DOKTORLAR GRİP AŞISINDAN KAÇIYOR
Yandaki sütunda yayınladığım “Mutlaka aşı yaptırın” başlıklı haberle (1) alâkalı olarak bazı tenkitlerim var:
BİR: Bu haber için “Doktorların çoğu aşı olmuyor” veya “Doktorlar grip aşısından kaçıyor” benzeri başlıklar çok daha uygun ve çarpıcı olurdu.
İKİ: ‘Mutlaka aşı yaptırın’ diyenlerin öncelikle doktorları ve sağlık personelini iknâ etmesi gerekiyor.
Sağlıkçıların yüzde 14’ ünün aşı yaptırdığı bir durumda vatandaşı aşıya razı etmek ‘katiyen’ mümkün olmaz.
ÜÇ: Uzmanların büyük çoğunluğu grip aşısını sağlıklı insanlara değil sadece gripten zarar görme ihtimalleri yüksek olanlara tavsiye ediyor.
Herkesin aşı yaptırması ancak üreticilerin işine gelir.
ÜÇ: Doktorlar bir tarafa, sıradan insanlar bile grip aşısının ‘ticari bir aşı’ olduğunu artık çok iyi biliyorlar.
Halk ‘Mutlaka aşı yaptırın’ tarzındaki açıklamalara bırakın itibar etmeyi, gülüp geçiyor.
3 sene evvelki domuz gribi salgınında da tüm dünya küresel ‘korkutma ve tehdit kampanyalarına’ rağmen üstelik de bedava sunulan bir aşıya karşı çıkmış; milyonlarca doz aşı çöpe gitmişti.
Dünya Sağlık Örgütü Başkanı M. Chan’ ın bile domuz gribinin en ateşli döneminde aşı yaptırmamış olduğu ortaya çıkmıştı.
DÖRT: Medyada yer bulan ‘abartılı’ konuşma veya yazıların üretici firmalara fayda değil zarar vereceğini de hatırlatırım.
İnsanlar dayatma değil ‘tam ve doğru bilgilendirilme’ istiyor.
‘Herkes mutlaka aşı olsun’ denileceğine aşağıdaki ifadeler daha uygun olur:
‘Grip aşısının koruyuculuğu tam ve uzun süreli değildir; hatta bazı durumlarda hiçbir etkisi de olmayabilir. Gripten korunmada sadece aşıya güvenilmemeli, bağışıklığı kuvvetlendiren tavsiyelere ve grip virüsünün bulaşmasını önleyen tedbirlere de titizlikle uyulmalıdır. Tüm bunlar bilinerek, gripten dolayı ağır hastalık geçirme ve ölme ihtimalleri yüksek olanların aşı olmaları faydalı olabilir.”
BEŞ: Belirli bir ilacı, aşıyı veya bir teşhis ve tedavi yöntemini övücü konuşma yapanlar veya yazı yazanlar –tıpkı bilimsel yayınlarda olduğu gibi- endüstri ile olan ‘kanûni’ çıkar ilişkilerini de (kongre daveti, honararium, danışmanlık ücreti, hediye almak vb) açıklamalıdırlar.
ALTI: Prof. Dr. Yalçın’ a CIDRAP’ ın ‘oyunun kurallarını değiştirecek yeni grip aşısının önündeki en büyük engelin bugünkü aşıların grip enfeksiyonlarını önlemede çok etkili olduğu anlayışı’ olduğunu dile getiren raporunu (2) dikkatle okumasını tavsiye ederim.
Gelelim neticeye
Ben de yüzde 86’lık bölüme yer alan doktorlardan biriyim.
Başka ne olabilirdi ki zaten?
Kaynaklar:
1. http://www.cnnturk.com/2012/saglik/10/15/mutlaka.asi.yaptirin/680587.0/index.html
2. http://www.cidrap.umn.edu/cidrap/files/80/ccivi%20report.pdf
***
CNN’ in haberi:
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, Türkiye’de yılda 10- 15 bin kişinin grip yüzünden yaşamını yitirdiğini belirterek, herkesin mutlaka aşı yaptırması gerektiğini söyledi.
Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte influenza (grip) salgınlarının arttığına dikkati çeken Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, grip aşısının dünya çapında görülen 100’ün üzerindeki virüsün Dünya Sağlık Örgütü tarafından seçilen 3 tanesi ile yapıldığını kaydetti.
Seçilen 3 virüsün, dünyada en sık görülen virüs olması bakımından, aşının değerinin çok yüksek olduğuna işaret eden Prof. Dr. Yalçın, Türkiye genelini kapsayan bir araştırma olmamakla birlikte, Akdeniz Üniversitesi’nde doktorlar arasında yapılan bir araştırmaya göre grip aşısı olma oranının sağlık personelinde yüzde 14 civarında olduğunu belirtti.
ABD’de her yıl 35- 51 bin kişi gripten ölüyor
Prof. Dr. Yalçın, Türkiye’de griple ilgili yeteri derecede rakamsal veri bulunmadığını, iklim şartları bakımından Türkiye’ye benzeyen ABD’nin verilerine göre, tehlikesi açıkça ortada olan gribin ciddiye alınması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın şu bilgileri verdi: “İnfluenza, ya da diğer adıyla grip, ağır komplikasyonlara neden olabilen bir hastalıktır.
Ortalama 400 yıldan beri her 1- 3 yılda bir neden olduğu salgınlar ve bunların sonucunda oluşan ekonomik kayıplar nedeniyle tüm dünyada sorun yaratan enfeksiyon hastalıklarından birisidir. Amerika Birleşik Devletleri’nde her yıl influenza nedeniyle 17- 50 milyon kişi hastalanırken, yaklaşık 36 ile 51 bin kişi hayatını kaybediyor. Türkiye’de de her yıl grip sonrası gelişen komplikasyonlar neticesinde 10- 15 bin kişi ölüyor. Gribin yalnız ABD’ye maliyeti ise yıllık 15 milyar dolar. Özellikle ölümlerin yaklaşık yüzde 90’ı 65 yaş üzerinde ve 2 yaş altında görülmektedir.”
‘6 ay üzeri herkes aşı olmalı’
Prof. Dr. Ata Nevzat Yalçın, gripten korunmanın en etkin yolunun her yıl yapılan aşı olduğunu belirterek, grip aşısının 6 ay ve üzerindeki herkese önerildiğini dile getirdi. Prof. Dr. Yalçın şöyle dedi:”Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde çalışan hekimleri içeren bir başka araştırmada ise influenza aşılama oranı sadece yüzde 14.5 olarak bildirilmiştir. Çalışmaya dahil edilen hekimlerin yüzde 69.8’i yaşamları boyunca hiç influenza aşısı olmadıklarını ifade etmişlerdir. Bu çalışmada da görüldüğü gibi halka influenza aşısı önermesi gereken hekimlerin bile aşılanma oranı çok düşük kalmaktadır. Bu nedenle eğitim programları başta sağlık çalışanları olmak üzere, toplumun her kesimini içermelidir.”
geçende bir Dr. arkadaşıma “Sen grip aşısı yaptırıyor musun?” diye sordum.”Hiç yaptırmadın ama ben grip olacağımı hissettiğimde hemen antibiyotik almağa başlıyorum.” dedi. Gripte antibiyotiğin yararlı olmadığını düşündüğümüzde o arkadaşın yaptığı da grip aşısı olmak veya olmamak kadar yanlış.