KOVİD AŞI DENEMELERİ TEKRAR DURDURULDU

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dikkat: Yazının sonunda ek var!

***

KOVİD AŞI DENEMELERİ TEKRAR DURDURULDU

Aşı çalışmalarının aceleye getirilmemesi, hem etkinliklerinin hem emniyetlerinin tam olarak ispatlanması şarttır.

Bir an önce aşı çıkarmak için bazı aşamaların atlanması doğru değildir; bu, çok daha büyük sorunlara kapı açar.

Hele de aşının siyasete ve ticarete alet edilmesi halkın aşılara olan itimadını sıfırlayacaktır.

Unutmayın, acele işe şeytan karışır.

Ama gene unutmayın ki bu dünya şeytandan geçilmiyor!

***

EK 1 (23.9.2020): Tez zamanda uçup gitmez ise FDA’ nın aklı başına gelmiş görünüyor: Aşı için daha yüksek standartları destekliyor. Siyasete ve ticarete bulaşmayan FDA’ ya can kurban. Kaynak: https://twitter.com/drahmetrasim/status/1308777465125441536?s=20

***

EK 2 (10.10.2020): KOVİD aşı araştırmalarında en büyük risk altında olan yaşlı ve altta yatan hastalığı olanlar araştırma dışında bırakılıyor. Kaynak: https://www.forbes.com/sites/nextavenue/2020/10/01/missing-the-mark-covid-19-vaccine-trials-are-excluding-older-adults/#4269122e1dbb

***

EK 3 (13.10.2020): Johnson & Johnson isimli şirket 60 bin kişi üzerinde yürütmeyi planladığı KOVİD aşı çalışmasını katılımcılardan birinde beklenmeyen bir hastalık ortaya çıktığı için durdurduğunu açıkladı. Şirket hastalığın ne olduğu hakkında bilgi vermedi. Kaynak: https://www.statnews.com/2020/10/12/johnson-johnson-covid-19-vaccine-study-paused-due-to-unexplained-illness-in-participant/

***

EK 4 (14.10.2020): Johnson and Johnson’dan sonra Eli Lilly aşı klinik testlerini “potansiyel güvenli endişesi” sebebiyle durdurdu. Uzmanlar, bunun korkutucu değil güven verici olduğunu vurguluyorlar ve bu tür olayların bilimsel araştırmanın öngörülemeyen, hayal kırıklığı yaratan ve zaman alıcı olabileceğini hatırlatması gerektiğini söylüyorlar. Kaynak: https://www.usatoday.com/story/news/health/2020/10/13/covid-19-vaccine-trials-on-hold-eli-lilly-johnson-johnson/3643936001/

EK 5 (21.10.2020): Brezilya’da Oxford Üniversitesinin yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği aşı adayının deneylerine katılan bir gönüllü doktorun yaşamını yitirdiği açıklandı.

Brezilya basınının Sağlık Gözetim Ajansına (Anvisa) dayandırdığı habere göre, Oxford Aşı Grubu ile Jenner Enstitüsü iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan “ChAdOx1 nCoV-19” adlı aşı adayının Brezilya’daki deneylerine katılan 28 yaşındaki gönüllü doktor João Pedro Feitosa hayatını kaybetti.

Anvisa, 19 Ekim’de hayatını kaybeden Feitosa’nın ölüm sebebinin henüz belli olmadığını, araştırmanın devam ettiğini ve “ChAdOx1 nCoV-19” adlı aşı adayının deneylerine devam edileceğini açıkladı.

Brezilya, Çin aşısını satın almayacak

Brezilya Devlet Başkanı Jair Bolsonaro, Sinavoc Biotech’in geliştirdiği “CoronaVac” isimli aşı adayını satın almayacaklarını duyurdu.

Sağlık Bakanı Eduardo Pazuello’nun Brezilya’nın 46 milyon dozluk “CoronaVac” aşısı alacağını duyurmasından bir gün sonra Bolsonaro, Facebook hesabından yaptığı canlı yayında, “Çin aşılarını satın almayacağız.” dedi.

Bolsonaro, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “CoronaVac” aşı adayının deneylerini tamamlamadığını belirtti ve Sao Paulo Valisi Joao Doria’yı hedef aldı.

Paylaşımında “Joao Doria’nın Çin aşısı” benzetmesini yapan Bolsonaro, “Brezilya halkı hiç kimsenin kobayı olmayacak.” ifadesine yer verdi.

Brezilya’daki “ChAdOx1 nCoV-19” ve “CoronaVac” deneyleri

Oxford Aşı Grubu ile Jenner Enstitüsü iş birliğinde geliştirilen ve üretim lisansı İngiliz-İsveç ilaç şirketi AstraZeneca tarafından satın alınan “ChAdOx1 nCoV-19” adlı aşı adayı, haziranın sonlarında Brezilya’da insanlar üzerinde test edilmeye başlanmıştı.

Bu aşının başarılı olması durumunda, Brezilya’da da üretileceği ve ilk etapta Brezilya’nın 100 milyon doz Kovid-19 aşısı satın alabileceği açıklanmıştı.

Bolsonaro’nun muhalifi Sao Paulo Valisi Joao Doria, Çinli ilaç şirketi Sinavoc Biotech’in geliştirdiği “CoronaVac” adlı aşı adayının 20 Temmuz’da Brezilya’da insanlar üzerinde denenmeye başlayacağını duyurmuştu.

Dünyada ABD’nin ardından salgından en çok etkilenen 211 milyon nüfuslu Brezilya’da, bugüne kadar 154 bin 837 kişinin hayatına mal olan Kovid-19, 5 milyon 273 bin 954 kişide görüldü.

Kaynak: https://www.aa.com.tr/tr/dunya/brezilyada-oxfordun-gelistirdigi-kovid-19-asisi-deneylerine-katilan-bir-gonullu-doktor-oldu/2014516

***

EK 6 (3.11.2020): KOVİD aşısı ağır klinik tablo ve ölüm riski yüksek olan obezlerde işe yaramayabilir. Kaynak: https://www.nature.com/articles/d41586-020-02946-6

***

Resim

A Haber’ in haberi:

Kovid-19 aşı denemelerinden kötü haber… Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca’nın aşı çalışmaları 2. kez sekteye uğradı. Bir gönüllü de daha yan etki görüldü. Aşının vurulduğu 37 yaşındaki kadın hastaneye kaldırıldı. Aşı denemelerine ikinci kez ara verildi.

Dünyanın en umut verici koronavirüs aşı çalışmalarından biri olan Oxford Üniversitesi ve AstraZeneca’nın çalışmaları, 37 yaşındaki bir kadının yürümekte zorlanmasına neden olan nadir bir nörolojik rahatsızlıktan muzdarip olmasının ardından ikinci kez durduruldu.

Geçtiğimiz ay da yine bir hastada omurilik iltihabı görülmesi üzerine geçici olarak durdurulmuştu.

Raporda, daha önce sağlıklı olan 37 yaşında gönüllü bir kadının aşının ikinci dozunu aldıktan sonra nasıl ‘transvers miyelit’ tanısı aldığını ve 5 Eylül’de hastaneye kaldırıldığını ayrıntılarıyla anlatıyor.

Rapora göre, adı tespit edilmeyen kadının Haziran ayı başlarında ilk dozundan sonra herhangi bir reaksiyon göstermediğini belirtmesine rağmen, Ağustos’taki ikinci aşısından yaklaşık iki hafta sonra nörolojik semptomlar yaşamaya başladı.

Belgede, 2 Eylül’deki bir yürüyüş sırasında gönüllünün “düşmeden sürekli olarak sarsılarak bir yolculuk yaptığı’, ertesi gün ise yürüme güçlükleri, kollarında güçsüzlük, ellerinin motor kontrolünün bozulması, baş ağrısı çektiği belirtildi. 5 Eylül’de hastaneye kaldırılan kadına kısa süre sonra omurilik iltihabına bağlı ‘transvers miyelit’ teşhisi kondu.

Geçtiğimiz ay da ABD’deki bir hastada nörolojik rahatsızlıklar görüldüğü ve çalışmaların geçici olarak askıya alındığı açıklanmıştı.

Haberlerden dört gün sonra, AstraZeneca, katılımcının omuriliğin iltihaplandığı ender nörolojik rahatsızlığın doğrulanmış bir vakasına sahip olduğu hakkındaki medyada çıkan raporları reddetti. Ancak şirketin ‘Şüpheli veya Beklenmedik Ciddi Olumsuz Tepki raporu’ veya SUSAR olarak bilinir raporuna göre teşhis iki durumda da ‘onaylandı’ olarak tanımlandı.

Yine raporda yer alan detaylara göre semptomlar ortaya çıktıktan bir haftadan kısa bir süre sonra kadın hızlı bir şekilde iyileşmeye başladı. Bunun üzerine raporda ‘Hastalığının sadece dört gün önce başladığı düşünüldüğünde semptomlarının düzelmesi oldukça hızlı. Belirtileri düzelmeye başladı. Elindeki gücü ve el becerisi daha iyi hale geliyor’ ifadeleri kullanıldı.

Çıkan raporların ardından pek çok kişi başta AstraZeneca olmak tüm firmaların çalışmalar konusunda şeffaf olması için çağrıda bulundu.

Kaynak: https://www.ahaber.com.tr/video/dunya-videolari/son-dakika-dunyanin-umutla-bekledigi-kovid-19-asisindan-kotu-haber-calismalar-durduruldu

Siz de yorumunuzu paylaşın: