KOVİD RİSKİ A KAN GRUBUNDA DAHA YÜKSEK

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

KOVİD’ li hastalar üzerinde yapılan çalışmalar bazı kan gruplarının hastalığa yakalanma riskini artırdığını ama hastalık şiddeti ile kan grubu arasında bir münasebet bulunmadığını gösteriyor.

Çin’ de üç hastanede KOVİD teşhisi konan 2.173 hasta ile KOVİD teşhisi olmayan 23 bin kişinin kan gruplarının incelendiği araştırmada A grubu kana sahip olanların KOVİD’ e yakalanma risklerinin A kan grubuna sahip olmayanlara göre daha fazla olduğu belirlendi.

O kan grubuna sahip olanların enfekte olma riskleri de O olmayanlara nazaran daha düşük bulundu.

Rh’ nın pozitif veya negatif olmasının bir risk artışı yaratmadığı da görüldü.

Bir başka çalışmada ise KOVİD testi yapılan 1.559 kişiden 682’ sinin testi pozitif çıktı.

A grubundakilerde test pozitifliği ihtimali diğer gruplardan %33 yüksek idi ve O grubundakilerde de diğer gruplara göre pozitif test ihtimali düşük çıktı.

Sadece 68 kişinin bulunduğu AB grubunun test pozitifliği de diğerlerine göre düşük idi.

KOVİD için yaş, cinsiyet, obezite ile altta yatan diyabet, hipertansiyon, akciğer ve kalp-damar hastalıkları gibi risk faktörleri var ve bunlardan bazılarının kan grubu ile münasebeti de biliniyor.

Diyabetle B ve A- gruplar arasındaki ve obezite ile O+ kan grubu arasındaki münasebet dikkate alındığında da kan grupları ve KOVİD pozitifliği arasındaki ilişki devam ediyordu.

Kan grubunun KOVİD riskini neden artırdığı bilinmiyor ama bunun kan grubunu belirleyen ve kan hücreleri yüzeyinde bulunan antijenlerle alâkalı olması muhtemeldir.

Bu antijenler hastalık yapan mikroplarla savaşmak için antikorlar üretirler ve buna göre de SARS’ da da gösterildiği gibi A grubundan olanlarda bu anti-A antikorlar koronavirüsü baskılayabilir.

Aynı mekanizma ile KOVİD’ de O grubunda olanlar virüse daha dirençli olabilir.

Toxicology Testing Lab in Los Angeles | Corona Pathology

Gelelim neticeye

A kan grubuna sahip olanlar üzülmesinler, bu tür araştırmalardan kesin bir netice çıkarılamaz.

Yarın bir başka araştırmada da A grubunun en dirençli grup olduğu ortaya çıkabilir.

Üstelik de burada sadece enfeksiyona yakalanma bakımından bir risk artışı var, ağır hastalık geçirme ve ölümler bakımından farklı kan grupları arasında bir münasebet bildirilmiyor.

Mühim olan, riski az olanın da yüksek olanın da kendini virüslerin bulaşmasına karşı doğru şekilde korumasıdır.

Kaynaklar:

1.https://www.livescience.com/why-covid-19-coronavirus-deadly-for-some-people.html

2.https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.08.20058073v1.full.pdf

3.https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.03.11.20031096v2

***

EK 1 (6.4.2021): ABD’de yapılan büyük ve kapsamlı bir araştırma, kan grubunun koronavirüs sebebiyle şiddetli hastalığa yakalanma ya da ölme riskini etkilemediğini ortaya koydu. Önceki çalışmalar, A tipi kan grubuna olan kişilerin KOVİD’ e yakalanma riskinin daha fazla olduğunu göstermişti. Araştırma, virüse yakalanma riskini artıran ispatlanmış faktörlerin cinsiyet yaş ve etnik köken olduğunu gösteriyor. Kaynak: https://jamanetwork.com/journals/jamanetworkopen/fullarticle/2778155

***

EK 2 (30.5.2021): Bu çalışma, SARS-CoV-2 M-proteinine karşı hücresel tepkilerin 10 ay sonra tespit edilebileceğini ancak S- ve N-proteinlerine karşı olan tepkilerin kaybedildiğini açıklıyor. Ayrıca ABO grubu ve yaş gibi şahsi faktörler SARS-CoV-2’ye karşı spesifik hümoral ve hücresel bağışıklığın sürdürülebilirliğini etkiliyor. Kaynak: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.05.23.445114v1

***

EK 3 (30.5.2021): A grubundan olanlar, M proteinine karşı, O grubundan önemli ölçüde daha fazla spesifik CD4+ T-hücresi tepkileri gösterdi. A grubundan olanların virüsü temizlemek için daha uzun süreye ihtiyacı vardı ve zamanla hücresel bağışıklık tepkilerini kaybettiler. Kaynak: https://twitter.com/gerdosi/status/1397238388340764684?s=20

***

 

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Buse dedi ki:

    Bunlar araştırma mı Allah aşkına ki yazıyor milleti kandırıyorsunuz

  2. Senem dedi ki:

    Bu sadece risk artışını gösteriyor riski yüksek olmayan da kovit olabilir riski düşük olan ise kovid olmayabilir. Yani Allahın bilebileceği bir şeydir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: