AİLELER AŞILARDAN NEDEN ENDİŞE DUYUYOR?
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Anayasa Mahkemesinin “rıza olmaksızın aşı yapılamayacağına” ilişkin gerekçeli kararının Resmi Gazete’ de yayınlanması geçen haftanın en önemli sağlık haberlerinden biri idi (1).
Tam da bu sırada Amerikan medyasında çocuklarına aşı yaptırmak istemeyen ailelerle ilgili bir haber yer aldı (2).
Haber, Kaliforniya eyaletinde 2007’ de yüzde 1.54 olan aşı yaptırılmayan çocuk oranının 2013’ de “iki misli artarak” yüzde 3.06’ ya çıktığını gösteriyor.
6200’ ün üzerinde okulda gerçekleştirilen ve American Journal of Public Health’ de yayınlanan araştırma aşı muafiyetinin özel okullara giden çocuklarda devlet okullarına göre 2 misli fazla olduğunu da ortaya koyuyor (3).
Bu, 500 binden fazla çocuktan 17 bininin aşı olmadığı anlamına geliyor.
Araştırmanın başka bir ilginç bir tarafı da anne babaları uygun bulmadıkları için aşı yapılmayan çocukların çoğunun Orange County, Santa Barbara ve Bay Area gibi eyaletinin gelir seviyeleri en yüksek bölgelerinde yaşayan ve Beyaz ırktan ailelerden olması.
Hatta çocuklarına aşı yaptırmayan babalar arasında bir doktor da var.
Arizona’ da çalışan kardiyolog Dr. J. Wolfson “Başka bir çocuğu korumak adına kendi çocuklarımı riske atmak istemediğini ve iki oğluna da aşı yaptırmadığını” söylüyor.
Varlıklı ve kültür düzeyi yüksek aileler aşıdan endişe duyuyor
Araştırmada ailelerin aşı yaptırmama sebepleri incelenmemiş olmakla beraber başka bir araştırma anne babaların çocuklarını hastalıklardan aşı yerine özel diyetlerle besleyerek ve tabii bir hayat sürmelerini sağlayarak korumak istedikleri tespit edilmişti (4).
Public Health Reports’ de 2011 senesinde yer alan bir araştırmada da ebeveynlerin çoğunun çocuklarına çok fazla aşı yapılmasından ve aşıların otizm gibi yan etiklerinden endişe duydukları için aşıları reddettikleri belirlenmişti (1).
Ülkemizde de çocuklara yapılan aşılardan endişe duyan anne ve babaların sayılarının her geçen gün arttığını sanıyorum ve bunun altında yatan pek çok sebep olduğunu düşünüyorum:
BİR: Giderek ticarileşen modern tıbba olan genel güvensizlik.
İKİ: Aşıların yan etkilerinin ve etkinliklerinin tam ve doğru olarak bildirilmemesi. (Mesela grip aşılarının koruyuculuklarının bazı seneler sıfır hatta sıfırın altında olabileceği hiç söylenmez).
ÜÇ: Aşı sayısının her geçen sene artması.
DÖRT: Her çıkan aşının “dayatılması”.
BEŞ: İnsanların dayatma ve zorlamalardan hoşlanmamaları.
ALTI: Aşıların yan etkilerinden duyulan endişeler (Elimizde aşıların uzun vadedeki yan etkileri hakkında hakikaten yeterli veri yoktur ve aşı prospektüsleri de bunu ispatlamaktadır).
YEDİ: USA’ da aşı üreticilerinin aşı yan etkilerinden dolayı dava edilmelerinin mümkün olmaması.
SEKİZ: Aşıların sadece tıbbi değil aynı zamanda ticari bir ürün olmaları.
DOKUZ: İlaç endüstrisinin daha fazla ürün satmak için türlü çeşitli manipülasyonlar yapması ve bu yüzden milyar dolarlar seviyesinde cezalara mahkûm olması.
ON: Tıp endüstrisi ve doktorlar arasındaki menfaat münasebetleri
Çocuklarına aşı yaptırmadığı için hakkında dava açılan savcının şu sözleri birçok gerçeği özetliyor (5):
“Hiçbir anne-babaya aşıların içeriği ve muhtemel riskleri hakkında bilgi verilmemektedir”.
Gelelim neticeye
Aşıları kategorik olarak desteklemek de karşı çıkmak da aynı şekilde yanlış ve tehlikelidir: Her aşı, ticari bir ürün oldukları hakikati unutulmadan ayrı ayrı değerlendirilmelidir.
Aşılamaya değil aşıların “gereksiz, bilinçsizce ve yanlış kullanılmasına, bunlarla ilgili bir takım bilgi ve gerçeklerin saklanmasına karşıyım” ki aslında her hekimin de bu düşüncede olması beklenir.
Tam ve doğru bilgilendirilmediğini düşünen insanların bir takım “endişelerinin” olması normaldir.
Kaynaklar:
2. http://edition.cnn.com/2015/12/30/health/california-vaccine-refusers-white-and-wealthy/
3. http://ajph.aphapublications.org/doi/abs/10.2105/AJPH.2015.302926
4. http://gas.sagepub.com/content/28/5/679
5. http://www.yenisoz.com.tr/anayasa-mahkemesi-zorla-asi-yapamazsiniz-haber-7313
***
EK 1 (24.7.2024): FERHAT ARSLAN Belki anlamadınız. Anlatayım.
Hani bilim bilim diye diye beynimizi yediler ya o.(perasyon) çocukları!
Nerede ise hiçbir …nın plasebo kontrollü ve uzun süreli yan etki izlem çalışması yok.
Bir tane COVİD-19 görüyorsun onun 42 gün. Diğeri de Deng ama o da işe yaramıyor ve zaten sende yok.
Nasıl bilimlemişler değil mi?
E hadi iş çıktı pediatri cemiyetleri madem şimdi bir sürü Red veren aile var.
Şöyle ileriye dönük 5 yıl yaptıran ve yaptırmayan ailelerin çocuklarının tevatur edilen tüm hastalıklar açısından farkını ortaya koyunuz ve milleti tekrar ikna ediniz.
Buyurun Bilim vakti.
Amme hizmeti Hangi aşının kaç gün kaç ay süreli güvenlik verisi var aşağıdaki tabloda var. Artık en uzun süreye siz bakacaksınız. Kırmızı alan.
Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1815958635131932976
***
Aşı yaptırmıyor olmamızın birçok nedeninden yalnızca yukarıda yazılanlardan bahsederek aşısız ailelere destek veren hocamıza şükranlarımı arz ediyorum.
2015 yılı içerisinde 1 milyon 250 bin çocuğa yapılan aşı hangi ülkeden, hangi ilaç firması vasıtası ile, hangi koşullarda üretilerek, üretimi sırasında içerisine hangi yabancı maddeler konularak üretildiği hakkında kaç kişinin bilgisi var? Hükümetimiz programında milli aşıdan bahsetti. İnşallah bütün bir toplumun kaygılarını giderecek yerli aşımızı en kısa sürede üretiriz, birçok kaygımız da bu şekilde ortadan kalkmış olur.
Hocam merhabalar.Yazılarınızı ilgiyle takip ediyorum lakin aşı konusu ile ilgili kafam karışık.henüz söylemlerinizle puzlle parçalarını kafamda birleştiremedim.Aşıları kategorik olarak desteklemek de karşı çıkmak da aynı şekilde yanlış ve tehlikelidir diyorsunuz.peki doğru nedir?ülkemizde uygulanan aşı takvimindeki aşılarla ilgili düşünceniz nedir,bunlar muhakkak yapılması gereken aşılar mıdır,aileler olarak bizim ne yapmamız gerekir,bu aşıları yaptırmak mı yaptırmamak mı gerekir,sizin çocuğunuz olsa ne yapardınız?Lütfen bunlara cevap
Bende bebeğim gecte olsa bazı aşılarını reddetmis bi anne olarak, aşıların yerli olmasından da kuşku duyuyorum açıkçası çünkü ülkemizde de insan sağlığına yeterince ehemmiyet verildiğine inanmıyorum..
aşı/iğne/serum…. tek taraftan uygulanması, bana yarım iş “yarım zarar” gibi geliyor.
Ben şu soruyu sorarım: Neden aşı yapılmayan bebek, daha gürbüz, sıhhatli oluyor ve doktor hastane nedir bilmiyor?
Çocuğumuza yenidogan K vitamini ve hepatit B de dahil olmak üzere hiç bir aşıyı yaptırmadık.şu ana kadar (18 aylık) 7 aylıkken gecirdiği idrar yolu iltihabı haricinde hiç Dr.a gitme ihtiyacı da hissetmedik. Etrafımızda bir yaşına basmadan defalarca antibiyotik verilen cok cocuk var.biz cocugumuzun hafif ateşli ve ilaçsız kendi kendine atlattıgı hastalıklar dışında ciddi bir rahatsızlık gecirmemesini, aşı yaptırmayarak bağışıklığı ile oynamamış olmamıza bağlıyoruz ve her gecen gun ne kadar isabetli bi karar verdiğimizi daha iyi idrak ediyoruz
Merhaba, Aidin Salih’in Gerçek Tıp adlı kitabında da aşı konusuna değinilmiş. Bebek zaten anne karnında iken kandan ve sonra süt ile beslenmeden dolayı bağışıklığı alıyor. Yani anneden kazanılmış sağlam bir bağışıklık alıyor. Bu sisteme müdahale edilmesi doğru mu ? Aşı ile ilgili bölümleri de okuduktan sonra bebeğimize aşı yaptırmamaya karar aldık. Zaten biz de aşı olmamışız bebekken, annem söyledi 🙂 E ozaman bize bişey olmadı 4 kardeş sağlamız elh. Aşıya dur dedik.
Hocam merhaba. Kizima 1 yaşında kkk aşısı yapıldı ancak şu an 6 yaşında ve okulda kkk yapılmasını istemiyorum. Siz ne onerirsiniz. Lütfen cevap verin 🙁 çok kaygiliyim. Bu arada siteniz çok güzel, saygilar
Merhaba…
Bizde aşı konusunu yeni sorgulamaya başladık.Bu konuda son gittiğimiz çocuk doktoru hem hamileler hemde çocukta sıfır aşı olması gerektiğini söyledi. Çocuğum 1.sınıfta ve şu an kafam çok karışık.İnternette aşırı bilgi kirliliği var.Çocuk felci aşısının AIDS yaptığını yazan site dahi var.Ve aşındaki koruyucu olarak kullanılan cıva ve alüminyum işin cabası. Özellikle size rica ediyorum tarafıma net bir cevap yazabilir misiniz?
Hocam merhaba
Gıda alerjisi olan kızıma 1,5 YAŞ aşılarını yaptırmadım. Hepatit a yı sadece yaptırmamızı söylediler bu konuda sizin görüşünüzü merak ediyorum.
Mrb hocam ben asilarini yaptırmadim ama 2 yadindan sonra çocuk felciyle kizamik aisini yaptırmak istiyorum. Bu iki asi 2 yasindan sonra yapılsa bir tehlike sorun arz edermi,?çocuk felci hangisinin uygulanması doğru olur. Salk mi canli palio mu? Yardimci olursanız cok sevinirim tşkler
Merhaba hocam kızım19 aylık 6.aya kadar bilmediğim için aşılarını yaptırdım 6.aydan sonra birazda olsa bilinçlendiğim için yaptırmamaya karar verdim ama yinede tedirgin oluyor insan
Hocam kolay gelsin. Bizde yaptirmadik çocuğumuza. Peki kızamık,şu çiçeği vb. rahatsızlıklar gördüğümüzde ne yapacağız .Bize bir yol göstermeniz sevinirim.