MEYVELİ YOĞURTLAR ŞEKER DEPOSU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Almanya’ da Hohenheim Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırmada 600 çeşit meyveli yoğurdun şeker miktarı incelendi (1).

Analizler, meyveli yoğurtların tümünde olması gerekenden fazla şeker bulunduğunu gösteriyor.

Araştırmaya göre, bir porsiyon yoğurdun tatlı olması için 9 gram şeker kâfi iken 100 gram meyveli yoğurtta ortalama 14.1 gram şeker olduğu tespit edildi.

Bu bir porsiyon meyveli yoğurt yiyen birinin bir günlük şeker ihtiyacının tümünü aldığı anlamına geliyor.fruit yoghurt ile ilgili görsel sonucu

Dünya Sağlık Örgütü, günlük enerjinin sadece yüzde 5’ inin şekerden alınması gerektiğini bildiriyor ama günümüz şartlarında insanların enerjilerinin yüzde 20’ sini şekerden aldıkları biliniyor.

Norveç’ de meyveli yoğurtların 100 gramında 0 ile 13 gram arasında değişen farklı çeşidi var.

İsviçre’ de ise üreticilerden biri meyveli yoğurtlarındaki şeker miktarını yüzde 45 azalttı.

2009’ da yapılan bir araştırma, insanların normal meyveli yoğurtların çok tatlı olduklarını bildirdiklerini ortaya koymuştu.

Yoğurt dünyanın en faydalı gıdalarından biridir

Evde mayalanarak yapılan yoğurt yumurta gibi zeytinyağı gibi dünyanın en faydalı gıdalarından biridir.

Marketlerde satılan endüstri ürünü, aylarca bozulmadan kalan yoğurtlar için aynı şeyi söylemek mümkün değil.

Meyveli yoğurt da faydalı bir yiyecektir ama yoğurdun “gerçek yoğurt” meyvenin de yoğurda eklenen “gerçek meyve” olması kaydıyla.

Hazır meyveli yoğurtlarda meyvenin kendisinin değil sadece meyvenin resminin ve aromasının bulunduğunu tekrar hatırlatırım (2).

Gelelim neticeye

BİR: Obezite ve diyabetteki çılgın artışta diğer paketlenmiş gıdalar gibi endüstri ürünü meyveli yoğurtların da büyük payı var.

İKİ: Bizde de marketlerde satılan hazır meyveli yoğurtların Almanya’ dakilerden hiçbir farklı olmadığını sanıyorum.

ÜÇ: Özellikle çocukları meyveli yoğurtlara hiç alıştırmamak lâzım; şekerin tadına varan bir çocuğa şekersiz yoğurt yedirmek kolay olmaz.

Kaynak:

1. http://www.heilpraxisnet.de/naturheilpraxis/ernaehrungsstudien-fruchtjoghurts-sind-grosse-zuckerbomben-2015091745269

2. http://ahmetrasimkucukusta.com/2015/08/18/haftanin-haberi/meyveli-yogurtta-meyve-degil-meyve-resmi-var/

***

EK 1 (18.9.2021): Tarım ve Orman Bakanlığı bazı aroma verici maddelerin piyasaya arzını yasakladı. Satışta bulunan malzemeler ise sadece raf ömrü süresince piyasada bulunabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı Aroma Verici maddelerin piyasaya arzına ve gıda üretiminde kullanımına Yasak getirdi. Bakanlığın, “Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yönetmeliğe eklenen geçici bir maddeyle uyum ve geçiş hükümleri belirlendi.

Bu kapsamda, “delta-Damascone”, “alpha-Damascone, “cis-1-(2,6,6-Trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)but-2-en-1-one”, “trans-1-(2,6,6-Trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)but-2-en-1-one” ve “alpha-Damascenone” adlı aroma verici maddeler piyasaya arz edilmeyecek ve gıdaların üretiminde kullanılamayacak. Bu maddeler ve bunlardan herhangi birini içeren bir gıdanın ithalatına izin verilmeyecek.
 Daha önce piyasaya arz edilmiş olan ve bu aroma verici maddeleri içeren bir gıda raf ömrü süresince piyasada bulunabilecek. Bu geçiş süresi aroma verici maddelerin karışımları için geçerli olmayacak.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/son-dakika-dikkat-bakanlik-aroma-verici-maddeleri-resmen-yasakladi-41897533

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Can Koçak dedi ki:

    Ahmet Bey,

    Esansiyel karbonhidrat diye bir gıda grubu olmadığı için, “günlük şeker ihtiyacı” diye bir husus bulunmamaktadır.

    Saygılarımla,

    Can Koçak

Siz de yorumunuzu paylaşın: