WIV) bilim adamlarıyla ‘yakın bir şekilde çalıştığı’ söyleniyor.

Zhou, patenti aldıktan üç aydan kısa bir süre sonra gizemli bir şekilde öldü. New York Post, ülkenin en önde gelen bilim adamlarından biri olmasına rağmen, ölüm haberi yalnızca tek bir yayın organında yer aldığını iddia etti.

Gazete, Zhou’nun daha önce Minnesota Üniversitesi ve New York Kan Merkezi de dâhil olmak üzere ABD kurumlarıyla bağlantılı araştırmalar üzerinde çalıştığını bildirdi.

Kaynak: https://www.dailymail.co.uk/news/article-9668695/No-bats-pangolins-sold-Wuhan-wet-markets-pandemic-started-Oxford-study-says.html

***

EK 1 (9.2.2021): KORCAN AYATA: “Bir yıl önce bunlardan bahsedenlere provokatör trol, komplocu, düz dünyacı falan diyenler uyanmaya başlamış. Neyse geç olsun da güç olmasın“. Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1413048186747424769?s=20

Resim

***

EK 2 (12.6.2022): Hâlâ “yarasa-pangolin-canlı hayvan pazarı-çay-çorba” masalı anlatanlara ve dinleyenlere: Sene 2004: “Çok bulaşıcı bir SARS-CoV psödotipli virüs oluşturmak için hümanize SARS-CoV spike (S) glikoproteinini HIV parçacıklarına dahil ettik.” Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7092805/

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ali Kantarcı dedi ki:

    Dünyayı uyutuyorlar. Bize de bunu sormamızı bile istemiyorlar. Bilim ilerlemiyor geriliyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: