SAĞLIKÇILAR GRİP AŞISINDAN KAÇIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ilave var!

***

Yaşlılar ve altta yatan ciddi kronik hastalığı olanlar yanında doktor, hemşire, hasta bakıcı, laborant, tekniker gibi hastane çalışanlarının “öncelikle” grip aşısı olması gerektiğini bildiren derneklere tokat gibi bir cevap geldi.

Milliyet’ ten Mert İnan’ ın haberine göre, bir göğüs hastalıkları hastanesindeki sağlık personelinin sadece yüzde 4.3′ ünün aşı yaptırmış olmaları, bu derneklerin daha kendi meslekdaşlarını bile ikna edemediklerini göstermesi bakımından çok dikkat çekici ve endişe vericidir.

Bu hastanenin bir göğüs hastalıkları hastanesi olması daha da önemlidir çünkü grip hastalarının büyük bir kısmı göğüs hastalıkları tarafından tedavi edilirler.

Tıp derneklerinin yaptığı hataları daha önce defalarca dile getirdim ama anlaşılan o ki dernekler kendilerine yapılan bu ikazları hiç önemsemiyorlar.

Bunları üç maddede özetlemek isterim:

BİR: Grip aşısı hakkında lütfen sadece gerçekleri söyleyin, halkı tam ve doğru bilgilendirin. Mesela bu aşıların koruyuculuğunun sezonuna göre “sıfır” bile olabileceğini, bu sene aşının en ağır gribe yol açan H3N2′ ye karşı en fazla yüzde 10 koruyucu olabileceğinin şimdiden bilindiğini mutlaka bildirin.

İKİ: Grip aşısı tartışılırken tutup da başka aşılardan bilhassa da kimsenin adını bile ağzına almadığı çiçek, çocuk felci, difteri aşılarından bahsederek mevzuyu saptırmayın. Bu sizin tezinizi savunamadığınızı gösterir.

ÜÇ: Tıpta ve bilimde hamaset, bağırma, çağırma olmaz. Akademisyenler “sert” ifadelerle değil bilimsel verilerle konuşurlar. Mesela, tıp dernekleri biz grip aşılarını ülkemizde kendimiz araştırdık, gribe yakalanmayı, grip sebebiyle hastaneye yatışları ve ölümleri ne oranda azalttığını belirledik, işte rakamlarımız demeliler.

Gelelim neticeye

Grip aşıları alakasız genel bilgilerle, bizden olmayan rakamları öne sürerek, tehditkâr konuşarak tartışılmaz, sizlere inanların sayısı giderek azalır, doktorlar bile aşı yaptırmaz olur.

Sağlık personelinin (haberde geçmiyor ama içlerinde doktorların da olduğu varsayıyorum) bile uzak durduğu aşıyı ise halk asla yaptırmaz.

***

Milliyet’ te Mert İnan’ ın haberi:

Grip (influenza) tüm dünya ve Türkiye’de ciddi sağlık sorunlarına yol açarken, ölümlere dahi neden oluyor. Her kış dönemi uzmanlar, vatandaşlara grip aşısı olmalarını salık verirken, sağlık çalışanları arasında yapılan bir anket ise sağlıkçıların aşıya temkinli yaklaştığını ortaya koydu.

Adı gizli tutulan bir Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde görevli 230 sağlık çalışanından sadece 10’unun grip aşısı yaptırdığının anlaşılmasından sonra, bu hastanedeki çalışanlarla grip aşısına yaklaşımları konusunda anket yapıldı. Ankete göre, bu hastanede görevli 115 çalışandan sadece yüzde 4.3’ünün grip aşısı yaptırdığı tespit edildi. 

Hiç yaptırmayan yüzde 51

Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi, İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nden Dr.Tuğba Sarı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Bulaşıcı Hastalıklar Daire Başkanlığı’ndan Dr.Fatih Temoçin ile Yozgat Devlet Hastanesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği’nden Dr.Hatice Köse tarafından gerçekleştirilen araştırmadan çıkan sonuçlara göre aşı olmak istemeyenlerin yüzde 64.5’i, aşının gerekliliğine inanmadığını dile getirdi. Çalışmadan çıkan sonuçlar şöyle; 

“Gribe karşı aşılanma dışındaki diğer korunma yöntemlerini tercih edenlerin oranı yüzde 40.9. Sağlık çalışanlarının yüzde 51.3’ü hayatı hayatı boyunca hiç influenza aşısı yaptırmadığını söyledi. Grip hastalığının riskli bir hastalık olduğunu düşünmeyenler yüzde 34.5, injeksiyondan korkanlar yüzde 11.8, aşının grip yaptığına inananlar yüzde 27.3, gripten antibiyotikle korunabileceğini düşünenler yüzde 16.4 olarak tespit edildi.” 

Kaynak: http://www.milliyet.com.tr/saglikcilar-grip-asisindan-gundem-2579469/

***

EK 1 (12.12.2020): Sağlık Bakanı KOCA: Peki ya grip aşısı diye sorunca “900 bin grip aşısı yaptık. Toplam 2 milyon 300 bin almıştık. 600 bin sağlık çalışanlarına yaptık gerisi hala elimizde. Sağlık çalışanlarının da yarısı yaptırmak istedi. Geri kalanı istemedi. Bu sene kıyamet koptu grip aşısı diye, geçen sene kaç sağlık çalışanı yaptırmıştı bütün Türkiye’de size söyleyeyim. Sadece 55 bin.” Kaynak: https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/12/11/misafir-yazar/fahrettin-koca-asi-dusmanlari-da-asi-olmak-isteyecek-bundan-emin-olun/

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Yard. Doç. Dr. Tuğba Sarı dedi ki:

    Sayın Prof. Dr. Ahmet Rasim Küçükusta,
    Sizin gibi bilimsel verilerle konuşan ve yazan bir akademisyenin, benim makalemden alıntı yapılan bir haberi okuyup, makalenin aslını okumadan, yorum yapması ve paylaşması beni çok üzdü.
    Makalenin tamamı okunursa, çalışmanın amacının; sağlık çalışanlarının grip aşısı karşıtı tutumlarına neden olan faktörlerin ortaya konulması ve değiştirilmesi icin stratejiler geliştirilmesi olduğu görülecektir.
    Makalenin tartışma bölümünde literatür eşliğinde grip aşısı gerekliliği tartışılmıştır. Örneğin bir calışmada, sağlık calışanlarına aşı öneren ve önermeyen merkezler karşılaştırılmış ve sağlık çalışanlarının influenza aşısıyla aşılandığı merkezlerde tüm sebeplere bağlı ölüm %40 daha az görülmüştür. Bir başka çalışmada da sağlık çalışanlarında influenza aşılanma oranının sadece %15 olduğu bir hastanede yenidoğan servisinde 54 bebeğin 19’unda nozokomiyal influenza ve buna bağlı bir ölüm bildirilmişdir. Diğer bir çalışmada da sadece %12 sağlık personelinin influenza aşısıyla aşılandığı bir sezonda, kemik iliği transplantasyon ünitesinden bildirilen nozokomiyal influenza salgınında 25 vaka ve iki ölüm tanımlanmıştır. Yine başka bir nozokomiyal influenza salgınında sağlık personeli influenza aşılanma oranının çok düşük olduğu (%7) bir yılda, 23 hasta ve 57 çalışanın infekte olduğu ve bir kişinin öldüğü bildirilmiştir. İnfluenza aşılanma oranlarının %4’ten %67’ye yükseltildiği bir hastanede, sağlık calışanlarındaki influenza oranı %42’den %9’a, nozokomiyal infeksiyon olgusu sayısı
    %32’den %0’a gerilemiştir. Diğer bir calışmada, aşılanan beş sağlık calışanıyla bir influenza benzeri hastalığın, aşılanan sekiz calışanla ise bir ölümün önlendiği gösterilmiştir.
    Makalemin sonuç bölümünde de sağlık çalışanlarının aşılanmasının sağlanması gerektiği, öncelikle sağlık calışanlarında bilinclendirme ve farkındalığın artırılması yoluyla aşılama oranlarının arttırılmasının gerektiği vurgulanmaktadır.
    Ayrıca sonuç bölümünde; bağışıklamanın, en başarılı koruyucu sağlık müdahalesi
    olduğu, halk sağlığı açısından büyük önem taşıdığı, aşıların doğrudan ve dolaylı etkiyle birçok hastalığın oluşmasını ve yayılmasını engellediği, aşıların son derece güvenilir biyolojik
    ürünler olduğu vurgulanmıştır.
    Unutulmamalıdır ki, influenza aşısıyla aşılanmayan kişilerin influenzaya yakalanma ve bu hastalığa bağlı morbidite ve mortalite olasılığı, aşılamayla oluşabilecek istenmeyen
    etkilerin görülme olasılığıyla karşılaştırılamayacak kadar fazladır.
    Saygılarımla…

  2. Araştırmanızın tam metnini ve bir de resminizi göndermenizi rica ediyorum. Sitem edeceğinize, makalenizi gönderseydiniz ona göre tartışmak daha doğru olurdu.

  3. Muammer dedi ki:

    Doktorlar grip aşısı yaptırmıyor.

Siz de yorumunuzu paylaşın: