SİGARA BIRAKTIRMA İLACI İŞE YARIYOR MU, YOKSA?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Anadolu Ajansı’ nın haberine göre Sağlık Bakanlığı, sigarayı bırakmak isteyenlere “sigara bıraktırma ilacını” ücretsiz olarak verecekmiş (1).

Haberde ilacın adı geçmiyor ama maliyetinin 600 lira olduğu bildirilen bu ilacın “Champix” olduğunu tahmin etmek zor değil.

Daha birkaç gün önce tıbbi fetva kurumu FDA, bu ilacın intihar riski dâhil nöro-psikiyatrik yan etkileriyle ilgili uyarısının sertliğini azaltmayı reddetmişti (2).

Etken maddesi varenicline olan Champix 2006’ da onay aldı ama ilacın prospektüsünde ağır psikiyatrik yan etkilerle ilgili “siyah kutu uyarısı”  var.

Üretici firma Pfizer FDA’ ya gönderdiği bir mektupla, araştırmaların ağır psikiyatrik yan etkileri doğrulamadığını bildirerek bu uyarının kaldırılmasını talep etmişti.

FDA ise, içlerinde Pfizer tarafından yapılanlar da olan araştırmaları incelediğini, bu araştırmaların sınırlamaları olduğu için ilacın güvenirliliği konusunda emin olamadığını açıkladı.

FDA, son açıklamasında Champix’ in havaleye yol açabileceğini, ilacı alanların alkole toleranslarının azalacağını, agresif veya şuur kaybı yaşayabilecekleri uyarısını yapıyor.

Pfizer, hâlen bir emniyet araştırması yürütüyor ve bu araştırmanın sonuçları gelecek sene alınabilecek.

Champix etkili gibi gözüküyor

Varenicline, beyinde nikotin reseptörlerine bağlanıyor ve böylece sigara dumanında bulunan nikotinin beyni uyarması mümkün olmuyor.

İlaç, aynı zamanda beyinden dopamin salgılanmasını da artırıyor ve bu sayede nikotin eksikliği belirtileri yatışıyor.

2013’ deki bir Cochrane değerlendirmesi, ilacın sigarayı bırakma ihtimalini plaseboya göre 3 misli artırdığını, nikotin bantlarına göre yüzde 51, nikotin sakızlarına göre de yüzde 72 daha etkili olduğunu gösteriyor.

FDA da, Champix’ in sigarayı bırakmada ve 1 sene sigara içilmemesinde plaseboya göre üstün olduğunu bildiriyor.

2013’ de USA’ da bu ilacı 1 milyon 200 bin kişinin kullanıldığı biliniyor.

Çok etkili ve emniyetli diye pazarlanan birçok ilacın sonradan foyalarının çıktığını bildiğim için Champix’ e de çok ihtiyatla yaklaşıyorum.

Koruyuculuğunun yüzde 90 olduğu iddia edilen grip aşılarının hiçbir işe yaramadığının ortaya çıktığını unutmayalım.

En etkili metot irade ile bırakmak

Sigaranın bırakılmasının ne kadar önemli olduğunu söylemeye gerek bile yok ama her geçen gün gelişip palazlanan bir “sigarayı bıraktırma sektörünün” olduğunu da gözden kaçırmamak lâzım.

Otçusu çöpçüsü, kerameti kendinden menkul alternatif tıpçısı etkinlik ve emniyeti ispatlanmamış metotları mucize gibi sunuyor ve insanlar sigara bırakma vaadi ile aldatılıyor.

Benim için de Champix bu aşamada güvenle yazılabilecek bir ilaç değil.

Zaten ben sigarayı bırakmada en etkili metodun insanın bunu “kendi iradesi” ile başarması olduğuna inanıyorum.

Gelelim neticeye

BİR: Sağlık Bakanlığı, ilacı tekrar ücretsiz olarak vermeyi plânladığına göre Champix’ in etkinliği ve emniyetinden memnun olmalı.

Bakanlık, Champix’ i daha önce kaç kişiye verdiğini, kaç kişinin bu sayede sigarayı bıraktığını, kaç kişide hangi yan etkilerin ortaya çıktığını açıklamalıdır ki benim gibi bu ilaca “soğuk” bakanların kafalarında bir şüphe kalmasın.

İKİ: Bakanlık ilacı tiryakilere bedava veriyor ama ilaç gökten yağmur gibi yağmıyor, neticede ilaca verilen para hepimizin cebinden çıkıyor.

Paramız, hayırlı bir iş için mi kullanılıyor yoksa çöpe mi atılıyor, bilmek hakkımız, öyle değil mi?

Kaynaklar

1. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/03/22/haftanin-haberi/sigarayi-birakmada-ucretsiz-ilac-donemi-yeniden-basladi/

2. http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-sn-chantix-alcohol-drinking-seizures-20150310-story.html

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. Gülyeter Elmacı dedi ki:

    Merhaba Hocam,
    22 sene sigara kullandıktan sonra, geçen sene tam 1 Mart 2014 te champix ilacını kullanarak sigarayı bıraktım. 15 günlük kullanım bana yetti. İçinde 2 aylık ilaç vardı. Tek yan etkisi şiddetli öksürük oldu. psikolajik olarak hiç bir yan etki görmedim. Bu bilgiyi sizinle paylaşmak istedim. Saygılar

  2. NUR DİNDAR dedi ki:

    Ben ikinciye champix ile bırakıyorum 3 aylık bir kullanım ile bıraktım ve ücretini de cebimden ödeyerek aldım. Sağlık bakanlığı her önüne gelene vermiyor ilacı zaten almak ta çok zor denildi benim çevremde kullanan insanların hepsi kendi olanakları ile aldılar. Benim paramla sağlık bakanlığı ilaç dağıtıyor ama ben para ile satın alıyorum ilacı ne kadar tezat değil mi? hocam.

  3. Murat ÇİFTCİ dedi ki:

    Ben yaklaşık 20 senedir günde 1,5 paket olmak üzere sigara kullanıyorum. Bir çok kez 171 dandini dandini dastana hattı ile bir çok hastane ve kuruma gittim. Hatta AMATEM’e bile gittim. Bir çok ilaç ve özellikle champix, Zyban gibi dünya da yasaklı ilaçları kullandım ve beni ağır depresyona soktu. Piyasada ki bu konuda ki şarlatanlarında tuzağına ve kandırmalarına düştüm. Enerji Dağılımı vesaire pek çok yöntem. Hiçbirinde etkili olmadı. Hipnozu düşünüyorum ama kendimi de çok iyi tanıyorum. Beynim dış komut almakta çok zorlanıyor.
    Sayın Doktor bey bana bir öneriniz var mı ?
    Saygılarımla

    İyi Çalışmalar.

    Murat ÇİFTCİ

  4. Ferudun dedi ki:

    Murat ÇİFTÇİ Bey “Allen Carr” Yöntemi diye bir yöntem var. İnternetten bu yöntemi araştırın. Kitabı falan var. Dünyadaki bütün insanlar iradeleri sigarayı bırakabilirler.

  5. Muhsin Ekmekçi dedi ki:

    34 yıl sigara kullandım, son 5 yıl her gün 2 paket içiyordum. 31 Aralık 2015 tarihinde Champix isimli ilaç ile hiç zorluk çekmeden, hiç yoksunluk hissetmeden bıraktım. şu anda 100 gün oldu sanırım bundan sonra başlamam, başlarsam da eşşeklikten başlarım sanırım. Fakat bu reseptörler var ya reseptörler çok alçaklar. Bir tane bile içseniz hemen çiçek gibi açılıp daha çok istiyorlar o yüzden bıraktıktan sonra bir tane bile içmemek gerek. Tavsiye ediyorum hem de şiddetle.

  6. Belgin dedi ki:

    Hocam merhaba bende Son yaklaşık 1 haftadır derin nefes alırken nefes yetmiyor gibi geliyor uzun yıllardır da sigara içiyorum ama bırakmayı okadar çok istiyorum ki anlatamam zaten nefes alırken nefesimin yetmiyor olduğunu hissetmek beni buna teşvik etti Son sigara paketim le yatın kuru yemiş alacağım ve sigaraya veda edeceğim kararım kesin ama irade siz biri olmak çok kötü inşallah bırakırım azmim irademin önüne geçer size sorum şu solunum testini nerde yaptırabilirim acaba belki birseyler yapmam gerekir bu konuda?

Siz de yorumunuzu paylaşın: