MCDONALD’S TIBBI, SAĞLIK SİSTEMİNİN ALTINI OYUYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Modern tıp veya yeni adıyla McDonalds Tıbbı, gereksiz teşhis ve tedavilerle insanlara zarar verirken sağlık harcamalarını da altından kalkılamayacak derecede artırıyor.

Son “İmdat” çığlığı İngiltere’ den geldi; bizde de durumun oradan farklı olmadığını hatta daha da kötü olduğunu düşünüyorum.

İngiltere’ de hastanelerde yapılan her 7 girişimden birinin “gereksiz” olduğu ve bu yüzden her sene milyarlarca poundun boşa harcandığı bildirildi.

Senede 1.8 milyar pound boşa gidiyor

Kısa adı NHS olan National Health Service (Devlet Sağlık Hizmetleri) Başkanı Sir Bruce Keogh “Cerrahi ve ilaç tedavilerinin yüzde 10-15’ inin gerekmediği halde uygulandığını, bu işlemlerin NHS’ a senelik maliyetinin 1.8 milyar pound olduğunu” söylüyor ve devam ediyor:

Bu gereksiz ameliyatlar hastaların hayatını da riske sokuyor. Histerektomi yapılan yani rahimleri alınan her 7 kadından birinde bu işlem boşuna yapılıyor ki bu da senede 6.600 gereksiz histerektomi anlamına geliyor.

Yazılan her 5 antibiyotikten biri de gereksiz olduğu gibi bu durum antibiyotiklere dirençli bakterilerin artmasına da yol açıyor”.

Gereksiz tetkik, ilaç ve ameliyatlar

NHS’ nin raporunda dikkat çeken noktalar şunlar:

BİR: Prostat kanseri, astım, kronik böbrek hastalığı ve dikkat eksikliği gibi hastalıklarda “gereksiz teşhis” oranı çok yüksek, bu yüzden pahalı girişimler yapılıyor, ilaçlar yazılıyor.

İKİ: Her 20 hastaneye yatışın biri yani senede 850 bin yatış da boş yere.

ÜÇ: Gereksiz tıbbi tetkiklere senede 1 milyar pound gidiyor.

DÖRT: Kullanılmayan, eczanelere geri verilen veya kullanma müddeti dolan ilaçlara harcana para 300 milyon pound.

BEŞ: Kanser son dönemi gibi ölümleri yaklaşmış ve kaçınılmaz olan hastalara yapılan gereksiz tedavilerin karşılığı da 36 milyon pound.

ALTI: Fıtık ameliyatlarının yarısı kadarı işe yaramıyor ve hatta hastaya zarar bile veriyor.

YEDİ: Ameliyat oranları ülkenin farklı bölgelerinde farklı oranlarda yapılıyor. Mesela, bir bölgede 100 bin çocuğun 145’ ine bademcik ameliyatı yapılırken bir başka bölgede bu oran 100 binde 424.

Gelelim neticeye

Devletin kasalarını boşaltan gereksiz sağlık harcamalarını ortadan kaldırmak için hem vatandaşa ve hem doktorlara büyük görev düşüyor.

Tıbbi tetkiklere, ilaca, ameliyatlara harcanan paranın hepimizin cebinden çıktığını, fazla tetkik ve tedavinin iyi tıbbi uygulama demek olmadığını iki taraf da kavramadan bu işe çare bulunamaz.

Kaynaklar:

http://www.kingsfund.org.uk/publications/better-value-nhs/summary

http://www.telegraph.co.uk/news/health/news/11733871/One-in-seven-treatments-not-necessary-warns-NHS-chief.html

Yazı için 3 yorum yapılmış:

  1. Bilgin Yalçın dedi ki:

    McDonalds tıbbına güvenmek zorundayız ama onun da kendine biraz dikkat etmesi kazım. Aksi takdirde ot-çöp tüccarlarına muhtaç oluruz.

  2. Aynur Sağlam dedi ki:

    Özel hastaneler beş yıldızlı otellerden farksız, kapıda güzel kızlar karşılıyor, saygı hürmet haddinden fazla ama tıp bu demek değil. İnsana şirin görünüp gerekli gereksiz bir sürü tetkikler yapılıyor insanlardan bundan memnun oluyor. Dediğiniz gibi Mcdonalds tıbbı sadece bütçemizi değil sağlığımızı da riske atıyor.

  3. Salih karaağıl dedi ki:

    Hocam dediğiniz gibi paranı sağlıklı gıdalara harca,iyi uyu , yürüyüş yap,hastaneye uğrama.

Siz de yorumunuzu paylaşın: