CHAMPİX RASTGELE KULLANILACAK BİR İLAÇ DEĞİL

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
CHANTİX

Sağlık Bakanlığının sigarayı bırakmak isteyenlere ücretsiz ilaç vereceğinin bildirilmesinin hemen ardından Amerika’ dan bu amaçla kullanılan varenicline etken maddeli Champix adlı ilacın intiharlara sebep olduğuna dair iddialar endişe yarattı.

Bunun üzerine Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada şu görüşlere yer verildi:

Sigara bırakmaya destek amaçlı Vareniklin etken maddeli ilaç tedavi sırasında hekimlerin uygun gördüğü hastalara ücretsiz verilecek ve ilaç kullanımı hekim kontrolünde takip edilecektir.

Söz konusu ilaç Amerika ve Avrupa’da da ruhsatlıdır. İlacın neden olduğu tüm şikâyetler, ilacın Kısa Ürün Bilgisinde yer almış yan etkilerdir.

Ruhsat aldığı tarihten bu yana ülkemizde 70 binden fazla kullanılan ilaç ile ilgili Türkiye Farmakovijilans Merkezi (TÜFAM)‘ne bildirilen, sadece bir intihar düşüncesi vakası, bir halüsinasyon vakası, birde anormal rüya görme vakası yaşanmıştır.”

Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaç

Varenicline’ nin bulantı, kusma, baş ağrısı, uykusuzluk, şişkinlik ve gaz, kâbus görme ve tat alma bozukluğu gibi yan etkileri olduğu ve bu yüzden de ilacı kullananların yüzde 10’ unda tedavinin kesilmesi gerektiği zaten biliniyordu.

Kullanımı yaygınlaştıkça ilacın ciddi görme ve kalp ritim bozukluklarına, havale ve kas spazmlarına, bayılmalara, şeker hastalığına ve hatta ölümlere de sebep olabileceği ileri sürülmeye başlandı.

2007 yılında prospektüsüne intihar eğilimi, depresyon ve ajitasyon gibi ciddi psikiyatrik yan etkilere yol açabileceği uyarısı eklendi. Bu ilacı kullananların baygınlık ve şuur kaybı yüzünden ciddi kazalara karışabilecekleri ortaya çıkmaya başladı ve araba veya bir makine kullananların çok dikkatli olmaları gerektiği bildirildi. Amerika’ da pilotların, kamyon şoförlerinin Chantix kullanmaları yasaklandı.

Institute for Safe Medication Practices isimli kuruluşun yayınladığı bir rapor bu konudaki endişelerin ne kadar yerinde olduğunu bir kere daha ortaya koydu. Bu rapora göre 2008 yılının ilk üç ayında Amerika’ da Chantix kullanımı ile ilgili 50 tanesi ölümle sonuçlanan 1001 ciddi reaksiyon bildirildi.

Bu ilacın ruhsal problemi olan kişilere yazılırken çok dikkatli olunması ve tedavi sırasında yeni psikiyatrik belirtiler ortaya çıktığında veya tekrarladığında hemen kesilmesi tavsiye ediliyor.

İlacın prospektüsündeki uyarılar

Pfizer tarafında üretilen Chantix’ in orijinal prospektüsünde Uyarı ve Tedbirler başlıklı bölümde de şunlar yazılı:

“Chantix ile tedavi edilen hastalarda ciddi nöro-psikiyatrik belirtiler bildirilmiştir. İlacın piyasaya verilmesinden sonraki raporlarda depresyon ve mani, psikoz, halüsinasyon, paranoya, delüzyon, cinayet düşüncesi, düşmanlık duyguları, ajitasyon, anksiyete, panik, intihar düşüncesi, intihar teşebbüsü ve gerçekleştirilmiş intihar gibi ruhsal değişiklikler yer almıştır.

Bildirilen vakaların bazılarında nikotin yoksunluk belirtileri işin içine karışmış olabilir. Depresyon, nikotin yoksunluğunun bir belirtisi olabilir. Sigarayı herhangi bir ilaç kullanmadan bırakma teşebbüsünde bulunanlarda nadiren intihar düşüncesiyle beraber depresyon bildirilmiştir. Bununla beraber, bu belirtilerin bazıları sigara içmeye devam eden hastalarda da görülmüştür.

Bildirilen belirtilerin çoğu Chantix tedavisi sırasında, bazıları ise tedavinin kesilmesinden sonra ortaya çıkmıştır. Bu olaylar önceden ruhsal bir hastalığı olan ve olmayanlarda da görülmüştür. Bazı hastalar ruh hastalıklarının kötüleştiğini hissetmişlerdir.

Chantix ile tedavi edilen tüm hastalar nöro-psikiyatrik belirtiler ve önceki ruhsal hastalığın kötüleşmesi bakımından dikkatle takip edilmelidir.

Şizofreni, bipolar bozukluk ve major depresif bozuklukları gibi ciddi ruh hastalıkları olanlar piyasa öncesi çalışmalara alınmamıştır ve bunlarda ilacın etkinliği ve emniyeti bilinmemektedir.

Ajitasyon, depresif ruh hali, hasta için tipik olmayan davranış veya düşünce değişiklikleri ortaya çıktığında ve intihar düşüncesi veya intihar teşebbüsü görüldüğünde Chantix derhal kesilmeli ve bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Pazarlama sonrası vakaların çoğunda Chantix’ in kesilmesiyle belirtilerin de ortadan kalktığı belirlenmiş olmakla beraber bazılarında belirtiler sebat ettiğinden bunlar tümden geçene kadar yakın takip gerekir.

Chantix’ in riskleri ve elde edilecek olan fayda çok iyi hesaplanmalıdır. “

Bakanlığın açıklamasına cevaplarım var:

BİR: Bu ilacın Amerika ve Avrupa ülkelerinde ruhsat almış olması çok da önemli değildir. Her sene ruhsat almış birkaç ilaç piyasadan çekilir. Daha birkaç ay önce diyabet tedavisinde senelerce kullanıldıktan sonra ölümcül yan etkileri sebebiyle piyasadan çekilen Avandia örneğini unutulmamalı.

İKİ: Ülkemizde 70 bin kutu satıldığı bildirilen bu ilaç için TÜFAM’ a sadece üç bildiri yapılmış olması da asla yeterli bir güvence değildir. Bizde doktorların ilaç yan etkilerini bildirmek gibi bir alışkanlıkları yoktur. (TÜFAM’ a senede kaç bildiri yapıldığını merak ediyorum.)

ÜÇ: Açıklamada ilaç kullananların hekimler tarafından takip edilecekleri bildirilmektedir ancak intihar eğilimi, depresyon, ajitasyon gibi bu tür psikolojik yan etkilerin uzman olmayan hekimler tarafından doğru değerlendirilebileceğini sanmıyorum. Hatta ilaca bağlı ruhsal sorunlarla nikotin yoksunluk belirtilerini birbirinden net olarak ayırmanın her psikiyatrın harcı olmadığını da söyleyebilirim.

Gelelim neticeye

Sağlık Bakanlığı bir taraftan sigara içmeyenlerin sağlığını korumak için bir taraftan da sigara içenlerin bu kötü alışkanlıklarından bir an önce kurtulmaları için savaşıyor. Sigara Bıraktırma Merkezleri ve 171 numaralı Sigarayı Bırakma Hattı uygulamalarının da destekçisiyim ancak bu amaçla çok ciddi riskleri olan, güvenilirliği tartışmalı bir ilacın yaygın kullanımının telafisi zor sorunlar yaratabileceğini düşünüyorum.

Varenicline ciddi yan etkileri olan bir ilaçtır ve sigara bıraktırmada yaygın olarak kullanılması için yeterince güvenli değildir. Bu ilaç ancak özel gruplarda hastaların yakın takipleri ile denenebilir.

Tedaviye mutlaka bir psikiyatrın onayı ile başlanmalı ve hastalar tedavi süresince de psikiyatrlar tarafından takip edilmelidir.

32 senelik hekim olmama rağmen ben bu ilacı yazmaya cesaret edemiyorum.

Bizim psikiyatrlardan da bu konuda hiçbir açıklama duymadım. Ne düşündüklerini çok merak ediyorum.

KAYNAKLAR

http://www.saglikaktuel.com/haber/saglik-bakanligindan-champix-aciklamasi-15056.htm

http://www.primarypsychiatry.com/aspx/articledetail.aspx?articleid=2829

http://www.ismp.org/docs/vareniclinestudy.asp

http://www.pfizer.com/files/products/uspi_chantix.pdf

http://whyquit.com/pr/052108.html

Yazı için 251 yorum yapılmış:

  1. Melike dedi ki:

    Merhaba ben ilaca başlayalı 7 gün oldu 2 gündür sadece 1 sigara içtim ve mide bulantısı dışında hiçbir etkisi olmadı oda katlanilir bi hasar irademle bırakmayı denedigimde çok kızgın ve dalgın oluyordum icmeme mücadelesi verdiğim için su an sinir yine var ama okadar çok değil bence denemekte yarar var

  2. hamza hızlı dedi ki:

    merhaba arkadaşlar 30 yıllık içiciyim daha önce bir çok kez bırakmayı düşündüm beceremedim en son CHAMPİX ile tanıştım daha dün akşam başladım içişmde ciddi azalma oldu 24 saat bitmeden… ne olursa olsun devam edecem sigaranın neden olduğu ölümleri yada hasarları düşününce bu neki en azından temiz nefes alarak ölürüm

  3. cihan k dedi ki:

    Merhabalar Yaşım 28 kilom 80 boyum 1 81 Bünyem bu arkadaşlar 20agustos 2015 tarihinde aldım ve başladım.
    ilk 3gunun yarım mglıkları bıtırdıkten sonra ilk defa sabah hiç bir şey yemeden içtim şuan hafif bir mide bulantısı yaşıyorum anı anına anlatım.
    Öte ki yandan sigara içmeye devam ediyorum sizleri en doğru şekilde bilgilendirecem

  4. Emrah k dedi ki:

    Merhaba bir arkadasımın tavsiyesi ile birlikte eşimide yanıma alarak hastaneye gittik tabi ilk doktor kontrolü gerekli testler yapıldıktan bir hafta sonra tekrar dr kontrolüne gittik ve ilaca basladık 3 günde sigarayı büyük oranda azalttım 1.haftada sigarayı bıraktım su an 13. Gündeyim fakat tek sıkıntım ilacı aldıktan sonra 15 20 dk kadar süren yogun mide bulantılarımın olması onun haricinde bi şikayetim yok ama mide bulantılarım bu şidette devam ederse ilacı kesmek zorunda kalabilirim en azından rahat bi şekilde sigarayı bırakmıs oldum

  5. Rüzgar dedi ki:

    ben bu ilacı kullanmadım. Çünkü panik atak hastasıyım psikiyatırıma sordum tavsiye etmedi. şimdi diger yorumlari okudum da benim fikrim insanın psikiyatrik sorunlarına ve sağlığına göre etkileri değişiyor sanırım. yorumlardan sonra anladım ki ben bunu kullanırsam panik atağım arz edebilir.

  6. Sibel dedi ki:

    Bu ilaca doktor kontrolünde 2 ekimde başladık 13 ekimde bıraktık fazla bir yan etki görmedik eskiden eşim de benden asla bırakamaz idik sigarayı ama şimdi muhteşem rahatlamış hissediyoruz sigarasız hayat çok güzel

  7. Chapix Maduru dedi ki:

    Arkadaşlar Sakın Kullanmayınız Kendi elinizle kendinizi Bitirmeyiz.

    Chapix Bırakınca ÇOK ŞİDDETLİ KALP RİTİM BOZUKLUĞU VE KAPALI AÇIK ALAN KORKUSU VE BİR ÇOK SAYISIZ PSİKOLOJİK RAHATSIZ YAPIYOR YAZDIKLARIM HEPSİ DOĞRU YEMİN EDEBİLİRİM chapiz bırakınca xanax bağlısı oldum geceleri uyuyamıyorum o kadar yani SAKIN KULLANMAYIN sigarayı kendi kendinize bırakın o da olmadı nikotin oranı düşük olanları tercih edin ve azaltın

  8. murat ikizoğlu dedi ki:

    25 senedir bir fil içtm.bir sat bile bırakmadım.hapı içtikten sonra 13 günde sigarayı bıraktım.ben böyle şey görmedim.hapı üretenden allah razı olsun devletimizden.

  9. durdu arslan dedi ki:

    Merhaba ben 20 yildir tiryakiyim ve yaklasik 2,5-3 yildir sigarayi birakmayi denedim bitkisel urunler baska tibbi ilaclar ama champix daha etkili geldi yaklasik 33 gundur sigara icmiyorum ve dumanindan bile rahatsiz oluyorum tiksinti geliyor bana keske diyorum 20 yil hic kullanmasaydim diye ama zararin neresinden donerseniz kardir derler temiz bir dunya icin icmeyin derim

  10. Eyüp Can dedi ki:

    Selam Arkadas lar.Bende sizin gibi Sigara illetin den kurtulmak icin bir kac kere hic yardim almadan birakmaya calistim ama yapamadim.Cevremden Arkadaslar Champix tavsiye ettiler ve ben bu sene 25.10.2015 istanbul iznimde bu haplardan aldim.8 haftalik aldim.Cok faydasini gördüm ve Bugün 13.Gündür Sigara icmiyorum ve icmiyecegim de.Evet haplarin yat etkisi cok genelde Mide bulantisindan cok sikayet edenleriniz var,Size önerim tok Karinla icmeniz ve bol Su tüketmeniz.
    Bende 22 senelik bir Bagimliyim
    Kendi paramla kendimi zehirlemekten vazgeciyorum bunu basaracagim dan eminim.Umarim hepiniz de benim kadar istekli olursunuz..
    Sonucta biz Dünya ya geldigimizde Agzimizda Sigara kanimizda Nikotin diye bisey yoktu.
    Hepinize bol güzel Günler diliyorum
    simdi varmisiniz icimize güzel Havayi cekmeyi
    Ellerimizin Sacimizin Giysilerimizin igrenc Sigara kokmayacagi günlere varmisiniz.

    Sevgilerimle
    Eyüp Can

  11. müzeyyen dedi ki:

    bende tam 10 gün oldu sigarayı ilaçla biraktım hiç aramiyorum hiç bir sorun yaşamadım darısı içenlerin başın aumarım tez zamanda onlarda bırakır

  12. eylül dedi ki:

    Ben bugun 18. gündeyim. ilk 2 haftada değil ama 15. günde son sigaramı içip, sigarayı bıraktım. ilaca devam ediyorum fakat hala canım sigara içmek istiyor. aşırı derecede mide bulantısı yapıyor. doktorum 2 hafta yapacak sonra geçecek dedi. dediği gibi bulantılar azaldı fakat bir ara bu kadar bulantıyı çekeceğime sigarayı içerim daha iyi diye de düşündüm. Acaba şu an 1 tane içsem devamı gelir mi bilmiyorum..

  13. bakkal dedi ki:

    tütün/keten vb. gerçekte yiyecekse, büyük olasılıkla hayvan yiyeceği ise. birde buradan yola çıkılsın.

  14. Fatih dedi ki:

    Ben 2013 mayısta bıraktım 10 senelik bağımlıydım. İlaç tek kelimeyle mükemmel.. Bende sadece uykusuzluk yapmıştı ilacı n son haftalık bölümünü tam bitirmeden attım çöpe gerek duymadım zaten tiksiniyorsunuz sigaradan..

  15. Ugur dedi ki:

    Merhabalar
    Benim hic bir fobim yok hic bir seye alerjim yada yan etkim yok ilaci alip recetesine uygun bir sekilde kendim kullanmaya baslasam herhangi bir sorun yasarmiyim hastaneye gitme olasiligim neredeyse 0 diyebilirim sizlerin gorusleri onemli kullanmıs olmanizdan dolayi

  16. NİSAN dedi ki:

    İlacı bugün aldım. yarın sabah başlayacağım yorumlardan etkilenerek başlasam mı yoksa başlamasam mı dedim. umarım etkisini görürüm ve yaşadıklarımı paylaşacağım.

    dumansız sağlıklı parfüm kokulu günlere diyorum.

  17. şeyda dedi ki:

    Tam 36 yıldır içiyorum. Fakat ilacı aldım. Bir türlü baslayamadim. Yan etkileri tedirgin etti.

  18. ismail dedi ki:

    bende bu ilacı kullanalı yaklaşık 7 gün oldu ve hala devam ediyorum.Hayatta bırakamam dediğim illeti nasıl oldu da bıraktım ben bile çok şaşırdım.Ama yoksunluk hissini bir türlü atamıyorum üzerimden biraz sıkıntılıyım ama sanki sigaradan değilde neden olduğunuda anlamıyorum gibi.yan etkisi olduğundan pek aldırış etmiyorum,,İNŞAALLAH bırakmak isteyen arkadaşlarımız amaçlarına ulaşırlar..

  19. Resul dedi ki:

    M.R.B arkadaslar oncelikle burdan hepinize iyi aksamlar dilerim ben ilk hapi bitirdim suan ikincisindeyim sigaragi 1ay dir icmiyorum ben hicbir zaman birakamam diyordum ve bu ilac sayesinde tat alarak zevk duyarak ictim sigaradan simdi tiksiniyorum kokusu bile cok rahatsiz ediyor tek tavsiyem ac karniniza icmeyin bulanti yapiyor kisa sureli sigarayi birakmaya calisan tum arkadaslari tebrik ederim…

  20. Atakan dedi ki:

    Bırakmakta zorlananlar, kesinlikle kullanın çünkü 20 yıl içtim ve champix ile bırakmayı başardım hem de hiç zorlanmadım. Yüce Rabbimiz acıdı böyle bir ilacı armağan etti. Bu lanet sigaradan kurtulmamı sağlayan herkese teşekkür ederim. Korkmayın! Asıl sigaradan korkun.

  21. Kerem dedi ki:

    6 gündür kullanıyorum. Herhangibir değişiklik yok şimdilik. Bulantı felanda olmadı. Tok karna bol su ile alıyorum.

  22. Hüseyin AKÇADAĞ dedi ki:

    20 yıllık sigara tiryakisiydim. Binlerce kez sigarayı bırakmayı denedim olmadı bu ilaçla 5 aydır sigarayı rüyamda bile görmüyorum.Bıraktım önce mevlama şükürler olsun sonrada hükümetimizden yetkililerden Allah Razı olsun. Yan etkileri varmış sigaranın hiçmi yan etkisi yok. Acı dolu bir ölüm yaşamaktansa eğer öldürüyorsa bile bu ilaçla bir kere ölürüm diye düşündüm ve kullandım ve sigara illetinden kurtuldum darısı tüm tiryakilere nefes almaktan zevk alıyorum mutluyum her ay cebimde para eksilmiyor sağlıcakla kalasınız

  23. Bjk dedi ki:

    Arkadaşlar bende 20 yıllık sigara bağımlısıyım bu illetten kurtulmak için denemediğim yöntem kalmadı sonra bu ilacı duydum formlarda ilacın çeşitli yan etkilerinin olduğunu öğrendim kullanmak istiyorum fakat yan etkileri yüzünden muallakta kaldım daha aydınlatıcı izlenim paylasırsanız sevinirim illetsis sigarasız günler geçirmeniz dileğiyle

  24. Göktürk dedi ki:

    Bugün ilaçta 11. gün. 3 gündür sigara içmiyorum. Sigara nnadiren aklıma geliyor ama yakma dürtüsü ile günde iki kez falan geliyor. Sabredersem o da geçiyor. Faydası var gibi.

  25. MUSTAFA SAHAP DAYAN dedi ki:

    38 gundur kullanıyorum dun e kadar sorun yasamadıgımı sandım dun kalp rıtmım degıstı ve bas agrısı meydana geldı dr gıttım ılgılendıler suan ıcın sorun yok ama ılkez sıteden ılac hakkında bılgı alıyorum bıraz korktum ne yapmalıyım

  26. fatih kocaman dedi ki:

    ya lütfen banada yardım edın bırakayım.171 aradım bana ta polıkınlık ıcın mayısa gun verdıler.ben bu ılacı almak ıstıyorum ama reçete ıle satılıyormu.yoksa dırek eczaneden alıyormuyuz.recete ıle alıyorsak hangı doktor yazıyo.

  27. Mesut bilgin dedi ki:

    Arkadaşlar 23 yıldır sigara içiyordum çevremde bu ilacı kullananlar vardı aşırı sinir yaptığını söylediler
    Ama ben yinede deneyeceğim dedim ve 14. gün sigarayı bıraktım 25 gün oldu içmiyorum kimsenin ne dediğine bakmayın alın bu ilacı kurtulun
    Sigaranın verdiği zarardan daha büyük bir zarar vereceğini düşünmüyorum

  28. Esma dedi ki:

    Merhaba, londrada yasiyorum, okul zamanlarindan beri sigara iciyorum 32 yasindayim. 10 gun once dr tavsiyesi ile yan etkilerini uzun uzun konusarak basladim ilaca. Bugun az once bi tane yaktim yarisinda sondurdum canim istemedi. Hicbir yan etkisini gormedim. Tiryaki diyebilecegimiz ve gecmisinde psikolojik sorun yasamamis herkesin icebilecegini dusunuyorum. Birakmak isteyenlere basarilar

  29. Eray Erayhan dedi ki:

    21 ocakda ilacı kullanmaya başladım. 1 şubatta sigarayı bıraktım. Bugün yani 26 şubat itibariyle henüz sigara içmedim. İlk hafta yoğun sigara içme ataklarım oldu ama şimdi sadece sabahları canım sigara istiyor. 21 yıldır günde iki pakete yakın, hem de aç karına demli çaylarla içiyordum. Bağımlılık oranım 10/9, karbonmonoksit oranım 19 çıktı. Yan etkisine gelince: bazen akşamları mide bulantısı yapıyor. Başka yan etkisi yok. Yani yoksunluk, anlık davranış değişikliği, anlık konuşma değişikliği nikotin eksikliği ile ilgili belirtiler var. Bunun ilaçla ilgisi yok. Daha evvelden de sigarayı bıraktıklarımda aynı sorunlarla karşılaşmıştım. Tansiyon, kalp kası kalınlaşması, reflü, sinüzit rahatsızlıklarım var. Tansiyonum normal seviyeye geriledi. Dolayısıyla, tansiyon ve sinüzitden kaynaklı baş ağrılarım tamamıyla kesildi. Geniz akıntısı ve öksürük neredeyse yok oldu. Diğerlerinde en ufak bir değişiklik yok. Bu zamana kadar ikaçdan çnce veya sonrada psikolojik hiç bir sorun yaşamadım. Ama kişiden kişiye değişir. Sigarayı içmeyeceğim. Kendimi o kadar olmasada çocuklarımı çok seviyorum. Onlara Koah veya akciğer kanseri hastası olmuş babalarıyla karşılaştırmayacağım inşallah.. Selam ve dualarla..

  30. ilknur dedi ki:

    merhaba ilacı kullanalı 2 gün oldu herhangi olumlu yada olumsuz bir şey yok

  31. mustafacan dedi ki:

    Tüm yorumları okudum 3 saat sonra ilacin ilk kullanimini gerçekleştireceğim.ALLAHTAN HAYİRLİSİ inşaallah .FAYDASİ VEYA ZARARİ OLURSA YAZARİM BURDAN GERCEKLERİ.

  32. Lokman dedi ki:

    Merhabalar, bugün doktoruma muayene oldum ve champix i aldım. Yarın sabah başlayacağım inşallah. Bu ilacın yan etkilerinden bahseden arkadaşlar acaba sigaranın zararlarını görmüyorlar mı hiç? Akciğer, karaciğer, mide, gırtlak vb. Birsürü kansere yol açan bir illetten kurtulmak için kesinlikle denemede fayda var. Lütfen sadece bu ilacı kullanan arkadaşlar yorum yazarlarsa sevinirim. İlacı kullanmadan kimsenin hevesini kırmayın. Yan etkiler olabilir muhakkak ki ama kurtulma ihtimalimiz olan asıl etkileri gözardı etmememiz gerek. Fayda zarar analizi misali… İnşallah ben ve diğer istekli bütün arkadaşlar sigara illetinden kurtuluruz… Selamlar…

  33. Lokman dedi ki:

    4 gündür ilacı kullanıyorum. Hiç ama hiçbir yanetkisini görmedim. Sigara içerken eskiden aldığım hazzı şuan alamıyorum ama içme isteğinde herhangi bir değişiklik olmadı. Pazartesi günü sigarayı bırakacağım ama ilaçtan o güne kadar çok daha fazla etki bekliyorum, aksi halde işim çok zor 🙂 inşallah bırakırız hep birlikte…

  34. faik dedi ki:

    Sigara hastalıkmı ki ilacı olsun.

    Bu sitede galiba en çok buraya yorum var, nedense, reklammı yapılıyor ne.

    Zannederim devletlere vergi rekortmeni sigaradır.
    Marketlerde en çok kar getiren yine sigaradır.
    Sigara alan yanında çay kahve bira rakı da alır, ki bu da artı bir kar.
    Sigara içilmezse işsizlik artar, devletler hizmet yapamaz, savaşlar yapılamaz, durum çok kötü olur.
    Kahvehaneler, cafeler zaten eskisi gibi değil, resturantlar öyle.
    Sigara şarkıları yapılmıyor, efkar yok, keyif yok, eğlence yok.

    Sigaraya devam. Yoksa sonumuz felaket.

  35. Lokman dedi ki:

    Sigara hastalık değil, birçok hastalığa neden olan madde ve manevi zarar kaynağı bir bağımlılıktır. İlacı 11 gündür kullanıyorum ve 2 gündür sigara içmiyorum. İlaç size mucizevi bir şekilde sigarayı bıraktırmıyor, siz sigarayı bıraktıktan sonra inanılmaz bir şekilde sizi rahat tutuyor ve siz kendinizi ilaçsız sigara bırakma deneyimlerinize nazaran çok daha güçlü hissediyorsunuz. İlacın tek yan etkisi, aç karınla aldığımda hafif mide bulantısı oluyor ancak tok karnına hiçbir sorun yok… Kesinlikle öncelikle sigarayı bırakmaya karar verin ve sonra bu ilacı alarak en az 8. Günde sigarayı bırakın ve hem kendinize hemde sevenlerinize çok büyük bir iyilik yapın…

  36. kareyt dedi ki:

    tam olarak 26 gündür ilacı kullanıyorum. 22 gündür sigara içmiyorum. ilaç sizi sigara içmediğinizde yaşadığınız yan etkileri sonlandırıyor. bendeki yan etkileri kabızlık, uykusuzluk, yoğun gaz ve şişkinlik. bugün ikinci kutu için doktora gittim. bence denenebilir. sigara canım çekiyor fakat nolacak içmeyeyim diyorum. bence psikolojik olarakta insanı bazı zamanlarda boşlukta imiş hissi verebilir. DENENEBİLİR.

  37. Bjk dedi ki:

    MERHABA ARKADAŞLAR 1ŞUBAT TARİHİNDE BJK RUMUZU İLE İLAÇLA İLGİLİ TEREDDÜTLERİMİ SORMUŞTUM SİZLERE BEN 20 ŞUBAT TARİHİNDE İLACI KULLANMAYA BAŞLADIM VE BANA TAVSİYE ETTİĞİ 14.GÜN SİAGARAYI BIRAKTIM BUDA 6 MARTA DENK GELİYOR O TARİHTEN SONRA SİGARAYI BIRAKTIM İLACIN BELİRTİĞİ GİBİ HİÇ BİR YAN ETKİSİYLE KARŞILAŞMADIM AMA KULLANMAYA BAŞLADIĞIM GÜNDEN İTİBAREN 14. GÜN BIRAKACAĞIMLA İLGİLİ KENDİMİ SÜREKLİ MOTİVE ETTİM 25 SENE BOYUNCA BANA VERDİĞİ ZARARLARI VE BIRAKTIKTAN SONRAKİ HAYATIMI DÜŞÜNDÜM BENDE ARTIK İKRAM EDENLERE KULLANMIYORUM CÜMLESİNİ KURABİLEMİYİM DİYE DÜŞÜNDÜM VE 32 GÜNDÜR BU HAYALİMİ GERÇEKLEŞTİRİYORUM BENİM SİZLERE YAPABİLECEĞİM TAVSİYE İYİ BİR MOTİVASYON VE ÇEVRENİZDEN ALACAĞINIZ DESTEK İNŞALLAH SİGARASIZ ? GÜNLER GEÇİRMENİZ DİLEĞİ İLE…… BİRDE NOT DÜŞMEK İSTİYORUM İLKOKUL 3 VEYA 4. SINIFLARDA SİGARANIN ZARARLARINI ANLATAN BİR DERSLİK AÇILMASINI İSTİYORUM BİZLER HER NE KADARDA ÇOCUKLARIMIZA BUNU ANLATSAKTA BİR ÖĞRETİCİ TARAFINDAN ANLATILMASI DAHA İYİ OLUR DÜŞÜNCESİNDEYİM TEKRAR SİGARASIZ GÜNLET

  38. Kutlay Baykal dedi ki:

    20 gündür sigara içmiyorum bu ilaç mucizevi bişey deneyin diyorum bende sadece rüya görme yetisi ortaya çıkardı ama ne rüyalar çok canlı ve enteresan rüyalar katlanabilir diye düşündüğüm için devam paketi aldım 22 yıllık tiryakiliğim bitti şükürler olsun

  39. birsen dedi ki:

    merhabalar.ilk önce doktor yardımıyla bu ilaçla tanıştım kendime bir kota koydum 5. günü bırakırım ben sigarayı dedim aynen de öyle oldu 2 ay içmedim yan etkide görmedim onun için ne sigarayı nede ilacı içmem dedim kendi kendime tam bir hafta sonra kendimi sigara içerken buldum meğer 6 ay bazende daha uzun bir süre ilacı bırakmayacakmışız yeniden sıfırdan başlayacakmışız bende başlayamadım tabii sorunlarım vardı halada içiyorum sigarayı ne yapacağımı şaşırdım

  40. birsen dedi ki:

    Aradan 4 yıl geçti tekrardan yardım istedim alo 171 den zyban adlı ilacı verdiler diğerini vermiyorlar bir hastalığın varmı diye sormuyorlar doktorlarımız neyse ilacı aldığımın 2. gecesi şiddetli kaşıntıyla uyandım deli gibi ama bir duş yaparsam kaşıntım gider dedim aynaya bir baktım ki yüzüm balon gibi gözlerim görünmüyor sabah hemen doktoruma gittim sadece ilacı kes ve cildiyeye git dedi bakarmısınız olanları anlattım son zamanlarda başka ilaç kullandınızmı dedi boyun ağrısı için dolin kullandığımın üzerinden 2 hafta geçmediği için alerji yapmış 2 hafta alerjen iğnelerinden kullandım bu saatten sonra ilaç kullanırmıyım güvenebilirmiyim biraz zor görünüyor kan tahlilleri doktor kontrolleri olmadan sakın sigara ilaçları kullanmayın

  41. cem dedi ki:

    Sen ve ailen veya bakıcı Eğer Champix alırken ruh hali, davranış ve düşünce özellikle dikkat etmeleri gerekiyor. Onlar Champix çekmeye başlamak Bazı insanlar davranış, düşünce ya da ruh değişiklikleri bildirilmiştir. Bunlar depresyon, anksiyete, ajitasyon, saldırganlık duyguları, ruh hali, görme orada olmayan şeyleri, kendine zarar verme veya kendine zarar verme düşünceleri işitme veya algılama içerebilir. Bu belirtilerin kötüleşmesine de zaten akıl sağlığı sorunları olan insanlar rapor edilmiştir. Champix ilişkili olup olmadığı bilinmemektedir. Ruh hali değişiklikleri işlem görmüş veya görmemiş, sigarayı bırakma etkilerine bağlı olabilir bilinmektedir. Champix alarak durdurmak ve Sizin veya ailenizin / bakıcı size ajite ya da depresif hale gelirse, sizin davranış veya düşünce herhangi bir değişiklik fark, ya da kendine zarar verme düşünceleri varsa derhal doktorunuza söyleyiniz.
    bu yazı yı tam olmasada ıngılızce bır kaynaktan cevırdım bende kullanmayı dusunuyorum daha kullanmaya baslamadım

  42. nurettinx dedi ki:

    2 kez bu ilacla biraktim. 5,5sene icmedim bir sıkıntılı bunalimda oldugum zaman tekrar basladim. Yine birakmak icin ilaca sarildim ama 3 kullandigimda da sinirlilik gerginlik anksiyete yapti. Bu son kullandigimda daha oncekilere göre yorgunluk, depresyon ice kapaniklik yapti. Ve eskisine göre sigaradan soguma keyif almama daha gec olmaya basladi. Yinede piyasada sigarayi birakmada en etkili ilac.

  43. Elif elif dedi ki:

    Babam bu ilaç yüzünden kalp krizi geçirdi. Kaybettik..keşke hayatta olsaydı günde 5 paket sigara icseydi..

  44. Elif elif dedi ki:

    Bu ilacı yapanlarinda yazanlarinda Allah belasını versin

  45. Gül dedi ki:

    Bu ilacı burdan bu tarz yorumlar atarak masum gibi göstermeyin. 2 gün önce bu ilaç yüzünden ölümden döndüm almayın aldırtmayın!! Sigara çok daha masum bu Allah’ın belası ilacın yanında. Halisünasyon görüp bayıldım nefes alamadım titremeler kalp krizi geçiriyorum sandılar, verilmiş sadakam varmış.hastanelerde canım çıktı. Üretenin de satanın da Allah belasını versin.

  46. Serdar dedi ki:

    Arkadaşlar champixi kesinlikle tavsiye ediyorum.Yalnız bu ilacı kullanırken yanında c vitamin ve supradıyn takviyesi yaparsanız çok daha rahat sigara bırakıyosunuz.Doktorumun tavsiyesidir…

  47. Serkan dedi ki:

    Bu ilacı kullanmayın en azından psikiyatrik sorunları olanlar kesinlikle kullanmasın; başka yolları deneyin ,ilaç sonunda hastaneye yattım birakamadimda,tabi siz bilirsiniz

  48. Ersn dedi ki:

    Merhaba ben 60 gün oldu ilacı kullanıyorum. İlk 2 hafta aynı yorumlardaki gibi tiskinme yaşadım siraraya olan direncim düştü günlük kullanımı %25 e düşürdüm. Bir süre sonra ilaca bağımlı olduğumu anladım ve yavaş yavaş azaltıp günde bir tablete düşürdüm. Gel gelelim ondan sonrasına yavaş yavaş tekrardan sigarayı çoğaltmaya başladım. Yani benim yorumum ilaç kullandığınız günler vücutta sigara ihtiyacını karşıladığı için,ilacı bıraktığınızdan itibaren sigara ihtiyacına yine maruz kalınıyo.
    Not: ilaç beyinde sadece sigarayı degil tüm günlük kullandığınız kelimeleri ve yoğunlaşma sorunu yaratıyor. Ezberim kuvvetli olmasına rağmen herşeyi unutur oldum hatta ve arkadaşlarımın isimlerini bile zaman zaman unutur oldum. 10 gündür ilaç kullanmıyorum şuan kendimi eskisi gibi hissediyorum.

  49. Elif dedi ki:

    17 senedir sigara kullanıyorum 3 gündür bu hapı kullanıyorum günde bir birbucuk paket sigara içiyordum gerçekten sigara içirmiyor hiç caniniz istemiyor 3gunde hapı içtikten sonra o gün 3 tane sigara içtim inanılmazdı taki gece uyumak isteyene kadar daha önceden depresyon tedavisi görmüştüm iyileseli 4 sene felan olmustur çok şükür iyiydim hap filan kullanmıyordum gece yatağa girdim önce nefes alamamaya başladım sonra kafamdaki düşüncelere yetişemez oldum miydrm yanıyor kramplar giriyordu kalbim yerinden çıkıyordu o kadar tedavi gördüm bu kadar şiddetli panik atak yaşamamıştım eşim hemen acile götürdü orda serum sakinleştirici biraz sakinlestim bu yazıyı yazmamın sebebi benim gibi gecmisinde bu tip depresyon tedavisi gören arkadaş lar lütfen araştırın gerçekten dün yaşadıklarım çok kötüydü kimse yaşasın istemem

  50. Engin dedi ki:

    5 yıl önce bu ilaçla bıraktım 2 kutu kullanmıştım. Sorun sıkıntı olmadı (KESİNLİKLE MENTAL OLARAKTA SİGARA BIRAKMAYA HAZIRDIM) Bu yaz yeniden sigaraya başladım. Yine 2 kutu kullandım. Her iki kullanımda da dakik olarak içtim. (BU SEFER MENTAL OLARAK HİÇ HAZIR DEĞİLDİM SADECE İLACA GÜVENDİM) Sonuç ilaç biteli bir hafta oldu baş dönmesi mide bulantısı çekiyorum çok fena. Aşırı derecede canım bir şey istiyor ama beyin ne olduğuna karar veremiyor.Dahada sinir bozucu hale dönüşüyor. Kesinlikle doktor kontrollü kullanım şart. Sadece ilk kullanıma başlanan hafta mide bulantısı varken. Kullanım bittikten sonra başlaması biraz korkuttu açıkcası.

Siz de yorumunuzu paylaşın: