GÜNDE NE KADAR SU İÇMEK LÂZIM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Su tabii ki sağlıklı olmak için elzemdir ama bunun ille de bardakla içilen su şeklinde olması gerekmez.

Hele de günde 8 bardak veya günde 2-3 litre su içilmesi tavsiyeleri akla ziyan şeylerdir.

Su, yiyecek ve başka içeceklerle de vücuda girer.

Meyvelerin çoğunda yüzde 90′ dan fazla su vardır; bu, keza sebzeler için de geçerlidir.

Su; çay, kahve, ayran gibi başka içeceklerle de alınabilir.

Çay ve kahvenin “diüretik” yani idrar söktürücü kimyasallar ihtiva ettiği doğrudur ama bu sadece kâğıt üzerinde bir bilgidir, pratikte ehemmiyeti yoktur.

Susamışsam doyana kadar içerim

Ben su ihtiyacımı “susuzluk hissime” ve “idrarımın rengine” göre belirlerim.

Susamışsam doyana kadar, kana kana su içerim lâkin içmem gerekiyor diye su içmişliğim yoktur.

Adam gibi beslendiğim için de fazla içme suyuna ihtiyacım olmaz.

Yazın bile günde 1 veya 2 bardak su ancak içerim, hatta susuzluk duymadığım için bir bardak su içmediğim günler de çoktur ama susadığımda da 5-6 bardak suyu da içerim

Buna karşılık gazoz, kola, meyve suyu gibi içecekleri ve hazır kahveleri ağzıma bile koymam.

Gelelim neticeye

BİR: Diyetisyen ve beslenme uzmanlarına kanıp da ihtiyaç duymadığınız halde 8 bardak su içmeye çabalamayın.

İKİ: Plastik şişe ve damacanalardaki suya dilinizi bile değdirmeyin, paranızı kaptırmayın.

ÜÇ: Çeşmeden akan suyu için, klorlu ise ağzı açık bir sürahide birkaç saat dinlendirin.

DÖRT: İdrarınızın rengini daima kontrol edin. Açık sarı ise tamam, koyu ise az su alıyorsunuz; renksiz ise çok fazla su alıyorsunuz demektir.

BEŞ: Su içmekle ilgili bilimsel tavsiyesi olmaz.

musluktan su içmek ile ilgili görsel sonucu

***

Euronews’ in “Vücudun sıvı ihtiyacını gidermek için en iyi seçenek su mu” başlıklı haberi:

İnsan vücudunun temel fonksiyonlarını yerine getirebilmesi için düzenli olarak sıvı tüketmesi gerektiği tartışmasız bir gerçek. Peki vücudun sıvı ihtiyacını karşılamak için su en iyi seçenek mi?

İskoçya’daki Saint Andrews Tıp Fakültesi profesörlerinden Ronald Maughan’a göre değil. Maughan ve ekibi farklı içeceklerin vücudun sıvı ihtiyacını karşılama performanslarını karşılaştıran bir çalışmaya imza attı.

The American Jounal of Clinical Nutrition‘da yayınlanan makaleye göre araştırmacılar suyun vücudun sıvı ihtiyacını hızlı bir şekilde karşıladığı fakat içerisinde az miktarda şeker, protein ya da yağ olan sıvıların uzun süreli etki gösterdiği sonucuna ulaştı.

72 gönüllünün idrarından alınan örneklerle 13 farklı içeceğin vücuda etkisini ölçen bilim insanları sütün sudan daha etkili olduğunu tespit etti.

Çalışmaya göre sütün içerisindeki laktoz gibi besin maddeleri suyun mide ve barsaklardan geçişini yavaşlatarak daha iyi emilmesini destekliyor ve içerisindeki sodyumun idrar oluşumunu azaltarak daha fazla suyun tutulmasını sağlıyor.

musluktan su içmek ile ilgili görsel sonucu

İçme suyu onuncu sırada

Vücudun sıvı ihtiyacını karşılama performansı sıralamasında su kendisine onuncu sırada yer bulabildi. Suyun önünde süt, ishal gibi hastalıklarda reçete ile kullanılan rehidrasyon sıvıları, portakal suyu, bazı gazlı içecekler, çay ve enerji içecekleri yer aldı.

Öte yandan içerisindeki şeker nedeniyle kola ve meyve suları emilimi artırsa da su yerine tercih edilebilir mi? İşte burada başka faktörler devreye giriyor. Çünkü vücudun bu şekeri sindirmek için de çok yüksek miktarda su tüketmesi gerekiyor. Yani aslında istenen şeyin tam tersine sebebiyet verebiliyor.

Bu nedenle Maughan ve ekibi yaşamımızı devam ettirebilmemiz için su tüketiminin hayati önemde olduğunu vurgu yaparak organların sağlıklı bir şekilde çalışabilmesi için buna ihtiyacı olduğunu belirtiyor.

Kaynak: https://tr.euronews.com/2019/10/05/vucudun-sivi-ihtiyacini-gidermek-icin-en-iyi-secenek-su-mu

***

EK 1 (23.4.2024): Uyku vaktinden önce kahve veya çay içmemenin tavsiye edildiği bilinirken, yeni bir araştırmaya göre uykusuzluk için daha da kötü olan bir içeceğin süt olduğu ortaya kondu. Araştırmada kahve, çay ve sütün kişinin uyku kalitesini etkileyip etkilemediğini incelendi ve ortaya ezber bozucu sürpriz bir sonuç çıktı.

Araştırmada uyku düzenini olumsuz derecede etkileyen en önemli unsurun kahve ya da çayın değil, sütün olduğu tespit edildi.

Kahve ve çayın, beyindeki uykuyu teşvik eden reseptörleri bloke eden kafein bakımından zenginken, kalsiyum ve D vitamini bakımından zengin olması nedeniyle sağlığa birçok faydası olan sütün de zararlı etkilere sahip olabileceği ortaya kondu.

Araştırmacılar tarafından yayınlanan ortak bir açıklamada, şunlar kaydedildi:

“Hangi içeceklerin uykumuzu diğerlerinden daha fazla etkilediğini öğrenmek için katılımcılara, uyku takip cihazları ve beş farklı içecek sağladı. Daha sonra her katılımcı beş gün boyunca farklı bir gece yaşadı, bu da ne kadar iyi uyuduklarının bir kaydıydı. Süt, iyi bir gece uykusu için en kötü içecekti: katılımcılar tipik bir geceden neredeyse bir saat daha az, sadece 6 saat 52 dakika uyudular. Popüler inanışın aksine kahve yatmadan önceki en kötü içecek değil, katılımcıların sadece 54 dakika uyumasını engelledi. Çay ise, yatmadan önce içilebilecek en iyi içecektir ve en çok rüya görmeyi teşvik eder, bir saat 14 dakika derin uykuyu teşvik etti.”

 

“Bu belirtiler gece uykusuna müdahale edebilir”

Teesside Üniversitesi’nden Profesör John Young, “sütün yatmadan önce iyi bir içecek olmadığını” açıkladı.

Young, özellikle bir insanda süt ürünlerine karşı alerji, laktoz intolerans veya irritabl bağırsak sendromu (IBS) olması durumunda, bireye “rahatsızlık” yaratan ve uyanık tutan semptomlara neden olabileceğini söyledi.

Young, “Bu belirtiler uykuya dalmayı geciktirecek ve hatta iyi bir gece uykusuna müdahale edebilir. Bu nedenle, bu insanlara yatmadan önce süt içmekten kaçınmaları tavsiye edilir. Benzer şekilde, asit reflüsünden muzdarip olan herkes, yatmadan önce sütlü çay veya protein açısından zengin herhangi bir şey tüketirse muhtemelen mide ekşimesi ve yetersizlik belirtileri yaşayacaktır” dedi.

Young, konuyla ilgili araştırmaların karışık olsa da, başkaları için süt içmenin uykuya dalınmasına yardımcı olmada faydalı olabileceğine dair kanıtlar olduğunu da belirterek, şunları kaydetti:

“Yatmadan önce sütün uykuya dalma ve iyi bir gece uykusunu sürdürme yeteneğimizi geliştirdiğine dair kanıtlar aslında büyük ölçüde genel diyetimize, fiziksel aktivitemize ve gün boyunca güneş ışığına maruz kalmamıza bağlıdır.”

Başka bir araştırmaya göre de, yeterli süt ve süt ürünleri içeren çeşitli bir diyet, uyku alışkanlıklarını iyileştirmeye yardımcı olacağı ifade edilmişti.

Kaynak: https://medimagazin.com.tr/guncel/arastirma-yatmadan-once-icilebilecek-en-kotu-icecek-ortaya-cikti-111013

***

Yazı için 2 yorum yapılmış:

  1. Ferudun dedi ki:

    Su içmenin metabolizmayı hızlandırdığı kilo vermeye yardımcı olduğu doğru mu. ben sanmıyorum da.

  2. Emine dedi ki:

    Iyi günler hocam beni iki oğlum ve bir kardeşim var 3 de bobreklerinde proteyin kaça var nasil bir önerirsiniz

Siz de yorumunuzu paylaşın: