ANTİKORA BAĞLI ŞİDDETLENME KOVİD’ İ AĞIRLAŞTIRABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

Antikor bazlı ilaç ve aşılar için potansiyel bir engel antikora bağlı şiddetlenme (antibody-dependent enhancement=ADE) ile KOVİD ağırlığının artması riskidir.

ADE, bir virüsün suboptimal antikorlara bağlanmasının konakçı hücrelere girişini ve ardından replikasyonunu arttırdığı bir olaydır.

Virüs hücreye nasıl giriyor?

SARS-CoV-2’ nin hücre içine girişi spike (S) proteinin ACE-2 reseptörüne bağlanmasıyla olur.

Bu girişte neuropilin-1 ve bir transmembran serin proteaz olan TMPRSS2’ nin de rolü vardır.

S proteinin iki alt bölümü vardır.

S1 (RBD) reseptöre bağlanan yerdir. S2 ise virüsün füzyonunu sağlar.

Koronavirüse karşı geliştirilen ilaç ve aşılar ya ACE-2-RBD bağlanmasını veya membran füzyonunu önleyen antikorları hedefler.

Antikor bazlı ilaç ve aşılar için potansiyel bir engel antikor-bağımlı şiddetlenme (antibody-dependent enhancement=ADE) ile KOVİD ağırlığının artması riskidir.

ADE, RSV ve kızamık gibi diğer solunum yolları virüsleri de dahil birçok virüsün sebep olduğu enfeksiyonların şiddetini artırabilir.

Solunum yolu enfeksiyonlarında ADE, şiddetlenmiş solunum yolu hastalığı (ERD) adı verilen daha geniş bir kategoriye dahil edilmiştir ki burada sitokin kaskadı ve hücresel bağışıklık gibi antikor bazlı olmayan mekanizmalar da yer alır.

Gelişmiş viral replikasyonun sebep olduğu ADE, dang virüsü ve kedi enfeksiyöz peritonit virüsü (FIVP) de dahil olmak üzere makrofajları enfekte eden diğer virüsler için de gözlenmiştir.

ADE ve ERD ayrıca SARS-CoV ve MERS-CoV için de hem in vitro hem de in vivo olarak bildirilmiştir.

ADE’ nin KOVİD immüno-patolojisine ne ölçüde katkıda bulunduğu aktif olarak araştırılmaktadır.

Gelelim neticeye

SARS-CoV ve diğer solunum yolu virüslerinin çalışmasından elde edilen veriler, anti-SARS-CoV-2 antikorlarının ADE yoluyla KOVİD’ i şiddetlendirebileceğini göstermektedir.

Önceki RSV ve dang virüsü aşı çalışmaları, ADE ile ilgili insan klinik güvenlik risklerini ortaya çıkarmış ve başarısız aşı denemelerine sebep olmuştu.

Devam eden hayvan ve insan klinik çalışmaları, KOVİD’ deki ADE mekanizmaları hakkında önemli bilgiler sağlayacaktır.

KOVİD’ in küresel yükünü azaltmak için gerekli olan büyük ölçekli tıbbi müdahalelerde ürün güvenliğini sağlamak için bu tür delillere şiddetle ihtiyaç vardır.

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41564-020-00789-5

***

EK 1 (23.3.2021): SARS aşı çalışmalarında çok sık görülen antikora bağlı şiddetlenmenin SARS-2 aşılarında neredeyse hiç görülmemesin sebebi nötralizan antikorların SARS-CoV-2’ye karşı sağladığı optimal in vivo etkinlik için hem Fab hem de Fc efektör fonksiyonlarına ihtiyaç olması olabilir. Kaynak: https://www.biorxiv.org/content/10.1101/2021.03.22.436337v1

***

EK 2 (12.6.2021): Informed consent disclosure to vaccine trial subjects of risk of COVID-19 vaccines worsening clinical disease.

Nötralizan antikorlar oluşturmak için modifiye edilmemiş veya çok az modifiye edilmiş koronavirüs viral spike proteininden hazırlanan, viral vektör, protein, DNA veya RNA aşıları uygulama yönteminden bağımsız olarak antikora bağlı şiddetlenmeye (ADE) sebep olabilirler.

Bu risk, sürmekte olan KOVİD aşıları klinik araştırma protokolleri ve rıza onamlarında olabildiğince gizlenmiştir, hastaların bu riski yeterince kavramaları muhtemel değildir. Bu da katılımcıların doğru bilgilendirilmelerini ortadan kaldırır.

Etik olarak, aşı araştırmalarına katılanların, katılacak olanların, aşı onaylandıktan sonra aşı yapılacak olanların ADE yani KOVİD’ i daha ağır geçirme riskine karşı ikaz edilmeleri gerekir.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33113270/

***

EK 3 (28.6.2021): KORCAN AYATA: Bugün İsrail’de yapılmış bir çalışma önbasım olarak yayınlandı. Malum medya tarafından “aşıların üstün başarısı” olarak veriliyor ve her zamanki gibi yayın içinden çımbızlanmış veriler kullanılıyor. papers.ssrn.com/sol3/papers.cf

Tarafsız şekilde verilere bakalım: 1-Öncelikle aşılı-aşısız gruplaması ile ilgili bir problem var, her iki gruba dahil edilmiş 772.717 kişi söz konusu. Bunlar çalışma süresince aşı olanlar. Bu grubun enfeksiyon, hastaneye yatış ve can kaybı bilgileri malesef verilmemiş.

Resim

2-Gruplar arasındaki en büyük fark enfeksiyon oranında görülüyor. Aşısızların hasta olma riski 25 kat fazla. Aşılı:%0,1 Aşısız:%2,48 3-Enfekte olanlarda hastaneye yatış oranları: Aşılı:%7,45 Aşısız:%3,54 4-Enfekte olanlarda can kayıpları: Aşılı:%2,34 Aşısız:%0,49

Resim

5-Hastaneye yatırılan ve hayatını kaybedenlerin oranı. Aşılı:%31,4 Aşısız:%13,9 1-5 özet: Aşı hasta olmayı büyük oranda önlüyor, ancak aşıya rağmen hastalananlarda, ağır hastalık geçirme ve can kaybı oranı daha yüksek.

Resim

6-Tüm hastaneye yatış ve can kaybı verilerine bakarsak, aşıların özellikle 60+ grupta “kurtarıcı” rol oynadığını görüyoruz. 16-59 aşılı grupta hiç can kaybı olmazken, aşısızlarda bu sayı 20. 60+ grupta ise 33 ve 111.

Resim

7-Aşılı gruptaki hipertansiyon ve diyabet hastalarının oranı, aşısız gruba göre yaklaşık 2,5 kat fazla. Aşının etkisini düşüren ve “aşıya rağmen” ağır hastalanan ve hayatını kaybeden insanların çoğu bu grupta. Hiç şaşırtıcı değil, böyle olacağı aylar öncesinden biliniyordu.

8-Aşılıların hastalandıklarında aşısızlara göre daha ağır geçirip can kaybına uğramalarının altında yatan diğer sebep ADE olabilir. Antibody Dependent Enhancement. Özet olarak, virüsün üzerine antikor bağlandığı için, normalde giremediği bir bağışıklık hücresinin içine sızması.

ADE basit gibi gözüken ancak çok derin bir konu. Hastada tespit edilmesi, önlem alınması çok zor. En güvenlisi T hücreleri sayesinde antikora gerek kalmadan hastalığı atlatmak, malesef bu herkeste aynı etkinlikte olmuyor.

2020 yılına kadar insanlar için SARS, MERS veya mevsimsel koronavirüslere karşı aşı geliştirilememiş olmasının başlıca sebebi hayvan deneylerinde gözlenen ADE vakalarıdır. Covid aşılarının çalışmaları hızlandırıldığı için, bu deneylerin tam yapılmadığı bir gerçek.

ADE oluyor mu? Ciddi bir sorun teşkil ediyor mu?Kayıtları tutulabiliyor mu? Varlığı yokluğu araştırılıyor mu? Sorularının cevabını bilmiyoruz. Makalenin tamamı için: https://www.nature.com/articles/d41587-020-00016-w

Son olarak bu çalışma ile Covid ölüm oranları bir kez daha ortaya çıkmış oluyor. Her iki gruba yazılan 700.000 kişiyi görmezden bile gelsek, aşılanmamış 300.000 kişide 131 can kaybı olmuş. Yani %0,043. Bu oran aşılılar için % 0,0057.

Kaynak: https://twitter.com/korcanayata/status/1409518311428272130?s=20

***

EK 4 (31.7.2021): ROBERT MALONE “Kovid-19 aşılarında kullanılan mRNA teknolojisinin mucidi R. Malone, aşılarla ilgili en kötü senaryonun işaretini veriyor, “antikor bağlı şiddetlenme” riskine dikkat çekiyor. Kaynak: https://twitter.com/Teodrose_Burner/status/1421481385987031042

***

EK 5 (4.9.2021): FERHAT ARSLAN “Antikor aracılı aşırı reaksiyon konusunda olup olmayacağı tartışmasını bir tarafa bırakalEK ım, önümüzdeki 6 ay içinde özellikle genç ve hızlı bir şekilde akut solunum yetmezliği tablosuna giren hastanız olursa (olmasın inşallah) ne yaparız diye düşünün. İşte bunlar için çalıştay !Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1434216951677652993?s=20

***

EK 6 (18.9.2022):

Many therapeutic antibodies (Abs) and mRNA vaccines, both targeting SARS-CoV-2 spike protein (S-protein), have been developed and approved in order to combat the ongoing COVID-19 pandemic. In consideration of these developments, a common concern has been the potential for Ab-dependent enhancement (ADE) of infection caused by inoculated or induced Abs. Although the preventive and therapeutic effects of these Abs are obvious, little attention has been paid to the influence of the remaining and dwindling anti-S-protein Abs in vivo. Here, we demonstrate that certain monoclonal Abs (mAbs) approved as therapeutic neutralizing anti-S-protein mAbs for human usage have the potential to cause ADE in a narrow range of Ab concentrations. Although sera collected from mRNA-vaccinated individuals exhibited neutralizing activity, some sera gradually exhibited dominance of ADE activity in a time-dependent manner. None of the sera examined exhibited neutralizing activity against infection with the Omicron strain. Rather, some ADE of Omicron infection was observed in some sera. These results suggest the possible emergence of adverse effects caused by these Abs in addition to the therapeutic or preventive effect.

Makale: Reevaluation of antibody-dependent enhancement of infection in anti-SARS-CoV-2 therapeutic antibodies and mRNA-vaccine antisera using FcR- and ACE2-positive cells

Kaynak: https://www.nature.com/articles/s41598-022-19993-w

***

EK 7 (26.9.2022):

  • miRNAs can inhibit the SARS-CoV-2 infection in different ways: blocking the viral replication, cellular receptors and the function of viral proteins.
  • miRNAs interfere in various biological processes and also the heart and lung disease caused by COVID-19 disease.
  • miRNA can be considered as a novel and attractive biomarker for the treatment of SARS-CoV-2 infection.
  • miRNAs-based therapeutics could be used in the nanovaccines that are specific with minimal off-target effects.

Kaynak: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7989380/

Makale: The role of miRNAs in COVID-19 disease

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Elif kalaycioglu dedi ki:

    Merhaba hocam, nasılsınız?
    Ben sizin eski hastaniz H.Elif Kalaycioglu. Emekli kimya profesoru Abdullah Çoban Sivasta covidi hem onleyici bir cozelti hemde virüslendikten sonra iyilestirici formulu (kas içi iğneyle)buldugunu hatta kendi cevresinde denedigini hepsinde olumlu sonuc aldigini soyluyor. Önleyici formülü 3 gun 3 er cay kasigi (yesil bir sivi) gargara yapip yutunca covide yakalanmıyorlarmış. Hatta kendi koyunde bunu içmişler, pozitif vaka hic yokmus.üretime geçmek için Anlasmaya gelenlerin önü kesilmis.istanbula acılan dsö nün parmagı olabilr mi? asagidaki linkte kendi anlatiyor. Sizin yorumunuzu merak ediyorum. Yurtdisindaki sirketten daha once bulmus asiyi resmen, neden engelleniyor? Buna ulaşıp içmek hiç mantıksız gelmiyor bu illete düşen için. Doğal bilinen maddeler kullandıgını soyluyor. Lütfen bana maille cevap yazınız.önleyici olanı gidip içmeyi düşündüm yani. Aşıların da ne oldugu bilinmiyorken yapılıyor.

    Linkte sorun olursa abdullah çoban tv5 yazınca çıkan 48 dklık video hocam.

    https://youtu.be/20RWi73cBAA

    Tesekkur ederim
    Elif

Siz de yorumunuzu paylaşın: