B3 VİTAMİNİ KANSER VE METASTAZ RİSKİNİ ARTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Bir B3 vitamini formu olan nikotinamid ribozid (NR) gibi birçok ticari diyet takviyesi, kalp-damar, metabolik ve nörolojik sağlığa faydalıdır denilerek senelerdir tüm dünyaya “yutturuluyor”.

Bunlar, bilhassa da yaşlanmayı geciktirici (anti-aging), hücresel enerji seviyelerini artırıcı özellikleriyle lanse ediliyor ve kendilerini topluma sağlıklı yaşam uzmanı diye sunan tüccarlar tarafından köpürtülüyor.

Missouri Üniversitesi‘nin yeni araştırması, NR’ nin aslında kanser gelişimi de dâhil olmak üzere ciddi hastalık risklerini artırabileceğini ortaya koydu (1).

Araştırmada, kanser hücreleri, T hücreleri ve sağlıklı dokularda ne kadar NR bulunduğu, gerçek zamanlı olarak non-invaziv bir şekilde ultra hassas biyolüminesan görüntüleme ile ölçüldü.

NR, laboratuarda kanser hücrelerine verdiğinde, hücrelerin bunu vücuda yayılmak için güçlü bir yakıt olarak kullanabildikleri görüldü.

Araştırma, yüksek NR seviyelerinin sadece üçlü negatif meme kanseri riskini artırmakla kalmadığını, kanserin metastaz yapmasına veya beyne yayılmasına da sebep olabileceğini gösteriyor.

Tüm dünya gıda takviyesi abonesi oldu

Amerikalıların yüzde 70’ i her gün en azından bir tane gıda takviyesi alıyor ki bizde de durum onlardan pek farklı değil.

İnsanlar, vitamin ve takviyelerinin otomatik olarak sağlığa sadece olumlu faydaları olduğunu, faydası olmasa bile zararlı olmadığını zannediyor ama bunların gerçekte nasıl etkili oldukları hakkında çok az şey biliniyor. Uzun vadedeki etkileri de meçhul.

Daha önce kolesterolü düşürmek için tavsiye edilen ve çok yaygın kullanılan bir B vitamini türü (B3) olan niasinin yüksek seviyeleriyle ilişkili kardiyovasküler hastalığa katkıda bulunan yeni bir yol tespit edilmiş ve fazla niasinden kaynaklanan bir parçalanma ürünü olan 4PY ile kalp hastalığı arasında bir bağlantı olduğu gösterilmişti (2).

Gelelim neticeye

BİR: Gıda takviyesi endüstrisinin tüm dünyada sıkı kaide ve denetimleri olmadığı gibi ürünlerinin uzun vadedeki olumsuzlukları da bilinmiyor.

İKİ: Bunların sahte olanları da yaygın ama mesele bu değil, mesele bunların bilinçsizce teşvik edilmesi, rastgele kullanılması ve ticarete alet edilmesi.

ÜÇ: Ne yazık ki bizde de bazı doktorlar vitamin, mineral, balık yağı, probiyotik hapları ticareti yapıyor; bunları kendi adlarına çıkaranlar da var.

DÖRT: Vitamin, mineral, antioksidanlar hap olarak alındığında değil gıdalarla alındığında faydalıdır.

Kaynak: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0956566322008661?via%3Dihub

Makale: A bioluminescent-based probe for in vivo non-invasive monitoring of nicotinamide riboside uptake reveals a link between metastasis and NAD+ Metabolism

https://ahmetrasimkucukusta.com/2024/02/20/yazilar/tip-yazilari/besin-destekleri/yuksek-miktarda-b3-vitamini-kalp-damar-hastaliklarina-yol-aciyor/

Medyada araştırma ile ilgili haberler:

https://www.dailymail.co.uk/wellness-us/nutrition/article-13252669/experts-warn-against-supplements-brain-cancer.html

https://www.news-medical.net/news/20221113/Popular-dietary-supplement-linked-to-cancer-risk-brain-metastasis.aspx#

***

EK 1 (23.5.2024): Pandemi döneminde kendini bilim otoritesi olarak gören Feysbuk, Missouri Üniversitesi‘nin yayınlandığı kaynağı vererek okuyucularınla paylaştığım araştırmayı sakıncalı bulup kaldırmış. Abidin, rezilliğin resmini yapmana gerek kalmadı.

Resim

Kaynak: https://x.com/drahmetrasim/status/1793755635206832192

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: