AMERİKAN KANSER DERNEĞİ MEME KANSERİ TARAMALARINDA ÇARK ETTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Amerikan Kanser Derneği (American Cancer Society=ACS) , tam da Meme Kanseri Farkındalık Ayı’nda bir çuval inciri berbat etti ve tarama başlangıç yaşını 45’ e tarama sıklığını ise 55 yaşından sonra iki seneye çıkardığını açıkladı (1).

Derneğin mamografileri dayatmamak bir tarafa “kadınlar meme kanseri taramalarının faydalarını, sınırlılığını ve potansiyel zararlarını çok iyi bilmelidir” demesi tarama meftunları için tam bir “ters köşe” oldu.

Bugüne kadar taramaların 40 yaşından itibaren her sene yapılmasını ısrarla ve şiddetle savunan ACS, Allah’ ı var, bizde olduğu üzere tavsiyelerine karşı çıkanları “kadın sağlığına zarar vermekle suçlayarak” tabip odalarına şikâyet etmiyor veya suç duyurularında da bulunmuyordu.

ACS, bu kararıyla “Taramaların her sene yapılmasını şart koşan, hatta tarama yaşını 40’ ın da altına çekilmesi gerektiğini” savunan hayranlarını çok zor durumda bırakmış oldu.

Çünkü tüm dünyada “kendi araştırması ve fikri olmayan, ACS’ nin ağzının içine bakan ve dediklerini emir telâkki edip papağan gibi tekrarlayan” bir doktorlar grubu var.

Bu grupta Türkiye’ den kimsenin bulunma ihtimali olmadığını bilhassa vurgulamak isterim; bizim uzmanlarımız başkasının ipiyle kuyuya inmezler, daima kendi araştırma ve çalışmalarına dayanarak fikir beyan ederler.

Mamografi taraması zararlıdır ve terk edilmelidir

Bu cümle Peter C Gotzsche’ nin Journal of the Royal Society of Medicine isimli tıp dergisinde yayınlanan bir değerlendirme makalesinin başlığı: “Mammography screening is harmful and should be abandoned” (2).

Gotzsche diyor ki: “İnanıyorum ki, mamografi bir ilaç olsaydı çoktan piyasadan çekilmişti” (3).

40 yaşından itibaren her sene yapılan mamografi taramalarının meme kanseri ölümlerini azaltmadığı gibi tam aksine overdiagnosis ve overtreatment (gereksiz teşhis ve gereksiz tedavi) yüzünden her sene milyonlarca kadının zarar görmesine yol açtığı sayısız araştırma ile gösterildi (4, 5, 6, 7, 8).

Dünya gereksiz teşhis ve gereksiz tedavi meselesini çoktan gördü ve bunun için kitaplar yayınlanmaya, kongreler düzenlenmeye başladı (9).

Erken teşhis hayat kurtarır” sözü bir süredir çok haklı olarak “Erken teşhis hayat da karartabilir” şeklinde ifade ediliyor.

İsviçre Tıp Kurulu (Swiss Medical Board) yeni mamografi programının başlatılmaması ve devam etmekte olanların da sınırlandırılması tavsiyesinde bulunuyor (10).

Radyologları anlamak gerekiyor

ACS’ nin senelerdir ısrarla sürdürdüğü yanlıştan kısmen de olsa dönmesi memnuniyet vericidir ve biliniz ki bu sadece geçici bir karardır.

Hiç şüpheniz olmasın, ACS birkaç sene sonra tarama yaşını 50′ ye ve sıklığını 2 senede bire çıkaracaktır.

Bu arada Amerikan Radyoloji Koleji’ nin (American College of Radiology=ACR) 40 yaşından itibaren her sene mamografide ısrarını anlayışla karşılamak lâzım.

Mamografiler ekmek kapısı olan radyoloji âleminin  “mamografilerin faydadan çok zarar verdiği” gerçeğini kabul etmemesi makuldür.

Gelelim neticeye

BİR: ACS bu kararını açıklamak için hiç değilse ekim ayının geçmesini bekleseydi iyi ederdi.

Dernek, “ACS’ nin yaptığını Cincinnati’ li yapmaz” sözünü hak ediyor.

İKİ: Daha düne kadar “kendi fikri olmayan, ACS’ nin tavsiyelerini Allah’ ın emri kabul eden, her sene mamografi yapılacak diye yaygara koparan” bilim dünyası bakalım nasıl çark edecek?

Kaynaklar:

1. http://www.cancer.org/healthy/findcancerearly/cancerscreeningguidelines/american-cancer-society-guidelines-for-the-early-detection-of-cancer

2. http://jrs.sagepub.com/content/108/9/341.long

3. http://www.greenmedinfo.com/blog/mammography-harmful-should-be-abandoned-review-concludes

4. http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2363025

5. http://www.bmj.com/content/348/bmj.g366

6. http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa1206809?query=featured_home

7. http://eurpub.oxfordjournals.org/content/early/2014/02/25/eurpub.cku015.abstract?sid=3c63c31b-f978-4742-8c11-1a1caf5f9bce

8. http://archinte.jamanetwork.com/article.aspx?articleid=2363025

9. http://ahmetrasimkucukusta.com/2012/09/08/yazilar/elestirel-yazilar/ilac-endustrisi/modern-tibbin-son-numarasi-asiri-teshis/

10. http://www.medical-board.ch/fileadmin/docs/public/mb/medienmitteilungen/2014-02-02_Medienmitteilung_Bericht_Mammographie-Screening_def.pdf

***

EK 1 (11.7.2024): The guideline recommends that, after the potential benefits and harms of screening have been considered, mammography should be accessible every 2-3 years to women (ie, people assigned female at birth) between ages 40 and 74 years who are at average or moderately increased risk.

Women with a personal or extensive family history of breast cancer or genetic mutations that would increase breast cancer risk; those who have symptoms, such as a lump; those who feel they may be at high risk; and those who are transgender women should consult a healthcare provider about appropriate options, according to the updated guidelines, which do not apply to these patients.

Kaynakhttps://www.medscape.com/viewarticle/new-canadian-bc-guidelines-emphasize-personal-choice-2024a1000cld?ecd=wnl_tp10_daily_240709_MSCPEDIT_etid6656214&uac=2009DZ&impID=6656214

***

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Dr. Fatma dedi ki:

    Yazılarınızı sürekli takip ediyorum, siz yıllardır mamografilerin faydasız hatta zararlı bile olacağını söylüyorsunuz. İlk başta size kızıyordum ama okudukça iddialarınızı bilimsel araştırmalarla destekledikçe size inanmaya başladım. Bir kadın olarak taramalarımı seyrekleştirdim. Şimdi görüyorum ki çok iyi yapmışım, sayenizde.

  2. Aydın dedi ki:

    Siz göğüs hastalıkları uzmanısınız, meme değil. milleti kandırabilirsiniz ama bizi değil. Lütfen kendi sahanızdan çıkmayın, ayıp oluyor.

  3. Sahika Ege dedi ki:

    Sayin Aydin, kimsiniz ne is yaparsiniz cikariniz nedir bilmiyorum ama sunu biliyorum. Vucut bir butundur gogus kol bacak bilimi diye ayirinca brans doktorlari hastaligi tedavi ediyor ama hasta ilaclarin yan etkilerinin sebep oldugu baska rahatsizliktan ölüyor. Bilim kisitlanamaz. Iyi niyetli caliskan arastiraninsanlari bilgilendirmeye calisan degerli hekimletimizi sizlere yedirtmeyecegiz.

  4. kayhan Soner dedi ki:

    Kendi ağır hastalığım için 18 yıl önce mevcut tıp 15 gün ömrün ancak var dedi.
    65 kilodan 45 kiloya düşmüştüm.
    adımı dahi bilmezdim hafızam gitmişdi.akıl çalışıyordu. 7 günde yaptığım çalışma ile elhamdülillah sağlıklıyım.
    bitkisel tedavi üzerine araştırmacıyım. en ağır sağlık sorunlarına bitkisel çözüm vardır.
    Dermansız dert yok şifası bilinmeyen dert vardır.
    Ağız içinden çekilen fotoğraf ile iç organların durumu abaliz edebiliyorum.
    Ankara da mevcut tıp uzman doktorları ile şifalı bitkiler
    hastanesi açabiliriz.bitkisel destek kitleri ile mevcut tıbbi tedavileri sırasında sıkıntıya
    düşülen konularda destek olunması düşünülmektedir.
    hastalar başka hastanelerdeki tedavilerine müdahale edilmeden
    doktorlarından ve hastanelerinin
    destek istemeleri şartı ile
    entegre çalışılması mümkündür.
    mevcut tıp ile bitkisel tedavi
    uzmanlarının entegre çalışması
    için aslında hiç engel yoktur.
    Doğru bitkisel tedavi hekimi
    kendi özel teşhisini yapar.Mevcut tıbbın teşhislerini
    önemser.
    ancak mevcut tıbbın tedavisine
    müdahale etmeden destek olur.

  5. […] tarafından kadınlara yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği, üreme sağlığı, rahim ve meme kanseri hastalıkları konularında seminer verildi. İlçeye bağlı Çelebibağı mahallesinde bulunan ve […]

Siz de yorumunuzu paylaşın: