SİZİN ÖKSÜRÜĞÜNÜZ HANGİSİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
ÖKSÜRÜK

Türlü-çeşitli öksürük türleri var. Bakalım sizinki hangisi?

PSİKOJENİK ÖKSÜRÜK: Genel olarak, öksürük organik bir hastalığın işaretidir, ama bazen sinirliliğe bağlı olarak psikolojik etkenler de kuru bir öksürüğe sebep olabilirler. Bu öksürük, kişi sinirlenince veya heyecanlanınca daha belirgin olur. Elbette, organik nedenli bir öksürüğün psikolojik etkenlerle artma gösterebileceği de unutulmamalıdır.

İNEK ÖKSÜRÜĞÜ: Ses telleri felci veya solunum kasları zayıflığında, ineklerde rastlandığı gibi, şiddeti fazla olmayan, güçsüz bir öksürük vardır.

HAVLAR GİBİ ÖKSÜRÜK: Gırtlak hastalıklarında (iltihap, tümör) köpek havlamasına benzer sert bir öksürük görülür.

METALİK ÖKSÜRÜK : Ana nefes borusunu ve büyük bronşları ilgilendiren hastalıklarda yüksek tonda, metalik tınılı bir öksürük saptanır.

BOĞMACA ÖKSÜRÜĞÜ: Boğmacada, ani, kuvvetli, tekrarlayıcı öksürük krizleri (bir günde 10-25 kez) vardır. Ağır olgularda boyun damarlarında genişleme, gözlerde dışarıya doğru fırlama, morarma görülebilir. Öksürük krizi sonunda ötme şeklinde tipik bir ses duyulur.

KUSTURUCU ÖKSÜRÜK: Bazı şiddetli öksürük nöbetleri, örneğin boğmaca, kusma ile sonlanır. Bu duruma çocuklarda sıklıkla, erişkinlerde nadiren rastlanır. Bu tür kusmaların mide hastalıklarıyla hiçbir ilgisi yoktur.

İlgili resim

İDRAR KAÇIRTAN ÖKSÜRÜK: Daha çok,  ileri yaşlardaki kronik astımlı hanımlarda görülür. hasta, öksürükten çok idrar kaçırmaktan şikayetçi olduğu halde bunu doktora söylemeye çoğu zaman çekinir. Doktorun bunu sorması üzerine hasta bir taraftan utanmış gibi yapar, ama diğer taraftan da çok memnun olur.

SİGARA ÖKSÜRÜĞÜ: Sigara tiryakileri genellikle öksürdüklerinin ya farkında değillerdir ya da bunu hiç şikâyetten saymazlar. ‘Sigara içen birinin öksürmesinden daha tabii bir şey olabilir mi?’ diye düşünürler. Oysa sigara içenlerdeki bu öksürük bronş tahrişinin bir belirtisidir. Bu hastalar için iyi ihtimal yeni başlayan bir kronik bronşit, kötü ihtimal ise bronş kanseridir. Hele her zamanki öksürüğün karakterindeki bir değişme kanserin ilk belirtisi bile olabilir. Sigara öksürüğü için tiryaki öksürüğü ismi de kullanılır.

GECE ÖKSÜRÜĞÜ: Gece hastayı uykusundan kaldıran öksürüğe sol kalp yetersizliğinde, astımda, geniz akıntısı olanlarda ve reflüde rastlanır.

YEMEKLERLE İLGİLİ ÖKSÜRÜK: Öksürüğün yemeklerle bir ilişkisi varsa, mide fıtığı, yemek borusu iltihabı ve mide hastalıkları akla gelmelidir.

DOLU ÖKSÜRÜK: Halk arasında balgamı olan hastalardaki öksürük dolu öksürük olarak tanımlanır. Öksürük sırasında salgıların hareketi hissedilebilir. Hasta öksürüğünün sonunda ya balgam çıkarır veya bunu yutar.

GICIK ŞEKLİNDE ÖKSÜRÜK: Daha çok üst solunum yolları hastalıklarında rastlanan, boğaza bir şey yapışmış da onu atmak isteme çabasını gösteren bir öksürük tipidir.

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. ayhan mahlıçlı dedi ki:

    hocam iyi günler benim şikayetim gıcık öksürük iki gün önce sigaralı ortamda bulundum dahada arttı ne yapabiliriz bu konuda yardımcı olurmusunuz teşekkürler.

  2. Aydan SARIÇAM dedi ki:

    İyi günler,yukarıdaki adres kızıma ait.yukarıdaki yazıdan okuduğum kadarıyla kızımınki, ‘dolu öksürük’.biz Amasyada oturuyoruz,kızım 11 yaşında ve yaklaşık 7 senedir kış aylarında başlayıp 5 ay süren balgamlı öksürüğü var,doktorumuz alerjik rinit dedi ama biz geçen sene Hacettepe ünv. ne gittik,tomogrofi,testler ve bronkoskopi yapıldı,şimdi de bazı değişiklikler olduğu için hastanede gittiğimiz doktora görünemiyoruz,poliklinikten rastgele muayene olmamız gerekiyor.Bugün TV programında sizi dinledikten sonra İstanbula da gelebiliriz diye düşündüm.acaba bunun tedavisi var mı yoksa biz her kış aynı şeyi yaşayacak mıyız?

  3. Yusuf ÇENGEL dedi ki:

    Hocam iyi akşamlar.Benim annem71 yaşında mide fıtığı,reflü var.Gıcıktan kaynaklanan şiddetli ve sürekli öksürüğü var bu dönem dönem oluyor kullandığı ilaçlar var mide koruyucu hap şurup gibi kullandığı ilaçları var ama bal öksürük şurubu hiç biri fayda etmiyor siz ne önerirsiniz önerinizi mail yoluyla iletirseniz çok sevinirim şimdiden çok teşekkür ederim hoşçakalın.Yusuf Çengel

  4. sevda vardarci dedi ki:

    Hocam benim kizim 4 yasinda krese gidiyor krese basladigindan bu yana bebekliginde doktora gitmedigimiz kadar doktora gitmeye basladik ve sikayetlerimiz her seferinde ayni sekilde nuksetti,burun tikanikligi yada akintisi ve ardindan gunduzleri cok seyrek ve uyku sirasinda oksuruk seklinde bas gosterdi her defasinda antibiyotik cesitleri ve sterimar ve damlalar veriliyor artik daha fazla antibiyotik kullanmasini istemiyorum bitkisel yontemler deniyerek careler ariyorum.Cunku antibiyotik suruplar bitiyor en fazla 3-4 gun hicbir sikayetimiz olmuyor ardindan yine ayni duruma donuyoruz.
    Umarim sorunumuzu acik bir dil ile dile getirebilmisimdir.Yardiminiza ihtiyacim var tesekkurler.

  5. ADİL KURÇAK dedi ki:

    Hocam İyi Günler. Ben Dolu öksürük tabir edilen şekilde öksürüyorum. Ancak bu öksürüğüm bir türlü geçmedi. Ne tavsiye edersiniz

  6. gülşah karatekin polat dedi ki:

    hocam iyi günler,eşim her kış başlagıncında kusturucu öksürege başlıyor kış bitiminde öksürügü bitiyor,gitmedigimiz doktor kalmadı küçük dilin büyümüş keselim dediler en son.şifalı bitkiler denedik çare olmadı.kusana kadar öksürügü devam ediyor gece uykusundan uyanıyor,nasıl bir tedavi önerirsiniz ve bunun sebebi ne olabilr,tşk ederim şimdiden

  7. Elif dedi ki:

    Kızım bir ayı geçkindir sürekli ıh ıh ıh diye öksürüyor Ama bu bu öksürük uyurken hiç yok.Doktora götürdüm singulair ve burun spreyi verdi tanı alerjik rinit. okuyorum hiç kızıma benzemiyor hastalık hapa başlayalı 2gun oldu hala bir düzelme yok sizce doktorun teşhisi doğru mu doğruysa ne zaman cevap verir ilaç

Siz de yorumunuzu paylaşın: