AKCİĞERDE SENTEZ EDİLEN MELATONİN KORONAVİRÜSÜ ENGELLİYOR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Akciğerlerde bağışıklık hücreleri ve temel olarak da makrofajlar tarafından sentez edilen melatoninin virüsün hücreye girmesinde rolü olan proteinleri kodlayan genlerin ekspresyonunu önleyerek koronavirüslere karşı bir bariyer oluşturabileceği bildirildi.

Brezilya’ da São Paulo Üniversitesi (USP) tarafından yapılan keşif neden bazı kişilerin PCR testi ile virüs taşıdıkları tespit edildiği halde enfekte olmadıkları veya belirti göstermediklerini de izah ediyor.

Bu sayede burna damla veya sprey şeklinde melatonin uygulanmasının hastalığın ilerlemesini durdurması, aynı mekanizmanın grip gibi başka virüsler için de geçerli olması mümkün görünüyor.

Daha önce aynı ekip tarafından yapılan bir araştırmada hava kirliliğine sebep olan partikülleri yutan makrofajların melatonin ve başka moleküller üreterek mukus oluşumu, öksürük ve balgam yoluyla bunların atılmasını sağladığı; melatonin sentezi bloke edildiğinde partiküllerin kan dolaşımına girerek tüm vücuda dağılabildikleri gösterildi.

Bu araştırmadan hareketle virüsün hücreye girmesi, hücre içi trafik, mitokondri aktivitesi… ile ilgili 212 gen seçildi ve sağlıklı insan akciğerlerinden alınan 288 örnekte bu genlerin ekspresyon seviyesi ölçüldü.

Gen ekspresyon seviyeleri, sağlıklı kemirgenlerde akciğer analizlerine dayanarak akciğerlerin melatonin sentezleme kapasitesini (MEL-İndeksi) tahmin eden bir gen indeksi ile ilişkilendirildiğinde endeks ne kadar düşükse makrofaj ve epitel hücreleri için protein kodlayan genlerin ekspresyonunun o kadar fazla olduğu görüldü.

MEL-İndeksi yüksek olduğunda virüsün akciğerlerdeki giriş noktalarının kapalı olduğu, düşük olduğunda bu kapıların açıldığı söylenebilir.

İndeksin aynı zamanda makrofaj ve diğer immün hücrelerde virüsün giriş yeri olan CD147 reseptöründeki proteinleri modifiye eden genlerle de negatif bir korelasyon gösterdiğinin belirlenmesi de akciğerlerde melatonin sentezinin virüslere karşı tabii bir koruyucu olduğu şeklinde yorumlandı.

MEL-İndeksinin, virüsü belirti göstermeden taşıyanları tespit etmek için prognostik bir biyo-belirteç olarak kullanılabileceği de ileri sürülüyor.

Gelelim neticeye

Laboratuar ortamında elde edilen bu neticelerin gerçek hayatta ne kadar işe yarayacağını bilmek mümkün değil ama bu tür araştırmaları okumak, üzerinde düşünmek, hayâllere dalmak hiç de fena değil.

Kaynak:  https://www.melatonin-research.net/index.php/MR/article/view/109

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Alişan Yıldıran, Çocuk İmmünoloji-Allerji Mütehassısı dedi ki:

    CD147 basigin matrix metalloproteinaz ve kan grupları ile alakalı (1).

    Ayrıca melatonin ve TRAF6 /TNF asosiye faktör 6) yani antibviral mekanizma ile bağlantılı..

    Ekim ayında bu mekanizmayı KKTC’den bir ekip göstermişdi zaten (2).

    Hiç bir yan etkisi olmayan basit bir burun spreyi ile cost efektif bir tedbir!

    Neden hayal olsun?

    Filim kurulunun haberi var mı acaba?

    Muhterem Mustafa Varank bunu iki ayda hazırlar…

    (1) https://www.sciencedirect.com/topics/medicine-and-dentistry/cd147-antigen

    (2) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7486968/

Siz de yorumunuzu paylaşın: