HASTALARA ARTIK İLAÇ YERİNE SEBZE-MEYVE YAZILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
sebze-meyve 1

Buna da şükür, modern tıp geç de olsa hastalıkların önlenmesi ve tedavisinin ilaçlarla mümkün olmadığını anlamaya başladı.

Dün, düzenli kahvaltı edenlerde kalp krizlerinin kahvaltı yapmayanlara göre yüzde 27 daha az olduğu sonucuna varan araştırmadan bahsetmiştim.

Statin mafyası tarafından yere göğe konulamayan “kolesterol ilaçlarının koruyuculuğu da zaten bundan çok farklı değil; çok ciddi aksi tesirleri de cabası.

Doktorlar reçeteye sebze-meyve yazıyor

New York’ ta iki hastane yüksek riskli ve düşük gelir grubundan olan hastaların reçetelerine sebze ve meyve yazmak için 4 ay süreli bir program başlattı.

Kısa adı FVRx olan (The Fruit and Vegetable Prescription Program) Sebze-Meyve Reçeteleme Programı sayesinde “manavlar eczaneye dönüştürülmüş oluyor”.

Ailenin her bir ferdi için verilen 2$ tutarındaki kuponlarla haftada bir taze sebze ve meyve alınabilecek; bu kuponlar sadece şehrin üreticilerinin marketlerinde kullanılabilecek.

Bronx’ daki Lincoln Medical Center ve Manhattan’ daki Harlem Hospital Center’ deki programa 17 aile katılıyor.

Wall Street Journal, geçen sene bir pilot programa katılan 11 yaşındaki bir çocuğun 40 pound verdiğini yazıyor.

Çocuğun annesi “Oğlum asla değişik sebze ve meyve yemezdi, onları hiç sevmezdi ama şimdi hepsini de yiyor. Biz de yiyoruz, ben ve dört çocuğum da bu programdan faydalandı” diyor.

4 ay süreli programda erişkinler ve çocuklar için sınıflarda beslenme ve pişirme üzerine dersler de veriliyor.

Lincoln Medical Center’ den Dr. Ross Wilson “Bu program, egzersiz reçeteleri ile beraber New York’ ta obezite ile mücadele eden sağlık çalışanları için adeta bir devrim oldu” diyor.

Reçetelere sebze ve meyve yazılması New York Belediye Başkanı Bloomberg’ in New York’ luları daha zinde ve sağlıklı yapma gayretlerinin bir parçasını oluşturuyor.

Sağlık ve İnan Hizmetleri Bakanlığı Başkan vekili Linda Gibbs “Harcanan her dolar hastaların ve ailelerinin daha iyi beslenmelerini sağlıyor, çiftçi marketlerinin gelirlerini artırıyor, genel olarak halk sağlığını destekliyor” diyor.

Connecticut merkezli “Wholesome Wave” adlı organizasyonun parlak bir buluşu olarak bilinen bu program, daha önce sekiz eyalette başarıyla uygulandı ve katılan çocukların yüzde 40 kadarının vücut kitle endeksleri azaldı.

Gelelim neticeye

Hep söylüyorum, insan sağlığı ilaçlarla, besin desteği denen ıvır-zıvırla korunamaz.

Dün de yazdım, kolesterol ilaçlarının koruyuculuğu ile sadece düzenli kahvaltı yapmanınki birbirinden farklı değil.

Buna bir de kaliteli gıdalarla doğru beslenmeyi ve egzersizi eklediğiniz de kalp hastalığı diye bir şeyin kalmadığını göreceksiniz.

Dünya, hastane açmanın, doktor sayısını artırmanın, ilaç fabrikaları kurmanın “hasta sayısını artırmaktan başka bir işe yaramadığını” nihayet görüyor.

Darısı görmeyenlerin başına!

KAYNAK

http://online.wsj.com/article/APc94c427be000439bab2b93f45c138f64.html?mod=googlenews_wsj

 

Siz de yorumunuzu paylaşın: