SADECE ANTİKOR CEVABI SAĞLAYAN AŞILAR FAST FOOD YİYECEKLER GİBİDİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Birçok bilim adamı Kovid bağışıklığını sadece antikorlar üzerinden değerlendiriyor; bunu bile eline yüzüne bulaştıranlar var.

Lokal bağışıklık ve hücresel bağışıklık görmezden geliniyor.

Bunu, kulağına üflenen bilgilerle cahilce yapanlar olduğu gibi maksatlı olarak bu tiyatroyu oynayanlar da var.

Pandeminin, kola zerk edilen ve sadece belirli bir süre antikor cevabı sağlayan, hücresel bağışlığı uyarmayan (uyarsaydı 6 ayda bir aşı olmak gerekmeyecekti) aşılarla bitirilmeye çalışılması abesle iştigaldir.

Hele de virüsün sürekli mutasyona uğradığı, aşıların etkinliklerinin her geçen gün azaldığı, kısa bir sürede tüm dünyayı aşılamanın “imkânsız” olduğu dikkate alındığında…

NOT: Bu, elbette bu aşılar işe yaramıyor manasına gelmez. Risk grubunda olanların korunması için çok önemlidir; bunlarda ağır tablo ve ölümlerin önlenmesini sağlayabilir. Risk grubunda bulunanlar mutlaka aşı olmalıdır!

Hangi aşılar pandemiyi önleyebilir?

Defalarca yazdım: Pandeminin önlenebilmesi için hastalık yapıcı özellikleri olmayan ve burun yoluyla uygulanan tam virüs aşıları gerekir.

Bugün tüm dünyada yapılmakta olan aşıların enfeksiyonu ve bulaştırıcılığı önlemesi mümkün değildir; nitekim böyle olduğunu da yaşayarak gördük.

Gelelim neticeye

Sadece antikor cevabı sağlayan aşılar” fast food denen yiyeceklere benzetilebilir. 

Yediğiniz zaman mideniz dolar, ânı kurtarırsınız ama doymazsınız, bir süre sonra gene acıkırsınız.

Bu süre fast food için “birkaç saat”, aşılar için “birkaç ay” dır.

Tam virüs aşıları ise çorbası, zeytinyağlıları, ara sıcakları, ana yemeği ve de “tatlıları” olan mükellef bir sofraya benzer.

Resim

***

EK 1 (11.11.2021): Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu‘ nun tivit dizisi:

Hücresel bağışıklık ve #coronavirus, zihin açıcı bir çalışma; Yeni bir çalışma da, bazılarımızın hastalarla çok yakın temas etse de, neden hiç hastalanmadığının/semptom göstermediğinin cevabı kısmen verildi. Tahmin ediliyordu fakat artık açıkça gösterildi, açıklayayım”

Daha önce #SARSCoV2 dışında ama benzer bir #coronavirus ile karşılaşılması, hücresel bağışıklık hücreleri olan T hücrelerini aktive ederek, bellek T hücreleri oluşumuna ve sonraki enfeksiyonlara karşı duyarlılığı ve klinik ciddiyeti şekillendiriyor.”

Bu çalışmada, 2019 #coronavirus hastalığından iyileşen bireylerde #SARSCoV2 ‘nin alışık olduğumuz SPIKE dışında, yapısal (Nükleokapsid (N) proteini) ve yapısal olmayan (ORF1’in NSP7 ve NSP13) bölgelerine karşı T hücresi tepkileri inceleniyor (n = 36 )”

“İyileşen bireylerde, antikorlar dışında, N proteininin birçok bölgesini tanıyan CD4 ve CD8 T hücreleri de bulunuyor. Şimdiye dek sadece antikorları konuşuyor olsak da, hücresel bağışıklığın rolü ve virüslerle olan ilişkileri çok daha açık bir şekilde gün yüzüne çıkıyor.”

Dahası, geçmişteki SARS’tan (#SARSCoV enfeksiyonu ile ilişkili hastalık) iyileşen hastaların (n = 23), SARS salgınından 17 yıl sonra SARSCoV ‘nin N proteinine reaktif olan uzun süreli bellek T hücrelerine sahip olduğunu gösteriliyor. Bu veri oldukça önemli”

Yani; 2003’te SARS’a karşı aktifleşen T hücreleri, #SARSCoV2 ‘nin N proteinine karşı da güçlü çapraz reaktivite sergiliyor. Bu demek oluyor ki diğer #coronavirus ‘ler ile tanışan kişilerin kanlarında hafıza hücresel bağışıklık T hücreleri uzun süre farklı virüslere de etkili”

“Daha da ilginci, SARS veya COVID-19 öyküsü olmayan veya SARS ve/veya COVID-19 olan kişilerle teması olmayan bireylerde (n = 37) SARSCoV2’ye özgü T hücreleri tespit ediliyor. Hikaye daha da ilginçleşiyor. Bu kişiler de bu hücreler nasıl oluştu?”

Enfekte olmamış, hastalanmamış kişilerdeki SARSCoV2’ye özgü T hücreleri, farklı bir immünodominans modeli sergiliyor ve sıklıkla #coronavirus ‘un N proteininin yanı sıra NSP7 ve NSP13 yapısal proteinlerini hedef alıyor.”

“NSP7’ye özgü T hücrelerinin epitop karakterizasyonu, hayvan betakoronavirüsleri arasında korunan ve yaygın olan ancak ‘soğuk algınlığı’ yapan insanla ilişkili koronavirüslere düşük homolojiye/benzerliğe sahip protein parçalarının tanındığını gösteriyor.”

Farklı betakoronavirüslerle tanışmak, N proteinine karşı çok spesifik ve uzun süreli T hücresi bağışıklığını indüklüyor. Genel popülasyonda bulunan önceden var olan soğuk algınlığı virüslerine karşı ORF1’e özgü T hücrelerinin, #COVID19 enfeksiyonuna direnç sağladığı aşikar”

Yani kısaca, ben maskesiz dolaşıyorum, eşim oldu yanında yatıyorum, çocuğum oldu bana bir şey olmadı diyen kişiler, önceden daha zararsız #coronavirus ‘ler ile karşılaşıp, kanında antikor yerine hücresel bağışıklık hafıza T hücreleri barındıranlar ve yıllarca korunacaklar.”

Hatta hastalandırmayacak veya antikor üretimini, hümoral bağışıklığı tetiklemeyecek seviyede #coronavirus ile karşılaşıp, yeterli düzeyde hücresel yanıt ile hastalanmadan, yıllarca koruyucu hafıza T hücresi kazanmak da olası görülüyor.”

Yeni bir aşı ortaya çıkmalı, bu aşı atenüe, zayıflatılmış canlı #coronavirus aşıları olmalı, işte bu şekilde pandemiyi bitirecek bir aşıdan bahsedilebilir. Canlı aşılar yıllarca süren koruma sağlayan hücresel bağışıklığı sağlayabilir. Antikorlar gibi aylar içerisinde tükenmez.”

Kaynakça:

1- nature.com/articles/s4158

2- sciencemediacentre.org/expert-reactio

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1458766474248601614?s=20

***

EK 2 (11.11.2021): KORCAN AYATA: “Söylemekten dilimde tüy, yazmaktan parmaklarımda iz kalmadı. İki yıldır bu bilgilere sırt çevrildi, unutuldu, görmezden gelindi… “yeni” “bilmiyoruz” “daha önce böylesini görmedik” Hiçbiri doğru değildi. O yüzden bu çok bulaşıcı, çok öldürücü virüs modellemeleri hiç tutmadı.”

Resim

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1458835502153543685?s=20

***

EK 3 (12.11.2021): FERHAT ARSLAN “Nature’da basılmış bir makalede hücresel bağışıklık ve çapraz bağışıklığı önemine dikkat çekilmiş. @drkaanyl hoca da Türkçe özetlemiş.Eline sağlık. NATURE örtbas işini bıraktığına göre görev tamam mıdır? Klasik textbook bilgisi güncel bilgi olarak sunuluyor. Hayra alamet değil!

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1458839894399373314?s=20

*

EK 4 (12.11.2021): “A. RAFET K: “60 yaş üstüne bugün de tüm yetişkinler eklenince şu an itibarıyla toplam kaç milyon 2 doz mRNA yaptıran kişi AŞISI EKSİK statüsüne düşürüldü bilen var mı? Aşılılar ölmüyor demeye devam, aşıları tam olanı eksilttikçe problem yok. Dolduran minik bir musluk boşaltan koca boru”

FERHAT ARSLAN “Zamana bağlı koruma!”

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1458793169806671874?s=20

***

EK 5 (12.11.2021): HALUK VAHABOĞLU “Moderna mRNA’msı ile Biontech mRNA’msı arasında bilinen tek fark birincisinin diğerinin iki katı dozda olmasıdır (100mcg a karşı 50mcg). Moderna 30 yaş altı Avrupa ve kuzeyde yasaklandı. Biontech neden yasaklanmadı? Kimse bana bilim falan demesin bu alenen filim dir

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1458981368730370049?s=20

***

EK 6 (12.11.2021): NOSTOS @laissepasfaire “Verileri çarpıtan, yan etki gören deneklerin durumunu takip etmeyen, placebo grubunu lağveden, %0,8 mutlak risk azaltımı yerine yalnızca yüz küsür denekle ölçtüğü %90 “göreceli risk azaltımı”nı pazarlayan ve birçok ceza almış kâr amacı güden Pfizer’a güvenmiyorum.”

HALUK VAHABOĞLU “Biz kısaca Kartel diyoruz..”

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1458980177296433155?s=20

***

EK 7 (12.11.2021): JORDİ RELLO “Time to explain that COVID-19 will be seasonal, re-emerging each fall with cold weather. Need to live with this, like RSV or influenza. Why #CovidVaccine has not been still updated with predominant #SARS_CoV_2 variants? @EMA_News @AccpmJ

HALUK VAHABOĞLU “#pandemibitti

Kaynak: https://twitter.com/HalukVAHABOLU/status/1458699048744112137?s=20

***

EK 8 (12.11.2021): GÜLGUN TÜRKOĞLU PAGY “Kaan Bey @drkaanyl çok önemli bir çalışmayı özet halinde paylaşmış. Ne iyi etmiş. Teşekkür ederiz. Bu bulgular çok önemli. “ ‘soğuk algınlığı’ yapan insanla ilişkili koronavirüslere düşük homolojiye/benzerliğe sahip protein parçalarının tanındığını gösteriyor.”

Kaynak: https://twitter.com/gulguntp/status/1458795235232858114?s=20

***

EK 9 (12.11.2021): MARTIN KULLDORFF “WHO director-general @DrTedros: 1. “We don’t need more lockdowns” 2. On vaccine passports, “we are not recommending them .. the certificate could be discrimination” 3. “The vaccine does not prevent COVID but it does prevent serious illness and death”

Kaynak: https://twitter.com/MartinKulldorff/status/1458982079178362901?s=20

***

EK 10 (12.11.2021): KORCAN AYATA “Ama bir şekilde antikorlar takıntı haline geldi. Çok olmalıydı, zaten varsa yetmezdi ve daha da çok olmalıydı… Bu saçmalığa dur diyecek makul, mantıklı, otoritelere sözünü geçirebilecek bir bilim insanı malesef çıkmadı. Sesini çıkaran aşı karşıtı, düz dünyacı ilan edildi.”

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1458835506800775176?s=20

***

EK 11 (12.11.2021): KAAN YILANCIOĞLU “Bill Gates bile anlamış; Aşılar kişiye faydalı ama bulaşmayı engellemiyor, “slightly” “azıcık, hafif” azaltıyor, gelecekte Ar-Ge bütçelerinin bulaşmayı engelleyecek aşılar üretmeye yoğunlaşması gerekiyor diyor, bizdeki “uzmanlar” hala aşılar bulaşmayı engelliyor iddiasında 🙂

Tabi “belki” yanılırım, “umarım” yanılırım, yanılmayı çok isterim, pandemiden de #coronavirus ‘den de çok yoruldum, herkes gibi bitsin istiyorum, maske ile ders anlatmak, arkadaşlarıma vebalı gibi yaklaşmak istemiyorum mesela, ama eldeki veriler hala daha yolumuz var diyor…

“Ben bulaşmayı engellemiyor dediğim de kızanlar var o sebeple paylaştım, aşıların ne yapabilip ne yapamadığını çok iyi biliyorum”

“Bu arada hep eleştiriyorsun çözüm nedir diyenler haklı; Vaka azalması için çözüm; 1-Aşılı, aşısız ayırımı ortadan kalkmalı, ya herkese eşit kısıt gelmeli, ya kimseye kısıt olmamalı (Aşılı da, aşısız da bulaştırıyor), aşılılar sahte bir güvenlik duygusu ile rahatlamamalı…”

“2- Acilen atenüe/zayıflatılmış virus aşı çalışmaları hızlandırılmalı (Gelecek pandemiler ve bu pandeminin ülkemizde sona ermesi, ekonomik olarak aşıya bağımlılığın da bitmesi için) 3- PCR yerine, hızlı antijen testlerinin, kalabalık alanlarda, aşılı aşısız herkese uygulanması…”

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1459127125299052548?s=20

Dün de yazdım, bulaşmayı engelleyebilecek aşı tipi mukozal solunum yolu virüsüne karşı sadece T hücre/hücresel bağışıklığı aktive edebilen atenüe/zayıflatılmış canlı aşılardır. Mukozal yolla uygulanırlar, burundan mesela… Pandemi o zaman aşı ile çözülebilir…

Bulaş riskini azaltıyor fakat kısa süreli #AstraZeneca ve #BioNTech‘den 3 ay sonra etki neredeyse “negligible” “önemsiz” kısaca bulaşmayı engellemek için 3 ayda bir aşı lazım tabi kendini korumak için oluyorsan mantıklı. Aşıyla pandemi bitsin diyorsak

“Nasıl söylenmedi? Aylarca ne yazdık çizdik? Tam da aşı bulaştırmayı engelleyecek, pandemi bitecek denildi, aşı pasaportları, sınırlardan geçişler, aşısızların kısıtlamaları neden koyuldu? ABD, İsrail bir ara neden maskeyi dahi kaldırdı? Nasıl söylenmedi? Efficacy ne demek :)”

Hocam benim lafım hala bulaşmayı engellediğini savunan adamlara, hastalığı büyük oranda engelliyor birkaç ay evet buna itirazım zaten yok, ama o da kısa süreli nispeten, atenüe aşı neden çalışılmıyor, neden çalışılmadı bunlar bilinmiyor muydu? Pandemi bitirmekse amaç neden?

Kaynak: https://twitter.com/drkaanyl/status/1459128962039300128?s=20

***

EK 12 (13.11.2021): TUFAN TÜKEK “Aşılarla ilgili başlangıçtan itibaren iki dozdan fazla aşı gerektiği, aşıların 6 aydan fazla etkin koruma sağlamadığı baştan açıklansaydı maalesef aşılamada durma noktasına gelinmezdi. Oysa aşı, ölüm ve ağır hastalığı %90 ve üzeri önlüyor. Ama etki süresi içinde.

Kaynak: https://twitter.com/tufantukek/status/1458821372734550024?s=20

***

EK 13 (20.11.2021): ARK “Kapanmalardan medet umanlara: Hapishane ortamında, tam olarak aşılanmış bireylerden Delta enfeksiyonlarının bulaşması, aşılanmamış kişilere benzer bulundu.”

In the setting of a prison, transmission of Delta infections from fully vaccinated individuals was similar to that of unvaccinated.

Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1461730115587649545?s=20

***

EK 14 (5.12.2021): Hükümetin aldığı tedbirler kapsamında, İsviçre’ye giren herkesten negatif PCR testi sunmaları zorunlu hale getirildi. Türkiye’nin Bern Büyükelçiliğinden yapılan açıklamada, “İsviçre hükümeti, yarından itibaren (4 Aralık), hangi ülkeden olursa olsun, İsviçre’ye giriş yapan tüm kişilere (Kovid-19’a karşı aşılı veya bu hastalığı atlatmış olsalar dahi) negatif PCR testi (geçerlilik süresi 72 saat) sonucu ibrazı zorunluluğu getirildiğini açıklamıştır. İlaveten, bu kişilerin, ülkeye girişini takiben 4 ila 7’inci günde yeniden PCR veya antijen testi yaptırmaları gerekecektir.” bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, hükümetin, Schengen bölgesi dışından İsviçre’ye gelen ve Kovid-19 aşısı olmayan kişilerin kısa süreli seyahatler için İsviçre’ye girişlerine izin verilmemeye devam edileceğini ve bu kişilerin İsviçre’ye girişlerinin ancak zaruri ve istisnai hallerde mümkün olabileceğini açıkladığı aktarıldı. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/kovid-19un-omicron-varyantinin-goruldugu-isvicrede-yeni-kisitlamalar-getirildi/2438178

***

EK 15 (20.8.2023): Kovid aşısının sonraki dozları aynı kola yapılırsa etkisi daha fazla oluyormuş.

Kaynak: https://www.thelancet.com/journals/ebiom/article/PIIS2352-3964(23)00308-0/fulltext

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Fast food iyi benzetme olmuş 🙂

    Ama risk grubunda ‘fast food’ ölüme giden yolu kısaltır mı demek istediniz acaba ?

  2. Naciye Toprak dedi ki:

    Fast food = fast vaccine

  3. Alişan Yıldıran dedi ki:

    Tufan bey,
    Cost effectivity, kar zarar diye bir şey var.
    En başında söyledik.
    Tecrübe araştırmadan evvel gelir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: