CHAMPİX RASTGELE KULLANILACAK BİR İLAÇ DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
CHANTİX

Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç vereceğinin bildirilmesinin hemen ardından Amerika’ dan bu amaçla kullanılan varenicline etken maddeli Champix adlı ilacın intiharlara sebep olduğuna dair iddialar endişe yarattı.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Sigara bırakmaya destek amaçlı Vareniklin etken maddeli ilaç tedavi sırasında hekimlerin uygun gördüğü hastalara ücretsiz verilecek ve ilaç kullanımı hekim kontrolünde takip edilecektir.

Söz konusu ilaç Amerika ve Avrupa’da da ruhsatlıdır. İlacın neden olduğu tüm şikâyetler, ilacın Kısa Ürün Bilgisinde yer almış yan etkilerdir.

Ruhsat aldığı tarihten bu yana ülkemizde 70 binden fazla kullanılan ilaç ile ilgili Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildirilen, sadece bir intihar düşüncesi vakası, bir halüsinasyon vakası, birde anormal rüya görme vakası yaşanmıştır.”

Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaç

Varenicline’ nin bulantı, kusma, baş ağrısı, uykusuzluk, şişkinlik ve gaz, kâbus görme ve tat alma bozukluğu gibi yan etkileri olduğu ve bu yüzden de ilacı kullananların yüzde 10’ unda tedavinin kesilmesi gerektiği zaten biliniyordu.

Kullanımı yaygınlaştıkça ilacın ciddi görme ve kalp ritim bozukluklarına, havale ve kas spazmlarına, bayılmalara, şeker hastalığına ve hatta ölümlere de sebep olabileceği ileri sürülmeye başlandı.

2007 yılında prospektüsüne intihar eğilimi, depresyon ve ajitasyon gibi ciddi psikiyatrik yan etkilere yol açabileceği uyarısı eklendi. Bu ilacı kullananların baygınlık ve şuur kaybı yüzünden ciddi kazalara karışabilecekleri ortaya çıkmaya başladı ve araba veya bir makine kullananların çok dikkatli olmaları gerektiği bildirildi. Amerika’ da pilotların, kamyon şoförlerinin Chantix kullanmaları yasaklandı.

Institute for Safe Medication Practices isimli kuruluşun yayınladığı bir rapor bu konudaki endişelerin ne kadar yerinde olduğunu bir kere daha ortaya koydu. Bu rapora göre 2008 yılının ilk üç ayında Amerika’ da Chantix kullanımı ile ilgili 50 tanesi ölümle sonuçlanan 1001 ciddi reaksiyon bildirildi.

Bu ilacın ruhsal problemi olan kişilere yazılırken çok dikkatli olunması ve tedavi sırasında yeni psikiyatrik belirtiler ortaya çıktığında veya tekrarladığında hemen kesilmesi tavsiye ediliyor.

İlacın prospektüsündeki uyarılar

Pfizer tarafında üretilen Chantix’ in orijinal prospektüsünde Uyarı ve Tedbirler başlıklı bölümde de şunlar yazılı:

“Chantix ile tedavi edilen hastalarda ciddi nöro-psikiyatrik belirtiler bildirilmiştir. İlacın piyasaya verilmesinden sonraki raporlarda depresyon ve mani, psikoz, halüsinasyon, paranoya, delüzyon, cinayet düşüncesi, düşmanlık duyguları, ajitasyon, anksiyete, panik, intihar düşüncesi, intihar teşebbüsü ve gerçekleştirilmiş intihar gibi ruhsal değişiklikler yer almıştır.

Bildirilen vakaların bazılarında nikotin yoksunluk belirtileri işin içine karışmış olabilir. Depresyon, nikotin yoksunluğunun bir belirtisi olabilir. Sigarayı herhangi bir ilaç kullanmadan bırakma teşebbüsünde bulunanlarda nadiren intihar düşüncesiyle beraber depresyon bildirilmiştir. Bununla beraber, bu belirtilerin bazıları sigara içmeye devam eden hastalarda da görülmüştür.

Bildirilen belirtilerin çoğu Chantix tedavisi sırasında, bazıları ise tedavinin kesilmesinden sonra ortaya çıkmıştır. Bu olaylar önceden ruhsal bir hastalığı olan ve olmayanlarda da görülmüştür. Bazı hastalar ruh hastalıklarının kötüleştiğini hissetmişlerdir.

Chantix ile tedavi edilen tüm hastalar nöro-psikiyatrik belirtiler ve önceki ruhsal hastalığın kötüleşmesi bakımından dikkatle takip edilmelidir.

Şizofreni, bipolar bozukluk ve major depresif bozuklukları gibi ciddi ruh hastalıkları olanlar piyasa öncesi çalışmalara alınmamıştır ve bunlarda ilacın etkinliği ve emniyeti bilinmemektedir.

Ajitasyon, depresif ruh hali, hasta için tipik olmayan davranış veya düşünce değişiklikleri ortaya çıktığında ve intihar düşüncesi veya intihar teşebbüsü görüldüğünde Chantix derhal kesilmeli ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Pazarlama sonrası vakaların çoğunda Chantix’ in kesilmesiyle belirtilerin de ortadan kalktığı belirlenmiş olmakla beraber bazılarında belirtiler sebat ettiğinden bunlar tümden geçene kadar yakın takip gerekir.

Chantix’ in riskleri ve elde edilecek olan fayda çok iyi hesaplanmalıdır. “

Bakanlığın açıklamasına cevaplarım var:

BİR: Bu ilacın Amerika ve Avrupa ülkelerinde ruhsat almış olması çok da önemli değildir. Her sene ruhsat almış birkaç ilaç piyasadan çekilir. Daha birkaç ay önce diyabet tedavisinde senelerce kullanıldıktan sonra ölümcül yan etkileri sebebiyle piyasadan çekilen Avandia örneğini unutulmamalı.

İKİ: Ülkemizde 70 bin kutu satıldığı bildirilen bu ilaç için TÜFAM’ a sadece üç bildiri yapılmış olması da asla yeterli bir güvence değildir. Bizde doktorların ilaç yan etkilerini bildirmek gibi bir alışkanlıkları yoktur. (TÜFAM’ a senede kaç bildiri yapıldığını merak ediyorum.)

ÜÇ: Açıklamada ilaç kullananların hekimler tarafından takip edilecekleri bildirilmektedir ancak intihar eğilimi, depresyon, ajitasyon gibi bu tür psikolojik yan etkilerin uzman olmayan hekimler tarafından doğru değerlendirilebileceğini sanmıyorum. Hatta ilaca bağlı ruhsal sorunlarla nikotin yoksunluk belirtilerini birbirinden net olarak ayırmanın her psikiyatrın harcı olmadığını da söyleyebilirim.

Gelelim neticeye

Sağlık Bakanlığı bir taraftan sigara içmeyenlerin sağlığını korumak için bir taraftan da sigara içenlerin bu kötü alışkanlıklarından bir an önce kurtulmaları için savaşıyor. Sigara Bıraktırma Merkezleri ve 171 numaralı Sigarayı Bırakma Hattı uygulamalarının da destekçisiyim ancak bu amaçla çok ciddi riskleri olan, güvenilirliği tartışmalı bir ilacın yaygın kullanımının telafisi zor sorunlar yaratabileceğini düşünüyorum.

Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaçtır ve sigara bıraktırmada yaygın olarak kullanılması için yeterince güvenli değildir. Bu ilaç ancak özel gruplarda hastaların yakın takipleri ile denenebilir.

Tedaviye mutlaka bir psikiyatrın onayı ile başlanmalı ve hastalar tedavi süresince de psikiyatrlar tarafından takip edilmelidir.

32 senelik hekim olmama rağmen ben bu ilacı yazmaya cesaret edemiyorum.

Bizim psikiyatrlardan da bu konuda hiçbir açıklama duymadım. Ne düşündüklerini çok merak ediyorum.

KAYNAKLAR

http://www.saglikaktuel.com/haber/saglik-bakanligindan-champix-aciklamasi-15056.htm

http://www.primarypsychiatry.com/aspx/articledetail.aspx?articleid=2829

http://www.ismp.org/docs/vareniclinestudy.asp

http://www.pfizer.com/files/products/uspi_chantix.pdf

http://whyquit.com/pr/052108.html

Yazı için 251 yorum yapılmış:

  1. Safiye dedi ki:

    Bu gün 4.günüm ilacı kullanmada 2. Gün gece inanılmaz karabasan gibi rüya gördüm 3. Gün inanılmaz gergin ve mutsuzdum bu gün daha iyi gibiyim hala içiyorum zıkkımı benim zaten uyku problemim var uyku ilacı almadan uyuyamam kabus gördüğüm gece uyku ilacımı almamıştım dün gece aldım ve rahat uyudum bu günde dozaj 2 hapa çıktı bakalım ne olacak gerginim kullanırken yolda bayılan arkadaşlarım var hayırlısı

  2. Özay dedi ki:

    Ben champix kullanıyorum hatta bu ikinci kutu. Herhangi bir yan etkisini görmedim. Tam tersi bu ilac dayesindemi sigarayı bırakmaktanmı anlamadım daha da enerjik oldum..
    Yanlız daha önce zyban diye bi ilaç içmiştim o beni maf etti. Gündüz çalışırken bayılmıştım. Ama allaha şükür bu ilaçta bi yan etki kullanmadım. Fakat tavsiyem psikolojik sorunlar olan ve bunun gibi ciddi rahatsızlıkları olanların doktora danışmadan kullanmamalarını öneririm.

  3. Ismail solak dedi ki:

    Daha once bu ilacla biraktim 2 sene icmedim. Esime de biraktirdim fakat o benden gizli baslamisti. Benim tekrar sigaraya baslamam ona en buyuk ceza olarak dusundum ve 4 dal üst üste ictim. Baktim ki sanki sigarayi birakmmamisim gibi ne bir oksuruk ne bir zOrlanma derken bir kac saat sonra vucut nikotin istedi bagimliligim tekrar basladi ve sigaraya basladim 4 sene daha kullandim simdi esimden bosandim. 1 paket 2 ye cikti zayifladim derken hayatima yeni seyler katayim dedim sigarayi tekrar birakmak istedim.devlet parasiz veriyomus galiba ama ben parasiyla aldim. Cunku bedava olunca birakmam dedim 360 liraya 3 taksitle aldim. 12. Gune kadar ilac etki gostermedi 13 ve 14 uncu gün 20 den 2 ye düşürdüm. Su an 24.gundeyim 1 haftadir sigara icmiyorum. Yan etki olarak net hatirladigim full hd ruyalargoruyorum ense tarafimda hafif agri var. Cok hafif antidepresan tarzi mutluluk biraz salaklik hissi.bu sefer birakiyorum. Oyle kacamak olarak da denemiycem cunku devami gelir. Motor ve araba kullaniyorum yas 30. Ama makine testere tarzi makina kullananlar bu ilac yehlike yaratabilir. Dalginlik olabiliyor.

  4. Recep ESER dedi ki:

    Hocam verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler.
    Bugün 19. Gün ilaç sigarayı ç konusunda gayet etkili. Yaklaşık 10 günü geçti sigara içmiyorum. Geceleri uykum sinema kuşağı gibi geçiyor. İnsan bünyesini zayıf düşürüyor, ilacı kullanırken vitamin takviyesi alıyorum. İlacı aldıktan sonra ilk yarım saatte mide bulandırıcı bir his oluyor. Ve son bir kaç gündür kasıklarım ağrıyor devam paketini almamıştım ve almaktan da vazgeçtim. 4. Hafta günde tek doza düşürmeyi düşünüyorum. Sigarayı bırakmak konusunda herkese başarılar dilerim.

  5. Ali dedi ki:

    İlacı ilk çarşamba günü(29.03.2017)sabahı kullandım.kullandıktan yarım saat sonra kafa yaptığını hissettim yaklaşık bi yarım saat o şekilde inanılmaz bir paranoya ile çalıştım ofiste.

    İkinci gün yani dün sabah ilk günkü kadar etki yaşamadım fakat aksam saat 20.00 itibariyle aklımı kaybetme noktasına geldim.belirtilen tüm depresif halleti yaşattı bana ilaç.inanılmaz bir paranoya,kaygı,sürekli başıma bişey gelicek hissi,kalp ritmlerini duyma vb. Şeyleri yaklaşık 3saat yaşadım.gece 4 gibi anca uyuyabildim ve saat şuan 6.inanılmaz derecede yorgun ve uykusuz hissediyorum fakat uyuyamıyorum.

    Kesinlikle birdaha kullanmayı düşünmüyorum .kullanıcak arkadaslar lütfen dikkat edin kulaktan dolma bilgilerle kullanılacak bir ilaç değil bünyesi zayıf bir insanda çok acı sonuçlar doğurabilir.

  6. Tuğçe dedi ki:

    20 yıllık bir bağımlı yım. Artık özgürlüğe ve bunu durdurmaya karar verdim. Korkuları m olduğu için ilacı kullanmaya karar verdim.
    çok yorum okudum. Full hd canlı rüya muhabbetin e katiliyorum:)
    Ancak bende durum kötülesmeye başladı. Ciddi mide bulantısı başladı. Idar e ettim. Baş ağrısı oldu idare ettim. Cildim bozuluyor gibi geldi idare ettim. Ancak 18.gunde şişkinlik ve gaz sıkıntısı ve ağrısına dayanamıyorum. Doktor da izne çıkmış. Bırakmayı düşünüyorum.
    Artık sigara ve türevleri de yok hayatımda
    Ilac acı çektirme ye başladı bana. Ben gülümseme yi seciyorum. Burada hocanın yazdığına da bakarak ciddi yan etkiler durumunda bırakmak lazım sanırım. Doktoru beklemeye cgm.
    ARTIK ÖZGÜR BIRIYIM;)

  7. Tuğçe dedi ki:

    Daha önceki yazıma ek olarak şunları söylemek istiyorum. Yan etkilerden biri de aşırı yorgunluk ve bitkinl ik hali. Aktif spor yapan biri olarak köşede otur Sam ihtiyacı duyar oldum. Çabuk yoruluyorum ve sporda örneğin 1000 m yi rahat koşan eski ben şimdi deli gibi nefes nefese kalıyorum.
    Önce bunu yılların bağımlısı olmama bağladım. Ama değil ilaç etkileri. Korkmaya da başladım. Asıl sorun önce de dediğim gibi şişkinlik ve gaz problemi. Öyle ki 4 aylık hamile gibi oldum:( 20 günde.
    Ilaci da bırakmaya karar verdim yani. Kesmek lazım. Sigarayı da bıraktım. Çıkardım hayatımdan. Ben artık özgür biriyim. Kendimi tebrik ediyorum. Siz de yapın. 🙂

  8. sadullah ulusoy dedi ki:

    selam.
    43 yaş, evli, 1 çocuk
    25 yıllık sigara içici. son 15 yıldır günlük 1,5-2 paket içici birisiyim.
    25 yıldır sigara içen birisinin sigarayı bırakma düşüncesi bile ne kadar sinir bozucu olduğunu ancak gerçek sigara tiryakileri anlar.
    bu zamana kadar hiç sigarayı bırakmayı denemedim. hatta hep korktum ya bırakamazsam diye. ramazan ayında oruç tutan biri 10-15 saat sigara içmeden durabiliyorsa bu saat dilimini uzatabilir bence. ama ben oruç da tutmadım bu yüzden. sabah 7 gibi uyanırım ve saat 10-11 olana kadar yarım paketten fazlası biter. otobüs yolculuğunu bile planlı yaparım. mola yerleri falan filan. sigara içilmesi mümkün olmayan yerlere asla gitmem. cenaze düğün dahil.
    neyse gelelim Campix hikayeme. kapıcımız hasan abinin tavsiyesi ile eczaneden aldım. ama almak için tam 8 ay bekledim. 🙂
    bir sabah uyandığımda çok yorgunum dedim. ilham diyelim. sigarayı bırakma isteği bugünden sonra arttı. sadece bir vesile gerekiyordu. kanser olmayı bekliyordum. gırtlağıma boru bağlanmasını falan hani. nasihat müsibet olayı sanki. ben müsibeti 54 yaşında kanserden ölen babamda gördüm aslında. kendisinin ve benim torununun onunla keyif alacağı bir hayatta bırakıp gitmesi aslında en büyük müsibet değil mi? buna rağmen babamın ölümünden 13 yıl sonra bırakmaya karar verdim. çünkü ben de 54 yaşında kanser yüzünden ölebilirim. çocuğumu yalnız bırakabilirim dedim.
    ama yine de sigarayı bırakma isteğim tamamen kendi manyaklığım işte. herkes zor diyor. falan filan. ben de biliyorum ama hiç denemedim korkudan işte.
    birgün gittim 2 aylık campixi eczaneden aldım. 400tl verdim. bir ay içmezsem bile bu parayı kurtarırım dedim.
    para pul hikaye aslında.
    ilacı aldım. eve koydum. hiç içmedim başlarda. sadece aldım. ama günün her anı içimde sigarayı bırakacam savaşı başladı. nihayet içindeki tarifeyi okudum. ilacı alırkende içebiyorsun falan diyordu. bende ilacı sabah kalkınca içtim. 8 gün sanırım sadece sabahları içtim sadece. sonra sabah akşam devam ettim. 15 gün sonra bırakın falan diyordu. ama ben tam olsun bari dedim 21 gün sonra bir pazartesi sabahı kalktığımda içmedim. tuvalete de gitmedim. gidersem içerim diye gitmedim. hemen çocuğu okula hanımı işe bırakıp kendimi dükkana attım. öğlen oldu ve ben hala sigara içmedim. dedim ya bu saate kadar yarım paket bitiyordu. hani derler ya sigarayı bırakınca spor yapın falan. ben birkaç gün denedim. akşamları 6-7 km yürüdüm. ama şunu farkettim spor yapınca kalp atışları hızlandığından sigara isteği daha çok artıyor. ilaç yavaşlatarak isteksizlik oluşturuyor zaten dedim ve sporu kestim. kalp atışlarımı hızlandıracak olan duygu ve düşünleri tesbit ettim bunlardan da kaçındım. yada aza indirdim. mesela trfikte olur olmaz herşeye öfkelenince madalya veriyorlarmış alışkanlığı yapmışız. sanki arabadan bağırıp çağırınca trafik açılıyor. yada maç seyrederken bağırınca gol oluyormuş gibi. biz bunları deşarj yöntemi diye kendimizi çürütmüşüz sadece. yada kapital babalar bizim böyle olmamızı sağlamış yıllar yılı.
    neyse ben bu keşifleri yaptım ve bugün campix ile 33 gündür bi fırt bile sigara içmedim. 2. kutuya devam ediyorum. evet etki tepkilere gelince. campix şöyle yapıyormuş böyle ediyormuş safsatasını bırakın. içtiğiniz sigara KANSER ediyor. bunu konuşan yok. ABD bilmem şöyle demiş bu böyle demiş aklımın işi değil. kim bilir belki de CAMPİX bu ABD sigara kapitalinin sonunu getiriyordur. bunun için karalama yapıyordur. Şunu unutmayın sigara zaten hayatınızı elinizden alıyor çocuğunuzu kucağınıza alıp adam gibi sevemiyorsunuz. ha öldürecekse campix öldürsün. sigara değil. NOT: sadece campix kullandığınız süre zarfında bırakın olaylar akışına gitsin. hayata yön vermeye çalışmayın. biraz relax olun yeter. gerisini sal aşağı ne olursa olsun. sen ne yaparsan yap. göklerden gelen bir karar vardır. kalın sağlıcakla 🙂

  9. Fatoş dedi ki:

    Merhaba bilgi almak istiyorum lütfen cevap yazın
    Bundan 2 yıl önce campix kullandım ve 12. günde sigarayı bıraktım,2,5 ay içmedim çok rahattım sonra tekrar başladım aynı kaldığım yerden günde 1-1,5 paket.2 ay önce tekrar bırakma kararı aldım yine campix aldım bu sefer 14. günden sonra bıraktım sigarayı kesin bırakmayı düşünüyordum 1 ay kullandım ,ben devam paketini bilmiyordum bu sefer 20 gün sonra 1 tane içtim ve tekrarı geldi.sonra devam paketini duydum sldım hiç etkisi yok onuda bıraktım 1 haftadır.Benim sorum tekrar başlangıç paketimi almam gerek yoksa devam paketini devammı edeyim,Birde ben eczaneden aldım korkuyorum bilinçsiz birşey yapmak istemiyorum .Cevap verirseniz çok sevinirim .

  10. Gülseren dedi ki:

    Merhaba ben hollandada yaşıyorum bende champix hapıyla bıraktım sigarayı üçüncü günüm içmiyorum artık çok mutluyum kendimle gurur duyuyorum ?hapın yan etkileri bendede var tabiki ama inanın umrumda degil özgürüm artık

  11. elifce dedi ki:

    ilaci kullananların yorumlarini yaladim yuttum ve sonuc olarak.. baslangic paketini kullanip aa ben sigarayi biraktim nasilsa deyip, devam paketini kullanmayanlarin bir cogu belirli bir sure sonra baslamis..

  12. İsmail dedi ki:

    Alkol ile champixi kullanan oldumu

  13. A.agler dedi ki:

    4.5, 5 ay önce champix aldım 8 haftalık paketten. Tam o sıralar okul tatildi bir işe girmiştim. Normalde 1 paket içiyodum 2 ye çıktım. İlaç hiç bir şekilde bende fayda sağlamadı. 5. Haftada hem ilacı hem de sigarayı bırakma kararı aldım. İkisini de bıraktım. Şuanda 15 haftadır yani nerdeyse 4 aydır sigara kullanmıyorum. Geçen yıl çok mutlu ve sosyal biriyken bu sene insanlara kendimde ve her şeye karşı kızgın ve kırgınım. Çok mutsuzum. Hayatım berbat durumda. Haftada 4 5 gece dağıtana kadar alkol içiyorum. Psikolojik yardım almaya başladım. Bu ilaç benim hayatımı mahfetti. Bir kez daha düşünün.

  14. Filiz dedi ki:

    Merhaba ben 10 sene içtim 10 bıraktim 4yıldır aralıksız iciyordum 1ay önce şhampixi içmeye başladım ilkgünler sanki sikarayı bırakacağım icin bir mutsuzluk oluştu iki üç derken 15 günde artık icmemeye başladım arada bir kacak yapnak istedim fakat bidem bulandı şimdi bir ay oldu tamamen bıraktım icenleri gördüğümde hic canım çekmiyor bile ikinci kutuyu yazdırdım hafif bir mide bulantısı hariç hicbir yan etkisini görmedim rüyalara gelince adeta koru filmi gibiyim 🙂 bu arada anti depresanda yazdı doktor onuda kullanorum.

  15. Sinan dedi ki:

    Chanpix sayesinde dünyadaki bütün cumhurbaşkanlarıyla tanışmış oldum ne rüya ama?

  16. Yasin dedi ki:

    Merhaba bende yeni aldım ilacı ama yorumları okuduktan sonra vazgeçtim kullanmayacağım benim bünyem zayıf o yüzden çok tedirgin oldum kendi irademle bırakmayı deneyeceğim bana bir paket sigara 4 gün gidiyor ama yinede tiksiniyorum artık içmekten kilo alamıyorum o yüzden ama ilacın yan etkisi var anlaşılan ve hoş değil anlatılanlar korku rüyaları bayılmalar. Baş dönmesi mide bulantıları bence gerek Yok kendimi sıkıntıya sokmaya o yüzden kullanmayacağım

  17. Dilek dedi ki:

    Günde 1.1.5 paket içiyordum birgun bırakmaya karar verdim.champix kullanmaya başladım7.gün bıraktım sigara içmeyi bugün 21.gundeyim 14 gündür içmiyorum.ama yılbaşında kendimi simartayim deyip 2 tane içmiştim.
    Acaba faydası olduğu içinmi şuan içmiyorum yoksa ben kafamda bitirdiğim içinmi onuda bilemiyorum…evet kabuslar ciddi anlamda full hd..ama bende başka bir sıkıntı daha var diş ağrısı yasıyorum. Bir haftadır bütün dişlerim daha doğrusu damakta dahil olmak üzere ağrıdan duramıyorum…böyle sorunu olan varmı aramızda. Yoksa sadece bendemi var…

  18. Melisa dedi ki:

    Bir Dr. Arkadaşım bu ilaç sayesinde 20 yıllık sigara alışkanlığını bıraktı ama öfke ve gözünün dönmesi tahammülsüzlüğüne yansımıştı.Bende champix kullanmayı düşünüyordum taa…ki yan etkilerini yorumda görene kadar. Çünkü ilacın içindeki ” varenecline” nörolojik sıkıntıları düşünsel yada eylemsel olarak açığa çıkarıyor.( illa psikolojik rahatsızlığı olsun yada olmasın farketmiyor.) Ki ben 3 sene psikoterapi almış biriyim anksiyete,borderline,öfke özellikleri taşımaktayım antidepresan kullanmadan üstesinden geldim. Sadece champixi kullanırsam tekrardan tetiklermi diye korkuyorum. Önümüzdeki günlerde ameliyat olcam anestezi verileceği için bana, cerrahımın kesin emri var sigara içmemem için ama ben günde 2 dal sigara içiyorum champixi kullanmadan. Normalde günde 1,5 paket içen biriyimdir.Yan etkileri olmayan başka bir ilaç önerecek bilinçli biri varsa lütfen yardımcı olabilir mi bana?

  19. İBRAHİM dedi ki:

    bende bu ilacabasladım 11. günü kendime bırakma günü olarak seçtim yaklaşık 2 aydır sigara içmiyorum ilcamın 3. kutusu bitmek üzere bazen canım çekiyor ama ilcın etkisi çok büyük 25 yıldır normal sigara içiyordum

  20. ayla dedi ki:

    4. günüdür champix hapini kullanıyorum ama korkuyorum kaşıntı döküntü var sadece ama içiyorum çok tedirginim devam hapini almam gerekiyor mu yardımcı olurmusunuz?

  21. Yavuz dedi ki:

    varenecline” nörolojik sıkıntıları düşünsel yada eylemsel olarak açığa çıkarıyor.
    Bu en önemli detay arkadaşlar. Sigarayı bıraktırıyor bundan emin olun.Bende 20 yıldır içiyorum Astımım da var. Artık nefes alamama boyutuna varmıştım. Şükür bıraktım. Genel anlamda gaz, rüya ve uyku bozukluğu var. Bunu göze alıyorum. İstemeden bırakamazsınız. Sadece ilaca başlarken. İçme isteğinizi erteleyin. Sonra sigarayı unutuyor, içmiyorsunuz. Tekrar başlamamak dileği ile. Sağlıkla kalın.

  22. Yavuz dedi ki:

    Arkadaşlar mide bulantınız oluyorsa. İlacı mutlaka tok karnınıza ve 3 bardak su ile alın.

  23. Volkan dedi ki:

    Ben champix ilk 15 gün pek faydasını gormedim sonrasında ciddi anlamda faydasının olduguna şahidim cinsel isteksizlik dışında hicbir yan etkisini görmedim…

  24. kemal tansu dedi ki:

    bu ilaçla 3 sefer bıraktım.simdi gine başladım.ilaçla bırakmak basit.8 senedir bırakıp başlıyorum.ilacın yan etkisini görmedim.Allah yardımcımız olsun.

  25. Defne dedi ki:

    10 yıldır sigara kullanan biriyim. Ve sigara konusunda iradesiz.Geçen sene almıştım nu ilacı.3 hafta kadar içtim. Ama ilaç konusunda o kadar düzensiz bie insanımki… İçtiğim zamanlarda okdu saatini kaöırdıgım zamanlarda hatta unutup içmediğim zamanlarda… 1.5 ay kadar sigarayı bıraktım o süre. Sonra tekrar başladım 1 2 daldan bişey olmaz diyerek. Arada mutlu arada mursuz ve kabuslar dısında fazla yan etki olmadı. Bu ay tekrar aldım. Doktora yazdırdım bu sefer symadım kaç gün oldu sigarayı bırakalı ama 2 hafta oldu yada gectı sanırsam. Bugün başlangıç paketimin son ilacındayım. Aslında arada canım istiyor. Ama sigara içen arkadaşlardan ve sigaralı ortamlardan uzak duruyorum ve bi meşgale bulmaya çalışıyorum kendime unutmak için sonrada unutuyorum. Yan etkilerine gelecek olursak. Kabus değil ama inanılmaz çok rüya görüyorum. Hatta dizi gibi ertesi gün rüyaya devam ettiğim bile oluyor. Gaz problemi olmaya başladı. Zaten sinirli olan mizacım dahada arttı hatta tahamülsüzlük seviyesine geldi. Çok fazla acıkıyorum. Çok yemek yiyorum ve yemek yedim zaman aralıkları çok kısa. Yüzümde bi gerginlik bi şişkinlik oldugunu söylüyorlar. Botoksmu yaptırdın diyen hatta yaptırdıgımı idda eden arkadaşlarım bile oldu. Arada mutlu arada hiç bişey yapmak istemeyen bir karaktere dönüştüm. Bayanlar için özellikle belirteyim akıntım olmaya başladı ve oldukça fazla. Kalp sıkıntım zaten vardı kapakçıklarımda problem var ama suankı kasılmalar hastalıgımdanmı ilacımdanmı bilemiyorum. Arada halsizlik hissediyorum. Bütün bu yan etkiler kişiden kişiye değişiklik gösterecektir. Şimdi bana diyebilirsiniz madem bu kadar yan etkisi var ilacı niye bırakmıyosun diye. İntihar düşüncesi olmadığı sürece devam etmek istiyorum çünkü sonunda sigarasız temiz kokulu dumansız bir hayat var. Sabah metrobüste sigara içenlerin üstünden gelen kokuların sizin üstünüzden bi daha gelmeyeceğini düşünmek var. ileride kanser olursam erken yaşta ölürsem yada ölmezde çekersem beni sevenleri yada sevdiklerim beniö yüzümden üzülürmü düşüncesinin olmaması var. En önemlisi ise ilerilerde olacak çocukları mı erkenden annesi öksüz bırakmamak var

  26. Suna dedi ki:

    Bende 19 yil kadar sigara ictim ve artik birakmak istedigimi dusundum ve bunu kendi basima halledemetecegimi bildigim icin dr gittim ve vana champiks verdi.ve sadece 3.gunu ciddi mide bulantisi,yanmasi gaz siskinlik agri hepsi oldu.zaten cok zayif bir bunyeye sahibim.ve bugun 7.gunum olmasina ragmen ve ilaci icmememe ragmen hala midem duzelmedi ve nezaman geccek diye bekliyorum.ve iki gundurde elimde ayagimda ve vucudumun belirli yerlerinde ani olusan kasintilar olustu ve bu beni daha cok tedirgin etti.ve artik kesinlikle ilaci icmemeye karar verdim.sigarayi birakicam diye ciddi saglik sorunlari yasamaktan cok korktum.ayrica 4 yil panik atak tedavisi gormus biriyim ilacla ama yine tekrarladi ve donem donem yine ayni sikintilari yasamaya basladim ve bu ilac beni gercekten cok korkuttu.kullanacak olanlarin cok iyi dusunmesi gerektigine inaniyorum.bitmek bilmeyen ruyalarda cabasi tabiki.

  27. Doğan ERSOY dedi ki:

    Merhaba;

    Siz yazmaya cesaret edemiyorsunuz fakat eczanede reçetesiz satılıyor. Aldım kullanıyorum. Biraz renkli rüyalar gördüm.

  28. Sefa dedi ki:

    İlacı almak istedim fakat eczanede 330 TL dediler hani saglık bakanlığı karşılıyordu ?

  29. Doğan Ersoy dedi ki:

    İçmeyi ve kardeşim.

  30. Ceren Eren dedi ki:

    İlacı herkes tanıyor, sanmıyorum bu yazıdan etkilenip vazgeçeceklerini. Zira başarılı bir SIGARAYI BIRAKMAYA YARDIMCI ilaç. Binlerce başarılı örnek var. Sanki insanların bu ilacı doktorlardan isteyip devlet bütçesine zarar vermesin diye ilaç hakkında intihar vesaire gibi olumsuz yorumlar yapılmış. Yazmak istemeyen yazmasın yazan hekimlere gönderme yapmak da etik olmamış. Yazan hekimleri merak eden arar sigara bırakma hattını telefona cevap veren operatörler sizi evinize yakın bir psikiyatr doktoruna yönlendirir. Sizde görmüş olursunuz sigarayla savaşan hükümetimizle iş birliği yapıp insanların sağlığını iyileştiren meslektaşlarınızı

  31. erkan dedi ki:

    Ben ilk sefer kullandım 15 gün icebildim yan etkileri beni yordu fakat bıraktım sigarayı 8 ay ağzıma koymadım sonra bir taneden birsey olmaz dedi tekrar başladım ve daha fazla önerim bıraktığın an görmüş olduğun faydaları düşün ve tekrar o kötü koşulları hatırla esiri olduğun ve sana yapmış olduğu zararı ve tekrar aynı şeyleri yaşamaktan sa ve bırakmak için bu ilacı tekrar icmektense bıraktığın sigaraya bakma birdaha ilk burakmis olmayı devam et diyorum ben

  32. erkan dedi ki:

    Kullanacağınız ilaç nihayetinde kimyasal bir üründür ve sağlığa zararsız bir kimyasal ürün yok. Yan etkilerde sürekli psikolıjik etkilerden bahsedilmiş ama yaşadığınız şey nikotin yoksunluğundan da kaynaklı olabilir ki ilaç bunu en aza indirmeye yardımcı olmaya yarıyor. cahmpix antidepresandır ve antidepresanlar belli bir süre sonra etki etmeye başlar ve bırakırken de bıraktım bitti şeklinde bırakılamazlar o yüzden doktor tavsiywsi ile kullanın. Bu ülkede sigara karşıtı ne olursa olsun yerden yere vurulur. en son elektronik sigara olayında olduğu gibi sayfalarca makakle yazılmış alet el bombası muamelesi gördü. çünkü bu ülkede sigara lobisi çok güçlüdür. İlaçsız bırakmayı deneyin yaşadığınız pek çok psikolojik semptomu yine yaşayacaksınız çünkü yıllardır hergün belli dozda aldığınız bir maddenin bağımlısısınız. ve vücut buna ihtiyaç duyuyor. siz almadıkça sizi almaya mecbur bırakmak için çeşitli şeyler deniyor. iradenize sahip çıkın champix yada zyban hangisini kullanıyorsanız doktorunuza danışın. zararsız olduğuna dair güçlü kanıtlar yok diyenlere zararlı olduğuna dair kanıtın var mı diye sorun. yan etki herkeste aynı şekilde görülmez ve her ilacın yan etkisi illa vardır. bazısını hissedersiniz bazısını etmezsiniz.

  33. Eda dedi ki:

    Mrb
    Bende 24 haziran itibariyle champix ile ilacin 14.gunu biraktim sigarayi sukur.
    Ama yan etkilerini sonuna kadar yasadim yasiyorum kontrollerede henuz gidemedim 171den de hastanedende arandim davet edildim.bulanti basagrisi ruyalar katlanilabilirdi evt ama suan hamile gibi sisim yururken asiri siskin gerginim elim kolum kalkmio surekli uyku modundayim gozlerde konjiktvit olustu ,yuzde yaglanma oluyo,bi bayan arkadas akinti demis katiliorum ,idrarda guclukte var…..solugu kontrolde alicagim kesin.bugun 1 tablete dusurdum yrn yarim icicem ve birakicam ilaci.
    Asiri bi ödem olustu bende simdi bunu cozmeliyim .

  34. Derya dedi ki:

    Ben sigarayı bırakmak rahat nefes almak özgür olmak istiyorum ve doktora gittim aldım ilacı 3 haftadır kullanıyorum ama hala sigara içiyorum günde 2 paket tüketiyorum şu an 10 tane falan pes etmek istemiyorum ama çok zorlanıyorum ilaç mide bulantısı mutsuzluk agresif şiddetli baş ağrısı kulaklara çınlama var birileriyle konuştuğumda yada TV izlerken anlama zorluğu yaşıyorum sesler beyninde çınlıyor pes etmek istemiyorum bırakmak istiyorum bu kadar eziyete bı an geliyor ama dan duramıyorum sigarayı yakınca tiksinti pişmanlık diğer bı yorumda okumuştum gerçekten pisikologlar tarafından izlenmeli resmen piskolojim bı facia pesetmicem devam

  35. Bir dost dedi ki:

    Hoca haklı
    İlaçla ve ilaçsız sigara bırakan biri olarak şunu söyleyebilirim:
    İlaçsız bırakın ya da bu ilacı kullanmak yerine sigarayı için daha iyi, o derece uzak durulması gereken bir madde.
    Tükenmişlik sendromuna neden olabilir.
    Kullanırken etkisini ilacsız bırakan biri olarak farketmedim, geçici olacağını düşünüyordum fakat ilacı bırakaĺı 4 ay olmasına ragmen halen hiç bir şeyin eskisi gibi haz vermediğini söyleyebilirim.
    İntihara sürükleme yan etkisi olabilir bazı kişilerde.bu riske girmeyin. Takdir Sizin.

  36. Orhan Aksoy dedi ki:

    Ben Champixle daha önce iki kere sigarayi biraktim birincisinde 3 ay ikincisinde 9 ay. Yanliz hep baslangic paketini kullandim devam paketini nasil olsa biraktim diyerek almadim. Simdi 3. kez deniyorum.
    Önemli bir uyarim var. Champix kullanirken yüksek miktarda alkol almayin. Ben akciger embolisi gecirdim. Champix den kaynaklanabilecegini söyledi doktorlar. Baska bir fiziki neden bulamadilar.

  37. mülazim dedi ki:

    bir ay oldu içmiyorum çok nadir aklıma geliyor o anda sabır ve hal degiştirmek yetiyor yanlız çok iyi direnmek ve irade güçlü olması şartıyla herkese tavsiye ederim

  38. Okan Özkan dedi ki:

    Daha öncede bu ilaçla bırakmıştım 2 yıl kadar ama sonra yine başladım. Şimdi yine bırakmaya karar verdim ve aynı ilacı eczaneden satınaldım. 14 günlük paketi bitirince sigarayı bıraktım. 3. ve 4.hafta devam paketine başlayınca anlamsız rüyalar görmeye başladım. Hatta dizi gibi, uyanıp tekrar daldığımda rüya neredeyse kaldığı yerden devam ediyor:))) Bunun haricinde hafif mide bulantısı dışında ki bu durumda sigaradan tiksinmeniz için faydalı diye düşünüyorum. Bunun dışında kaydadeğer bir olumsuzluk yaşamadım. Son derece memnunum.

  39. Gürol Tuyji dedi ki:

    Ben sigara illetinden bu ilaç sayesinde bıraktım. herkese öneririm

  40. sigarayı bırakan adam dedi ki:

    Öyle kolay kolay herhangi bir iş veya ürüne işe yarıyor demem. Ben birkaç kez evelallah bu ilaç ile bıraktım. kesinlikle tavsiye ederim.Ama dikkat edin, ilaçla bırakıp tekrar başladıktan sonra ilaç kullandığınızda etkisi azalıyor. yani 2. ve 3. kullanımda etkisi ilk kullanım gibi olmuyor. bir adet de olsa içmemek gerek.

  41. Ferhat dedi ki:

    Merhabalar ben bu ilacı 2 yıl önce kullandım ruhsal olarak cok farklı sebeplere vesile oldu once net rüyalar şimdi ise çok farklı ruhsal bozukluklarım var kullanmayın derim dikkat edin genlerde olan hastalikta dışa çıkıyor olabilir tam çözmüş değilim çözücem ama

  42. Volkan dedi ki:

    Merhabalar 171 den randevu alıp doktora gittim campix yazarmisi iz nedim piyasada yok dedi bende kendi imkanlarimla eczaneden bugün aldım geceleri seroguel 25 mg kullanıyorum ikisini kullanmamda bir sakınca varmıdır bilgisi olan arkadaşlardan destek rica ediyorum.

  43. Levent dedi ki:

    Herkese selam
    Bende 1 haftadır kullanıyorum ve ne rüya ne yorgunluk nede farklı bir yan etkisini görmedim günde 2 pakete yakın yaklaşık 30 yıldır içiyorum, son durum günde 10 tane felan ama gerçekten unutturuyor siz içmek istediğiniz için içiyorsunuz sonuçta yılların en iyi dostu gibi görünüp hergün ömrünüzden, sağlığınızdan ve herşeyden biraz çalan kötü dost herkese bu zıkkımı bırakma yolunda başarılar dilerim
    Devam eden günlerde izlenlerimi ve sonucu paylaşacağım

  44. ibrahim dedi ki:

    ilaci bugun kullanmaya basladim.yanliz yaninda sigara icmiyorum.0.5 ml hapi attim sabah tok karnina 5 dk icinde hemen hissettim zaten.esnetti gevsetti mayistirdi bunlari diyebilirim.oyle mide bikantisi filan yapmadi.ilk bir hafta deneyimimi yine burdan paylascam.

  45. uğur dedi ki:

    22 yıldır hiç aksatmadan yanımdan ayırmadığım değerli dostumu 18 gündür ne arıyorum ne soruyorum. Kötü rüyalar, baş ağrıları, mide bulantıları, kalp ritmini bozuluyormuş evet yan etkileri var
    ama her ilacında bir yan etkisi var. Sonuçta kimyasal bir ürünü vücudumuza alıyoruz. Dostum dediğim şey beni kanser yapacak veya başka hastalıklara sebebiyet verecek biliyoruz sonuçta hepimiz. Bu ilacı da övmüyorum yanlış anlamayın. İradeniz varsa ilaçsız bırakın benim irade sorunum var yardımsız bırakamadım çok denedim olmadı. 7 yaşında bir kızım var. Kötü dostumdan ayrıldığım günü sayıyor. Bu ilaç yüzünden kalıcı bir şekilde sağlığıma zarar verirsem en azından kızım için yaptım derim pişmanlık duymam o lanet yüzünden bir şey olursa o zaman kızımın yüzüne nasıl bakarım. Bu ilaç ne kadar yardımcı olacak bana bilmiyorum. Devam niteliğinde olan ilaçları almayı düşünmüyordum ama yorumları okuyunca almaya karar verdim. Kendi açımdan onunla ilgili büyük sınavlar verdim misafir ağırladım geneli içti yanımda kararsız kaldım içsem mi diye ama İÇMEDİM. Bir akşam dışarı çıktım alkollü bir mekana gittim alkol ile içmeyi düşündüm sadece vazgeçtim İÇMEDİM. İş yerinde nöbet tutttum 24 saat ( 2 paket içerdim) dışarı çıktım bir paket almaya VAZGEÇTİM almadım. Bunlar benim için bir sınavdı çok zorlandım inanın anlatamam sizlere doktorun tavsiyesi şuydu yanında 1 küçük pet su al isteğin artıkça ağzını su ile çalkala istediğin gidecek demişti ve gerçekten de isteğim gitti. Yan etkisini yaşadıklarımıda madde madde yazayım bari
    1.) Mide bulantısı kısa süreliğine evet hala yaşıyorum. Yemekten hemen sonra alın mide bulantısı olmuyor.
    2.) Rüyalar 4k görüntü kalitesi ile kaydı başa alma özelliği ile süper (kabuslar hariç)
    3.) Gaz sorunu ve şişkinlik evet hiç sevmediğim yan etkisi
    4.) İlk başlarda baş ağrısı
    5.) İlk başlarda yemeklerde ve içeceklerde tatsızlık (su hariç)
    Güzellikleri de şunlar

    1.) Sabah uyanmada sıkıntı yaşamıyorum eski kadar. Rahat uyanıyorum
    2.) Yorgunluk hissi bitti
    3.) Sinirlilik hissiyatım bitti
    4.) Etrafımı daha sakin gözlemliyorum
    5.) Kızıma kapalı alanlarda daha fazla zaman harcıyorum ve yanından ayrılmıyorum.

    Dedemin bir lafı vardır Kötü arkadaşlıklar insanı ailesinden uzaklaştırır. Lütfen kötü arkadaşlıklar edinmeyi bırakalım herkese başarılar dilerim.

  46. Pınar dedi ki:

    3 aydır kullanıyorum, evet sigarayı aramıyorsunuz, bu bir gerçek ama son bir kaç haftadır kendimde duygusal durumumu etkilediğinin farkına vardım, mesela içimde bir boşluk hissi, zevk alamama ve intihar düşüncesinin arttığını hissettim, sürekli ağlama krizleri, sinir ve melankoli. Bugün artık dayanamadım ve ilacı bıraktım. Ben eczanedeki arkadaşa güvendim doktora danışmadan aldım. Kullanmak isteyen bence hekkm denetimi altında kullansın, ben dayanamadım bu duygu durum bozukluğuna.

  47. Sarıcı dedi ki:

    İlaca 17 gündğr başladım. 6 gündür sıgarayı bıraktım. Gayet şyi gidiyor. İlacın yan etkisi kabızlık rüya dışında sıkıntınyok. Sıgarayı Yaklaşık otuz yıldır içiyorum. Pardon benimki içmek değil yiyorum. Gayet iyi bir içiciydim. İnşallah bırakacağım. Bir haftada nefesim düzeldi uyurken nefesim daralıyor ıslık sesleri geliyordu hepsi bitti. Sıgara yüzünden nefesim açılsın diye her gün on on iki km yürüyüş yapıyordum ağırlık çalışıyordum. 40/50 tl cebimde kalıyor. İnşallah devam edeceğim ve tek nefes bile içmeyeceğim

  48. onat dedi ki:

    yaşım 46 çevrede bu ilaçla bırakanlar var ve onların tavsiyesi ile bende kullanmaya başladım 2.günüm 10.gün bırakmak için gün belirledim tavsiyelerinizi nelerdir .

  49. Raziye dedi ki:

    Mrbllar ben 42 yaşında kalp hastasiyim 6 sene önce kalp krizi geçirmiştim 2yil korktum sigara içmedim fakat yi e başladım ama destek olarak sigara yi bırakmak için ilaç önerdiler campix kalp drina sordum içebilirsin dedi ben basılmaya korkuyorum ne yapmam gerekir birde bu ilacı içmeden test mi yapmak gerekiyor 100lustral 100luk kot aspirin 20 krostrol 50 lik kalp ilacı içiyorum sorun olurmu baslasam

  50. Raziye dedi ki:

    Ben 2013te kalp krizi geçirdim 2 yıl sigara yi bıraktım yine başladım 100 coraspirin 50lik belok 20lik kolestrol ilacı 100luk lustral içiyorum champix aldım bugün başladım sigarayı bırakmak için bu ilaçlarla kullansam yan etkisi olurmu hocam saygilar

Siz de yorumunuzu paylaşın: