BRONŞEKTAZİ İLERLER Mİ?

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
bronşektazi öksürük

Meraba Hocam,

Ben 6 yıldır bronşektezi hastasıyım. Arkadaşlarımın şikayetlerinin hepsi bende de var. Benim korkum diğer sağlam ciğerime sıçrar mı? Yaşlanınca bu hastalıkla mücadelemizin daha zor olucağını düşünüyorum. Şu an 30 yaşındayım ve bir oğlum var. Nefes darlığım fazlasıyla başladı. Bir de bu hastalık kötü bir hastalığa yani kanser gibi bir hastalığa çevirir mi diye de endişeliyim. Lütfen cevap yazın, teşekkür ederim.

BRONŞEKTAZİ İLERLER Mİ?

Bu hastanın teşhisi 24 yaşında konmuş fakat hastalığın geçmişi büyük bir ihtimalle çok daha eskilere dayanıyor olmalıdır. Bronşektazi çoğu zaman çocukluk çağında geçirilen kızamık, boğmaca, zatürree, tüberküloz gibi bir hastalıktan sonra gelişir. Bronşlarda harabiyet ve kalıcı genişleme vardır. Bu hastalık ilaç tedavisiyle düzelmez ama sağlam ciğere sıçraması da kansere dönüşmesi de söz konusu değildir.

Bu hastalığın tipik özelliği öksürük ve bol balgam çıkarılmasıdır; zaman zaman kanamalar da olabilir. Bronşektazi yaygınsa nefes darlığı da görülebilir. Hastaların şikayetleri enfeksiyon dönemlerinde artar.

Bronşektazili hastaların solunum yolları enfeksiyonlarından korunmaları çok önemlidir. Kesinlikle sigara içmemeleri ve sigara dumanına maruz kalmamaları gerekir.

Yazı için 7 yorum yapılmış:

  1. mikail dedi ki:

    merhaba hocam…benim 23 yaşinda bir erkek kardeşim var…bronşektazi tanısı yeni konuldu.sadece kuru oksürük ve nefes darliği şikayetleri var.doktorlar her iki akcigerin dolu oldugunu soyluyorlar.kilosu 50-55 arasında seyredıyor.hiç artış gözlenmiyor…bu durumda hastaliğin tedavisi ne olmalıdır,neler yapılabilir.iyileşme ihtimali ne olur…cok teşşekür ederim…mikailoztunc83@hotmail.com adresime gönderebilirsenız cok sevıinrim sayın hocam…

  2. Aysen dedi ki:

    Merhaba hocam, 26 yasindayim ve kucukken gecirdigim zaturreden dolayi sol akcigerimin alt lobunda bronsektazi var. Izmirde gitttigim bir kac doktor bu lobun alinmasinin benim sagligim icin daha iyi oldugunu belirttiler ayrica akcigerdeki baska bolumlere de sicramasinin onune gecmis oluruz dediler. Hastaligin belirtileri olarak asiri terleme, sirt agrisi ve kucuk oksurukler yasiyorum ama bunlarin hic birisi beni zorlamiyor hayat standartlarimi etkilemiyor. Yukaridaki yazinizda bronsektazinin yayilmasinin mumkun olmadigini yazmissiniz, hocam diger doktorlarim bana kendime iyi bakmazsam bronsektazinin diger saglam loblara da sicrayacagini ozellikle belirtti. Sizden gelecek olan yanit alacak oldugum ameliyat kararini etkileyecektir. Bronsektazinin yayilmasinin mumkun olmadigini belirtir makale var midir? Tedavi icin muayeneye gelebilir veya talebinize gore son tomografi sonuclarimi gonderebilirim. Yardim ve yonlendirmelerinizi rica ederim. Saygilarimla,

  3. Vedat dedi ki:

    Yayıliyo saglam Akcger dokularnıda Bozvyo Doktorunuzun tavsyesne uyun Bence Ol amalyat Kurtl Yayılırsa O şansn dahada kalmaz.

  4. Alya dedi ki:

    Aysen hanim kesinlikle yayiliyo bendede sağ alt lobdaydi sadece bi doktor ameliyat dedi korkup kactik baska baska doktor gerek yok cok kucuk bi bölüm dedi onu dinledim ve zamanla enfeksiyon kaptigim zaman bunlar ilerledi ve yayildi ozaman ameliyat olsaymisim akcigerimden az biparcayla kurtulakmsim ama simdi komple sag akcigerim alinmasi gerek napcagimi bilmiyorm doktor tabiki genede iysin almiycam dedi kendimi korumaliymis sadece üşütmiYcekmisim hakkimizda ne hayirliysa o olsun ben 30 yasindaym 15 senedir var bu hastalik ama suan baya ilerledi umarim bundan sonra ilerlemez gercekten yaslaninca cok zor olucak

  5. Yakup Tek dedi ki:

    Hocam 44 yasindayim 14 yildir bronsektazi hastasiyim donem donem balgamli kan geliyor butun tedavilerimi uyguluyorum ama kesin bir sonuc alamiyorum kotu bir hastaliga donusurmu sporlada ugrasiyorum futbol oynuyorum her iki taraftada mevcut yardimlarinizi beliyorum saygilarimla

  6. Esra dedi ki:

    Hocam yeni çekilen akciğer film görüntüsünü göndersem bakarmısınız

  7. İREM TEMİZ dedi ki:

    Babam, 2000 ve 2011 yılında iki kez tüberküloz geçirdi. 2019 şubat ayında zatürre tedavisi gördü. aynı yılın nisan ayında ise sağ akciğer üst lobta bronşektazi ameliyatı geçirdi. Aynı sene içerisinde birden fazla kez zatürre ve enfeksiyon nedeniyle hastaneye yattı. Hemoptizi teşhisi konuldu. Beş kez bronkoskopi yapıldı fakat kanama durdurulamadı. Daha sonra 2020 yılı eylül ayında KOAH teşhisi konuldu. Akciğerine hemoptiziyi durdurmak için embolizasyon işlemi yapıldı. 2021 nisan ayında covit-19 geçirdi ve yirmi günlük tedavisinin ardından kullandığı kan sulandırıcı ilaçlar nedeniyle hemoptizi nüksetti ve yoğun bakıma alındı. Dört gün kaldığı yoğun bakımdan beşinci günde servise çıkarıldı. Sonrasında onkolojik pet çekildi. Biz artık daha fazla şüpheyle yaşamak istemiyoruz. Tam teşhisin ne olduğunu bilmek istiyoruz. Tedavisi varsa tedavi ettirmek istiyoruz. Lütfen bize yol gösterip yardımcı olunuz.

Siz de yorumunuzu paylaşın: