FDA, HİDROKSİKLOROİNİN KOVİD TEDAVİSİNDEKİ ACİL KULLANIM İZNİNİ GERİ ÇEKTİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Tıbbi fetva kurumu FDA, klorokin ve hidroksiklorokinin klinik bir araştırma yokluğu veya klinik bir araştırmaya katılım mümkün olmadığında bu ilaçların Strategic National Stockpile’ a bağışlanmasını sağlayan acil kullanım iznini (emergency use authorization=EUA) geri çekti.

Kurum, acil kullanım izni çıkarmaya ait kanuni kriterlerin artık karşılanmadığını, COVID-19 tedavisinde etkili olma ihtimalinin düşük olduğunu belirledi.

Buna ek olarak bu ilaçların başta kalbe ciddi toksik etkilerine ve tavsiye edilen dozların koronavirüsleri öldürmeye veya baskılamalarının muhtemel olmadığına da vurgu yapıldı.

USA’ da Sağlık Bakanlığı içindeki BARDA (The Biomedical Advanced Research and Development Authority) sıtma tedavisinde kullanılan klorokin ve hidroksiklorokin için acil kullanım izni talep etmiş ve FDA da mevcut bilimsel verileri dayanak göstererek 28 Martta bu talebi kabul etmişti.

FDA: Kararlarımız her zaman bilimsel verilerin objektif ve titiz bir değerlendirmesine dayanacaktır. Bu asla değişmeyecektir.

FDA revokes emergency use authorization for hydroxychloroquine for ...

Gelelim neticeye

Lancet ve New England Journal‘ de yayınlanan iki makalenin geri çekilmesinin ardından şimdi de Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO) da asemptomatik kişilerden virüsün bulaşmasının çok nadir olduğunu bildiren açıklamasını geri çektiğini açıkladı.

Bakalım daha nelerin geri çekileceğini göreceğiz.

Kaynaklar:

https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-revokes-emergency-use-authorization-chloroquine-and

https://www.fda.gov/media/138945/download

***

EK 1 (30.7.2021): FDA’ nın  ‘hızlı yol’ (fast track) onayı verdiği ilaçların neredeyse yarısının kanıtlanmış klinik fayda sağlamadığı tespit edildi. Bizde “sürat felakettir” diye bir söz vardır, bir de “acele işe şeytan karışır” derler, hatırlatırım. Hızlı yol (fast track): Ciddi veya hayatı tehdit eden bir durumu tedavi eden ve karşılanmamış bir tıbbi ihtiyacı karşılayan ilaçların geliştirilmesini kolaylaştırmak için hızlandırılmış inceleme. Kaynak: https://www.bmj.com/company/newsroom/investigation-finds-nearly-half-of-drugs-granted-fda-fast-track-approval-lack-proven-clinical-benefit/

***

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Gürkan dedi ki:

    Bunların yeni ilaç çıkaracakları ağızlarını büzmelerinden belli. Ucuz ilacı yere vuracaklar ki yeni ilaca yer açılsın.

Siz de yorumunuzu paylaşın: