BARİCİTİNİB DE ETKİSİZ BULUNDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

NIH tarafından desteklenen bir araştırmada, romatoid artrit tedavisinde kullanılan baricitinib isimli ilacın fazla etkili olmadığı ortaya çıktı (1).

Hastanede yatan ve baricitinib ve remdesivir ile tedavi edilen KOVİD hastaları, tek başına remdesivir alan hastalara göre bir gün daha hızlı iyileşti.

İlacın maliyeti 1500 dolar ve pıhtılaşmayı artırması gibi çok ciddi riskleri de var.

Baricitinibin doğrudan virüsler üzerine bir etkisi yok, KOVİD’ de ortaya çıkan ve sitokin fırtınası diye adlandırılan enflamasyonu baskılamada işe yarıyor.

Aynı şekilde enflamasyonu baskılayan dekzametazon ölüm oranını da azaltıyor ve maliyeti de sadece birkaç dolar.

FDA, ilaca hastanede yatan hastalar için acil kullanım izni vermişti.

Baricitinib ağız yoluyla kullanılan, anti-enflamatuar, immun-modülasyon ve anti-neoplastik etkileri olan janus kinaz (JAK 1/2) inhibitörüdür.

Kaynaklar:

1. https://clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04401579

2. https://investor.lilly.com/news-releases/news-release-details/baricitinib-receives-emergency-use-authorization-fda-treatment

***

EK 1 (11.5.2021): Japonya Sağlık, Çalışma ve Refah Bakanlığı romatizmal eklem iltihabı ilacı “Baricitinib” haplarının yeni tip koronavirüs (Kovid-19) tedavisinde kullanılmasını onayladı. Kamu yayıncısı NHK’nın haberine göre, Aralık 2020’de başvurusu yapılan ABD’li Eli Lily üretimi romatizmal eklem iltihabı ilacı “Baricitinib” hapları, tedavi için bakanlıkça uygun bulundu.

Japonya hükümeti Kovid-19 tedavisinde şimdiye kadar “Remdesivir” ve “steroid dexamethasone” ilaçlarının kullanımını da onaylamıştı. Baricitinib” hapları günde bir kez ve takviye oksijene ihtiyaç duyan yetişkin hastalara yönelik “Remdesivir” ilacıyla beraber kullanılacak. Hamilelerin hapları kullanmaması tavsiye edildi.

Kaynak: https://www.indyturk.com/node/357686/sa%C4%9Flik/japonyada-romatizmal-eklem-iltihab%C4%B1-ilac%C4%B1-kovid-19a-kar%C5%9F%C4%B1-kullan%C4%B1m%C4%B1-onayland%C4%B1

***

EK 2 (10.10.2023): Unsuccessful treatment of VAP is associated with higher mortality. The relatively long LOS for patients with COVID-19 was primarily due to prolonged respiratory failure, placing them at higher risk of VAP.

Kaynak: https://www.jci.org/articles/view/170682

Makale: Machine learning links unresolving secondary pneumonia to mortality in patients with severe pneumonia, including COVID-19

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocu İmmünoloji-Allerji mütehassısı dedi ki:

    Sars-Cov-2 enfeksiyonu ve romatoid artrit (RA) konusu fevkalade ilginç bir hal aldı.

    RA tedavisinde kullanılan HCQ, tocilizumab ve baricitinib sitokin üretiminin farklı mekanizmalarla inhibe edilmesine çalışılıyor.

    Halbuki basit bir steroid ve enoksaparin tedavisi ile hastaların hemen hepsi kurtuluyor.

    Burada hazır fırsat varken çeşitli mekanizmaların anlaşılmasına çalışıldığı, yeni pazarlar gelişdirildiği anlaşılıyor.

    Peki RA de bir patojene bağlı olarak (mesela mikoplazma) gelişiyor ve bu araşdırmaları planlayanların bundan haberi olmuş olmasın?!

Siz de yorumunuzu paylaşın: