SİGARA ŞİRKETİ TÜTÜNDEN KORONAVİRÜS AŞISI ÜRETİYOR
Dikkat: Yazının sonunda ilave var!
***
Dünyaca bilinen Rothmans, Dunhill, Benson & Hedges ve Lucky Strike gibi sigaraları üreten British American Tobacco (BAT) herhangi bir kâr amacı gütmeden, tütün bitkisinden koronavirüs aşısı geliştirmek için klinik öncesi testler yapmakta olduğunu açıkladı.
Şirket, testlerin sonucu iyi çıkarsa, doğru ortakları ve hükumetin de desteği ile haziran başında haftada 1-3 milyon doz aşı üretebilecek seviyeye gelebileceklerini söylüyor.
BAT’ ın aşı ile ilgili çalışmalarını yürüten biyoteknoloji bölümü Kentucky BioProcessing (KBP), tütün bitkisinin geleneksel aşı üretme metotlarına göre daha çabuk ve daha emniyetli aşı üretimi sağlayabileceğini iddia ediyor.
Koronavirüsün gen diziliminin bir kısmını klonlayan ve potansiyel bir antijen geliştiren, bu antijeni yeniden üretim için tütün bitkisine sokmayı başaran KBP, tütün hasat edildiğinde antijenin saflaştırılacağını söylüyor.
Tütün bitkisinde insanlarda hastalık yapan mikropları barındırmaması aşının daha emniyetli olacağına dayanak olarak gösteriliyor.
2014’ de BAT tarafından satın alınan KBP daha önce Ebola tedavisi üzerinde çalışmıştı ve bir süredir de bitki bazlı aşılar üzerinde çalışmalar yapıyor.
Gelelim neticeye
Tütün başta kalp-beyin damar hastalıkları, kanserler ve KOAH olmak üzere birçok hastalığın ve ölümlerin bir numaralı sebebidir.
Kovidden ölenlerin çoğu da ya sigara tiryakisidir ve/veya sigaranın yol açtığı hastalıklara sahiptir.
Tütünden kazandığı trilyonlar yetmiyormuş gibi elektronik sigara işine de el atan şirketin eteklerinin neden tutuştuğunu gayet iyi anlıyorum.
Baktılar ki bu gidişte dünyada tütün ürünü ve elektronik sigara içecek kimse kalmayacak çareyi insanlığı kurtarmakta buldular.
Şirket hakikaten etkili ve emniyetli bir aşı geliştirebilirse bunun sigara şeklinde olacağına, “Asılacaksan İngiliz sicimiyle asıl” sözünün de “Aşılanacaksan tütün aşısıyla aşılan” olarak değişeceğine inanıyorum.
Milyonlarca insanın sakat kalması ve ölümünün sebebi olan tütünün koronavirüs belâsının dermanı olması ne kadar tuhaf, değil mi.
***
EK 1 (17.12.2020): British American Tobacco’nun (BAT) ABD’li iştiraki, yeni ve hızlı büyüyen tütün bitkisi kullandığı Kovid-19 aşı çalışmalarında ABD Gıda ve İlaç İdaresi’nin (FDA) onayını alarak Faz-1 klinik deney aşamasına geçti. BAT açıklamasına göre, şirketin ABD merkezli biyo-teknoloji iştiraki Kentucky BioProcessing (KBP) Yeni İlaç Araştırma başvurusunun FDA tarafından onaylanmasının ardından Kovid-19 aşı adayının ilk insan testlerine başlanacağını duyurdu. İnsanlar üzerinde gerçekleştirilecek Faz-1 klinik deneylere hızla başlanması planlanıyor. Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/koronavirus/british-american-tobacconun-kovid-19-aday-asisinda-insan-deneyleri-asamasina-geciliyor/2080278
***
EK 2 (18.5.2021): British American Tobacco (BAT), kar amacı gütmeyen Kovid-19 aday aşısında insan testlerine başlıyor. BAT açıklamasına göre, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınına karşı aşı adayı geliştiren şirketler arasında BAT da yer alıyor. BAT’ın ABD’deki biyoteknoloji iştiraki Kentucky BioProcessing (KBP) tarafından tütün bitkisi bazlı teknolojiyle geliştirilen aday aşı, ABD Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onayı alarak klinik deneylere geçen aşılar arasında yer almaya hak kazandı.
Tütünün alternatif kullanımları üzerine Ar-Ge çalışmalarına ağırlık veren KBP’nin geliştirdiği aşı adayı (KBP-COVID-19; NCT04473690), dünya üzerinde klinik öncesi testleri geçmeyi başaran sınırlı sayıda aşıdan biri oldu. Faz-1 deney çalışmasına 18 ila 49 ve 50 ila 70 yaşları arasında iki farklı yaş grubuna ayrılacak toplam 180 sağlıklı gönüllünün katılması planlandı. Faz-1 klinik testlerinin olumlu sonuçlanması durumunda Faz-2 çalışmaları için de düğmeye basılacak. Klinik öncesi tüm testlerin tamamlanması ile yasal düzenlemeler çerçevesinde haftada 3 milyon doza kadar ulaşabilecek bir aşı üretimi yapılması hedefleniyor.
KBP, Kovid-19 aşısı çalışmalarının yanı sıra tütün bitkisini kullanarak dört değerlikli (dört suşlu) grip aşısı (KBP-V001; NCT04439695) üzerinde de hazırlıklarını sürdürüyor. Açıklamada görüşlerine yer verilen BAT Bilimsel Araştırma Direktörü Dr. David O’Reilly, mevsimsel grip aşısının Faz-1 klinik çalışmalarının tamamlandığını bildirdi. Hem Kovid-19 hem de mevsimsel grip aşısı adaylarıyla insan deneylerine geçmenin oldukça önemli bir adım olduğunu vurgulayan O’Reilly, şunları kaydetti:
“BAT’ın tütün bitkisi teknolojisinden faydalanarak geliştirdiğimiz Kovid–19 aşı çalışmalarına 2020 Nisan’da başlamıştık. Kısa sürede aldığımız yol, inovasyona ve bilime olan bağlılığımızın en büyük göstergesi. ‘Daha iyi bir gelecek’ inşa etmeye odaklanmış bir şirket olarak, tüm dünyayı etkisi altına alan bu mücadelenin çözümüne aşı çalışmalarımızla katkı sunmayı hedefliyoruz. Dünyanın hızlı değişimine uyum sağlamak amacıyla sürdürdüğümüz Kovid-19 aşı çalışmalarında hiçbir kar amacı gütmüyoruz.”
Kovid-19 aşı adayının özellikleri
Verilen bilgiye göre, KBP, bu aşı adayı çalışmaları için Kovid-19’un genetik diziliminin bir kısmını kopyalayarak immunoglobulin üretimi sağladı. Bu maddeyi hızlı büyüyen “nicotiana benthamiana” adlı tütün bitkisine aktaran şirket, immunoglobulin sayesinde bağışıklık sisteminin virüs, bakteri gibi patojenleri nötralize etmesini hedefliyor.
Tütün bitkisi kullanılarak geliştirilen aşının, geleneksel yöntemlerde aylar süren zamanlar yerine 6 hafta gibi kısa bir sürede üretilmesi öngörülüyor. Genellikle soğuk ortam gerektiren geleneksel aşıların aksine oda sıcaklığında stabil kalıyor. En önemlisi, bu aşının tek bir dozuyla etkili bir bağışıklık sağlanması planlanıyor.
***
Güzel bir tesbit.
Şeytan icadı sigaradan insanları kurtarır inşallah!
Bitkiden aşı üretimine gelince, sadece antijen üretimi kastediliyor, diğer aşılar gibi adjuvan ihtiva etmek zorunda. Çünkü HİÇ bir aşı adjuvan olmadan çalışmaz.
Adjuvan ise bir nevi extracellular derived danger associated molecule olup, innate immün sistemi aşırı ve düzensiz aktive ederek otoimmüniteye yol açmakdadır (PMID: 23316484).
Sicili değil sicimi olacak…
Bu şirketler şeytana pabucunu ters giydirirler.
Ya hocaaam yapma ya, millete sigara yaktırıcaan şimdi benim gibi.
Aşıların böyle ticari şirketlerin eline verilmesi hiç doğru değil. Bunlar ticari şirket amaçları para kazanmak her türlü pazarlama numarasını çekerler kimseyi de dinlemezler. Bunlar gerçekten insanlığa hizmet etmek istiyorlarsa fabrikalarını kapatsınlar reklamı bıraksınlar