MEYVELİ YOĞURTTA MEYVE DEĞİL MEYVE RESMİ VAR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
Selbstgemachter Fruchtjoghurt

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Çocuklarına Türk Pediatri Kurumu tarafından da tavsiye edilen markette satılan meyveli yoğurt yediren ve böylece onları hem meyve hem yoğurtla beslediklerini sanan anneler yanılıyor.

Haber, Almanya’ nın meşhur dergisi Stern’ den (1):

“Tüketiciler meyveli yoğurtlara çok dikkat etmeliler: Yoğurt kutusun üzerinde meyveler olabilir ama genellikle içinde meyve yoktur. Ve aroması da mutlaka paket üzerinde resmedilen meyveden kaynaklanmak zorunda değildir.

Çünkü “tabii” diye nitelendirilen aromaların ürünün paketinin üzerinde resmi olan meyveden değil, tabii hammaddelerden elde edilmesi yeterlidir.

Mesela, yoğurtta çilek resmi varsa, bu aromanın çilekten elde edildiğini göstermez, sadece tadının çilek gibi olduğu manasına gelir.

Meyveli yoğurtlarda genellikle çok az meyve bulunur. Böyle olunca da o yoğurttan çilek tadı hissetmek mümkün olmaz. Çilekli yoğurdun  çilek tadı verebilmesi için aromalardan faydalanılır.

Size bir örnek verelim: 6 sente 100 kilo yoğurda ahududu tadı kazandırılabilir; oysa bu iş gerçek ahududu ile yapılmaya kalkıldığında 30 Euro harcanması icap eder.

KAYNAK

1. http://www.stern.de/lifestyle/lebensart/aroma-im-joghurt-muss-nicht-aus-abgebildeter-frucht-stammen-1999675.html

***

EK 1 (18.9.2021): Tarım ve Orman Bakanlığı bazı aroma verici maddelerin piyasaya arzını yasakladı. Satışta bulunan malzemeler ise sadece raf ömrü süresince piyasada bulunabilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığı, bazı Aroma Verici maddelerin piyasaya arzına ve gıda üretiminde kullanımına Yasak getirdi. Bakanlığın, “Türk Gıda Kodeksi Aroma Vericiler ve Aroma Verme Özelliği Taşıyan Gıda Bileşenleri Yönetmeliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, yönetmeliğe eklenen geçici bir maddeyle uyum ve geçiş hükümleri belirlendi.

Bu kapsamda, “delta-Damascone”, “alpha-Damascone, “cis-1-(2,6,6-Trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)but-2-en-1-one”, “trans-1-(2,6,6-Trimethyl-2-cyclohexen-1-yl)but-2-en-1-one” ve “alpha-Damascenone” adlı aroma verici maddeler piyasaya arz edilmeyecek ve gıdaların üretiminde kullanılamayacak. Bu maddeler ve bunlardan herhangi birini içeren bir gıdanın ithalatına izin verilmeyecek.
 Daha önce piyasaya arz edilmiş olan ve bu aroma verici maddeleri içeren bir gıda raf ömrü süresince piyasada bulunabilecek. Bu geçiş süresi aroma verici maddelerin karışımları için geçerli olmayacak.

Kaynak: https://www.hurriyet.com.tr/ekonomi/son-dakika-dikkat-bakanlik-aroma-verici-maddeleri-resmen-yasakladi-41897533

***

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Mehmet YILMAZTÜRK dedi ki:

    Endüstri zarar etmemek için bizleri zehirliyor!

    Halkın saglıgını zerre kadar düşünmeyen bu acımasız endüstriye en güzel derside bence bilincli Anne ve Babalar onların ürünlerini almayarak onlara cevap veriyor.Tabiki bu sekilde bir yere varılmaz

    Buna bir an evvel ülkemizdeki Gıda tarım ve hayvancılık bakanlıgı ve Saglık Bakanlıgının birlikte ortak olarak el atması lazım

    YOKSA DİGER TÜRLÜ ENDÜSTRİ HEP KAR ELDE EDECEK NE UCUZSA ONA YÖNLENECEK HALKIN SAGLIGINI HİÇE SAYARAK!

  2. Ziya şanlı dedi ki:

    Zaten yediğimiz yoğurt yoğurt değil Dizdar hocanın dediği gibi dayanıklı beyaz eşya adeta. O zaman meyveli yoğurt nasıl yoğurt olabilir ki.

  3. aylin dedi ki:

    Gıda tarım ve hayvancılık Bakanlığı nerde senelerdir bu konular merak ediliyor ve doğru bilgiyi alamıyorum.aromalara rekombinant dna teknolojisiyle domuz ya da bir başka hayvanın genini asilamadigini nerden bilicez?! insanların hayvanlasmaya baslamis olmasi ne kadar manidar

Siz de yorumunuzu paylaşın: