AKCİĞER KANSERİNDE EVRELENDİRME

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla

AKCİĞER KANSERİNİN HÜCRE TİPLERİ

Akciğer kanserinin çeşitli hücre tipleri vardır, ancak tedavi bakımından akciğer kanserleri iki büyük gruba ayrılır. Bunlar, küçük hücreli kanserler ve küçük hücreli olmayan kanserlerdir.

Küçük hücreli kanserler, genellikle hızla ilerleyen ve tanı konduğunda uzak organlara sıçrama yapmış olan kanserlerdir. Bu hastaların çok azına cerrahi girişim uygulama şansı olabilir. Küçük hücreli akciğer kanseri, kemoterapi ve radyoterapiye çok iyi cevap verir, ancak hastalık bir süre sonra tekrar nükseder. Akciğer kanserlerinin ortalama olarak %25’ i küçük hücrelidir.

Küçük hücreli olmayan kanserler, daha yavaş bir ilerleme gösterir. Metastazlar hastalığın son dönemlerinde ortaya çıkar. Bu kanser erken tanınıp, ameliyat ile çıkarılırsa, hastanın kanserden tamamen kurtulması mümkündür. Küçük hücreli kanserlerin kemoterapi ve radyoterapiye verdikleri cevap küçük hücreli kanserdeki kadar iyi değildir. Akciğer kanserlerinin %75’ ini küçük hücreli olmayan kanserler oluşturur.

AKCİĞER KANSERİNİN EVRELERİ

 Akciğer kanserleri 4 evreye ayrılır. Evrelerin de kendi içlerinde alt grupları vardır. Küçük hücreli kanserlerin evre 1’de saptananlarının bir kısmı için cerrahi girişim uygulanabilirken, küçük hücreli olmayan kanserlerde 3. evrede bile cerrahi girişim şansı vardır. Evre 4, kanserin çok ilerlemiş olduğu, uzak organlarda sıçramaların bulunduğu evredir. Bu hastaların ameliyat olmaları söz konusu olmadığı gibi, kemoterapi ve radyoterapiden de kısmen fayda görürler.

Yazı için 6 yorum yapılmış:

  1. özlem dedi ki:

    3.ve 4.evreler hakkında daha çok bilbi vermeniz mümkünmü

  2. emel dedi ki:

    Sayın Ahmet bey 2 gün önce babamın Akciğer kanseri oldugunu ögrendim.Ne derece ilerlemiş oldugunu bilmedigimiz için size yazmak istedim sizce bu hastalıktan kurtulma şansımız yüzde kaçtır bilginize ihtiyacım var ilgilinirseniz çok sevinirim Saygılar.

  3. Gökhan ışık dedi ki:

    Babama 1 sene önce böbrek üstü kist teşhisi konuldu 1 sene kadar tahlilleri sürdü sonunda ameliyata girdi ve kist büyük olduğundan almadilar ve akciğer kanseri olduğu ortaya çıktı akcigerde 0.8 ve 0.6 cm buyukluklerinde 2 adet tumor var küçük hucreli dışı teshisi konuldu kemoterapi uygulanacagi soylendi nr derece basarili olur kurtulma sansi yuksek midir ogrenebilirmiyim.

  4. Bülent TURGUT dedi ki:

    Sayın KÜÇÜKUSTA,
    58 yaşında,sağlıklı beslenen ve yaşayan,markalaşmış şirketlerde üst düzey yönetici olarak çalıştım,kimyasallla hiç işim olmadı,pozitif,enerjik ve sportif biri iken,2013 şubatında üşüttüm,iki haftada geçmeyince BT çekildi ve 25 mm kist bulundu..Ben 6 ay beklemedim 4 ay sonra çekilen BT de kiste iyi bakmışım ki,50mm çıkmış.Sonuç adenokarsinom…ç kemodan sonra 3mmlik ilerleme bulundu ve TARCAVE 150 mg a başladım.Üç ay sonunda,minimal ilerleme bulundu…
    Hastalığını iyi tanıyan,kendine özen gösterip iyi beslenen,hijyenik biriyim.
    Bu hastalığı asgari düzeye,indirmek,hatta sıfırlamak için her türlü imkana sahibim.
    Lütfen bana bu konuda yardımcı olurmusunuz.En kısa zamanda muayneye gelebilirim.
    Teşekkürlerimle…
    Bülent TURGUT
    5324308320

  5. Mustafa dedi ki:

    Merhaba hocam enişteme 2 aydır yapılan tetkikler sonucunda 1,5 cm büyüklüğünde sol akciğer de kanser şüphesi ile bakıdı ve lenf bezleri nede sıçramış bronkoskopi ile ilk denemede parça alınamadı başka hastanede lenf bezlerinden alınan örnekten kanser olduğu tespit edildi hangi tür olduğu belirlenemedi ve doktorumuz özel bir hastanede ameliyatla kanseri önleyebileceğine söyledi ve ameliyat oldu.ameliyat sırasında nokta nokta şeklinde 1 veya 2 mm büyüklüğünde akciğere yayıldığını be bu operasyona son verip sadece lenf bezinden patolojiye gönderdiğini söyledi ameliyattan 1 gün sonra normal odaya çıktı ve yürüyüşle balgamın atmasını be nefes egzersizleri yapmasını söyledi ertesi gün balgamın her iki ciğerdede çoğaldığını söyleyip yoğun bakıma alındı ve bronkoskopiyle maskeli bir hava ile ciğerdeyim balgamı temizlediğini söyledi 2 gün yoğun bakımda kaldı ve şimdi odaya çıktı tahlil sonuçlarında küçük hücreli kanser tipi olduğu ve saldırgan olduğu ama ilaçla tedaviye yüksek cevap verdiğini söyledi bundan sonraki süreçte nasıl bir yol izlememiz gerekir cevaplarsanız çok sevinirim başarılar dilerim (not:54 yaşında be 45 senedir sigara içiyordu)saygılar hocam

  6. erdinç tan dedi ki:

    Hastaya moral vermek hastalığın %50’lik bir bolumunu aslında yenmektir. Sistemin kendi ürettiği virisü yine kendisinin yok etmesinden geçer, bağışıklığınızı moralinizi yok ederek ezmeyin o sizin askerleriniz..

Siz de yorumunuzu paylaşın: