YÜKSEK DOZ D VİTAMİNİ BÖBREK YETERSİZLİĞİ YAPIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yüksek dozlarının zararsız olduğu zannedilen D vitamininin böbrek yetersizliği gibi ciddi tablolara yol açabileceği bildirildi (1).

Kısa adı Arzneimittelkommission der deutschen Ärzteschaft (AkdÄ) olan Alman Tabipler Birliği İlaç Komisyonu tarafından yapılan uyarıda iki kişide yüksek doz D vitaminine bağlı olarak hiperkalsemi ve böbrek yetersizliği geliştiği bildirildi.

Açıklamada biri günde 10 diğer 50 bin Ünite D vitamini alan 78 ve 60 yaşındaki iki kişide kanda kalsiyum seviyesinin artmasına bağlı olarak böbrek yetersizliği geliştiği, hastaların birine diyaliz yapılması gerektiği vurgulandı.

Kanda D vitamini seviyesinin yükselmesi bulantı, kusma, ishal veya kabızlık, halsizlik, kas zayıflığı fazla idrara çıkma, aşırı susama, deliryuma kadar gidebilen ruhsal belirtilere yol açıyor (2).

Geçtiğimiz günlerde Harvard’ dan da “Çok fazla D vitamini almak faydalarını ortadan kaldırır ve sağlık riskleri yaratır” ikazı gelmişti (3).

Bizde de D vitamini seviyesini 100’ e çıkararak sağlıklı olacağını sanan ama başlarına gelecek felaketlerden habersiz binlerce aldatılmış insan var.

Gelelim neticeye

BİR: D vitamini topluma icat çıkarma heveslisi etıbba tarafından “ne kadar yüksek dozda alınırsa alınsın hiçbir zararı olmayan” bir vitamin! olarak tanıtılıyor.

Oysa vitamin denmesi bile yanlış olan “kolekalsiferol” güneşlenerek ve sağlıklı beslenerek yeteri kadar üretilir, hap olarak alınması yanlıştır.

İKİ: Sağlık Bakanlığı’ nın ilaçlar gibi vitamin ve besin desteklerinin de eczanelerde reçete ile satılmasını sağlaması şarttır.

ÜÇ: Başlarına geleceklerden habersiz yüksek doz D vitamini alanları, bunları bilinçsizce pohpohlayanların ve vitamin tüccarlarının oyununa gelmemeleri için bir defa daha uyarıyorum.

Kaynaklar:

1. https://www.akdae.de/Arzneimittelsicherheit/DSM/Archiv/2017-42.html

2. http://www.heilpraxisnet.de/naturheilpraxis/a-aerzte-warnen-vor-vermehrterueberdosierung-mit-vitamin-d-tabletten-20171201394088

3. https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/taking-too-much-vitamin-d-can-cloud-its-benefits-and-create-health-risks

Yazı için 13 yorum yapılmış:

  1. Elif Güneş dedi ki:

    Canan karatay D vitamininin hiç bir zararının olmadığını ne kadar yüksek olursa o kadar iyi olduğunu söylüyor. Kime inanalım hocam biz şimdi yani.

  2. Selam Şahin dedi ki:

    Bir ara ben de kafayı d vitamine takmıştım, benimki25 idi 50nin üzerine çıkarmaya çalıştım hap ve iğnesini içtim. Bir ara 90a kadar çıktı ama bende de mide bulanması halsizlik baş ağrısı yaptı hapları kestim bir kaç gün içinde bi şeyim kalmadı. tekrar d vitanime baktırıcam ama merak için. asla bir daha almam

  3. Sultan bulut dedi ki:

    Sayın hocam:ben şeker ve tansiyon hastasıyım.B12 150,Dvit 5idi.kendim batırdım.bu hastalıklarına nöropati deprasyon,uykusuzluk,sinirlilik,be kemik erimesinde eklenince halimi ben biliyorum.Çok araştırdım Ahmet Aydın ve Canan Karatay hocamın yazılarından yararlanarak foreks ampul veDvit3 ayda bir amp im yaptım iki yıl sonunda değerlerim B13 1400,Dvit3 90 oldu.her üç ayda bir Dvit,calcium magnezyum batırıyorum.hepsi normal sınırlarda.seker tansiyon stabil

  4. Sultan bulut dedi ki:

    Kendimi çok iyi hissediyorum.katkılarınız için teşekkür ederim.dvit 100 üzrinde olrsa elbet toksik etki olabilir

  5. İbrahin Fevzi dedi ki:

    Başkalarını bilmem ama Canan hocanımın bu vitamin işinden bir çıakrı olduğunu sanmıyorum. O sırf kendini farklı bir şey söylemek öne çıkarmak dikkat çekmek için böyle şeyler söylüyor. Not, ben de vitamini almıyorum almam da. Ahmet hocanın kafasındayımn.

  6. Mehmet Çapan dedi ki:

    Peki sayın hocam D vitamininin 1 ampülünü kırıp 1/2 sini ekmeğe sürüp yemek ve daha sonra 6 ay içinde bunu tekrarlamak da zararlımıdır

  7. Kemal Yildiz dedi ki:

    Vitamin D3 takviye olarak alindiginda ek olarak Magnezyum ve Vitamin K2 alinmali. Vitamin K2 kandaki kalziyum degerinin yükselmesini önler. Vitamin K2 damarlardaki fazla olan Kalziyumu alip,gerektigi yere, Kemiklere götütürür. 10.000 I.U. den itibaren Vitamin K2 ve Magnezyum takviye olarak alinmali. Ben iki yildir 10.000 ile 25.000 I.U. Vitamin D3, 400 mg Magnezyum ve 200 mcg Vitamin K2 almaktayim. Yilda iki kez kan tahlili yaptiriyorum. Sonuc, kalziyum, magnezyum normal degerlerde. Sinirda bile degil. Vitamin D (25 OH Vit. D) seviyem 70 ile 100 ng/ml dedir. Hic bir sorun yasamadim. Böbrek degerlerimde normal. Bence nedeni Vitamin K2 ve magnezyumun alinmadigindandir. Benim cesitli bilimsel makalelerden okudum sudur. Vitamin D3 takviye olarak alindiginda, günlük doz 10.000 I.U. itibaren Vit. K2 ve Magnezyum alinmali. Böbrek hastaligi var ise zaten Vitamin D3 dikkatli kullanilmali ve hekim kontrulunde olmali. Bu iki kisi bence böbrekleri yaslari itibaren tam saglikli degildi, onunda etkisi olabilir. Su anda vitamin D ye karsi kampanya var. Insanlar hastalanmiyor, bagisiklik sistemi güclendiginden, hekimler, eczaneler, saglik kurumlari, ilac sanayi…vs. zarar etmeye basladi. Onunda rolü tabiki. Ben iki yildir grip olmuyorum.

  8. Osman Nuri dedi ki:

    Kemal sizin akıl hocanız Canan Hanım da bu vitamin d yanlışından döndü. Vitamini dışarıdan almak tamamen ticari. D vitamini köy terayağında ve sakatatlarda da var. Bu haber için http://www.hurriyet.com.tr/prof-dr-canan-karatay-grip-asisi-tehlikeli-40682097

    bakabilirsiniz bana inanmıyorsanız. Siz madem okuyan düşünen bilen bir innsansınız, sağlılı insanların vitaminalmalarının saçmalığını bir düşünün bakalım.

  9. Kazım Tabak dedi ki:

    Sayın Hocama katılıyorum..çoğunluğun bir görüşü savunması o görüşün doğruluğunu ispat edemez.
    Hatta Kuran da ayet geçer. Çoğunluk sizi aldatmasın..bende paramı kimyasallara, Hocam
    Sayesinde harcamıyorum. D Vitamini içeren
    Bir çok doğal kaynak var. Takviye kullanmak,
    Kolaya kaçmaktır.faydasıda şaibelidir.
    Sağolun Varolun Hocam…

  10. Sacide dedi ki:

    Kafayı sağlıklı yaşamaya takan çok sayıda insan var ben bunlara vitamin manyağı diyorum. bunlar sabah akşam vitaminle yatıp vitaminle kalkıyorlar.

  11. Kazım dedi ki:

    Patenti Sayın Hocamıza ait Adam gibi beslenme modeli, mantığın çerçevesinde sağlık sorunu olmayan insanlar için en sağlam yoldur..bir çok hastalığın başlangıcı olarak ifade edilen diyabet riskinden kurtulunur. Zihnen berrak,vücûd olarak dinç olunur. Vitamin,hapları yutmaktan kurtulur, değişik kültürlerden sağlıklı
    Yemeklerin var olduğunu farkedersiniz.. unsuz şekersiz meyvalarla yapılan değişik lezzetleri
    Tatma imkanına sahip olursunuz. ketojenik diyet + vitamin ve besin destekleri menüleri ile mutlu ve sağlıklı yaşadıklarını iddia edenlere bol sağlıklar dilersiniz .Tarımda bir takım kimyasal kullanılıyor ,ancak herbisite, pestisite, toprakta hangi minerallerin eksik olduğuna pek fazla takmassınız. Semt pazarından mevsime ait ihtiyaçlarınızı keyifle alırsınız. Vücûdunuzda
    Yüksek seviyede vitamin değerlerinin olması gerektiğini kafaya takmaz, laboratuarlarda
    Sık sık gezmessiniz. Ruh sağlığınızı korumuş olursunuz. Gluten korkusuna kapılıp, ölçülü ve arada bir kaydı şartı ile ,Kayseri mantısı keyfinden mahrum olmassınız…
    İyiki varsınız Hocam….

  12. Şafak dedi ki:

    Artık doktorların gelişen tıpta kendini yenilemesi gerek. D vitamini çok önemlidir. En az 80 olmalıdır ancak D vitamini mutlaka ve mutlaka k2 vitamini ile birlikte alınıp magnezyum ile dengelenmelidir.Eski kafalı ve tıp gelişimini takip etmeyenlere duyurulur. Biraz araştırın….

  13. Sabri dedi ki:

    Şafak galiba vitamin tüccarı, bu saydıklarının hepisi yiyeceklerde var. Bilmiyorsan öğren, yok birilerini kandırmaya çalışıyorsa yemezler canınm, sen haplarını iç

Siz de yorumunuzu paylaşın: