İBN-İ SİNA VE ORTODOKS TIP

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Dr. Ali Akben’ in yazısı:

Günümüz batı tıbbı kanıta dayalı olup kanıtlanmamış hiçbir tedaviyi akılcı bulmaz ve şarlatanlıkla yaftalar. 

Bu sene 40.’sı düzenlenen İbni Sina haftasında dünya tıbbına yaptığı hizmetleri yeniden hatırlayarak bütüncül bakışın, hem teşhiste hem de tedavide ne kadar insani olduğu gerçekliği ile yüzleşmeli ve hekimliğe ilk adım attığımız yılarda hocalarımızın kulaklarımıza küpe olarak taktığı önce zararlı olma düsturunu unutmamalıyız.

Modern ve geleneksel tıbbın babası olan ve uzun yıllar batı tıbbına rehberlik yapan İbn-i Sina ülkemizde 1983 yılından beri her sene ağustos ayının üçüncü haftasında düzenlenen etkinliklere anılır ve tıbba yaptığı katkıları tartışılır.

Günümüz modern tıbbı uzun yıllar İbn-i Sina tıbbından esinlenmiş ve tedavilerini uyguladığı halde son yıllarda onun tıp anlayışından giderek uzaklaşmasını anlamakta zorlananlardanım.

İbni Sina’nın hekimlik anlayışında bütüncül bir bakış açısının varlığı birçok hastalığın tedavisinde hekimliği bir sanatkârlık olarak görmesi ve tedavilerini bu perspektiften yapmasının şifa arayışında onun işini oldukça kolaylaştırıyordu.

Ortodoks batı tıbbı, hastalıkları sınıflandırıp teşhis ve tedavi protokollerini oluştururken kanıt dışında başka bir parametreyi kabul etmeyince, kanıtı bulunamayan günümüz birçok hastalığının tedavisinde maalesef sınıfta kalmış durumda.

Yakın tarihli kısa bir örnek verirsek Ortodoks batı tıbbı, tüm dünyayı kasıp kavuran Covit sürecinde kanıt arama çaresizliğini ve uygulamaya koyduğu tedavileri hatta aşılarla ilgili kanıtsız uygulamaları ile tam bir paradoks yaşadığını söylemek mümkün.

Bilimsel yaftalı tedavilerden ve kanıtsız aşılama proğramları ile tam bir fiyaskoyu yaşamamıza sebep olan Ortodoks batı tıbbı bugün pandemi sürecinde tedavi adı altında insanlara yaşattıklarının hesabını vermekte zorlanıyor.

Art arda açılan davalardan da anlıyoruz ki, tedavide zararlı olmama ilkesi, tüm pandemi sürecinde askıya alınmış ve ampirik tedaviler ve aşılama proğramları ile insanlık sadece oyalanmamış birçok yönden hastalıklara yatkın ve hazır hale getirilmiş.

Özellikle aşılama proğramı ile beyin damar hastalıklarından psikiyatrik hastalıklara, kalp krizinden çeşitli kanser türlerine kadar birçok hastalık ilişkilendirilmekte ve dava üstüne davalar açılarak mağdur insanlar hak arama arayışında bulunmaktadır.

Son yıllarda Sağlık Bakanlığımız modern batı tıbbının içine düştüğü gayya kuyusunu görerek hastalıklara bütüncül bakış açısı ile bakmanın önünü açmış ve hazırladığı sertrifika proğramları ile hekimlerimizin at gözlüklerini çıkarmalarını teşhis ve tedavi arayışlarında dar açılı bakışın önünü kapatmaya çalışmıştır.

Gelinen noktada kısmen başarılı olunmuş olsa da bazı meslektaşlarımız aldıkları tıp eğitiminin dar yollarında şifa aramak gibi bir garabeti bilim yaftası adı altında inadım inat yapma eğiliminde ve bir milim olsun hareket etmeyi bile bilim dışıdır diyerek reddetmektedirler.

Bunun yanında yeterli bilgi birikimine sahip olmayan yeni yetme meslektaşlarımız da tecrübe birikiminden yoksun olduklarından, tamamlayıcı tıp uygulamaları adı altında aldığı çeşitli sertifikalar ile her türlü hastalığı tedavi edebileceğini düşünerek hata üstüne hata yapmaktadırlar.

Hekimlerin birinci önceliği olan zararlı olmama ilkesi her ne durumda olursa olunsun mutlak dikkate alınmalı ve hasta hekim diyaloğunu azami şekilde önemseyerek teşhis ve tedavi protokolleri oluşturulmalı.

Hekimlik mesleğini uygulamak için sadece diplomanın yeterli olmayacağını öncelikle kabul etmeli ve hekimlik sanatının icrasında bilimle ilim, hikmetle şifa kavramlarını da mutlaka hesaba katarak şifayı verenden uzak durmamaya gayret etmelidir.

Şifa Allah’tan.

Sebep biz hekimler olalım.

Bu haftalık da bu kadar.

Kalın sağlıcakla.

Kaynak: https://www.yeniakit.com.tr/yazarlar/ali-akben/ibn-i-sina-ve-ortodoks-tip-42905.html

Yazı için 1 yorum yapılmış:

  1. Hüseyin Nihal Atsız dedi ki:

    Gülsem mi, ağlasam mı?

    Şu yazıdaki fikirleri irad eden beyefendi en azından hatasını anlamış;
    https://ahmetrasimkucukusta.com/2021/09/13/etibba-diyor-ki/asi-karsitlarinin-mitingi/

    Lakin hata etdiğini itiraf edip, aşağıladığı insanlardan özür dileme tevazuunu göstermesi icab etmez mi idi?

Siz de yorumunuzu paylaşın: