GRİP AŞILARININ EVDE BURUN YOLUYLA YAPILMASINA ONAY VERİLDİ

Yazı Fontunu Büyült Yazı Fontunu Küçült Yazı Fontunu Sıfırla
kasa fişi

Artık anne veya babalar evlerinde 2 yaşından büyük çocuklarına burun yoluyla verilen grip aşısını uygulayabilecekler.

AstraZeneca’nın FluMist aşısı, geçen hafta evde uygulama için FDA onayını kazandı ve bu, onu bir sağlık hizmeti sağlayıcısı tarafından uygulanması gerekmeyen ilk “paket” grip aşısı hâline getirdi.

FluMist’ in doktor reçetesiyle 2-49 yaş arası kişiler için kendi kendine veya bakıcısı tarafından uygulanmasını onaylandı.

Bir kullanılabilirlik çalışması, 18 yaş ve üzeri kişilerin aşıyı kendi başlarına uygulayabileceklerini veya verilen talimatları kullanarak uygun kişilere uygulayabileceklerini belirledi.

Buruna püskürtülen aşı influenza virüsünün A ve B alt tiplerini hedefliyor.

FluMist ilk olarak 2003 yılında onaylandı ama yalnızca hastane veya diğer sağlık kuruluşlarında uygulanabiliyordu.

Tıbbi fetva kuruma FDA, 2016’ da bu aşının etkili olmadığı için geri çekilmesini istedi; çünkü güvenilir araştırmalara göre aşının etkinliği sadece yüzde 3 idi.

VAERS’ e göre bu aşı çocuk ölümleri ile de ilişkilendiriliyordu.

Canlı zayıflatılmış virüs aşıları aslında ideal aşılardır

FluMist’ de, canlı influenza virüsü suşlarının zayıflatılmış bir formu bulunuyor.

Burun yoluyla uygulama antikor ve hücresel bağışıklık yanında lokal bağışıklık da sağlıyor ve bu sayede grip virüsü daha burun veya boğazda engellenmiş oluyor.

Bu bakımdan bu aşılar ideal aşılardır ama canlı virüs aşıları, özellikle bu aşının kontrendike olduğu hamile kadınlar ve bebekler için ciddi riskler barındırır.

Grip aşıları Guillain-Barré sendromu da dâhil olmak üzere çok sayıda olumsuz olaya yol açabiliyor ve 5 yaşın altındaki çocuklarda grip dışı akut solunum yolu enfeksiyonlarının görülme sıklığının 4,8 kat artmasına sebep olabiliyor.

Canlı zayıflatılmış grip aşıları etrafa virüs yayılmasına yol açabildikleri gibi bağışıklığı baskılanmış olanlarda hastalık tablosu da gelişebiliyor.

FluMist’ in kısa tarihçesi  

FluMist ilk olarak 2003’ de FDA tarafından 5-49 yaş arası kişiler için onaylandı. Ajans 2007 yılında FluMist’ e 2-5 yaş arası çocuklar için de ruhsat verdi.

VAERS verilerine göre FluMist ile bağlantılı olarak toplam 11.065 olumsuz olay rapor edildi; bunlardan 943′ ü “ciddi” olarak sınıflandırıldı. Raporların yaklaşık yarısı 17 yaşın altındaki çocuklara aitti.

VAERS verileri, ölümle sonuçlanan 48 olumsuz olay raporunu gösteriyor; bunların 23’ü 17 yaşın altındaki çocuklardadır, 13 ölümde yaş belli değildir.

Bu arada 2010 yılında Harvard’da yapılan bir araştırmada, tüm olumsuz olayların %1’den azının VAERS’ e bildirildiğinin ortaya çıktığını da hatırlatmak isterim.

Aşıda bulunan monosodyum glutamat, domuz jelatini, glifosat, gentamisin, ve EDTA gibi katkı maddeleri de çeşitli riskler taşıyor.

Üretici şirketin sicilinin hiç temiz olmadığını da unutmamak lâzım.

Gelelim neticeye

BİR: Etkisi çok az hatta yok diye geri çekilen bir aşının etkinliğini gösteren hiçbir yeni araştırma olmadan, üstelik de herhangi bir tıbbi yardım almadan herkes tarafından evlerinde yapılmasına müsaade edilmesi bir tıp rezaletidir.

İKİ: Zayıflatılmış canlı virüs aşılarının özellikle gebelerde, küçük çocuklarda ve bağışıklığı baskılanmış olanlarda çok ciddi riskleri vardır.

ÜÇ: Bu aşının, özellikle de mutlaka grip aşısı yaptırmaları istenen 49 yaş üzeri kişilere tavsiye edilmemesi de çok tuhaftır.

DÖRT: Bir taraftan bizde aşıların otogarlarda uygulanmasına onay verildiğini hatırlıyor ve FDA’ nın nal topladığını düşünüyorum.

Kaynaklar:

https://finance.yahoo.com/news/flumist-approved-self-administration-us-203400390.html

https://edition.cnn.com/2024/09/20/health/flumist-flu-vaccine-approved-self-administration/index.html

https://childrenshealthdefense.org/defender/kids-nasal-flu-vaccines-at-home-administration-severe-reactions/

FluMist Vaccine Found Ineffective In Past Few Flu Seasons : Shots - Health  News : NPR

Siz de yorumunuzu paylaşın: