YERLİ TEDAVİ REHBERİ WHO’ YA GERİ ADIM ATTIRMAZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Lancet‘ in makaleyi geri çekmesini ve WHO’ nun kararını değiştirmesini hidroksiklorokinin etkili ve emniyetli bir ilaç olduğu şeklinde değerlendirmek yanlıştır.

Makalenin geri çekilme sebebi, araştırmanın dayandığı verilerin açıklanmaması ve bunların güvenilmez olduğunun araştırmanın yazarları tarafından da dile getirilmesidir.

Bu araştırma doğru metotla ve güvenilir verilerle tekrarlandığında hidroksiklorokin gene etkisiz bulunabileceği gibi çok etkili de çıkabilir, bunu bilmemiz mümkün değil.

Bir ilacın etkinlik ve emniyeti ilaç şirketlerinin müdahalesinin olmadığı “randomize kontrollü araştırmalar” ve bunların “meta-analizi” ile ortaya konabilir.

Bizim gece yarılarına kadar ekranlardan inmeyen bilim adamlarımızın “biz bu ilacı erken vererek çok iyi sonuçlar alıyoruz” benzeri sözleri ancak kahve sohbetlerinde değer taşır.

Hidroksiklorokin etkili mi emniyetli mi henüz belli değil

Bugüne kadar hem bizde hem de bildiğim kadarıyla tüm dünyada KOVİD tedavisinde en çok kullanılan ilaç olan hidroksiklorokinin etkili ve emniyetli olduğu sonucuna ulaşılan tek bir çalışma bile yok.

Yayınlanan araştırmaların hiçbiri ilacın etkinliğini göstermediği gibi çoğunda risklerinin daha fazla olduğu sonucuna varılıyor.

Hidroksiklorokine toz kondurmayanlardan “laf ebeliğini” bırakıp iddialarının doğruluğunu ortaya koyan araştırmalarını bir an önce yayınlamalarını bekliyoruz.

Yoksa bu gidişte… ilacın etkisiz olduğunu gösteren araştırmaların tümünün ucuz olan bir ilacı karalamak için ilaç endüstrisi tarafından yaptırıldığı veya maniple edildiği fikrine ben bile inanmaz olacağım.

WHO stops hydroxychloroquine trials over safety concerns

Rehberler doktorlara yol gösteren kılavuzlardır

Makalenin geri çekilmesi ve WHO’ nun geri adım atmasının bizim rehberle bir alâkası olduğunu düşünmüyorum.

Rehberler doktorlara yol gösteren kılavuzlardır, bunlara bakarak hiçbir yayın geri çekilmez.

Asıl itibar edilmesi gereken rehberlerin de delil gösterdikleri “adam gibi bilimsel araştırmalardır“.

Gerçek şu ki hidroksiklorokin etkili ve emniyetlidir neticesini ortaya koyan tek bir adam gibi bilimsel yayın yoktur.

Gelelim neticeye

Bu salgında ülkemizin başarısını ilaçlara değil başta Sağlık Bakanımız olmak üzere gece gündüz, canla başla, fedâkârca çalışan doktorundan hemşiresine, hasta bakıcısından laborantına, ambulans şoföründen güvenlikçisine kadar tüm sağlık ordusuna borçluyuz.

İlaç değil doktor tedavi eder” sözünü unutmayalım.

Sağlıkçılar canla başla çalışıyor - Ordu Haberleri

Kaynaklar:

1. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/06/07/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/sitma-ilacina-toz-kondurmayanlarin-arastirmalarini-dort-gozle-bekliyoruz/

2. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/05/28/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/hidroksiklorokin-ve-klorokin-etkili-bulunmadi/

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/05/27/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/hidroksiklorokin-muammasi/

***

Ersoy Dede‘ nin yazısı:

Dünya Hidroksiklorokin kullanımının koronavirüsle mücadelede yanlış bir tedavi metodu olduğunu savunan yüzlerce akademisyenin, bundan geri adım atışını konuşuyor. Evet tıp dünyasının en saygın ve prestijli iki dergisinde yayınlanan o makalede, (Trump’ın, ‘ben de kullanıyorum’ dediği) söz konusu ilacın ölümleri arttırdığı iddia edilmiş, buna referans olarak da Türkiye’nin veri tutarsızlığı gösterilmişti.. Peki ne oldu da o çok saygın (!) akademisyenler, bu tezi savunmaktan vazgeçip, imzaları çektiler. Ne oldu da o çok prestijli dergiler, yayınladıkları makalenin arkasında duramadı.. Gelin en başından anlatayım size olayı

***

Sağlık Bakanlığı Çin’de ortaya çıkan Koronavirüs salgınının hemen akabinde 10 Ocak 2020 tarihinde Bilim Kurulu’nu kurarak önlemlerini en hızlı alan ülkelerden biri oldu. 11 Mart’ta ülkemizde ilk vaka açıklandıktan sonra hastalıkla mücadele için tedavi rehberi hazırlandı. Bu rehberde “Hidroksiklorokin” etken maddeli ilaç, ilk günden itibaren tavsiye edildi.. İlerleyen günlerde Dünya Sağlık Örgütü, Hidroksiklorokin etken maddesini yasakladı. Bu yasaklamanın da dünyanın önde gelen tıp dergilerinden “Lancet” ve “New England Journal of Medicine” dergilerinde yayınlanan makaleler temel alınarak yapıldığı ilan edildi. Fakat bu yasağa rağmen Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu üyelerinin tavsiyeleriyle bu ilaçtan vazgeçmedi. DSÖ, yasaklamasının hemen ardından dünyanın saygın dergilerinde yayınlanan bu makalelerde kullanılan verilerin fabrikasyon/sahte olduğunu açıklayarak tekrar “Hidroksiklorokin” etken maddeli ilacın kullanımını gündemine almak zorunda kaldı. Bu karar, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın Türkiye’deki gerçek bilimsel verileri ortaya koyarak yazdığı mektubun üzerine alındı..

Çünkü Türkiye bu ilacı kullanıyor ve koronavirüsle mücadelede destan yazıyordu. Yani o makaleyi yazarak Türkiye’yi referans veren akademisyenler, çuvallamıştı.. Bakın Dünyadaki vaka/ölüm oranı tablosuna.. Kimseye inanmayın, kendiniz değerlendirin.. DSÖ’nün yasaklamasına rağmen iddiasından vazgeçmeyen Bilim Kurulu ve Sağlık Bakanlığının ne kadar haklı olduğunu iyileşme oranlarımızla da tüm dünyaya göstermiş olduk. Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu üyelerinin geliştirdiği tedavi rehberinin ne kadar önemli olduğunu ve bu rehberin DSÖ’ye geri adım attırdığını görmek, Türkiye’nin sağlıkta haklı başarısını daha da güçlendirmiştir.

***

Şimdi gelelim esas meseleye.. Batı bunu bilinçli mi yapıyor? Soru bu..

Yukarıda iki “saygın” tıp dergisinde sahte verilerle yayınlanan makaleden söz etmiştim. Bu makalenin yanlış olduğunu dile getirip dünya çapında 180’den fazla akademisyen tarafından yazılan itiraz mektubu, bu iki dergiye yollanmıştı. Bu mektup her ne kadar haklı bir itirazı dile getirse de mektubun Türkiye ile ilgili paragrafında Türkiye’yi adeta karalamaya çalışan yalan ithamlara yer verildiğini gördük. Mesela o “saygın bilim adamları” tarafından imzalanan mektupta Türkiye’deki hastanelerde verilerin hala kağıtla toplandığı söyleniyordu.

İnternete girdiğinizde 10 saniyelik bir araştırma ile Türkiye’nin sağlık dijitalleşmesi konusunda dünyadaki en iyi 5 ülkeden biri olduğunu görebilirsiniz. Tamamen yerli imkanlarla yazılımı yapılan ve yaklaşık 20 milyon vatandaşımız tarafından kullanılan e-Nabız Kişisel Sağlık Kaydı Sistemi’nin dünyada en fazla kullanıcıya sahip olduğu bilgisine erişebilirsiniz.

Bu bilgiye erişmek bu kadar basitken dünyanın önde gelen üniversitelerindeki “saygın akademisyenlerin” böylesi bir yalanla Türkiye’yi itham etmesini akademik etik kurallarıyla izah etmek mümkün değil. Bu mektup dünya basınında geniş yer bulduktan sonra, Sağlık Bakanlığının girişimleriyle tamamen yalan olan bu bilgi düzelttirildi. İnternette çok basit bir aramayla bile öğrenebileceğiniz bir gerçeğin bu “saygın” akademisyenler tarafından sehven yazıldığına mı inanalım, yoksa çarpıtıldığına mı?

Kaynak: https://www.star.com.tr/yazar/yerli-tedavi-rehberi-dsoye-geri-adim-attirdi-yazi-1547679/

Yazı için 4 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Vatandaş dedi ki:

    Bu hadiseden anlaşılması gereken şey şu;
    Akıl, mantık, tecrübe ve kendi bilgi birikimlerinize güvenmek yerine, ecnebilere güvenmek çok pahalıya mal olabilir.
    O anlı şanlı dergiler madara olabilir.

  2. Hüma dedi ki:

    Bunlar bizi falan dinlemezler emir belli ki büyük bir yerden gelmiş ki geriye almışlar

  3. TC Lütfü dedi ki:

    Gazeteci ne anlar bilimden araştırmadan? Kendi kendine yorum yapmış işte. Hükumeti övüyor.

  4. Eşber dedi ki:

    Hocam çok güzel anlatmışsınız.
    Taburcu olan hastalar ilaçlar değil doktorlar sayesinde iyi oldular. Bilmem anladınız mı?

Siz de yorumunuzu paylaşın: