SAĞLIK BAKANI KOCA DA AŞI KARŞITI İLAN EDİLDİ
Dikkat: Yazının sonunda ek var!
***
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da en sonunda aşı karşıtı damgası yemiş. Şaşırmadım.
Aşı şirketlerinin fonladığı kişiler, aşılara karşı en küçük tenkitte bulunan birini anında aşı karşıtı olarak damgalarlar.
Bunların maksadı insan sağlığı, hastalıkların önlenmesi falan değildir.
Bunlar doğrudan doğruya efendilerinin menfaatine zarar veren herkese saldırmakla vazifelidirler.
Üzerinde aşı yazan her şey, içinde ne olduğuna bakılmaksızın kutsal addedilir.
Mesela, odunun üzerine “aşı” yazıp koyun, odunun karşısında önlerini ilikler, saygı duruşuna geçerler.
Aşı karşıtlığı, tıp endüstrisi, onlar tarafından fonlanan bazı akademisyenler ve iltisaklı medyanın aşılar hakkında bilimsel araştırma ve bilgileri vererek toplumu aydınlatmaya çabalayan bilim adamlarını sindirmek, susturmak için uydurdukları bir tabirdir.
Aşı karşıtı diyerek bu bilim adamlarının bilim karşıtı ve hatta şarlatan oldukları algısı yaratılmaya; bunlar aşağılanmaya, itibarları yok edilmeye çalışılır.
Peki, gerçekten bilim dışı bir aşı karşıtlığı ve aşı karşıtları yok mu?
Elbette var ve bunların gene el atından endüstri ve fonladıkları tarafından destekleniyor olmaları da kuvvetle muhtemeldir.
Bunlar sayesinde aşılar hakkında belgelerle, bilimsel verilerle tenkitte bulunanları aynı torbaya koyarak karalamak kolaylaşmaktadır.
Tartışma, sorgulama, şüphe olmadan bilim gelişmez
Herhangi bir ilaç, aşı veya tıbbi bir ürünün, yöntemin bilimsel verilere dayanarak tartışılması şüphesiz ki bilimin gereğidir, bilim tartışmalar sayesinde ilerler.
Bu tartışma ve sorgulamalar bilimin gereği olması yanında halkın menfaati için de gereklidir.
Sadece tek maksadı daha çok kâr sağlamak olan tıp endüstrisi ilaç ve aşılarının sorgulanmasını istemez.
Gelelim neticeye
Ben ve benim gibi insan sağlığını düşünerek ve akıl, mantık, belge, bilgi ve araştırmalara dayanarak ilaç veya aşıları tenkit eden, olumlu yanları yanında risk ve olumsuzluklarını da dile getiren, bireylerin ve devletin soyulmasına karşı çıkanlar da “aşı karşıtı” olarak yaftalanıyor.
Bunlar bize vız gelir, tırıs gider.
Beni aşı karşıtı olarak yaftalayacak birinin de alnını karışlarım.
***
Medimagazin’ in haberi:
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, dün Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde gerçekleşen Kabine Toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı.
Bakan Koca, hakkındaki aşı karşıtlığı eleştirilerine ilişkin, “Aşı karşıtlığı konusu en son bize yakıştırılabilir. Bu süreçte Türkiye, bağışıklama programında bulunan çocukluk çağı aşılarında yüzde 95’in üzerinde aşılama oranına sahip olmuş durumda. Bakanlığımıza bağlı konularda tüm süreçleri bilim kurulları ile birlikte yürütüyoruz. Dolayısıyla bizim bilime, akla, mantığa karşı olmamız söz konusu dahi olamaz. Aşı karşıtlığının mantıklı hiçbir yanı yoktur. Bizim de aşıya karşı olmak gibi bir durumumuz asla söz konusu olamaz.
Bazı açıklamalarımın, hekim ve bilim insanlarına yönelik olduğuna dair yorum yapanlar oldu. Onları hedef göstermekle itham ettiler. Açıklamamdan böyle bir sonuç çıkarılması kesinlikle mümkün değil. Bu açıklamalar, hekimlerimizin önlüğünün beyazına leke gelmemesi ve onları muhafaza etmek adına yapılmış açıklamalardı. Çocukluk çağı aşı programı konusunda tüm vatandaşlarımız son derece hassasiyetle hareket etmeli ve çocukluk çağı aşılarının yaptırılmasını temin etmeli. Aşı programındaki aşılarından eksikleri olan çocuklarımızın aşılarını, özenle yaptırmalılar” diye konuştu.
Ayrıca, aşı tanımlanmış herkesin mevsimsel grip aşılarını yaptırması gerektiğini söyleyen Koca, “COVID-19, mevsimsel hale geldiğinde, belki grip aşısındaki mevsimsel suşlara ilave edilerek mevsimsel grip aşısı şekline dönebilir. Mevsimsel hale gelmesi önümüzdeki süreçte gerçekleşebilir. Dolayısıyla bu anlamda bir endişemiz yok. Aşılama konusundaki hassasiyetimi çocukluk çağı aşıları ve grip aşıları üzerinde ısrarla gündeme getiriyorum. Bu söylemler aşı karşıtlığı ile örtüşebilir mi?” dedi.
***
EK 1 (11.10.2023): FERHAT ARSLAN “Sayın bakanım, Aşı karşıtlığının değil efendim: Aşı uygulamalarında; Biyotoksisite ve genotoksisite riskinin Her etkene karşı Aşı yapma mantıksızlığının Aşılama zamanlamasının, bir tıbbi uygulamayı yaşam takvimi gibi sunmanın Aşını ithal edilen bir ürün olmaması gerekliliğinin Her tıbbi uygulamaya gibi öznelliğinin ve farmakovijilansa tabi olduğunun Tartışılır, anlatılır ve açıklanabilir tarafları vardır.
Kaynak: https://x.com/Ferhatarslandr/status/1712011762621391169?s=20
***
EK 2 (14.10.2023): “Hastalık çığırtkanlığı, bazı hekimlerin, tıbbi cihaz ve ilaç firmalarının kasıtlı yönlendirmesiyle yazılı/görsel basın ve reklam aracılığı ile gündeme gelebilen, hastalıkların tanımlarının, teşhis kriterlerinin ve kapsamlarının olduğundan daha geniş olduğu yanlış algısının yaratıldığı, artan sahte farkındalık ile de ticari pazarın büyümesinin amaçlandığı söylem ve tutumların bütününü tanımlar. Bu tutum, istatistiki verileri yanlış veya eksik yorumlayarak önerilen tedavilerin veya ilaçların çok etkili olduğu, çok sayıda insanın söz konusu hastalığa tutulduğu veya önerilen tedavinin veya ilaçların hiçbir yan etkisinin olmadığı gibi yanlış algı yönlendirmelerinde bulunarak kar amacı güden ticarileşmiş tıbbın devamlılığını sağlamaya çalışır.”
Kış aylarının gelmesi ve Koronavirüs’ün son mutasyonu olan Eris varyantıyla ilgili haberlerin artmasıyla, sosyal medya platformlarında bazı kullanıcılar kasıtlı manipülasyon için yeniden düğmeye bastı. Genç yaşta hayatını kaybeden Dr. Ersin Mahmutoğlu hakkında çok sayıda gerçeği yansıtmayan haber yapıldı.
ARKA PLAN VE İDDİALAR
Hatay Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi 59 yaşındaki Dr. Ersin Mahmutoğlu, geçtiğimiz günlerde tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti. Mahmutoğlu’nun vefat haberini Sağlık Bakanı Fahrettin Koca resmi X hesabından, “Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi, arkadaşımız Dr. Ersin Mahmutluoğlu, akciğer enfeksiyonuna bağlı gelişen kalp yetmezliği nedeniyle tedavi altında olduğu Adana Şehir Hastanesinde tüm müdahalelere rağmen, yoğun bakımdayken hayatını kaybetti. Kendisine Allah’tan rahmet, sevenlerine başsağlığı ve sabır diliyorum. Mekanı Cennet olsun.” ifadeleriyle duyurdu.
Türk Tabipleri Birliği (TTB) ise Dr. Mahmutoğlu’nun vefatı için, “Kovid-19 PCR testi negatif olmakla birlikte klinik ve radyolojik olarak COVID-19 ile uyumlu vakalarla karşı karşıya kalınma sıklığı artış göstermektedir. Adana Erzin Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Ersin Mahmutluoğlu, Kovid-19 ile uyumlu klinik bulgularla tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Meslektaşımızın yakınlarına başsağlığı diliyor ve tekrarlıyoruz: Eris varyantına karşı koruyuculuğu yüksek aşıların kullanıma girmesine yönelik girişimler en kısa sürede yapılmalı; el yıkama alışkanlığının korunması, kamusal alanların temizliğinin sağlanması, kapalı ve kalabalık alanlarda ve sağlık kurumlarında maske kullanılması, doğru bilgilerin şeffaf bir biçimde paylaşılması gibi halk sağlığı önlemleri alınmalıdır. Unutmayalım; kapalı ortamlarda maske, bizi ve sevdiklerimizi koruyacaktır.” şeklinde paylaşım bulundu.
TBB’den yapılan bu açıklama, çok sayıda internet haber sitesi tarafından okuyuculara servis edildi. Kullanıcılar Dr. Mahmutoğlu’nun Koronavirüs kaynaklı hayatını kaybetmiş olduğu yönündeki iddiaları araştırmaya koyuldu.
BULGULAR
Dr. Mahmutoğlu’nun vefatı hakkındaki iddiaların artmasının ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca resmi X hesabından bir açıklama yaptı. İddiaların gerçeği yansıtmadığını açıklayan KOCA şunları belirtti.
“Arkadaşımız Dr. Ersin Mahmutluoğlu adının karıştırıldığı tezvirattan incinmesin, nur içinde yatsın.
Bilindiği gibi, Erzin Devlet Hastanesi Başhekimimiz Dr. Ersin Mahmutluoğlu’nu yakın bir tarihte kaybettik. Kendisine tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Ne acıdır ki arkadaşımız Dr. Ersin’in vefatı, bilhassa hekimleri üzecek şekilde anılmaya, adeta bir kara propaganda aracı olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bu propaganda, Eris varyantı sebebiyle, tıpkı salgının başlarındakine benzer, şu an için asla gerçekçi ve gerekli olmayan, bilimsellikten tamamen uzak tedbirlerin uygulanmasına ve aşı kampanyaları başlatılmasına yöneliktir. Her ürünün üreticisi gibi, aşı üreticileri de ürettikleri ürünün daha fazla alıcı bulmasını isteyebilirler. Ama bilim buna bakmıyor! Gereksiz bir ilacı kim kullanmak ister, onu hangi hekim önerebilir? Öneriyorsa, o tıp ahlakına bağlı bir hekim midir? Hastayla ilişkisi dışında, olası başka ilişkileri de akla gelmez mi?
Bilim adına bilime aykırı girişimlerde bulunanları ve ülkemizin gereksiz yere “sosyal bir depresyona” sürüklenmesinde sakınca görmeyenleri bilimin tarafsızlığını, sorumluluğunu üstlenmeye davet ediyorum. Kim ne derse desin, spekülasyonlardan hareketle, gerçekçi veriler olmadığı halde yapılmayacak olanı yapmayacağız. Sosyal depresyon da büyük bir sağlık sorunudur.
Covid-19’la mücadelede, radikal tedbirler almaktan aşı uygulamasına, insanımızın sağlığı için ne gerekiyorsa hepsini, milletçe uyum içinde yaptık. Şimdi gündemde olan küresel ve yerel propaganda, eski tecrübenin haklı endişesinden hareketle bir boyun eğdirme çabasıdır. Boyun eğmeyiz, eğmeyeceğiz. Bu söz konusu bile olamaz. Toplu bir aşı kampanyası ya da kapanma benzeri tedbirler asla uygulanmayacak. Covid-19, artık griple nasıl mücadele ediliyorsa tıpkı öyle mücadele edilecek bir hastalıktır. 85 Milyon müsterih olsun.
Genç yaşta kaybettiğimiz hekim arkadaşımız bu yönden de talihsiz. Adı, etik dışı emel sahiplerinin dilinde. Kendisinin vefat nedeni çok açıktır. Dr. Ersin Mahmutluoğlu’nun 35 yaşından itibaren kalp yetmezliği rahatsızlığı vardı. Dr. Ersin, bu rahatsızlığına bağlı olarak gelişen hastalıklarıyla birleşen solunum yolu enfeksiyonu sebebiyle hayatını kaybetti. Yapılan 3 ayrı PCR testi sonucunda kendisinin Covid-19 olmadığı anlaşılmıştı. Buna rağmen, bilimsel mantıkla sağlaması yapılmış bir içerik sunuyormuş gibi görünerek, bilimsel karşılığı olmayan bir takım yorumlarda bulunanlar talihsiz bir davranış örneği sergilediler. Bugün konuşulanların ömrü kısa olacak, bilimin sözünün ömrü uzundur. Hekimliğin rengi beyazdır. Bir hekime, kara propaganda yakışmaz. Arkadaşımız Dr. Ersin Mahmutluoğlu adının karıştırıldığı tezvirattan incinmesin, nur içinde yatsın.” dedi.
***
Deveye sormuşlar ‘boynun neden iğri?’, ‘Nerem doğru ki’ demiş!….
Uydurma kelimeler; Bakan, karşıt, sağlık, hastane, sağlık (!) üssü ve çöpe giden yüz milyarlarca dolar.
Herkes hasta ama dünya MR şampiyonu, dünya antibiyotik şampiyonu, dünya biyolojik ilaç şampiyonu bir ülke.
Hastahaneleri kapatıp şifahane açacak bir Devlet Adamını göremeden ukbaya gideceğiz
Bravo Dr Ferhat bey,
Senin gibi, açık fikirli, zeki, mantıklı, cesur, tecrübeli, hazik hekimlerin ve HOCALARIN sayısının artmasını yüce Allah’dan niyaz ediyorum.
‘Hocaların’ çünkü böyle hekimleri ancak böyle hocalar yetişdirebilir.
‘Bu propaganda, Eris varyantı sebebiyle, tıpkı salgının başlarındakine benzer, şu an için asla gerçekçi ve gerekli olmayan, bilimsellikten tamamen uzak tedbirlerin uygulanmasına ve aşı kampanyaları başlatılmasına yöneliktir’.
Soru 1. Sayın Sağlık Bakanı’nın şu sözlerinin hedefi kimdir?
a. Cizvit rahipleri
b. Kurukafa bileklikli prof.
c. Karısı Hawaii’de enfeksiyon prof olan sahte prof.
d. Emekli enfeksiyon prof.antiferhat
e. Merkür sağlık örgütü
Not: birden fazla doğru olabilir.
Soru 2. ‘COVID-19 geçirip antikor düzeyi yüksek olanlar aşı olmalı mı? Dünyada yaygın uygulamaya göre, evet’.
Bu sözleri kim söylemiş olabilir?
a. Okul müdürü
b. Tersane müdürü
c. Savunma müdürü
d. Çıplak uyarıcı
e. Antiferhat
Not. Doğruyu bulmak zorunda değilsiniz.