JUUL ELEKTRONİK SİGARALARI OKULLARDA SALGIN GİBİ YAYILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

“Juul” adıyla satılan yeni bir elektronik sigara türü Amerika’ da ortaokul ve liselerde salgın bir hastalık gibi yayılıyor (1).

2007’ de Stanford’ lu iki öğrencinin tezlerinin bir parçası olarak geliştirdikleri bu yeni elektronik sigaralar 2015’ de piyasaya verildi.

İstatistiklere göre juul satışları, bir senede yüzde 621 arttı; şu anda total elektronik sigara satışlarının yüzde 32’ sini oluşturuyor (2).

Türün sigarası içilmesine “smoking”, elektronik sigara içilmesine “vaping” ve bu yeni elektronik sigaraların içilmesine “juuling” adı verildiğini de bilmeyenlere hatırlatmak isterim.

Juul nedir?

Juul isimli bir şirket tarafından üretilen bu elektronik sigaralar flaş belleklere benziyor ve bilgisayarın USB girişinden şarj edilebiliyor.

Dikkatli bakmayınca flaş belleklerden ayırt edilmesi mümkün olmayan bu yeni tür elektronik sigaralar öğrenciler tarafından okullara kolaylıkla sokulabiliyor.

Juul’ ün okullarda yaygınlaşmasında avuç içine sığacak kadar küçük olmalarının ve birçok öğretmenin bu sigaraların varlığından habersiz olmalarının da rolü var.

Juul sigaralarının kapsüllerinde diğer elektronik sigaralarda olduğu gibi tütün değil nikotin bulunuyor.

Bir juul kapsülünde bir paket sigaradaki kadar nikotin var.

Tıpkı elektronik sigaralarda olduğu gibi bunların da mango veya krem brüle gibi tatlandırılmış çeşitleri bulunuyor.

Elektronik sigara da tütün sigarası gibi zararlıdır

Juul üretici şirket tarafından sadece erişkinler için sigaraya daha az zararlı bir alternatif gibi sunulmakla beraber gerçek hayatta tabii ki böyle olmadığı ortada.

Bunlarda katran ve diğer kimyasallar olmaması zararsız oldukları anlamına gelmiyor.

Elektronik sigaraların sağlığa olan tesirleri bakımından tütün sigaralarından hiçbir farkı olmadığı birçok araştırma ile gösterildi.

Elektronik sigaraların solunum yollarının bağışıklığını zayıflattığı, DNA’ da hasara yol açtığı, bronşit ve zatürre riskini artırdığı, kanserojen metaller ve kimyasallar bulunduğu biliniyor (3, 4, 5, 6, 7).

Elektronik sigaraların, gençlerde tütün sigarası alışkanlığına ve kokain, esrar gibi madde bağımlılığına yol açabilmesi de mümkün görünüyor (8).

Üstelik de bunların sigara bırakmaya olan faydası da üreticileri tarafından sinsice yayılan bir şehir efsanesinden başka bir şey değil!

İnternette ve marketlerde satılıyor

Juul sigaraları “convenience store” adı verilen bir tür özel marketlerde ve internet ortamında ağızlığı 35$, dörtlü paketleri ise 16$’ dan satılıyor.

21 yaşından küçüklere satışı yasak olmakla beraber bu yasak gençler tarafından kolayca delinebileceğini tahmin etmek hiç de zor değil.

Gelelim neticeye

BİR: Devletin özellikle de Sağlık ve Milli Eğitim Bakanlıklarının gençlerimizin sağlığı için elektronik sigaralara karşı çok ciddi bir mücadele yapması şart.

İKİ: Bu juul denen elektronik sigaraların da diğerleri gibi ülkemize sokulması kesinlikle önlenmelidir.

ÜÇ: Terör örgütünün iyisi kötüsü olmayacağı gibi sigaralarında az zararlısı çok zararlısı olamaz. Tüm sigaralar zararlıdır ve buna sigara böreği de dâhildir.

Kaynaklar:

1. https://www.womenshealthmag.com/health/a18377132/juuling/

2. http://www.businessinsider.com/juul-e-cigarette-one-million-units-sold-2017-11

3. https://www.atsjournals.org/doi/abs/10.1164/rccm.201708-1590OC

4. http://erj.ersjournals.com/content/51/2/1701592

5. http://ahmetrasimkucukusta.com/2018/01/31/tabiban-i-cihan-icun/elektronik-sigara-dnayi-bozuyor/

6. http://ahmetrasimkucukusta.com/2016/11/21/ordan-burdan-havadan-sudan/elektronik-sigara-bronsit-riskini-artirdi/

7. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/12/02/yazilar/tip-yazilari/sigara/elektronik-sigaralarda-10-misli-fazla-kanserojen-var/

8. http://ahmetrasimkucukusta.com/2014/09/05/yazilar/tip-yazilari/sigara/elektronik-sigara-madde-bagimliligini-kolaylastiriyor/

***

EK 1 (23.6.2022): FDA, Juul Labs Inc’e e-sigaralarını Amerika Birleşik Devletleri’nde piyasadan çekmesi emrini vermeye hazırlanıyor.

Kaynak: https://www.medscape.com/viewarticle/976019?src=soc_tw_220623_mscpedt_news_mdscp_ecigarette&faf=1

***

Yazı için 11 yorum yapılmış:

  1. seda dedi ki:

    Çok önemli bir uyarı, dilerim ki ilgili bakanlıklar buna duyarlı olurlar.

  2. Nimet Yüksel dedi ki:

    Alkol esrar uyuşturucu işte böyle böyle başlıyor

  3. Mete dedi ki:

    oh my good terrible save our children

  4. Necdet dedi ki:

    Yakında bize de gelirse şaşırmam hatta belki çoktan gelmiştir ve el altından tezgah altından satılıyor bile olabilir.

  5. Serra Yenili dedi ki:

    Com tr olarak web sayfasi bile acildi turkiyede. Cok fena..

  6. Emre dedi ki:

    Bir doktordan böyle bir makale okumak beni hem üzüyor hemde endişelendiriyor doğrusu.
    Öncelikle “Juul” üzerinden böyle bir araştırma yapmak yanlış.
    Bu cihazlar piyasada “pod” diye geçiyor ve içerisinde nikotin tuzu, gliserin gibi bitkisel bazlı maddeler yer alıyor.
    Avrupa’da hastahane camlarında onlarca “sigarayı bırakın, en azından bunlara başlayın %95 daha az zararlı” yazan bir sürü broşür mevcut.
    Bu cihazların sağlığa zararsız olduğunu iddia etmiyorum ancak sigara ile kıyaslandığında kesinlikle çok çok daha az zararlı olduğu onlarca araştırmada açık ve net.
    Ayrıca şunu da belirtmek isterim ki; bi elektronik buharlama cihazlarına karşı yapılan bütün söylemlerin sigara şirketleri tarafından desteklenmiş, sponsor olunmuş yazılardır ne yazık ki.

  7. Böyle doktor mu olur dedi ki:

    Ne kadar salakça bir yazı özellikle sonuna geldiğimde gördüğüm “sigara böreği de dahil” yazısı.Bilmediğiniz araştırmadığınız bir konu üzerinde yazı yazmışsınız kınıyorum bilginiz sıfır.

  8. Dadas dedi ki:

    Bir juulde bir paket sigaradaki kadar nikotin yoktur. Bence objektif ya da yararlı bir yazı kesinlikle değil, yeterince konuyu araştırıp bilgi sahibi olmadan ordan burdan duyulanlarla yazılmış üstün körü bir yazı.

  9. Alp dedi ki:

    Şahsen söylediklerinizin çoğuna katılmıyorum . Tüm Avrupada kanıtlanmıştır elektronik sigaraların normal sigaralara kıyasla çok daha az zararlı olduğu . Ayrıca salt nikotin olduğu için bir podu bir pakete eşit olmuyor . Yani nasıl böyle bi yazı yazılmış anlamadım açıkçası. Son olarakta elektronik sigaraya sigarayla zararı aynı diyen kişi/şirketlerin arkasında normal sigara markaları vardır. Çünkü her geçen gün sigara kullanımı azalıp elektronik sigara kullanımı artmaktadır.

  10. Rasim dedi ki:

    Dayı hiç araştırmadan sallamasyon bilgi ile makale yazdım diye geçinmişsin. Okullarda normal sigara içiyor çocuklar bildiğin dişleri ciğerleri sarartan katran oldu ateşli sigaralar… Bakanlıklar e sigaraya müdahale etsin demişsin bir de dayı bu sigaraların normal sigaralardan daha az zararlı olduğu tüm araştırmacılar tarafından doğrulanmış iyi araştır. Çocukların kullanımı tabi ki önlenmeli önüne geçilmeli ama e sigara okullarda kol geziyormuş abd de demen çok cahilce… sokağında bulunan bir okulun mümkünse lise git ve tuvaletine gir :)) bizde e sigara içmiyorlar tütün sigarası içiyorlar

  11. Efe Emre dedi ki:

    Bir Profesorun sitesinde yazdığı makalesinde “Yahoo”yu, kadın sağlığı internet sitesini kaynak göstermesi gerçekten ilginç. Sizde farkındasınız ki sonuç yargınızda “bence e-sigara masum değil” diyebilmişsiniz. Sizden bilimsel çalışma yapıp veri sunmanız beklenir. Yoksa fikirlerini beyan ederken ünvanınızı kullanmayınız.

Siz de yorumunuzu paylaşın: