ERKEK ÇOCUKLARA KIZLARIN AŞISI YAPILIYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
boy vaccine

Archives of Gynecology and Obstetrics tıp dergisinin son sayısında yayınlanan bir araştırma HPV aşılarının mantıksızlığını bir kere daha kanıtlamış oluyor.

Meksika’ da yapılan bu çalışmada 72 gebe kadının rahim ağzında ve plasentalarında kısaca PCR denen yöntemle HPV-DNA’ larının varlığı araştırılıyor.

Rahim ağzından alınan örneklerin yüzde 75’ inde; plasentada (çocuğun eşinde) ise yüzde 47.2’ sinde HPV-DNA’ sı olduğu belirleniyor.

Çalışmanın ilginç bir bulgusu da en çok rastlanan HPV tipinin HPV aşlarında da bulunan ve kanserojen olduğu ileri sürülen 18 numaralı HPV olması.

Buradan çıkarılacak önemli sonuç şu: HPV ile karşılaşma ilk cinsel ilişkiyle değil daha anne karnında başlıyor. Böyle olunca da bu virüslerle daha önce karşılaşmamış olduğu sanılan çocuklara aşı yapılmasının mantığı ortadan kalkıyor.

Araştırmanın bir diğer önemli sonucu da kanser yaptığı ileri sürülen 18 ve numara ve diğer tiplerin sık görülmesi. Bu da HPV kanser ilişkisinin nedensellik değil birliktelik olduğu tezinin bir kanıtı.  

Haydi, oğlanlar aşıya!

Bu araştırmaya “aşı meftunları” acaba ne bahane bulacak diye düşünürken “akıllara ziyan” bir haber de Amerika’ dan geldi.

Amerika’ nın meşhur Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Aşı Uygulamaları Danışma Komitesinin (ACIP) 2012 senesi için aşılarla ilgili tavsiyeleri yayınlandı.

Bunlar içinde en önemlisi bizde rahim ağzı kanseri aşısı olarak bilinen HPV aşısının kapsama alanına 11-12 yaş arasındaki erkek çocukların da alınması.

Bu kadarla kalsa gene iyi: 11-12 yaşlarını aşı yaptırmadan geçiren 26 yaşına kadar olan gençler, bağışıklık sistemi zayıf olanlar, HIV taşıyanlar ve homoseksüeller de HPV aşısı olmalıdır uyarısında bulunuyorlar.

Oysa, 2006 senesinde onaylanan HPV aşısı bugüne kadar rahim ağzı kanseri ve genital siğilleri önlediği gerekçesiyle sadece kız çocuklarına tavsiye ediliyordu.

HPV’ nin 100’ den fazla türü var ve Amerika gibi ülkelerde erişkinlerin büyük çoğunluğunun bu virüslerle karşılaştıkları ama bunların sebep olduğu enfeksiyonların çoğunun vücut tarafından ortadan kaldırıldığı biliniyor.

Kesin kanıtları olmamasına rağmen HPV’ nin rahim ağzı kanserinden başka ağız ve makat kanserleri ile de ilişkilendiriyor.

Allah’ tan ki Amerika’ da anne-babalar tüm uyarılara rağmen HPV aşısına çeşitli sebeplerle sıcak bakmıyorlar.

Onca propagandaya, korkutma kampanyalarına karşılık 2009’ da 19-27 yaş arası kadınların yüzde 17.6’ sının; 2010’ da ise yüzde 20’sinin HPV aşısı olduklarını bildiriliyor. 

CDC’ nin bu son tavsiyesini hayretle karşıladım; çünkü hem HPV-rahim ağzı kanseri ilişkisi kesin değil ve hem de bu aşıların rahim ağzı kanseri ve bunlara bağlı ölümleri önlediğini gösteren bir kanıt yok.

Hayretle karşılamayacağım şey ise yarın bir gün bizde de dolduruşa gelen birilerinin çıkıp oğlanlarımızın HPV aşısı olmaları gerektiğini açıklamaları.

Gelelim neticeye

BİR: HPV virüslerinin rahim ağzı kanserinin sebebi olamayacağı, aşının bir işe yaramayacağı bir kere daha kanıtlanırken, hâlâ aşı rahim ağzı kanserini önlüyor diye ortada gezenlere, bir de bunu oğlan çocuklarına tavsiye edenlere hayret ediyorum. En çok da Amerikalı çocuklara acıyorum.

İKİ: Hep CDC uyarı yayınlayacak değil ya; bu sefer de ben CDC’ yi uyarıyorum. Sakın bu “şahane” fikrinizi Türkiye’ ye de göndermeye kalkmayın. Bizde zaten aklı başında hiçbir anne baba kızına bu “saçma sapan aşıyı” yaptırmıyor. Buna jinekologlar da dâhil, bilesiniz.

Eğer biri çıkıp da ”Oğlanlara da HPV aşısı yapılsın” demeye kalkacak olursa, o saat “Erkek çocuklarına kızların aşısı yapılıyor” söylencesi köylere, mezralara kadar gider, benden söylemesi.

KAYNAKLAR

http://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/mm6104a9.htm?s_cid=mm6104a9_w

http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21538009

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Sevgili Batuhan.İletimi sonuna kadar okudugunu anlamam yorgunlugumu biraz azaltmis oldu.Ben meslektaslarimin sosyal veya bilimsel icerikli iletilerini bize yansitirken,vermek istedikleri mesajlarin populizmden uzak olmasini dilerdim. Toplumuza da verilecek mesajlarda gereken duyarliliga ozen gosterilmeli diye dusunuyorum.Degerli Ahmet Rasim hoca web sitesinde rahim agzi kanseri asisi ile ilgili birkac calisma ornegi ve bazi hocalarimizin goruslerini paylasarak konuyla ilgili olumsuz goruslerini dile getirmis. Halbuki Dunya Saglik Orgutu de,Turk jinekoloji Dernegi,Turk Jinekolojik Onkoloji dernegi de (daha bir cok dunyadan ve Turkiye den bilimsel kabul edilen dernek ve kurulus sayabilirim!!!!!) HPV asisini oneriyor.Bir cok metaanaliz de bu asinin yararliligini ortaya koyuyor.Fakat asi ne yazik ki cok pahali ve ulke ekonomilerini zorluyor.Asi hakkinda bir kac kucuk calismayi yansitmaya calismak yerine,durustce ekonomik nedenlerle herkese uygulanamayacagini soylemek topluma daha saglikli mesaj vermek olurdu diye dusunuyorum.Tartismayi bilimsel platformlardan uzaklastirmaya calismak ,degerli Yanki Yazgan hocanin cakma bilimselligi anlattigi yazisini bana animsatiyor.Aklima gelmisken internette son gunlerde yaygin olarak gordugum,web sitelerinde polikistik over tedavisinde dogum kontrol haplarinin sakincali oldugunu iddia eden degerli meslektasima,yanlis yorumlarini duzeltmesi dilegiyle arzu ederse konuyla ilgili yeterli metaanaliz,RCT ve cagimizda bilimsel kabul edilebilecek calisma gondermek istiyorum.Bu arada sevgili Filiz ,zeki ,arabulucu ve sevgi dolu yorumlarin icin seni kutluyorum.İyi ki varsin. Tum meslektaslarima saygilar.

    Dr. Kenan Ertopcu

  2. Arizayi tespit etme yonteminiz ilginc bir sekilde AKP nin tarzina benziyor. Deneme- yanilma yontemi yani. Yazilarinizda bir tane ” acaba” gorsem, ” bence” gorsem herseye ragmen sizi affetmeye calisacagim.
    Kesin hukumlu yazilar yaziyorsunuz. Ve yazilariniz yorumlandiginda , ” doktorlar ahlaksizdir” sonucu cikiyor.
    Halk boyle bilinclendirilmez.
    AKP de halki boyle bilinclendiriyor.
    Yontemleriniz ayni.
    Sonuc:
    Muayene surelerimiz siz ve sizin tarzinizda yazanlarin ( ki koseleri de tutmus vaziyettesiniz) yuzunden on – on bes dakika daha uzuyor. Eskiden hastalarin komsu teyzelerinin, arkadaslarinin ” yanlis bilgilendirmelerini” duzeltmekle ugrasirdik. Simdi siz ve benzerlerinizin.
    Eskiden hastalarima ” komsu teyzeleri bekleme odasinda birak da gel yanima” derdim, simdi Ahmet Rasim Kucukusta’ yi birak” diyorum.
    …..
    Bilimsel konular halkin onunde boyle konusulmaz. Kaygi artiyor, hekime guvensizlik artiyor.
    Saglik Sistemindeki sorunlari halki yanimiza alarak cozemeyiz. TTB de ayni hatayi yapiyor, saglik bakanligi da siz de.
    Halk yanimiza gelmez. Halk gundelik cikarlariyla mesgul, ” doktoru kaynat, her sabah bir bardak suyundan ic, iyilesirsin” deseniz, doktorlar bir bir kacirilir kaynatilir suyuna corba yapilir icilir.
    Halkimiz o kadar orselendi ki o kadar ac ve caresiz ki herkes onu kazikladigi icin ( siyasiler elbette ve %1 parayi elinde tutan vampirler tarafindan elbette) saldirganlastilar, bencillestiler…
    İste bu nedenle halkimiz doktorlari kaynatip suyunu icince bir kac yilda hic doktor kalmayacagini gormezden gelecek kadar gundelik cikarlarina odaklandi ve tepkisizlesti.
    Bunun sorumlusu doktorlar degil.

    İste bu nedenle DERDİMİZİ bu donemde HALKA anlatamayiz.
    Birbirimizi sikayet etmeyi birakip, birlesmemiz ve dik durmamiz gerekiyor.
    Kongreler, dernekler, ilac tuketiminin cok artmis olmasi, Amerikan emperyalizminin ekonomik bacaginin zaman zaman asilarla da icimize sizmaya calismasi kendi aramizda halletmemiz gereken seyler.
    Kose yazilariniz, hekim camiasinda bu sorunlari cozmeye gucunuz yetmedigi icin , gucsuzlugu nedeniyle her seyi abartarak manipulatif bir tarzda ana babasina yetistiren cocuklarin tarzina benziyor.
    HPV ile ilgili son yaziniz ise ” asiyi tartisma ” adina hat safhada ” cinsiyet ayrimciligi” iceriyor. Satir aralarinda ne yaptiginizin farkinda misiniz? Halki kolayca etkileyecegim derken neredeyse ” erkek adam asi olmaz” cikarimina yol actiginizin farkinda misiniz?
    Hangi cumleniz siradan vatandasin aklinda kalir acaba?
    Bu mudur halki bilinclendirmek?
    Kolaya kaciyorsunuz.
    Az sabir.
    Kosenizi elinden alan mi var?
    Yavas yavas anlatin. Dogru anlatin.

    Dr. Filiz Kucuk

  3. Dr.Kenan Ertopcu dedi ki:

    Degerli Ahmet Rasim Hocam
    Oncelikle nazik ve duyarli yanitiniz icin tesekkur ederim.Sitenizde onerdiginiz yazilari ve kaynaklari okuyorum,fakat HPV ve asilari ile ilgili onyargi olmadan yuzlerce bilimsel kabul edilecek kaynagi okumaya da devam ediyorum.Arzu ederseniz bunlari sizle de paylasirim. Bizim de yillarca once aile planlamasi klinigimizde benim de icinde oldugum ,1000 den fazla olguluk bir calismada PCR ile sadece yuzde iki oranda iyi huylu HPV saptadik ve pub med de  uluslararasi bilimsel yansiz bir dergide yayinlandi. Fakat son yıllarda HPV nin ne yazık ki hızlı bir şekilde arttığını göruyoruz.
    Sizin paylastiginiz 75 olguluk calismadan cikarilacak sonuc, HPV ile karsilasmis olan kadinlarin gebe kaldiginda rahim agzindaki enfeksiyonun yukselerek plasentaya ve cocuga ulasabilmesi .Plasenta,trofoblastlar veya gobek kordonunda da HPV nin 16 gibi cervix ca ya neden olan tipleri ile ilgili baska calismalar da mevcut.Bu da virusun hamile kalmadan bulaştığında,bu gebelerin doğuracağı bebeklerin de risk altında olduğunu gösteriyor.
    Calismadan cikarilacak ikinci sonuc ise ,adi gecen ulkede ne yazik ki cinsel yolla bulasan HPV nin cok yayginlasmis olmasi.Bu nedenle gec kalmadan,genc kizlari gebe kalmadan HPV ile karsilasmalarini engellemek icin elimizden geleni yapmaliyiz.Ayrica erkeklere de asi gerekliligini vurgulayan inanin yansiz ,bilimsel kanit degerleri yuksek ,bir cok calisma mevcut.
    Ben biraz meraktan,biraz da topluma dogru mesaj vermek adina konuyla ilgili okumaya devam edecegim.Arzu ederseniz ilgili yuzlerce calismanin linkini sizinle veya isteyen meslektaslarimla paylasabilrim.
    Ben kız ve erkek çocukların 12-13 yaş civarı aşılanması gerektiğini düşünüyorum.
    Saygılarimla Dr.Kenan Ertopcu

  4. Isil Arican dedi ki:

    Bir hekim olarak yazınızı hem büyük bir şaşkınlık hem de üzülerek okudum.

    Tüm dünyadaki bilimsel çevrelerin artık kuşkuye yer olmaksızın kabul ettiği HPV kanser ilişkisini son derece sorumsuzca ve saptırarak yok varsaymışsınız. HPV’nin kanser yapmadığı kanıtlandı derken elinizde bulunan bilimsel kaynakların hengileri olduğunu çok merak ettim gerçekten de, zira makalenizin kaynakçasında yer alan linklerin hiçbirinde bu konuda bir detay mevcut değil. Bugün Dünya Sağlık Örgütü bile rahim ağzı kanserlerinin %99’unun HPV virüsünden kaynaklı olduğunu kabul ediyor.

    Kişisel görüşünüzü, sanki bilimsel bir gerçeklişmiş gibi kamuoyuna sunmanızı ve okuyucuları da yanlış bilgilendirmenizi ise esefle karşılıyor ve kınıyorum. Yazık.

    Eğer önyargılarınızdan biraz olsun sıyrılıp güncel ve güvenilir yayınları takip ederseniz, verilerin sizin inandıklarınızla oldukça çeliştiğini göreceksiniz. Okumaya WHO web sitesinden başlamanızı öneririm. Pubmed’de makale aramayı ise zaten bildiğinizi düşünüyorum, ama gene de makalelere kolay ulaşabilin diye arama linkini ekliyorum.
    http://www.who.int/reproductivehealth/topics/cancers/en/index.html

    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=hpv%20cervical%20cancer

    Medyatik bir hekim olarak üzerinize düşen halkı doğru ve güncel verilerle bilgilendirmek olmalı, safsataya boğmak değil.

    Saygılarımla
    Dr. Işıl Arıcan

Siz de yorumunuzu paylaşın: