SITMA İLAÇLARINDAN UMUDU KESTİM

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Bugüne kadar KOVİD tedavisinde en etkili ve ucuz ilaç diye tanıtılan ama yürütülen hiçbir araştırmada etkinliği gösterilemediği gibi ölümcül de olabilen yan etkileri olduğu ortaya çıkan sıtma ilaçlarının yeni bir çalışmada daha etkili olmadığı bildirildi (1).

USA’ nın Milli Sağlık Enstitüsü’ nün (NIH) bir kolu olan Ulusal Kalp, Akciğer ve Kan Enstitüsü KOVİD hastalarında hidroksiklorokinle yapılan çalışmayı durdurdu.

Randomize kontrollü metotla yürütülen ORCHID isimli araştırma çok merkezli olarak 470′ den fazla hasta üzerinde gerçekleştirildi.

Bütün katılımcılara durumlarına göre klinik bakım yapılırken bir gruba ilk gün 2 defa 400 mg ve sonraki dört gün günde iki defa 200 mg hidroksiklorokin bir gruba da plasebo verildi.

Dördüncü ara analizden sonra hidroksiklorokinin hastaneye yatırılan KOVİD vakalarında plaseboya bir üstünlüğü olmadığına karar verildi ve çalışma sonlandırıldı.

Tedaviden fayda görmeyen hastalarda hidroksiklorokinin yan etkilerinin görülmediği bildiriliyor olmakla beraber bu ilacın ciddi kalp ritm bozuklukları ve ölüme yol açığını gösteren çalışmalar da var.

NIH aynı gün hidroksiklorokin ve azitromisinle 2 bin hasta üzerinde yapılması planlanan ama ancak 20 hastanın bulunabildiği çalışmayı da durdurdu (2).

Not: Hiçbir ihtimal vermemekle beraber olur ya NIH de yarın bir gün bu kararlarından dönerse bu iş artık rezalete dönüşür.

U.S. Halts Test of Trump-Touted Hydroxychloroquine for COVID-19 ...

Bu ilaca bugüne kadar ben de güveniyordum

Bilim Kurulu üyelerimizin ilacın erken dönemde verildiğinde çok işe yaradığı sözlerine itimat ederek ve ilaç endüstrisinin ucuz ilaçları karalamak için elinden geleni yapacağını çok iyi bilen biri olarak hidroksiklorokine ben de güveniyordum.

Gel gelelim, bugüne kadar yapılan çalışmalarda bu ilacın KOVİD’ i önlemede de tedavi etmede de bir işe yaramadığı sonucuna varıldı (3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11). 

Dünya Sağlık Teşkilatı (WHO), Lancet’ de yayınlanan tartışmalı bir araştırmayı gerekçe göstererek hidroksiklorokin çalışmalarını durduğunu açıkladı ama yayının geri çekilmesi üzerine WHO da bu kararından vazgeçti (12).

Tıbbi fetva kurumu FDA da klorokin ve hidroksiklorokinin klinik bir araştırma yokluğu veya klinik bir araştırmaya katılım mümkün olmadığında bu ilaçların Strategic National Stockpile’ a bağışlanmasını sağlayan acil kullanım iznini (emergency use authorization=EUA) geri çekmişti (13).

Deneysel bir ilacı almak hiçbir şey almamaktan daha kötü olabilir

NIH’ ın bu kararını okurken KOVİD tedavisinde büyük umut bağlanan remdesivir ile yapılan çalışmanın başı olan Dr. Kalil’ in bir mülâkatını hatırladım (14, 15).

Randomize kontrollü çalışmalar olmadan bir ilacın etkinlik ve emniyeti hakkında bir karara varılamayacağını vurgulayan Dr. Kalil şunları söylüyordu:

Ben hem bu ilacı hem onayı olmayan hiçbir ilacı hastalarıma vermezdim. Deneysel bir ilacı almak hiçbir şey almamaktan daha kötü olabilir. Bu ilaç hastaların ölümlerini bile hızlandırabilir ki bunu anlamak için randomize kontrollü çalışmaların yapılması şarttır.”

Gelelim neticeye

Hidroksiklorokinin etkili olmadığını gösteren araştırmalar birbiri ardına gelirken televizyon sohbetlerinde bu ilacı yere göğe koyamayan Bilim Kurulu’ ndan bugüne kadar hiçbir bilimsel yayın çıkmadı.

NIH’ ın da hidroksiklorokin çalışmasını durdurması üzerine ben de bu ilaçtan artık ümidimi kestim. 

Tıbbi gözlemler ve bunlardan çıkarımlar elbette çok değerlidir ama “adam gibi bilimsel araştırmalarla” desteklenmiyorsa bunlar kahve sohbetlerine mevzu olmaktan ileri gidemezler.

Bakalım Bilim Kurulu’ nun hidroksiklorokin çalışması ne zaman yayınlanacak ve nasıl bir sonuç ortaya çıkacak, doğrusu bunu da merak ediyorum.

Hiçbir güvenilir bir araştırmayı delil göstermeden “Hidroksiklorokin şöyle etkili, hidroksiklorokin böyle etkili” diye konuşanlar artık lütfen sussunlar.  Lâfla peynir gemisi yürümüyor.

Kaynaklar:

1. https://www.nih.gov/news-events/news-releases/nih-halts-clinical-trial-hydroxychloroquine

2. https://www.nytimes.com/2020/06/20/health/hydroxychloroquine-coronavirus-trial.html?smtyp=cur&smid=tw-nythealth

3. https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.04.16.20065920v1.full.pdf

4. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2012410?query=RP

5. https://www.bmj.com/content/369/bmj.m1849

6. https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2018

7. https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(20)31180-6/fulltext

8. https://www.bbc.com/news/health-52799120

9. https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2016638

10. https://www.cell.com/med/fulltext/S2666-6340(20)30006-4

11. https://www.acpjournals.org/doi/10.7326/M20-2496

12. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/06/07/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/sitma-ilaci-muammasi/

13. https://www.fda.gov/news-events/press-announcements/coronavirus-covid-19-update-fda-revokes-emergency-use-authorization-chloroquine-and

14. https://www.nytimes.com/2020/04/09/health/coronavirus-remdesivir-kalil.html

15. https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/04/10/yazilar/tip-yazilari/corona-virus/harika-olduguna-inandigimiz-bircok-ilac-insanlari-oldurdu/

Yazı için 5 yorum yapılmış:

  1. Evren dedi ki:

    evet artık bu çok övdükleri ilaçla ilgili sonuçları neden açıklamıyorlar bu iş kanal kanal gezerek ahkam kesmeyle olmaz.

  2. Nimet Sarıtaş dedi ki:

    hatta neredeyse evden bile çıkmıyoruz 3 ay tamamen hapis, şimdi ise çok seyrek ve insandan uzak olarak, mecburi sağlık sorunu olursa Allah korusun bu illetten bütün Dünyayı, bundan kurtuluruz inşallah da bunun yarattığı psikolojik kaygı va rahatsızlıklar sağlığımızı da olumsuz etkiledi ve etkiliyor toplumsal olarak ? bütün bunları nasıl atlatırız artık uzmanlar buna da uzansalar iyi olur, toplu terapi mi olur be bilmem artık

  3. Topuz Canan dedi ki:

    Düşmeyen 38 ateşle devlet hastanesine gittim.akciğer tomografisi şüpheli görülürken,2 defa yapılan covid-19 testi negatif çıktı.
    Hastanede 2. gün ateşim düştü,hiç bir şikayetim kalmadı.
    Çin’den gelen ilacı bir kerede 8 tane sabah-akşam yutturdular.sabah -akşam toplam 20 ilaç içtim ,serumlar hariç.ilaçlar ağır ve ameliyat olmuş kadar halsizlik yapıyor.
    Şüpheli hasta olarak akciğer iltihabı tedavisi görmüş oldum.
    Şimdi ben covid-19 dan değil bir kere daha zatürre olmaktan korkuyorum ve bu hastalığı yayan bir virüs ortalıkta var.
    Kronik bir hastalığım yok(kalp,şeker,tansiyon) belki de bunun için 7 gün hastanede yatıp enfeksiyonu atlattım.
    Esenyurt devlet hastanesinde yattım sağlık çalışanlarımız hastayı sağlığına kavuşturmak için çaba içindeler;bu inkar edilemez ama hala eksiklerimiz var.
    Halsizlikten ayakta zor duruyorum hemşire benden ,serum bittiğinde kapıya getirin çıkarılım ,derken DR.um ısrarım karşısında iki defa bir dakikalığına göründü ,durumumu değerlendirdi.
    Çıkış raporum hastane çalışanına verilmişti ,ben kapıdan alırken ,hastaneden ayrılırken durumum hakkında hiç bir sözlü bilgi almadım kontrole ne Zaman gelmeli,ne yapmam ,ne yapmamam gerekenler anlatılmadı.
    Taksiyle eve giderken bir de göreyim!
    Kolumda serum iğne koçanı sallanıyor,şaka gibi .hasta başının çaresine kendi bakmaklı sözünden yola çıkarak;
    Eczaneden aldığım oksijenli suyla kolumu temizleyip serum iğnesini ,çıkardım.
    Hastanede kargaşa ve dolulukta abartı yok,bugünler sakin .

  4. Figen Ünal dedi ki:

    Ahmet Rasim Küçükusta hocam naçizane fikrim bu maske işide bizim ülkede biraz abartılıyor unutmamalı bu virüs elden geçiyor insanlar maske takıyor ama elleri çıplak

  5. Kurtulanlar hangi ilaç kullanıyor ?

Siz de yorumunuzu paylaşın: