FAVİPİRAVİR ETKİSİZ ÇIKTI

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

ARK “Kontrolsüz güç, güç değildir. Kontrolsüz araştırma da, araştırma değildir.”

***

Dünyada sadece bizim ülkemizde her PCR testi pozitif olana, kişi görülmeden, sorgulanmadan, muayene edilmeden ve hiçbir tetkik yapılmadan verilen favipiravir etken maddeli ilacın Kovid tedavisinde “etkisiz” olduğu açıklandı (1).

Ben haberin başlığını okuduğumda bizim bilim adamlarının yaptıkları bir çalışmanın sonucu olduğunu zannetmiştim ama bu, meğerse bir ilaç şirketi tarafından yurt dışında yapılan bir çalışmadan elde edilen bir netice imiş.

Çok yanlış bir iş yapıldığına ve bu tür yanlışların toplumun tıbba ve ilaçlara olan itimadını yok ettiğine bir kere daha şahit olduk.

Favipiravirin Kovid tedavisinde kullanılması elbette yanlış değildi. 

Çünkü bazı bilimsel veriler, ilacın erken dönemde verilmesinin enfeksiyonun ilerlemesini durdurduğunu/yavaşlattığını gösteriyordu.

Elimizde de virüse karşı etkili bir ilaç olmadığına göre favipiravirin Kovid’ de denenmesi son derecede doğru idi ama bu denemenin her testi pozitif olan kişiye (bakın hasta demiyorum, zira + test hastalık olup olmadığını göstermez), hastalığı kesin olarak önlüyor veya ilerlemesini durduruyor iddiası ile ve bir kontrol grubu oluşturulmadan rastgele verilmesi çok vahim bir hata idi.

İlacın fayda ve zararlarının, “Saldım çayıra Mevla’m kayıra” (SÇMK) metodu ile değil, randomize-kontrollü çift kör (RKÇK) metotlu bilimsel bir araştırma kapsamında ortaya konması, RKÇK araştırmaların sayısı arttıkça da bunların meta-analizi yapılarak daha güvenilir sonuçlara ulaşılması icap ederdi.

Peki, ya yan etkileri?

Haberde ilacın yan etkilerinden hiç bahsedilmiyor!

Görüşü alınan uzmanların literatürde favipiravire bağlı ölüm vakası olmadığını söylemeleri ise ayrı bir “vahamettir”.

Böyle bir iddia ancak bu durum bilimsel verilerle ortaya konduğunda ileri sürülebilir; yan etkiler takip edilmemişse ilacın ölüme yol açıp açmadığı da bilinemez.

Ölüme yol açmadığını ispat eden bir araştırma yokken bunu iddia etmek müneccim işidir.

Gereksiz ve etkisiz ilaç kullanımı dirençli virüslere yol açabilir

Tıpkı antibiyotiklerde de olduğu gibi etkisiz ilaçların üstelik de gereksiz yere kullanılması virüslerin direnç kazanmalarına sebep olabilir.

Domuz gribi salgınında da benzer bir durum yaşanmıştı ve o zaman da her grip olana “oseltamivir” etken maddeli ilaç verilmeye kalkılmıştı; bu önemli mevzuda birkaç yazım var (2, 3, 4, 5).

Benzer bir endişe favipiravir için de geçerlidir.

Gözlemler değerlidir ama…

Bundan nerdeyse tam bir sene evvel “Favipiravir Koivd’ de etkili mi değil mi” başlıklı makalemde şunları yazmıştım (6):

Gözlemler elbette değerlidir ancak bunlar bilimsel araştırmalarla doğrulanmadan kesin bir kanaate varılamaz.

Bugüne kadar hem de mucize olarak sunulan, içlerinde hidroksiklorokin, remdesivir, plazma tedavisinin de bulunduğu ilaçların işe yaramadıkları ortaya çıktı.

Bu ilacın hafif-orta vakalarda erken dönemde verilmesinin hastalığın ilerlemesini önlemedeki faydasını randomize kontrollü araştırmalar olmadan bilmek mümkün değildir.”

Gelelim neticeye

BİR: Bu ilaç, “Favipiravirin Kovid’ de etkili olabileceğini gösteren veriler var ve elimizde de başka bir ilaç olmadığı için bunun denenmesi gerekiyor” şeklinde bir açıklama yapılarak kullanılmalı ve kontrol grubu oluşturularak ilacın etkinliği ve aksi tesirleri takip edilmeliydi. 

İKİ: Pandemi döneminde de olsa herhangi bir ilacın bir doktor tarafından görülmeyen, sorgulanmayan, muayene edilmeyen ve hiçbir tetkiki yapılmayan kişilere verilmesi de çok yanlıştır.

ÜÇ: PCR + olması, bir kişide tedavi edilmesi gereken bir hastalık olduğunu göstermez!

DÖRT: Bu tür yanlışlar, halkın tıbba olan itimadını ciddi derecede sarsar ve bilim karşıtı olanların eline de çok güçlü bir koz verir.

BEŞ: Tek bir RKÇK’ ya dayanarak bir ilacı göklere çıkarmak da yerin dibine batırmak da doğru değildir. Bir ilacın etkinlik ve emniyetine sadece ve sadece RKÇK çalışmaların meta-analizine göre karar verilebilir ki bu bile “değişmez” kesin bir karar olamaz.

ALTI: Favipiravire daha önce toz kondurmayanların birden ilacı yerin dibine batırmalarının arkasında, fiyatı bunun kat be kat yüksek olan (700 $ civarı) Pfizer’ in Paxlovid ve Merck’ in Molnupiravir’ ine yer açmak da yatabilir.

Kaynaklar:

1.https://www.gazeteduvar.com.tr/favipiravir-etkisiz-cikti-8-milyona-yakin-insan-ilaci-bosa-kullandi-haber-1542353

2.https://ahmetrasimkucukusta.com/2009/12/15/yazilar/tip-yazilari/domuz-gribi/sen-neymissin-tamiflu/

3.https://www.iyibilgi.com/?artikel,25957

4.https://ahmetrasimkucukusta.com/2017/11/29/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilaclari-rastgele-yazilmamalidir/

5.https://ahmetrasimkucukusta.com/2015/10/09/yazilar/tip-yazilari/grip-tip-yazilari-yazilar/grip-ilaclari-rutin-olarak-kullanilmamalidir/

6.https://ahmetrasimkucukusta.com/2020/12/13/etibba-diyor-ki/favipiravir-ve-hidroksiklorokin-covid-19da-yine-etkisiz-bulundu/

***

Müzeyyen Yüce’ nin haberi:

Covid-19 Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz, korona virüsü tedavisinde kullanılan favipiravir ilacının etkisiz olduğunu açıkladı.

İstanbul Tıp Fakültesi İnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve Bilim Kurulu Üyesi Serap Şimşek Yavuz, bulaşıcı hastalıklar için ilaç geliştirmeye odaklanan Kanada merkezli biyofarmasötik şirketi Appili Therapeutics şirketinin korona virüsüne ilişkin gerçekleştirdiği PRESECO çalışmasının sonucunu sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştı.

Favipiravir ilacının etkisiz çıktığını ifade eden Yavuz, açıklamasında, “Uzun süredir sonuçları beklenen bir çalışmaydı, favipiravir maalesef etkisiz çıktı. Bir diğer önemli çalışma olan Principles’ın da kısa süre sonra sonuçları açıklanacak” ifadelerini kullandı.

Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü 11 Mart’tan bugüne korona virüsü tedavisinde kullanılan favipiravirin etkisiz olduğunu içeren araştırma sonrası, bir gün de ortalama 8-9 tane içilen ilacın vücuda ne tür zararlar verdiği ve bu ilacın ne kadar kişi üzerinde kullanıldığı da tartışma konusu oldu.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Bölümü’nden Prof. Dr. Murat Akova’ya göre favipiravirin etkisiz olduğuna dair birtakım emareler uzun zamandır vardı. Bu ilacın aslında Japonya tarafından grip ilacı olarak üretildiğini, ancak korona virüsü üzerinde de etkili olduğu düşünülerek hastalarda denendiğini ifade eden Akova, “Ancak bu ilacın dünyanın hiçbir yerinde ruhsat alıp yaygın kullanımı söz konusu değildi” dedi.

Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan da favipiravirin etkisiz oluşunun yeni bir bilgi olmadığını, Sağlık Bakanlığı’nın bu durumu bildiği halde bu ilacı vermeye devam ettiğini söyledi. “En başından hata yapıldı” diyen Ceyhan, “Daha etkisinin bilinmediği süreçte en azından bir gruba verilip bir gruba verilmeyerek etkisi karşılaştırılmalıydı ama maalesef bu yapılmadı. Bu ilaç çocuklar için de öneriliyordu ancak biz başından bu yana kullanmadık” dedi.

‘FAVİPİRAVİRİN YAN ETKİLERİ ÖLÜMCÜL DEĞİL’

Covid-19 üzerinde etkisiz olduğu anlaşılan favipiravirin yan etkileri de tartışılıyor. Prof. Dr. Akova, ilacın ölümcül bir yan etkisinin olmadığını belirterek şunları söyledi:

“Tabi her ilaç, bir de böyle yüksek dozlarda alındığı zaman karaciğer üzerine bir takım olumsuz etkiler yaratabiliyor. Bir de nadiren de alerjik reaksiyon yapabiliyor. Bizim bu ilacı kullanan hastalar üzerindeki gözlemlerimiz; en çok karaciğer fonksiyonlarını bozduğu yönündeydi ama ilaç kesildikten sonra fonksiyonlar tekrardan normale dönüyor.”

Mehmet Ceyhan da, “Favipiravire bağlı ölüm vakası literatürde yok” ifadelerine yer verdi.

Favipiravirin yan etkilerine dair Türkiye’de yeterli rapor tutulmadığına vurgu yapan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Üyesi Prof. Dr. Bülent Ertuğrul ise, “Kaç hastaya, ne kadar yan etkisi olduğuna ilişkin Türkiye için bir şey söylemek olanaklı değil. Türkiye’de favipiravirin yan etkisine ilişkin bir veri elimizde yok” dedi.

‘YAKLAŞIK 8 MİLYON KİŞİ FAVİPİRAVİR’İ BOŞA KULLANDI’

Prof. Dr. Akova, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 tanısı alan herkese filyasyon ekipleri aracılığıyla Favipiravir verdiğini hatırlattı. Şu ana kadar Favipiravir ilacının vaka sayısına paralel olarak kullanıldığını ifade eden Akova, Türkiye’de toplam vaka sayısının 8 milyon civarında olduğu düşünüldüğünde bir o kadar kişinin bu ilacı boşuna kullanmış olduğunu kaydetti.

Yaklaşık bir buçuk yıldır bu ilacın tüketildiğini hatırlatan Ertuğrul da, Sağlık Bakanlığı’nın Covid-19 pozitif olan herkese bu ilacı verdiğini, yaklaşık 8 milyon insanın bu ilacı boşa kullandığını söyledi.

İlaç verilenler arasında içmeyenler de olabileceğine dikkat çeken Akova ise kaba hesapla en az birkaç milyon kişinin bu ilacı kullanmış olacağını söyledi.

Seyretmek için: https://www.youtube.com/watch?app=desktop&v=USZDan0dJVo

***

EK 1 (20.11.2021): Prof. Dr. Sertoğullarından, “Belki genç hastalarımız Kovid-19’u yaşlılara göre daha hafif semptomlarla geçiriyorlar ama tedavi edici ilaçları kullanmadıkları için hastalığı bulaştırma oranları daha çok artıyor. Bu ilaçları herkes kullanmalı.” dedi. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/uzmanindan-kovid-19-testi-pozitif-cikanlara-ilaclari-kullanin-uyarisi/2058775

***

EK 2 (20.11.2021): -CHP Ankara milletvekili Murat Emir’ in konuşması. Kaynak: https://twitter.com/i/status/1462013764505640960

***

EK 3 (20.11.2021): ESİN ŞENOL “Çok iyi işleyen tedavi algoritmalarımız var bizim merkezimizde kullanılan. Plazma, deksametazon, favipiravir, oksijenasyon, antikoagulan ve gerekince bazen antibiyotik Hepsinin kimde hangi aşamada kullanılacağı, bilimsel veri gereğince konumlandırıldı Orta-ağır hastalarımız. ÖS 9:30 4 Ağu 2020.

Resim

ESİN ŞENOL “FAVİPİRAVİR konusu noktalanmıştır. Bu ilaca verilen paralar ile riskli, immun yetmezlikl, kişiler için monoklonal antikor kokteylleri getirtseniz pek çok ölüm olmazdı. Sağlık Bakanlığından, Bakanlık Rehberini acil güncellemesini ve güncel bilimsel verilere göre davranmasını bekliyoruz.”

“Rehberdeki ilaç protokollerini yazan ve sahadaki hekimlere baskı ile uygulatan kişileri deşifre etmesini istiyoruz. Kim alacak bu yanlış tedavilere ödenen paraların sorumluluğunu. 09:35 AM 18 Kas 21.

Resim

Kaynakhttps://twitter.com/HaydarBrs/status/1462016210858651649?s=20

***

EK 4 (21.11.2021): FERHAT ARSLAN “Hocam yaklaşık 11 ay önce sordum. Cevap alamadım. Ayrıca şu yalanında bıraksınlar! Bu ilacın etkisizliğini anlamak için ne bir klinik çalışmaya ne de metaanalize ihtiyaç vardır. İlaç laboratuvar koşullarında etkisizdir.Horoz yumurtlamaz.”

Resim

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1462362063989358595?s=20

***

EK 5 (23.11.2021): Favipiravir: the hidden threat of mutagenic action.

The antiviral drug favipiravir (FVP), which is a structural analogue of guanosine, undergoes chemical transformation in infected cells by cellular enzymes into a nucleotide form — favipiravir ribose triphosphate (FVPRTP). FVP-RTP is able to bind to viral RNA-dependent RNA polymerase and integrate into the viral RNA chain, causing a significant mutagenic effect through G→A and С→U transitions in the viral RNA genome. Besides the virus inhibiting effect, the increased synthesis of mutant virions under the action of FPV possess a threat of the emergence of novel threatening viral strains with high pathogenicity for humans and animals and acquired resistance to chemotherapeutic compound. There are three ways to minimize this mutagenic effect of FP. (1) Synthesis of new FPV modifications lacking the ability to integrate into the synthesized viral RNA molecule. (2) The combined use of FPV with antiviral chemotherapeutic drugs of a different mechanism of action directed at various viral and/or host cell targets. (3) Permanent application of high therapeutic doses of FPV under the strict medical control to enhance the lethal mutagenic effect on an infectious virus in the recipient organism to prevent the multiplication of its mutant forms.

Kaynak: https://microbiol.elpub.ru/jour/article/view/1005?locale=en_US

***

EK  6 (1.12.2021):  FDA’ya tavsiyede bulunan bağımsız sağlık uzmanlarından oluşan kurul, 13’e 10 oyla Merck’in Molnupiravir ilacının Kovid-19’un tedavisine faydalarının risklerinden fazla olduğuna karar verdi. Oylama sonucunda ilaç, özellikle yaşlılar ve astım ya da obezite gibi sağlık problemleri olan, hafif ve orta şiddette Kovid-19 hastalarına tavsiye edildi.

Öte yandan uzmanlar, ilacın doğum problemlerine yol açma riski nedeniyle hamileler tarafından kullanılmaması gerektiğinin önemle altını çizdi ve FDA’ya, ilacın kadınlara hamilelik testinden sonra reçete edilmesi çağrısında bulundu. Uzmanların büyük bölümü, ilacın, klinik deneylerin kapsamadığı aşılı kişiler üzerinde kullanılmaması gerektiğini belirtti.

Havaların soğumasıyla vaka sayılarında artış görülen ve Kovid-19’un Omicron varyantının da çıkmasının beklendiği ülkede, Molnupiravir’in virüse karşı mücadelede faydalı olabileceği ifade edildi. Merck ise yeni varyant üzerinde test edilmemiş olan Molnupiravir’in diğer varyantlar üzerindeki etkisinden yola çıkarak, Omicron üzerinde de etkili olduğunun tahmin edildiğini bildirdi.

Şirket, geçen hafta klinik denemelerin nihai sonuçlarına göre ilacın, yetişkinlerde hastaneye yatma ve ölüm riskini, ilk açıklamalardaki gibi yüzde 50 değil yüzde 30 düşürdüğünü açıklamıştı. ABD’li ilaç firması Pfizer de Kovid-19’a karşı geliştirdiği ağızdan alınan ilacın, orta ve yüksek riskli hastalarda kullanılması için FDA’ya başvurmuştu.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/abdde-merckin-kovid-19-hapina-onay-verilmesi-tavsiye-edildi/2435280

***

EK 7 (1.12.2021): FAHRETTİN KOCA “Molnupiraviri ücretsiz olarak vereceğiz.”

Kaynak: https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/11/24/etibba-diyor-ki/molnupiravir-i-ucretsiz-olarak-verecegiz/

***

EK 8 (5.12.2021): Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, corona virüsü salgınıyla ilgili sosyal medya hesabından bazı paylaşımlarda bulundu. “Favipiravir çocukların COVID 19 tedavi rehberinden çıkarılmalıdır” diyen Ceyhan, “Salgının başından beri hidroksiklorokin adlı sıtma ilacı dahil pek çok ilaç yetersiz veriye rağmen, bilim kurulunun çocuk tedavi rehberinde yer aldı. Son olarak favipiravir önerildi ve hala rehberde duruyor” ifadelerini kullandı.

“ÇOCUK REHBERLERİNDEN HEMEN ÇIKARILMASI GEREKİR”

Ceyhan, uyarılarını şu şekilde sürdürdü:

* Biz salgının başından beri çocuklara hiç bir antiviral ilaç kullanmadık. Çocuk enfeksiyon uzmanı arkadaşlar da bazı arkadaşların kullanmanız gerekir önerisine rağmen, genellikle kullanmadılar. Çünkü çocuklarda yeterli veri yoktu.

* Bizim ulaşamadığımız çok sayıda hekim rehbere bakarak tedavi uyguladığı için, çocuklara hala kullanıyorlar. Bir toplantıda kurul üyelerinden bir arkadaş rehberlerden çıkarıldığını, zaten rehberlere de ulaşılamadığını söyledi, ancak erişiliyor ve favipiravir de orada duruyor.

* Yetişkinlerde bile etkinliği olmadığı için önerilmeyen bu ilacın çocuk rehberlerinden hemen çıkarılması gerekir.

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2021/saglik/prof-dr-mehmet-ceyhandan-favipiravir-uyarisi-tedavi-rehberinden-hemen-cikarilmali-6827643/

***

EK 9 (5.2.2022): ERKAN TÜRKTEN “Yeni Dünya Düzeni’nin Kobayları Ve Favipiravir Macerası. 16 adet verilen hapın ACI hikayesi.”

Kaynak: https://twitter.com/ErkanTrukten/status/1489371331711979522?s=20&t=dO-assxdR9zbTlhpNw8ogA

***

EK 10 (7.3.2022): ATV “Mucizenin adı favipiravir”. Favipiravir’i mucize ilaç diye sunmuşlar mıydı? Sunmuşlardı. Sonuç? Favipiravir #COVID19‘da (Çin Gribi) etkisiz çıktı. Peki mucize ilaç diye sundukları ve daha ilk vaka görülmeden çok önce alınan bu ilaç vucudun hangi bölgesine zarar verdi?

Kaynak: https://twitter.com/Erbakan_Mg/status/1500574355008458757?s=20&t=E_rrc1-i_5NDBqiNvLQAWA

***

EK 11 (10.5.2022): ABD’li doktorların ve sağlık yetkililerinin, kullanıcıların bazılarında yeniden virüs belirtilerinin görülmesi sonucu, Pfizer’in Kovid-19’a karşı evde kullanılabilen Paxlovid hapının işlevselliği hakkında şüpheye düştüğü vurgulandı. Paxlovid kullanan 1000 yetişkin üzerinde araştırma yapan uzmanların, şiddetli Kovid-19 riski yüksek yetişkinlerin kullanması izniyle piyasaya sürülen ilaç hakkında “hala öğrenilecek çok şey olduğunu” düşündüğü bildirildi.

Araştırma ekibindeki doktorlar, Paxlovid’in beş günlük alımı tamamladıktan birkaç gün sonra Kovid-19 belirtileri tekrar görülen vakaların varlığından bahsederken bu hastalardaki virüsün hala bulaşıcı olup olmadığı ve ikinci bir Paxlovid kürü almaları gerekip gerekmediği konusunda emin olmadıklarını ifade etti. Johns Hopkins Üniversitesi’nden Andy Pekosz’ın, “Paxlovid dozunun virüsü tamamen bastıracak güçte olmayabileceği ve ilaca dirençli mutasyonları tetikleyebileceği” görüşüne de yer verildi.

Geçen hafta, Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) Pfizer’ın Kovid-19 hapının virüse tekrar yakalanan hastalara faydalı olduğuna dair “ellerinde kanıt bulunmadığını” bildirmişti. ABD hükümeti, Pfizer’dan 20 milyon insanı tedavi edece kadar Paxlovid hapı satın almış ve bunun için ilaç firmasına 10 milyar dolardan fazla ödeme yapmıştı.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/pfizerin-kovid-19-hapi-nukseden-vakalar-nedeniyle-sorgulaniyor/2583342

***

EK 12 (28.6.2022): FERHAT ARSLAN “Bak birisi de favipravir ile ilgili analiz yapmış da Türkiye’de bilgi üretmiş gibi şeyler okuyorum. 1- Favipravir in vitro etkisidir. Klinik çalışma yapılması dahi abestir bırak Faz 4 olsun! 2- O metaanaliz çıkmadan 6 ay öncesinde yazdık, kullanmayın dedik. Uyardık!”

“Biz uyarmamıza rağmen kullanmaya devam edenler hem ses çıkarmadı hem yayın yaptı hem de şimdi biz metaanaliz yaptık diyor. Bakın bakalım ne zaman uyarmıştım?”

“Ayrıca o metaanaliz metaanaliz tekniğine uygun değildir. Yorumlanmasıda o şekilde mümkün değildir. Yani Örtki ölem.”

Resim

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1541525218946351104?s=20&t=Ltyzzk2mOV7h776E8df0mg

***

EK 13 (28.7.2022): ESRA GÜNEŞ KAYA “SORUMLULAR ISTIFA EDIN! Favipiravir ilacı riskli olduğu için Abd ve Birlesik Krallik’ta kullanimi yasaktır. Sadece ureticisi ulke Japonya’da baska ilac bulunamadığında cok ağır grip tedavisinde kullanilmaktadir. Covid19 tedavisi için sadece Türkiye ve Macaristan’da kullanılmıştır

Resim
Türkiye’de covid 19 hastalarına günde 16 tane verilen bu ilacın etkili olmadığı üstüne karaciğer başta organları yorduğu ve kalp krizine neden olduğu ortaya çıkmıştır. Benzer şekilde tedavide kullanilan HCQ’nin covid19 ölümlerini artırdığı ortaya çıkmış ve kullanımı dünya geneli
 
durdurulmuş ancak Türkiye ve 1 yıl daha kullanılmıştır. Bu ilaçların kullanımında sorumluluğu olanlar ve istifa etmesi gerekenlere şunlardır: Aşağıda Saglik Bakanlığının favipiravir kullanımı kararında kimlerin sorumlu olduğu görülmektedir.
Resim
Sorumlular karari alan bilim kuruludur. Saglik Bakanligi da bu surecte rolune göre sorumludur. Istıfa edin!: Prof. Dr. Ateş Kara Prof. Dr. Levent Akın Prof. Dr. Tevfik Özlü Prof. Dr. Ayşegül Füsun Eyüboğlu Prof. Dr. Recep Öztürk Prof. Dr. Firdevs Aktaş Prof. Dr. Serhat Ünal Prof. Dr. Alpay Azap Prof. Dr. Yeşim TaşovaProf. Dr. Hasan Tezer Doç. Dr. Şebnem Erdinç Prof. Dr. Aydın Yılmaz Prof. Dr. Rahmet Güner Prof. Dr. Canan Ağalar Prof. Dr. Müşerref Şule Akçay Prof. Dr. Akın Kaya Prof. Dr. İlhami Çelik Prof. Dr. Levent Yamanel Prof. Dr. Zeliha Tufan Koçak Prof. Dr. Serap Şimşek Yavuz Prof. Dr. Mehmet Doğanay Doç. Dr. Gülay Korukluoğlu Doktor Ayla Aydın Ali Göktepe Prof. Dr. Selçuk Kılıç

Kaynak: https://twitter.com/UzmEsraGunes/status/1552678790689689602?s=20&t=Y2QjQmdUL4UJaelX1u-0FQ

***

EK 14 (7.2.2022): SERHAT FINDIK Favipiravir Gerçekleri corona değil yanlış tedavi öldürdü.

Kaynak: https://twitter.com/CumaTatilOlsun/status/1555980252236627970?s=20&t=DpYitV3qAOzYakFt1z9pVA

***

EK 15 (16.8.2022): FERHAT ARSLAN “Paxlovidin tabutuna çivi! Çakıldı.”

Kaynak: https://www.cell.com/cell-host-microbe/fulltext/S1931-3128(22)00402-4

Makale adı: Functional map of SARS-CoV-2 3CL protease reveals tolerant and immutable sites

Kaynak: https://twitter.com/Ferhatarslandr/status/1559403474802163713?s=20&t=7W7TwWYXBtNTT8_-kwiEyQ

***

EK 16 (17.10.2022):

Kaynak: https://twitter.com/opdrokanozdemir/status/1581948315817902081?s=20&t=32jbGGSUchlMR7xasCuJOA

***

EK 17 (18.1.2024): Tuzlu su ile gargara tansiyonu yükseltir, nefes yollarına kaçar boğulmaya yol açar; kelle paça çorbası damarları tıkar; siyah çay çarpıntı yapar, bunlar şarlatanlık” dediler, uçana kaçana, tavşana tazıya, negatife pozitife favipiravir yazdılar. Buyurun burdan için: Favipiravir kalp ve deri hücrelerinde oksidatif stres ve genotosksisiteye sebep oluyor.

Makale: Favipirvair induces oxidative stress and genotoxicity in cardiac end skin cells.

Kaynak: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/36152797/

Resim

***

EK 18 (18.2.2024): “BÜTÜN DÜNYA’YA MEDYA İLE KORKU YAYDILAR” Dr. Mahmut Demirkan Covid-19 ve PCR sahtekarlığını anlatıyor “8+8 Favipavir ilaçları hastaları daha da kötüleştirdi”

Kaynak: https://x.com/Anlik_Analiz/status/1759273945910374606?s=20

***

EK 19 (26.10.2024): FERHAT ARSLAN

Türk milleti Favipravir pyrazine halkası içermektedir. Bunlar haptenlere metabolize olurlar. Bu haptenler allerjen olarak davranır. İlk tweette kişi flor toksisitesine uğramasa bile eğer hastanede sefalosporin grubu ya da başka pyrazine halkası içeren ilaç alırsa IgE aracılığıyla ağır reaksiyon gelişir. Hasta bu noktada steroide yanıt verebilir. İşte bizi tedavi ettiler dediğiniz şey bir hapten aracılığıyla IgE ilişkili hipersensivite rekasiyonudur. Yani hem hasta edildiniz hem de tedavi edildiniz. Favipravir kurtarmadı sizi steroid kurtardı

Resim

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1849720409869983834

***

EK 20 (26.10.2024): FERHAT ARSLAN

Türk milleti şimdi yazdığımı mahkemelerde kullanabilirsiniz. Bilim kurulu gölge başkanı ve başkanları sizde cevaplamak zorundasınız.

Favipravir Japonya’da Avigan ismi ile satılıyor. Bu ilaç orada Influenza için kullanılıyor. Dozu ilk gün 1600 mg yani 8+8 ikinci gün 600 mg yani 3+3 Belgesini koydum. İkinci mesele bu ilacın içinde flor polimeri var. Flor toksisitesinde ise insanlarda solunum yolu enfeksiyonu belirtileri oluyor. Siz bunu millete 8+8 önerirken hangi çalışmaları referans aldınız? Millete açıklayın. Sonra mahkemeye gideceğiz.

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1849683914681385061

***

EK 21 (6.11.2024): FERHAT ARSLAN

Anne baban beyin veya akciğer kanamasından ölmüş olabilir. Peynir ekmek gibi dağıtılan bir ilaç vardı hatırlar mısın? Favipravir Hani şu kapı önüne konulup kullanılan ilaçlarla etkileşimi var mı yok mu hiç sorulmadan ve reçete edilmeden sorumluluk alınmadan dağıtım yapılan ilaç Bak hâla dünyanın en büyük ilaç sitesinde adı bile yok. Ama anne baban kumadin kullanırken aldıysa INR si yükselip akciğer ve Beyin kanamasından ölmüş olabilir. Bir daha sakın furya işlere değil gerçek hekimlerin sözlerine itibar ediniz.

Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1854052463340298523

***

Siz de yorumunuzu paylaşın: