ELEKTRONİK SİGARA MADDE BAĞIMLILIĞINI KOLAYLAŞTIRIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
obez kadın 4

Elektronik sigaraların, “geçiş maddesi” gibi etki ederek kokain ve esrar gibi maddelere bağımlılık eşiğini düşürebileceği bildirildi.

Geçiş maddesi, kendisi bağımlılık yaratmadığı halde başka maddelere bağımlılığa yol açan maddelerdir.

New England Journal‘ da yayınlanan makale, hafızanın moleküler temelleri üzerine olan çalışmalarıyla 2000 Nobel Fizyoloji ve Tıp Ödülünü kazanan Eric R Kandel ve Columbia Üniversitesi psikiyatristlerinden Denise B. Kandel tarafından kaleme alındı.

Makalede, geçiş hipotezi değerlendiriliyor ve nikotinin bir geçiş maddesi olarak rolü ve geçiş hipotezinin bir fare modelinde test edildiği çalışmalar irdeleniyor.

Bu çalışmalarda nikotine maruz bırakılan farelerin beyin biyokimyasının değiştiği ve ödüllendirmeyle ilgili bir genin aktive olduğu gösterilmişti.

Buna göre, nikotin hayvanın beynini kokain kullanmaya hazırlıyor.

Dr. Kandel’ in epidemiyolojik çalışmalardan çıkardığı bir sonuç da e-sigaranın beyinde aynı ödül merkezini uyarması ve dolayısıyla da nikotinin insan beynini kokaine hazırlaması.

Fazla miktarda “sigara içtikten sonra kokaine başlayanlarda bağımlılık daha fazla” oluyor.

Dr. Kandel şunları söylüyor:

Elektronik sigaraların beyin üzerine aynı fizyolojik etkileri var ve klasik sigaralar gibi özellikle beyin gelişiminin kritik dönemindeki ergenlerde diğer maddelere bağımlık riski yaratabiliyor.

Şu anda elektronik sigaraların sigara tiryakiliğine ve madde bağımlılığına kapı açıp açmadığından emin değiliz ama böyle ir ihtimal vardır.

Nikotin, klasik sigara içerek, sigara dumanına pasif olarak maruz kalarak veya elektronik sigaralar aracılığıyla beyinde bir “geçiş maddesi” etkisi yaratıyor”.

E-sigara bir aldatmacadır

Elektronik sigaralar, tiryakilerin sigarayı bırakmalarına yardımcı olma amacıyla çıkarıldı ve gerçekten de bu sayede sigarayı bırakanlar olabilir ama bu yöntemin etkinliği ve güvenirliği hakkında yeterli veri yok.

Bunların sigara bırakma yöntemi olarak etkili olması bana mantıklı gelmiyor çünkü tiryakilikte nikotin bağımlılığından başka el-ağız alışkanlığı da çok önemli ve e-sigaralar ile bu alışkanlık sürüp gidiyor.

E-sigaraların hem nikotin sağlaması ve hem de yeni araştırmalarda dumanında bazı toksik metallerin normal sigaradan bile fazla miktarda bulunduklarının gösterilmiş olması bunların öyle masum sigaralar olmadığını gösteriyor.

Son senelerde “zararsız” diye topluma sunulan e-sigaraların özellikle hiç sigara içmemiş gençler tarafından giderek daha fazla kullanıldığını görüyoruz.

E-sigaralar hiç sigara içmeyenlerin sigaraya başlamasına sebep olması yanında bu makalede de iddia edildiği gibi madde bağımlılığına geçiş de sağlayabilir.

Gelelim neticeye

Elektronik sigaraların sigara bırakmada iyi bir yöntem olmaması yanında, zararsız olmaması, özellikle gençleri sigaraya teşvik etmesi, madde bağımlılığına kapı aralaması gibi riskleri hesaba katılmalıdır.

Elektronik sigaralar bence bir ”aldatmacadır” ve bu tuzağa düşülmemesi için yetkililerin gerekli “kanuni tedbirleri” alması şarttır.

KAYNAKLAR

http://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMsa1405092

http://www.scienceworldreport.com/articles/17002/20140904/could-e-cigarettes-influence-drug-use.htm

Siz de yorumunuzu paylaşın: