CHAMPİX’ İN İNTİHAR UYARISI DEVAM EDİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
MÜEZZİNOĞLU

Sağlık Bakanlığı’ nın sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç vereceği haberiyle FDA’ nın bir kurulunun sigara bırakma tedavisinde kullanılan “Champix” isimli ilacın prospektüsündeki “siyah kutu uyarısının” kaldırmaması gerektiği uyarısı aynı günlere denk geldi.

Sağlık Bakanlığı’ nın sigaraya karşı mücadelesini takdirle karşılıyorum ama bu işin ilaçlarla başarılması konusunda ciddi endişelerim var.

2006’ da sigara bırakmaya yardım için onay alan etken maddesi “vareniklin” olan Champix’ in intihar düşüncesi ve saldırgan davranış dâhil çok ciddi nöro-psikiyatrik yan etkileri var.

Tıbbi fetva kurumu FDA, 2009’ da ilacın prospektüsüne bu riskleri vurgulayan “siyah kutu uyarısı” konmasını istemişti.

Siyah kutu uyarısı, bir ilaç için en ağır ve kullanımını sınırlayıcı uyarı olarak kabul ediliyor.

İlacın üreticisi olan Pfizer, bu uyarı konduktan sonra yapılan gözleme dayalı çalışmaların ve şirket tarafından desteklenen bir meta-analizin intihar riskinin düşünüldüğü kadar yüksek olmadığını gösterdiği iddiasıyla FDA’ dan bu uyarının kaldırılmasını talep etmişti.

FDA yetkilileri ise, Pfizer tarafından delil olarak sunulan araştırma ve meta-analizin bir takım metot yanlışları olduğunu, tüm nöro-psikiyatrik yan etkileri kapsamadığı için ilacın yan etkilerini azmış gibi göründüğünü, bulguların geçerliliği hakkında kaygı duyduklarını açıkladılar:

Bu uyarının kaldırılması ilacın sanki böyle bir etkisinin olmadığı şeklinde anlaşılabilir, oysa elimizdeki mevcut veriler bunu gösteriyor.

Bu talebin ilacın nöro-psikiyatrik emniyetini göstermek için yapılan ve halen devam etmekte olan faz 4 çalışmasının bitiminden sonra değerlendirilmesi daha doğrudur”.

FDA, Chantix ile ilgili olarak 2008-2013 seneleri arasında 48 bin 200 yan etkinin ve 572 ölüm olayının bildirildiğinin altını çiziyor.

Pfizer 2012’ deülkemizde Champix yurt dışında “Chantix” adıyla satılan ilacın yan etkilerinekarşı açılan 2 bin 700’ den fazla davanın yüzde 80’ ine karşı 273 milyon dolar ödemeyi kabul ettiğini açıklamıştı.

Chantix’ in senelik satışı 2007’ de 883 milyon $ iken bu rakam 2013’ de 648 milyon $’ a düştü.

Gelelim neticeye

Champix rastgele kullanılacak bir ilaç değil” başlıklı yazımda bu ilaçla ilgili endişelerimi dile getirmiştim.

Bu kesinlikle rastgele kullanılacak bir ilaç değil, yağmurdan kaçarken doluya tutulmak mümkün.

Sağlık Bakanlığı tarafından daha önce binlerce kişiye ücretsiz olarak verilen Champix’ in sigarayı bırakmada ne kadar işe yaradığının, hangi yan etkilerin hangi oranda görüldüğünün “bilimsel olarak” takip edilmiş olması lâzım.

Böyle bir araştırma yapıldı mı, yayınlandı mı bir bilgim yok.

Atılan taş ürkütülen kurbağaya değiyor mu bilmek hakkımız.

KAYNAKLAR

http://ahmetrasimkucukusta.com/2013/03/09/yazilar/tip-yazilari/sigara/pfizer-champix-icin-273-milyon-odemeyi-kabul-etti/

http://in.reuters.com/article/2014/10/14/pfizer-fda-chantix-idINL3N0S94X920141014

http://www.webmd.com/smoking-cessation/news/20141017/chantix-black-box-warning

http://ahmetrasimkucukusta.com/2011/01/16/genel/champix-rastgele-kullanilacak-bir-ilac-degil/

 

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. ŞEREF KÜÇÜKKALE dedi ki:

    SAYIN HOCAM
    BEN VE EŞİM SİĞARA KULLANIYORUZ.BEN GÜNDE 15 ADET İÇİYORUM,EŞİM GÜNDE 35 ADET YANİ 1,5 PAKET İÇİYOR.ANKARANIN ÇOK ÜNLÜ ÜNİVERSİTE HAS. GİTTİK VE AKCİĞER TOMOGROFİSİ VE FİLİM ÇEKTİRDİK EŞİMDE OLUMSUZ BİR SONUÇ GÖRÜLDÜ VE PROF.DR BİZİ SİĞARA BIRAKMA ÜNİTESİNE YÖNLENDİRDİ.BÖLÜM DOK.GÖRÜŞMEDEN SONRA VE BU CHAMPIX DENİLEN SAÇMA SAPAN İLACI KULLANMAMIZI ÖNERDİ.BU DOK.ANLADIGIM KADARI İLE DÜNYADA İNTERNET DENEN TEKNOLEJİDEN HABERİ YOK.BİZDE AYNI HATAYA DÜŞTÜK VE HİÇ ARAŞTIRMADAN BU MİKROP İLACI 250 LR VERİP ALDIK. ÖZELİKLE ÜNİVERSİTE HAS. GÜVENEREK HEMEN ALDIK VE KULLANMAYA BAŞLADI EŞİM.
    EN ÖNEMLİ BÖLÜMÜ YAZIYORUM : İLK 4 GÜN BİR TANE KULLANIYOR GÜNDÜZ AYNI GÜN GECE HAPINI ALIYOR,RESMEN ERTESİ GÜN VE O GECE SABAHA KADAR KABUS GÖRÜYOR,KENDİ KENDİNE AĞLAMAYA BAŞLADI,SAÇINI BAŞINI YOLUYOR İNSAN RESMEN DELİRMEK ÜZERE.O DOK.OLACAK KİŞİYİ ARADIM İKİ GÜN İZİNE AYRILMIŞ HOCAM EŞİM PSİKOLOJİSİ BOZULDU BEŞ GÜNDE, SİZİN YAZINIZI OKUYUNCA OLAYIN NE KADAR CİDDİ OLDUGUNU VE NE KADAR AFEDERSİNİZ SALAK OLDUGUMUZU GÖRDÜM.AMA HOCAM BİZ ÇOK ÇOK ÜNLÜ ÜNİVERSİTE HAS. DOKTORUNA GÜVENMEYECEGİZDE NEREYE GÜVENECEGİZ. SONUÇ OLUMSUZ DEVAM EDERSE SAĞ.BAKANLIGINA BU DOK. ŞİKAYET EDECEGİM.
    HOCAM ZATIN BİRİ, BİR SAYFA AÇMIŞ BU İLAÇ HAKKINDA SANKİ HERKES ÇOK MENMUN SADECE BİZ RAHATSIZ OLMUŞUZ.TABİKİ BU İLAÇ ŞİRKETLERİNİN ADAMLARI BUNLAR AMA YAZIKLAR OLSUN BU İLACI ÖNEREN DOKTORA VE OLUMLU SONUÇ YAZANLARA,YA HOCAM 54 ÜLKEDE YASAKLANAN 48.200 YAN ETKİ SONUCU ALINIP 572 ÖLÜMLE SONUÇLANAN BİR İLACI İNSANLAR NASIL MET EDER BİR DOKTOR NASIL BU İLACI ÖNERİR ANLAMAYORUM YAZIKLAR OLSUN,BU ZİHNİYETE.2700 DAVANIN %80 KAYBEDEN BİR İLAÇ NASIL SATILIR,ANLAYAMAYORUM.
    YANİ SONUÇ OLARAK EŞİMİN RESMEN PSİKOLOJİSİ BOZULDU VE ÇILDIRMAK ÜZERE.
    HOCAM BU SONUÇ GEÇİCİMİ EŞİM BU OLUMSUZ ORTAMDAN NE ZAMAN KURTULUR BİLGİLENDİRİRSENİZ SONSUZ MİNNATTAR OLURUM. BU ARADA BU İLACI KULLANIRKEN EŞİM HİÇ BİR İLAÇ KULLANMADI BU İLAÇTAN BAŞKA.
    SAYGILARIMLA

  2. Burge dedi ki:

    İlacı 11.57 içtim müzikle eşliğinde işimi yaparken birden el ayak titremesi baygınlık hissi ve ağlama yaşadım ölüm korkusu kalp çarpıntısı eşliğinde acile gittim gece 02.15 anksiyete hallerim devam ediyor öfke parlama kafamda yük taşıyorum hissi geçmisinde ruhsal sıkıntıları olan arkadaşlar dr verse dahil kullanmayın

Siz de yorumunuzu paylaşın: