SITMA İLACINA TOZ KONDURMAYANLARIN ARAŞTIRMALARINI DÖRT GÖZLE BEKLİYORUZ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Yeni bir araştırmada daha hidroksiklorokinin solunum cihazı ihtiyacı ve ölüm riskini azaltmadığı, tedaviye azitromisin eklenmesinin bir faydası olmadığı ve hidroksiklorokinin hastanede yatış süresini de uzattığı bildirildi (1).

KOVİD tedavisinde etkinlik ve emniyeti ispatlanmamış olmakla beraber en çok kullanılan ilaç hidroksiklorokin.

Araştırma retrospektif olarak 9 mart 29 nisan tarihleri arasında kesin teşhis konmuş 807 hasta üzerinde yapıldı.

Buna göre tek başına veya azitromisin ile beraber verilen hidroksiklorokinin ölüm riski ve solunum cihazı ihtiyacını azaltmadığı tespit edildi.

India's malaria is 'helping' nations combat COVID-19: Know how ...

Geri çekilen araştırma 

Lancet‘ de yayınlanan çok geniş kapsamlı bir araştırmada da benzer neticelere ulaşılmıştı ama o çalışma başta hastalara ait verilerin doğrulanamaması ve metodundaki hatalar sebebiyle geri çekilmişti (2, 3).

Bu yayının geri çekilmesi hatalı metodoloji ile doğru sonuca varılamayacağını ortaya koyuyor, bunun hidroksiklorokinin etkili olduğu şeklinde değerlendirilmesi yanlıştır.

Bu araştırma doğru metotla ve ulaşılabilir ham verilerle tekrarlandığında hidroksiklorokin gene etkisiz bulunabileceği gibi etkili de bulunabilir.

Bir ilaçla ilgili doğru bilgi ancak ilaç şirketlerinin müdahalesinin olmadığı “randomize kontrollü” araştırmalar ve bunların meta-analizinden sağlanabilir. 

Gelelim neticeye

Bugüne kadar hem bizde hem de bildiğim kadarıyla tüm dünyada KOVİD tedavisinde en çok kullanılan ilaç olan hidroksiklorokinin etkili ve emniyetli olduğu sonucuna varılan bir çalışma yok.

Yayınlanan araştırmaların hepsi de ilacın etkinliğini göstermediği gibi çoğunda burada da olduğu gibi risklerinin daha fazla olduğu sonucuna varılıyor.

Hidroksiklorokine toz kondurmayanlardan “laf ebeliğini” bırakıp iddialarının doğruluğunu ortaya koyan araştırmalarını bir an önce yayınlamalarını bekliyoruz.

Bu ilacın etkisiz olduğunu gösteren araştırmaların tümünün ucuz olan bir ilacı karalamak için ilaç endüstrisi tarafından yaptırıldığı veya maniple edildiği fikrine ben bile inanmaz olacağım.

Kaynaklar:

1. https://www.cell.com/med/fulltext/S2666-6340(20)30006-4

2. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31180-6/fulltext

3. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/06/07/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/sitma-ilaci-muammasi/

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Gerçekten de bu sıtma ilaçları işinde bir tuhaflık var. Kullananlar çok etkili diyor ama bunu yayın olarak göremiyoruz.

  2. Sude dedi ki:

    Kimler ne oyunlar oynuyor acaba?? Bu salgının virüsünden ilacına kadar her şeyi bir acaip..

  3. Teoman dedi ki:

    sanırım bunlar salgın bitince yayın yapacaklar

Siz de yorumunuzu paylaşın: