KOVİD’ DE SİTOKİN FIRTINASI EFSANESİ DE ÇÖKTÜ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Akciğerin sekonder bakteriyel enfeksiyonu (pnömoni), Kovid hastalarında son derece yaygındı ve mekanik ventilasyondan destek alması gereken hastaların neredeyse yarısını etkiliyordu.

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi’ndeki bilim adamları, tıbbi kayıt verilerinden faydalanarak Kovid hastalarında çözülmeyen ikincil bakteriyel pnömoninin önemli bir ölüm sebebi olduğunu, bunun viral enfeksiyonun kendisinden kaynaklanan ölüm oranlarını bile aşabileceğini gösterdiler.

Journal of Clinical Investigation’ da yayınlanan araştırmada ayrıca Kovid’ de genellikle ölüme yol açtığına inanılan bir “sitokin fırtınası” olmadığına dair deliller de buldular.

Araştırmaya göre, Kovid hastalarının yaklaşık yarısında ikincil bir ventilatörle ilişkili bakteriyel pnömoni gelişiyor; zatürreden iyileşenlerin yaşaması muhtemelken, zatürresi düzelmeyenlerde ölüm ihtimali yükseliyor.

Bu veriler, virüsün kendisine bağlı ölüm oranının nispeten düşük olduğunu ancak ikincil bakteriyel pnömoni gibi yoğun bakım komplikasyonlarının bu oranı artırdığını düşündürüyor.

Kovid hastalarında ölüme katkıda bulunan bir faktör olarak akciğerin bakteriyel süperenfeksiyonun önemi yeterince takdir edilmediği de ortaya çıkıyor.  

Çünkü çoğu merkez bunu aramamıştır veya sonuçlara tedavinin başarılı olup olmadığına değil, yalnızca bakteriyel süperenfeksiyonun varlığı veya yokluğu açısından bakmıştır.

Araştırmadaki bir sonraki adım, çalışma örneklerinden alınan moleküler verileri kullanmak ve neden bazı hastaların pnömoniden iyileşmeye devam edip bazılarının neden iyileşmediğini anlamak için bunu yapay zekâ yaklaşımlarıyla entegre etmek olacak.

Gelelim neticeye

Kovid olanlar da dâhil olmak üzere şiddetli pnömonisi olan kritik hastalarda ölümleri önlemek için sekonder bakteriyel pnömoniyi önlemek, aramak ve agresif bir şekilde tedavi etmek gerekiyor. .

Kaynak: https://www.jci.org/articles/view/170682

Makale: Machine learning links unresolving secondary pneumonia to mortality in patients with severe pneumonia, including COVID-19

https://medicalxpress.com/news/2023-05-covid-patients-wasnt-cytokine-storm.html

What to Expect When Your Loved One Is in the ICU

***

EK 1 (6.5.2023): 1918-1919 grip pandemisinde ölümlerin çoğunun sebebi muhtemelen üst solunum yolları enfeksiyonunu takiben oluşan ikincil bakteriyel pnömoniler idi. 1957 ve 1968 salgınlarından elde edilen veriler bu bulgularla tutarlıdır. Şiddetli pandemik influenza büyük ölçüde bir viral-bakteriyel etkileşim sonucuysa, pandemik planlamanın yalnızca viral sebebi (örn. influenza aşıları ve antiviral ilaçlar) ele almanın ötesine geçmesi gerekir. Sekonder bakteriyel pnömoninin önlenmesi, teşhisi, profilaksisi ve tedavisi ile antibiyotiklerin ve bakteriyel aşıların stoklanması da pandemi planlaması için yüksek öncelikler olmalıdır.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2599911/

Makale: Predominant Role of Bacterial Pneumonia as a Cause of Death in Pandemic Influenza: Implications for Pandemic Influenza Preparedness

***

Yazı için 10 yorum yapılmış:

  1. Bu güzel yazıyı bizimle buluşturduğunuz için teşekkür ederiz Ahmet Rasim hocam

  2. Jale Karabalık dedi ki:

    Kıymetli hocam bloğunuz çok güzel, lütfen yeni yazılar yayınlamaya devam edin, selamlarımla

  3. Hicabi Farklı dedi ki:

    Hocam kaleminize sağlık

  4. Yavuz Varlıklı dedi ki:

    Hocam çok güzel yazmışsınız ellerinize sağlık selamlar

  5. Zahid dedi ki:

    İlgiyle okudum teşekkürler hocam

  6. Ahmet Rasim hocam elinize yüreğinize sağlık selamlar hürmetler

  7. Hocam siteniz çok güzel,yeni yazılarınızı da merakla bekliyoruz selamlar:)

  8. Yusuf Aktaş dedi ki:

    Elinize sağlık kıymetli hocam

  9. Sedef dedi ki:

    Değerli bilgilendirme için teşekkürler hocam

  10. Bu hocayı çok seviyorum ya, Ahmet Rasim Küçükusta hocam iyi ki varsınız başarılarınız daim olsun

Siz de yorumunuzu paylaşın: