KOVİD’ DE AKCİĞER HASARLARININ BİR KISMI KALICI OLABİLİR

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Çin’ de yapılan araştırmalara göre KOVİD geçirenlerin önemli bir kısmının akciğerlerinde çeşitli derecelerde hasarlar kalıyor.

Bu hasarlar tek taraflı ise ve çok yoğun değilse çok fazla bir probleme yol açmayabilir.

Hava keseciklerinin etrafında bağ dokusu artışına bağlı olarak ortaya çıkan değişiklikler ise özellikle yaygın olduklarında akciğerlerin esnekliğini azaltabilir (akciğerler sertleşiyor) ve aşırı iseler gaz alış-verişini de etkileyebilir.

SARS ve MERS geçirenlerde de benzer kalıcı hasarlar geliştiği biliniyordu ama bunlarda bu lezyonlar tek taraflı olduğu için çok fazla bir sıkıntı yaratmıyordu; hasarlar KOVİD’ de ise hastaların çoğunda iki taraflı oluyor.

Akciğer tomografilerinde görülen bu hasarların bir kısmının geçici olması mümkün olmakla beraber bir kısmının kalıcı sertliklere dönüşmesi (fibrozis) ve ömür boyu sürmesi ihtimal dâhilinde.

COVID-19 patient ct scans damage

Yaşlılar, ağır hastalık geçirenler, sigara içenler, kanser, diyabet ve KOAH gibi hastalıkları olanlarda risk daha fazladır.

Bağ dokusu artışına bağlı olarak gelişen bu fibrozisin bağışıklık sisteminin aşırı çalışmasıyla (sitokin fırtınası) ilgili olduğu düşünülüyor.

Burada, bağışıklık sisteminin virüslere karşı yürüttüğü mücadelede aşırıya kaçması yani bir çeşit “orantısız güç” kullanması durumu var.

Bu değişikliklerin solunum cihazına (ventilatör) bağlı olarak ortaya çıkması da mümkün ama sebebin aşırı cevapla mı ventilatör tedavisi ile mi ilgili olduğu bilinemez.

Gelelim neticeye

KOVİD sonrası akciğerlerde görülen bu kalınlaşmaların akıbeti şimdiden kesin olarak belli değildir.

Tomografilerde görülen değişikliklerin bir kısmı zamanla azalabilir ve hatta tamamen de silinebilir; bir kısmı ise kalıcı olabilir.

Bu bağ dokusu artışı yaygın ve ileri derecede olduğunda solunum fonksiyon testlerinde bazı değerlerde bozulmalar ve hastalarda da eforda nefes darlığı gelişebilir.

Kaynak: https://www.sciencenews.org/article/coronavirus-covid-19-some-patients-may-suffer-lasting-lung-damage

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Ethem Nazlı dedi ki:

    Tüberküloz geçirenlerde de kalıyor izler ama normalde zatürre geçirenlerde iz kalmaz veya kalsa da çok fazla değildir.

Siz de yorumunuzu paylaşın: